auzefBilimsel Araştırma TeknikleriUncategorized

Bilimsel Araştırma Teknikleri Ünite-5 Soru Cevap

 

1-) Gözlem ve ölçmelerin tekrarlanabildiği ve objektif yapıldığı araştırmalara ne ad verilir?
Cevap: Kantitatif, sayısal (“quantitative”) araştırma
2-) İnsan ve grup davranışlarının “niçin”ini anlamaya yönelik araştırmalara ne ad verilir?
Cevap: Kantitatif araştırma
3-) Kalitatif ve kantitatif araştırma metotlarının kesişiminin olduğu bir başka araştırma türü nedir?
Cevap: Karma (plüralist) araştırma
4-) Karma araştırmaya nasıl başlanır?
Cevap: Karma araştırmaya genellikle derinlemesine mülakat gibi kalitatif tekniklerle başlanır.
5-) Gözlem, görüşme ve içerik analizi gibi kalitatif veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin işlendiği araştırma türüne ne ad verilir?
Cevap: Kalitatif araştırma
6-) Kalitatif araştırmalarda hedeflenen unsur nedir?
Cevap: Kalitatif araştırmalarda cevaplayıcıların davranış, tecrübe ve hislerinin anlaşılması hedeflenir.
7-) Kalitatif araştırmanın hızla kullanımının artmasının nedenleri nelerdir?
Cevap: Genellikle uygulanabilmesi kantitatif araştırmadan daha kolaydır.Kişilerin davranışlarının ve motivasyonunun anlaşılması için iyi bir mekanizma sağlar.
Kantitatif araştırmanın verimini geliştirir. Kalitatif araştırma teknikleri açık-uçlu soruları içerir ve bu sebeple zengin veriler elde edilebilir.
😎 Kalitatif araştırmanın bazı sınırlılıkları vardır, bunlar kısaca nedir?
Cevap: Kalitatif bir araştırma küçük örnek hacimlerine uygulanabilmektedir. Bu araştırmanın geniş örnek hacimlerine uygulanması kimi zaman imkânsız ve kimi zaman da çok masraflıdır.
Kalitatif araştırma küçük farkları kantitatif araştırmadaki gibi kolaylıkla ayıramaz. Bununla birlikte, kalitatif araştırma kantitatif araştırmada kolaylıkla görülmeyen önemsiz problemleri ortaya çıkartabilir.
Kalitatif çalışmalar, araştırmanın hedef anakütlesini temsil eden örnekleri çoğu zaman sağlayamazlar. Küçük örnek hacmi ve serbest-akış tartışmaları kalitatif araştırmayı birçok farklı yola götürebilir.
Tartışma grubundaki güçlü ve etkili karakterler grup görüşünde sapmaya yol açabilir. Buradaki problem tartışma yöneticisinin yani moderatörün yeteneğidir.
Kalitatif araştırmanın kullanılabilirliği araştırmacının ve moderatörün yeteneği ile yakından ilişkilidir.
9-) Kalitatif Araştırmanın Temel Özellikleri nelerdir?
Cevap: Veri, problemin geçtiği gerçek ortamda elde edilir ve araştırmadaki temel araç araştırmacıdır.
Kalitatif araştırmalarda kaynak özelliklerine büyük önem verildiği için problem doğal ortamında gözlemlenir ya da incelenir. Bu bakış açısına göre eylem en iyi gerçekleştiği ortamda anlaşılabilir.
Kalitatif araştırma betimseldir. Veri sayılardan değil, sözcüklerden ve resimlerden oluşur. Kalitatif araştırmacılar araştırma verilerini sayılara indirgemeye çalışmaz.
Kalitatif yaklaşıma göre, araştırmada hiçbir şey önemsiz olarak görülüp göz ardı edilmemelidir.
Kalitatif araştırmalarda sonuç kadar süreç de önemlidir. Kalitatif araştırmacılar daha çok nasıl sorusunun yanıtını ararlar.
Kalitatif araştırmalarda veri daha çok tümevarımcı bir biçimde çözümlenir. Nitel araştırmacılar genellikle araştırma başında hipotez kurmaz, düşünülmesi gereken önemli soruların neler olabileceğine veri toplandıktan sonra karar verirler.
Diğer bir deyişle, kuram yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarıya bir süreç olarak izlenir.
Kalitatif araştırmalarda anlam büyük önem taşımaktadır. Katılımcıların ne düşündüğü, neden öyle düşündüğü yine katılımcıların bakış açılarına göre yansıtılır.
10-) Örneğe katılan bireylerin kısmen de olsa bir araştırma içinde bulunduklarını, bazı durumlarda araştırmanın amacın konusunda bilgilendirilebilirler. Bu tür araştırmalara ne ad verilir?
Cevap: Doğrudan (açık) araştırmalar
11-) Bazı durumlarda araştırmaya katılan kişiler araştırmanın konusunu, hatta bazı durumlarda bir araştırmaya katıldıklarını dahi bilmeyebilirler. Bu tür araştırmalara ne ad verilir?
Cevap: Dolaylı (gizli) araştırmalar
12-) Yapısal olmayan, doğrudan ve yüz yüze yapılan, tek katılımcılı araştırma tekniğine ne ad verilir?
Cevap: Derinlemesine Görüşme
13-) Derinlemesine görüşmenin kaç türü vardır, bunlar nelerdir?
Cevap: Derinlemesine görüşmenin üç temel türü vardır. Bunlar Sınırlandırılmamış (Yönlendirilmemiş) Görüşme, Yarı Yapılandırılmış veya Odaklanmış (Yönlendirilmiş ) Bireysel Görüşme ve Standart Açık-Uçlu Görüşmedir.
14-) Kalitatif araştırmalarda derinlemesine görüşme yönteminin yapılma süreci belirli aşamaları içermektedir. Bu aşamalar nelerdir?
Cevap: Örneklem stratejisi belirlemek: Kimlerin inançları, tutumları, uzmanlığı vs. sizin araştırmanız için önemlidir ve bu kişilere nasıl ulaşılabilir.
Derinlemesine görüşme kılavuzunu yazmak: Söz konusu kılavuz, mülakat süresince sorulacak soruları içerecektir.
Görüşmelerin yapılması: Görüşmenin nerede, nasıl bir ortamda, ne zaman ve ne şekilde yapılacağının belirlenmesi ve Verilerin Analizidir.
15-) Derinlemesine görüşmenin avantajları nelerdir?
Cevap: Derinlemesine görüşmenin avantajları = Derinlik: Çok değerli olabilecek gizli kalmış bilgilerin (gerçek sorunun) ortaya çıkarılmasında faydalıdır.
Açma: Görüşmeye katılanlar birebir görüşmelerde diğerlerine nazaran daha fazla bilgi verebilirler.
Verinin kalitesi: Tecrübeli görüşmeciler sorulara uygun karşılıklar verebilirler ve daha fazla detay için konuyu açabilirler. Sorular anlık olarak değiştirilebilir ya da yeni sorular eklenebilir.
16-) Derinlemesine görüşmenin dezavantajları nelerdir?
Cevap: Derinlemesine görüşmenin dezavantajları = Analizinin zor olması ve uzun vakit alması: Özellikle yeterli tecrübesi olmayan araştırmacılar için, kalitatif verinin analizi karmaşık ve uzun vakit alan bir çalışma olabilir.
Görüşmecilerin iyi eğitimli ve yeterli yetkinliğe sahip olması: Yetkin olmayan görüşmeciler objektifliğin yitirilmesine sebep olabilirler.
Küçük Sayılar: Her bir görüşmenin yapılması ve analizi için geçen süre ve maliyet dikkate alındığında, görüşülecek kişi sayısı kısıtlı olacaktır.
17-Bir grup katılımcıdan tartışma yaparak bir araştırma problemine ilişkin olası fikirleri ve çözümleri elde etme işlemine ne ad verilir?
Cevap: Odak grup görüşmesi
18-) Tipik odak grupların bulunduğu mekan nasıl olmalıdır?
Cevap: Tipik odak gruplar araştırmacıların dinleyip görebileceği tek yönlü aynayla donatılmış bir oda, uygun elektronik donanım ve tahtadan oluşur.
19-) Odak Grup Çeşitleri nelerdir?
Cevap: Çift yollu odak grup. Bu durum, bir hedef grubun ilgili grubu dinlemesini ve anlamasını sağlar
Çift moderatörlü grup. Odak grup iki moderatör ile uygulanır: Moderatörün biri oturumun gidişatının düzgün seyirde olmasını ve diğeri de belirli konuların tartışılmasını sağlar.
Moderatörlü ikili grup. İki moderatör vardır, fakat tartışılan konularda karşı taraflardadır.
Cevaplayıcı-moderatör grubu. Moderatör grubun temposunu iyileştirmek amaçlı olarak, katılımcılardan, geçici süreli moderatör rolü yapacak birini seçer.
Müşteri katılımcı grupları. Müşteri personelinden seçim yapılır ve tartışma grubuna yerleştirilir.
Mini gruplar. 4 veya 5 cevaplayıcının olduğu grupta moderatör bulunur.
Tele-session grupları. Odak grup oturumları tele konferans yöntemiyle-telefonlar gerçekleştirilir.
Online odak grupları. İnternet üzerinden çevrimiçi olarak odak grup çalışması gerçekleştirilir.
20-) Odak Grupların Avantajları nelerdir?
Cevap: Odak Grupların Avantajları = Odak grupları kalitatif araştırmanın bir şekli olarak kullanmanın dört temel avantajı vardır: Yeni fikirler meydana çıkar, gruptaki hareketlere bakarak müşterileri gözlemleyebilir, genellikle çok yönlüdür ve özel deneklerle çalışılır.
21-) Odak Grupların Dezavantajları nelerdir?
Cevap: Odak Grupların Dezavantajları = Hiçbir teknik kusursuz değildir. Burada da bazı zayıf yönler bulunmaktadır. Bunları; Genel anakütleyi temsil edemeyebilir, yorumlamalar sübjektiftir ve her katılımcı başına maliyet yüksektir başlıkları altında toplamak mümkündür.
22-) Online Odak Grupların Avantajları nelerdir?
Cevap: Online Odak Grupları Avantajları = Coğrafi kısıtlamalar giderilmiştir ve zaman kısıtlamaları azaltılmıştır. Gruba katılanlarla daha sonrada iletişime geçmek için eşsiz fırsattır.
Geleneksel odak gruplarıyla ilgilenmeyecek kişileri çalışmaya katar: doktorlar, avukatlar, vb. Moderatörler katılımcılarla birebir ve çalışma süregelirken konuşabilir. Seyahat, video kaydı veya bunları sağlayan faaliyetler gerekmez, bu sayede de maliyet çok daha düşüktür.
23-) Online Odak Grupların Dezavantajları nelerdir?
Cevap: Online Odak Grupları Dezavantajları = Sadece internete ulaşabilenler çalışmaya katılabilirler. Cevaplayıcının hedef gruptan biri olduğunu doğrulamak zordur.
Cevaplayıcının bulunduğu ortamın genel kontrolü konusunda eksiklik vardır. Sadece işitsel ve görsel uyaranlar test edilebilir. Ürünlere dokunulamaz (örn. Giysiler) veya koklanamaz (örn. Parfümler).
24-) Yeni bir olay hakkında uygun kişiler, davranışlar ve durumların gözlenerek birincil verilerin elde edilmesine ne ad verilir?
Cevap: Gözlem
25-) Gözlem esas olarak kaç neden için kullanılır ve bunlar nelerdir?
Cevap: Gözlem esas olarak iki neden için kullanılmaktadır: Belirli tip veri toplamak için tek yol olabilir. Diğer araştırma teknikleri ile toplanan geçerli sonuçları doğrulamanın bir yoludur.
Böyle bir durumda, gözlem bir araştırma tekniği gibi yalnız kalmaz ve bir durumun iki uçlu araştırmasının bir parçası olarak var olur.
26-) Gözlem yöntemleri nelerdir?
Cevap: Gözlem yöntemleri = Kişisel gözlem, Mekanik gözlem, Denetim, İçerik analizi ve Kalıntı analizidir.
27-) Katılımcılarla direkt temasa gerek olmayan araçlar nelerdir?
Cevap: AC Nielsen odyometresi, Binaya giren ve çıkanların kaydını tutan turnikeler, Gizlenmiş göz kamerası, Saha kameraları (durağan çekim, hareketli çekim veya video)
28-) Katılımcıların dâhil olması gereken araçlar nelerdir?
Cevap: Görsel tarama monitörleri, Pupillo ölçer, Psikogolvanometre, Ses yüksekliği analizcisi, Karşılık verme süresini ölçen cihazlar
29-) Gözlem yöntemlerinin yapılış türüne göre sınıflandırılmaktadır. Bunlar nelerdir?
Cevap: Yapısal ve Yapısal olmayan gözlemler, Gizli ve Gizli olmayan gözlemler, Doğal ve Kurgulanmış gözlemler
30-) Gözlemin nispi avantajları nelerdir?
Cevap: Gözlemin nispi avantajları = Kasıtlı olarak veya tercih doğrultusunda olan davranışın ölçülmesinden çok hali hazırda olan davranışın ölçümüdür.
Raporlama hatası olmaz, olası hatalar görüşmeci tarafından veya görüşme sürecinde ihmal edilen veya atlanılanlar sebebiyledir.
Ortalıktaki veriler gözlem yöntemiyle toplanmıştır.
Eğer gözlenen öğe sık veya kısa süreli olansa, gözlem yöntemi ankete göre daha ucuz ve hızlıdır.
31-) Gözlemin nispi dezavantajları nelerdir?
Cevap: Gözlemin nispi dezavantajları = Gözlenen davranış ardındaki güdüler, inançlar, tutumlar ve tercihler hakkında az bilgi edinilmesi durumunda gözlenen davranışın nedeni tespit edilemeyebilir.
Algıda seçicilik (araştırmacının algısında sapma) verilerde hata oluşmasına sebep olabilir.
Gözlenen veri zaman alıcı ve pahalıdır, bazı davranışların izlenmesi zordur.
Bazı vakalarda gözlem yönteminin kullanılması etik değildir. Bunlar kişilerin bilgisi veya izni olmadan gerçekleşen gözlemlerdir.
32-) Yapısal olmayan, cevaplayıcıları baskın olan güdülerini projelendirmeye cesaretlendiren örtülü soru formlarına ne ad verilir?
Cevap: Projektif (Yansıtma) Teknikleri
33-) Tüm projektif tekniklerin temel özelliği nedir?
Cevap: Cevaplayıcının yorumlaması veya açıklaması istenen bir belirsiz, yapısal olmayan nesne, faaliyet veya kişinin sunumudur.
34-) En sık kullanılma projektif teknik türleri nelerdir?
Cevap: Tamamlama, Çağrışım, Yorumlama, Seçme düzeni, Anlamlı teknikler ve Benzerlikler
35-) Projektif Tekniklerin avantajları nelerdir?
Cevap: Projektif Tekniklerin Avantajları = Fikirlerin ve hipotezlerin talep edildiği, araştırma projesinin keşfedici aşamalarında kullanılır.
Bu teknikler araştırmacıya diğer araştırma metotları kullanılarak göz ardı edilen bilgilerden faydalanma imkânı verir.
Bir kalitatif araştırma projesine başlarken grupla “buzları kırmanın” bir yolu olarak kullanılabilir.
Deneklerin çalışmanın amacını bildiklerinde ortaya çıkarmak istemediği veya vermedikleri karşılıkları açığa çıkarabilirler.
Konular kişisel, duygusal ve güçlü sosyal kurallara işaret ediyor olunca faydalı olur.
Baskın olan güdüler, inançlar ve tutumlar bilinçaltında tutulduğunda faydalı olur.
36-) Projektif Tekniklerin dezavantajları nelerdir?
Cevap: Projektif Tekniklerin Dezavantajları = Yüksek yetenekli araştırma personeli kullanmak gerektiğinden maliyeti yüksektir.
Maliyetten dolayı sadece küçük örnek hacimleri ile çalışmak mümkündür ve tüm anakütleyi temsil edilebilmesi sınırlandırılmıştır.
Uygulamaları yaparken ve sonuçları analiz ederken çok zaman kaybedilir.
Bazı denekler rol oynama gibi durumlarda yer almak istemezler. Bu durumda tepkisizlik ortaya çıkabilir.
Ölçüm hataları için çok büyük fırsatlar doğar, burada araştırmacının yorumlamasının rolü çok büyük olabilir.
Yorumlamada sapma olmasının riski önemli seviyede vardır.
Cevaplayıcıların sıra dışı davranışlarda bulunması gerekebilir.

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!