auzefÇocuk GelişimiYaşam becerileri

Yaşam Becerileri Vize Sorular

Yaşam Becerileri Vize Sorular

1-) İnsanın sosyalleşme sürecinin sekiz ayrı dönemden oluştuğunu ve her bir dönemin iki olası sonuca sahip olduğunu ve her bir dönemin tatmin edici bir şekilde tamamlandığında, gelecekte sağlıklı bir sosyal gelişim ile sonuçlanacağını ifade eden kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: Erik Erikson
2-) Unesco’nun “Yaşam becerileri” tanımında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
Cevap: Tartışmayı kazanma
3-) Yaşam becerilerini tanımlarken çeşitli tanımlar kullanılır. Aşağıdakilerden hangisi bu tanımların içinde yer alır?
Cevap: Bilişsel olmayan beceriler
4-) CASEL(Akademik, Sosyal ve Duygusal Öğrenme için işbirliği) yaşam becerilerini tanımlarken aşağıdakilerden hangisini kullanmamıştır?
a)Sosyal farkındalık b)Kendini tanıma c)İlişki becerileri d)Öz yönetim e)Sorumsuz karar verme
Cevap: e)Sorumsuz karar verme
5-) Yaşam becerileri üç geniş kategoride sınıflandırılmaktadır. Bunlardan birisi olan Duygusal beceriler aşağıdakilerden hangisini kapsamaktadır?
Cevap: Kendini tanıma

6-) Gander ve Gardiner(2000), ahlaki davranışın üç boyutundan bahsetmektedir. Bu boyutlar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Cevap: Bilişsel/ Duyuşsal/ Davranışsal
😎 Empati ve bakış açısı geliştirmek için en önemli yaş aralığı hangisidir?
Cevap: 7-10 yaş
9-) Aşağıdakilerden hangisi bir öğrencinin fikrinin artılarını ve eksilerini değerlendirmesine ve fikirlerinibelli kriterlere göre sıralamasına yardımcı olacak, yaşam becerileri eğitimi programında uygulanan öğretim yöntemidir?
Cevap: Beyin fırtınası
10-) Piaget’e göre ahlaki gelişim kaç aşamadan oluşmaktadır?
Cevap: 3 aşamadan
11-) Kohlberg’in ahlaki gelişim ile ilgili öne sürdüğü düşünceye karşı çıkan kuramcı kimdir?
Cevap: Carol Gillian
12-) Öz farkındalık kavramının tanımı hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
Cevap: Kişinin, kendi hislerini tanıması
13-) Erkek çocukları kız çocuklarına göre cinsiyet ve gelişim sürecinde hangi dönem psikolojik risk altındadır?
Cevap: Orta çocukluk dönemin
14-) Bireyin kendisini değerli ve nedensel olarak önemli insanlar olarak gördükleri ve yaşamlarındaki olayları ve sonuçları şekillendirmede etkili olma derecesi olarak tanımladıkları kavram nedir?
Cevap: Öz yeterlilik

15-) Sosyal yeterliliği, çocuğun yaşına uygun davranışları sergileme ve sosyal ilişkileri iyileştirme becerisi olarak tanımlayanlar kimlerdir?
Cevap: McClellan ve Katz
16-) Kişinin kendi hislerini tanıma isteği hangi durumla ilgilidir?
Cevap: Öz farkındalık
17-) Düşük gelirli ailelerden gelen çocukların düşük bilşsel ve erken okuryazarlık becerileri nedeniyle bir dezavantajla anaokuluna girdiğini; ayrıca daha zayıf sosyal becerilere sahip olduklarını ifade eden araştırmacı kimdir?
Cevap: Rimm-Kaufman
18-) Çocukların duygusal gelişimlerinin oyun ortamlarının yapılandırılmasıyla olumlu yönde etkileneceğini ifade eden araştırmacı kimdir?
Cevap: Vygotsky
19-) Aşağıdaki dönemlerden hangisinde birey duygusallığı en yoğun şekilde yaşar ve aşağılık duygusu, suçluluk duygusu gibi olumsuz tepkiler sıklıkla yaşanmaktadır?
Cevap: Ergenlik dönemi
20-) Çocuğun bağımsızlığını ve öz denetimini gerçekleştirmesini içerir. Eriksonun psikososyal gelişim kuramının kaçıncı aşamasında gerçekleşir?
Cevap: İkinci
21-) Bebeğin psikososyal krizi güvene dayanması, Erikson’un psikososyal gelişim kuramının hangi aşamasında yer alır?
Cevap: Birinci
22-) Çocuklara “özür dileyerek” dikkat çekme davranışı öğretilmesi Hanley, tarafından hazırlanan okul öncesi yaşam becerileri programında hedeflenen işlevsel iletişim becerilerinden hangisine girmektedir?
Cevap: İlgi dikkat isteme
23-) Aşağıda verilen tanımlardan hangisi Erken çocuklukta ve ergenlikte gelişim aşamalarından 4-6 yaş aralaığındaolan çocuğun biliş düzeyi hakkında bilgi vermektedir?
Cevap: Birçok fikirler arasında seçimler yapar.

24-) Sosyal ve duygusal yeterliliğin ve gelecekteki psikososyal becerilerin temelleri hangi dönemde atılmaktadır?
Cevap: Erken çocukluk dönemi
25-) Hangi yaş grubu çocukları daha büyük çocuklarla olan etkileşimlerinde taklit ve seslendirme yaptıkları gözlemlendirmiştir?
Cevap: 18 aylık
26-) Masanın üzerinde duran boya kalem ile ilgili çocuğun “boya kalemini alabilir miyim?”demesi Hanley, tarafından hazırlanan okul öncesi yaşam becerileri programında hedeflenen işlevsel iletişim becerilerinden hangisine girmektedir?
Cevap: Yetişkinlerden istekte bulunma
27-) Okul öncesi dönemde ev yönetimi yaşam becerisi olarak yardımla sofra hazırlama, yardımla yemeklerden sonra kirli bulaşıkları temizleme, yardımla döktüklerini temizleme, çöp kutusuna çöp atma, dolabından kirli kıyafetler çıkarma, yardımla oyuncaklarını temizleme becerisi hangi yaş aralığına yapılabilir?
Cevap: 3-4 yaş
28-) Problem-Davranış kuramı kim tarafından geliştirmiştir?
Cevap: Richard Jessor
29-) Sosyal öğrenme kuramı kime aittir?
Cevap: Bandura

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!