auzefSosyal HizmetSosyal PsikolojiUncategorized

Sosyal Psikoloji Ders Notları Ünite-14

Sosyal Psikoloji Ders Notları Ünite-14

Irkçı Ayırımcı Davranış

Irkçılık bir üstünlük ideolojisidir, Irksal bir grubun diğeri üzerinde siyasi hükümranlığını meşrulaştırma işlevi görür.
Modern ırkçılık modern eşitlikçi değerlerle (bütün insanlara eşit davranmak veırkçı önyargıların mağdurlarına sempati ile yaklaşmak), olumsuz azınlık grubu
imajını sürekli kılan önyargı biçimleri arasındaki çatışmadır
Gaertner ve Dovidio (1986) modern ırkçılığı en iyi anlatanın; modern eşitlikçi değerlerle (yani bütün insanlara eşit davranmak ve ırkçı önyargıların mağdurlarına sempati ile yaklaşmak), olumsuz azınlık grubu imajını sürekli kılan önyargı biçimleri arasındaki çatışma olduğunu ifade ederler.

Seksizim

Seksizim birini cinsiyeti üzerinden ikinci konuma itmek ve üzerinde üstünlük kurmaktır. Tıpkı modern ırkçılıkta olduğu gibi burada da olumlu ve olumsuz tutum ve değerlerin çatışması yaşanır. Cinsel roller üzerinden ayırımcılık, bu hayatın içinden olan biz sosyal bilimciler ve ürettiğimiz bilgilerin nitelikleri için de geçerlidir.

Önyargı

• Önyargı bir sosyal gruba karşı herhangi bir olumsuz tutum için kullanılan genel bir terimdir.

• Kadınlara, Kürtlere,Türklere,Romanlara, Yahudilere vs vs
önyargılarımız vardır.

• Olumsuz tutumumuzun olumsuz bilişsel duygu ögeleri, olumsuz bilişsel şemaları vardır (‘hepsi öyledir’).

• Önyargılı tutumumuzun yani önyargımızın davranışsal boyutu vardır: Önyargılı davranma
Etrafımızı anlamakta kategorileri kullanma eğilimimiz vardır. İnsanlar bu kısayolları bir yardımcı olarak kullanırlar, onların yardımı ile daha etkili yargılarda bulunabilmektedirler, Ama bu yargıları çarpıtma gibi yan etkileri vardır: önyargılar, ırkçılık vs.

Açık Gizli Önyargılar

Açık tutum : bilinçli, kasıtlı, kontrol edilebilir tutumlardır. Ölçeklerde bu tutumlarının ne derece olumlu/olumsuz olduğu incelenir. Gizil ya da gizli tutumlar : ilgili tutum nesnesinin sadece varlığıyla bile tetiklenen kasti ya da bilinçli olmayan tutumlardır
Açık bir önyargı, bilinçli ve kasıtlı davranışlara yol açabilmektedir aşikar bir biçimde hoşlanılmayan gruptan bir kişiye kasıtlı ve bilinçli ters davranışlar sergilenir.
Gizli tutum ya da önyargı daha dolaylı , üstü kapalı hemen göze çarpmayan genelde sözel olmayan davranışlar halinde sergilenir: araya fiziki mesafe koymak, göz göze gelmekten kaçınma, konuşmaya çekinmek ya da duraksamak gibi

Stereotipler

Stereotipler dünyamızı anlamlandırmada kullandığımız malumat kategorileridir.
Stereotipleri bilişsel şemalar olarak da düşünebiliriz: bu şemalar belirli gruplar hakkında paylaşılan varsayımlar hakkında malumatları kapsar; o grupların özellikleri, sosyal roller vs gibi varsayımları kapsar. Stereotiplemeyi alttan destekleyen mekanizma, sosyal kategorizasyondur.
Stereotipleme ne işe yarar ? Etrafımızdaki karmaşık sosyal dünyayı basitleştirip anlamakta kullandığımız sağduyusal kuralları ya da kısayolları biçimlendirmeyi kolaylaştırır. Stereotipler genellikle bir arada kümelenir Aynı zamanda hiyerarşik şekilde yapılandırılabilir ve düzenlenebilir: genel bir stereotipik kategoriden oldukça spesifik bir kategoriye doğru düzenlenebilir.
• Stereotipler dünyamızı anlamlandırmada kullandığımız malumat
kategorileridir

• Öyleyse yeni bir malumat geldiğinde n’olur?

• Benzer nitelikte yeni bir malumat herhangi birşeyi değiştirmez ve etkilemez.

• Ama gelen malumat, kategorideki malumata meydan okuyacak nitelikte bir içerik taşıyorsa n’olur?

• Stereotipleme süreçlerinin kategorileri revize etme esnekliği vardır.

•Ama bu revizyon, malumatı proseslerken var olan kurulu inancın pek de ötesine geçirmez

Otoriter Kişilik

Adorno ve arkadaşlarının (Adorno,Frenkel-Brunswick,Levinson;1950) otoriterlik
ya da otoriter kişilik terimi ile işaretledikleri, belli kişilik tiplerinin faşist ideolojiye yatkın olduklarıdır. Buna göre katı disiplin ve dogmatik fikirlerle karakterize edebileceğimiz belli tip ailelerden gelen kişiler, diğerlerine göre daha önyargılı olabilmektedirler.
Otoriter kişilik teorisine göre otoriter kişilik, aşırı savunmacı bir tepkinin çıktısıdır; Aşırı disiplin ve katılık içinde yetiştirilen çocukların büyüdüklerinde saldırgan davranmaları ve hedeflerinde kolay ve zayıf hedeflerin olmasıdır.
Otoriteryenizm etnosentrizmle ile bağdaştırılır. Kendi etnik ve kültürel grubunun üstünlüğüne duyulan inanç ve diğer etnik ve kültürel grupların üyelerini sevmeme, iğrenme Otoriteryen eğilimler F skalası üzerinden ölçülür.
• Bu model ırkçılığı ve önyargılı davranış ve düşünceleri açıklar

• Ama özellikle ırkçılığı kavramlaştırma ve ölçme metodolojisi çok eleştirilir.

• Irkçılığı bir çeşit kişilik bozukluğu ya da kişilik sapması olarak tarif ediyordu.

• Ama bir çeşit kişilik sapması ya da bozukluğu olarak açıklanamayacak kadar yaygın gözlenen bir ırkçılık var.

• Modern ırkçılık: ırkçılık sağcı düşüncelerden daha fazla
birşeydir.

Temas Hipotezi
  • Temas hipotezine göre farklı sosyal gruplardan insanların uygun şartlar altında teması, ayırdedici davranışların azalmasına yol açabilir.
  • Buna göre çatışan iki grup arasında kurulacak temas genel bilişsel bir sürecin parçası olarak kategori üyelerinin kategori atıflarını modifiye edecektir.
  • Ama temas, bazen son derece etkili olmakla birlikte başka bağlamlarda etkisiz kalabilmektedir.

Sosyal Psikoloji Ders Notları Ünite-14

Sosyal Psikoloji Ders Notları Ünite-14

Coğrafya Jeomorfoloji Vize Soruları 2019
COĞRAFYA GRUBU

ÇOCUK GELİŞİMİ GRUBU
ÇOCUK GELİŞİMİ GRUBU

SOSYAL HİZMETLER
SOSYAL HİZMETLER

SOSYOLOJİ GRUBU
SOSYOLOJİ GRUBU

İKTİSAT GRUBU
İKTİSAT GRUBU

TOEFL GRAMMAR

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!