Anne Çocuk SağlığıauzefÇocuk Gelişimi

Anne Çocuk Sağlığı Ünite-9

Anne Çocuk Sağlığı Ünite-9

1- Akut gastroenterit belirtileri nelerdir?
Cevap: Bulantı, kusma, sık ve sulu dışkılama, karında kramp tarzı ağrı ve şişlik, kas ve eklem ağrısı, ateş, halsizlik görülür.
2- Bordetella pertusis adlı bakteri nedeniyle oluşan çok bulaşıcı solunum yolu enfeksiyonu hangi hastalıktır?
Cevap: Boğmaca
3- Hastalığın başlangıcında birkaç gün yüksek ateş, halsizlik, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık (konjonktivit) ve öksürük olur, ardından ağız içinde kenarları kırmızı ortası gri-beyaz lekeler (koplik lekesi) oluşur. İki-üç gün sonra ciltte küçük kırmızı döküntüler görülmeye başlar. Döküntüler genellikle yüzde, boyunda veya kulak arkasında başlar, daha sonra gövdeye, kollara ve bacaklara yayılır.
Yukarıda bahsedilen belirtiler hangi hastalıkta görülür?
Cevap: Kızamık
4- Kabakulak hastalık etkeni hangi virüstür?
Cevap: Paramiksovirüs’tür
5- Kızamık hastalık etkeni hangi virüstür?
Cevap: Paramiksovirüs grubunun bir üyesi Morbillivirüs’dür.
6- Varicella zoster virüsünün neden olduğu enfeksiyon hastalığı nedir?
Cevap: Suçiçeği
7- Kızıl A grubu beta hemolitik streptokokların neden olduğu döküntülü bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle okul, yuva gibi kalabalık ortamlarda sık görülür. En sık 5-15yaş grubu çocuklarda görülmekle birlikte 7-8 yaşta pik yapar. Üç yaştan önce nadirdir. Bulaşma hasta ve taşıyıcının tükürük ve burun salgılarıyla doğrudan temasla ya da damlacık yolu ile olur.
Yukarıda belirtilen hastalık nedir?
Cevap: Kızıl
Anne Çocuk Sağlığı Ünite-9
8- Enfekte kan, kan ürünleri ve vücut sıvılarıyla doğrudan temasla, cinsel yolla ya da damar yolu ile bulaşır. Ayrıca enfekte anneden bebeğine plasenta (bebeği anne kanında besleyen eş) aracılığıyla bulaşır. Kuluçka dönemi yaklaşık 60-90 gündür.
Yukarıda bahsedilen hangi hepatit türüdür?
Cevap: Hepatit B
9- Üriner sistem enfeksiyonun diğer adı nedir?
Cevap: İdrar Yolu enfeksiyonu
10- Çocukta şiddetli ishal ve ağır sıvı kaybı gelişebilir ya da aşırı kusma görülürse hastanede nasıl bir tedavi uygulanır?
Cevap: Böyle durumda çocuğa hastanede damar yoluyla sıvı ve elektrolit desteği verilmesi gerekir. Ayrıca ağızdan probiyotikler, çinko gibi destek tedaviler de uygulanabilir
11- En sık altı ayın altındaki çocuklarda görülen ve Bordetella pertusis adlı bakteri nedeniyle oluşan çok bulaşıcı solunum yolu enfeksiyonu …………………’dır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Cevap: Boğmaca
12- Parvovirüs 19’un neden olduğu, özellikle okul çağı çocuklarda görülen hafif seyirli, ateşli ve döküntülü bir hastalık …………..’tır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Cevap: Eritema enfeksiyozum
13- Rotavirüs aşısı hangi hastalıktan koruyucu etkiye sahiptir?
Cevap: İshal
14- Herpes virüs ailesinden virüslerin neden olduğu süt çocukluğu döneminde görülen hafif seyirli bir enfeksiyon hastalığı ………………………’dır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Cevap: Roseola infantum
15- Tükrük bezlerinde enfeksiyona neden olan, aşı ile korunabilen, erkeklerde ileri yaşlarda geçirilmesinin soruna neden olduğu hastalık aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: Kabakulak
16- Hastalığın başlangıcında birkaç gün yüksek ateş, halsizlik, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık (konjonktivit) ve öksürük olur, ardından ağız içinde kenarları kırmızı ortası gri-beyaz lekeler (koplik lekesi) oluşur. Bu hastalık aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: Kızamık
17- Aşıyla önlenebilen ve daha çok çocuklarda görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Annenin gebelikte geçirmesi ölü doğum, düşük ve bebekte doğumsal bozukluklara neden olabilir. Bu hastalık aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: Kızamıkçık
18- Üç yaştan önce nadir görülen ve bulaşma hasta ve taşıyıcının tükürük ve burun salgılarıyla doğrudan temasla ya da damlacık yolu ile olan özellikle okul, yuva gibi kalabalık ortamlarda sık görülen hastalık aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: Kızıl
19- Viral hepatitler farklı hepatit virüsleri ile oluşan ve farklı klinik özellikler gösteren karaciğer enfeksiyonlarıdır. Özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu, içme ve kullanma sularının kirli olduğu ortamlarda yaşayan ve kişisel hijyenine dikkat etmeyen kişilere kolaylıkla bulaşır. Afet durumlarında su şebeke sistemleri bozulacağı için salgınlar yapabilme özelliği olan ve çocuklarda sık karşılaşılan hepatit türü aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: Hep. A
20- Aşağıdakilerden hangisi üriner sistem enfeksiyonlarından korunmada yanlıştır?
Cevap: Tüm yaşlardaki çocukların sıkı kıyafet giydirilmelidir.

Anne Çocuk Sağlığı Ünite-9

Anne Çocuk Sağlığı
AUZEF Anne Çocuk Sağlığı ANASAYFA

Coğrafya Jeomorfoloji Vize Soruları 2019
COĞRAFYA GRUBU

ÇOCUK GELİŞİMİ GRUBU
ÇOCUK GELİŞİMİ GRUBU

SOSYAL HİZMETLER
SOSYAL HİZMETLER

SOSYOLOJİ GRUBU
SOSYOLOJİ GRUBU

İKTİSAT GRUBU
İKTİSAT GRUBU

TOEFL GRAMMAR

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!