auzefBilimsel Araştırma Teknikleri

Bilimsel Araştırma Teknikleri Ünite-11 Final Soruları

Bilimsel Araştırma Teknikleri Ünite-11 Final Soruları

Bilimsel Araştırma Teknikleri Ünite-11 Final Soruları

1- Geçerlik’ ile ilgili olarak aşağıda yer alan ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Uyum geçerliği analizinde, aynı amaca yönelik iki ölçü aracı birbiriyle karşılaştırılır.
b) İçerik geçerliği analizinde, bilgi ölçen bir ölçü aracının, ilişkili olduğu alandaki içeriği yansıtma düzeyi belirlenir.
c) Geçerlik, istatistiksel analizlerle yüzde olarak hesaplanır.
d) Yapı geçerliği, gözlenemeyen değişkenleri ölçmeyi hedefleyen ölçü araçları için söz konusudur.
e) İçerik geçerliği analizinde, uzman görüşüne başvurulabilir.
Cevap: c) Geçerlik, istatistiksel analizlerle yüzde olarak hesaplanır.
2- Bir ölçme aracının ölçmeyi amaçladığı özelliği, başka herhangi bir özellikle karıştırmadan doğru olarak ölçebilme derecesine ne ad verilir?
a) Kullanışlılık
b) Güvenirlik
c) Nesnellik
d) Önemlilik
e) Geçerlik
Cevap: e) Geçerlik
3- Aşağıdakilerden hangisi geçerlik türlerinden biri değildir?
a) Kapsam
b) Kriter
c) Yapı
d) Eş değer (paralel)
e) Görünüş
Cevap: d) Eş değer (paralel)

 

4- Testin ölçmek istediği özellikleri ve davranışları ne derecede kapsaması ile ilgili olan ve bir bütün olarak ölçeğin her bir maddesinin amaca ne derece hizmet ettiğini ifade eden geçerlilik türü hangisidir?
a) Kriter geçerliliği
b) Yapı geçerliliği
c) Görünüş geçerliliği
d) Kapsam geçerliği
e) Uyum geçerliliği
Cevap: d) Kapsam geçerliği
5- Bir teoriye dayalı olarak geliştirilmiş bir ölçeğin (özellikle, psikoloji alanında) o teoride yer alan yapıları ne derecede ölçebildiğini geçerlilik türü hangisidir?
a) Kriter geçerliliği
b) Uyum geçerliliği
c) Görünüş geçerliliği
d) Kapsam geçerliği
e) Yapı geçerliliği
Cevap: e) Yapı geçerliliği
6- Yapı geçerliliğinin değerlendirilmesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
a) Alan uzmanları tarafından sorular incelenebilir.
b) Aynı yapıyı ölçtüğü bilinen başka bir test ile elde edilen sonuçlar arasındaki korelasyon hesaplanabilir (korelasyonun yüksek çıkması beklenir).
c) Aynı yapıyı ölçtüğü bilinen başka bir test ile elde edilen sonuçlar arasındaki korelasyon hesaplamasına gerek yoktur (korelasyonun düşük çıkması beklenir).
d) Ölçülecek yapı açısından birbirinden farklı olduğu bilinen iki gruba ölçek uygulanarak sonuçlar karşılaştırılabilir (gruplar arası farkın anlamlı olması beklenir).
e) Testin ölçtüğü yapı veya yapıları ortaya çıkaran faktör analizi de yapılabilir (teori ile örtüşen yapıların ortaya çıkması beklenir).
Cevap: c) Aynı yapıyı ölçtüğü bilinen başka bir test ile elde edilen sonuçlar arasındaki korelasyon hesaplamasına gerek yoktur (korelasyonun düşük çıkması beklenir).

 

7- Bir ölçekte yer alan maddelerdeki ifadelerin her okuyucu ve araştırmacı tarafından aynı şekilde anlaşılmasına imkan veren, ölçme aracının neyi ölçtüğünü değil de neyi ölçer göründüğünü belirtmekte olan geçerlilik türü hangisidir?
a) Kriter geçerliliği
b) Görünüş geçerliliği
c) Uyum geçerliliği
d) Kapsam geçerliği
e) Yapı geçerliliği
Cevap: b) Görünüş geçerliliği
Bilimsel Araştırma Teknikleri Ünite-11 Final Soruları
8- “Bir ölçme işleminde geçerlik _______ ölçülecek? Güvenirlik ise “_______ölçülecek?” sorusunun cevabını inceler.” İfadesinde boş bırakılan yerleri doldurunuz?
a) ne / niye
b) niye / ne
c) niye / nasıl
d) ne / nasıl
e) nerede / ne zaman
Cevap: d) ne / nasıl
9- Aşağıdakilerden hangisi araştırmayı geçersiz kılan faktörlerden biri değildir?
a) Gelecek etkisi
b) Geçmişin etkisi
c) Olgunlaşma etkisi
d) Test etkisi
e) Araç etkisi
Cevap: a) Gelecek etkisi
10- Araştırmaya katılan bireylerin tutum ve/veya davranışlarının gözlendiğini veya ölçüldüğünü bilmeleri sonucunda koşullanarak gerçek dışı davranmaları sonucunda ortaya çıkan bir geçersizlik kaynağı hangisidir?
a) Seçim etkisi
b) Geçmişin etkisi
c) Test etkisi
d) Olgunlaşma etkisi
e) Araç etkisi
Cevap: c) Test etkisi

 

Not: Bilimsel Araştırmalarda Geçerlilik: -Toplanan verilerin tarafsızlığının ve ölçülen olayın veya değişkenin niteliklerine uygunluğunun ölçüsüdür.
– Ölçme aracının amaca hizmet etme derecesidir. Böylece bir ölçek ölçülmek istenen şeyi ölçüyor ise o ölçeğin geçerliği vardır denilebilir. Yani bir ölçek sistematik hatadan arındırılabilinirse geçerliği artacaktır. Bir testin geçerli olabilmesi için güvenilir olması gerekir ama bir testin güvenilir olması o testin geçerli olması için yeterli değildir.
11- ……………………amaca ne kadar uygun olursa geçerlik o kadar yüksek, amaçtan ne kadar uzak olursa geçerlik o kadar düşük olur?
Cevap:Yapılan İşlem
12- Ölçme aracında aranan en önemli özellik nedir?
Cevap: Geçerlilik
Not: Bir ölçeğin geçerliği sadece kendisiyle de belirlenemez. O ölçeğin,: kullanış amacına, uygulandığı gruba, uygulama, puanlama biçimine de bağlıdır.
Bilimsel Araştırma Teknikleri Ünite-11 Final Soruları
13- Bir ölçeğin kapsam geçerliği mantıki yoldan ve istatistiki yoldan olmak üzere iki türlü incelenebilir.Bunlar nelerdir?
Cevap: 1- Mantıki yoldan ölçeğin kapsam geçerliğini araştırmak: • Bu yaklaşımla ölçeği uygulamadan, ölçeğin geçerliği tahmin edilmektedir. Ölçüm konusu kavramsal olarak tanımlanır. • Tanımlanan kavram doğrudan ölçüye vurulamayacağı için ölçekteki her maddenin ve bunların dağılımının ölçüm konusunu örnekleyip örneklemeyeceği araştırılır.
2- İstatistiki yoldan ölçeğin kapsam geçerliğini araştırmak: • İlgilenilen alanda daha önceden geliştirilmiş olan ve ilgilenilen alanın geçerli ölçüsü olarak kabul edilen standart bir ölçek ve yeni geliştirilen ölçek aynı anda bireylere uygulanır ve bireylerin her iki ölçekten aldıkları puanlara göre ilişki katsayısı hesaplanır. • Hesaplanan ilişki katsayısı kapsam geçerliği belirlenmeye çalışılan ölçeğin geçerlik katsayısı olarak nitelendirilir. • Bu işlem, ölçüt alınan ölçeğin kapsamının geçerli olduğu varsayımına dayanır. • Bu nedenle, varılan sonuç temeldeki bu varsayımın sağlamlığı oranında geçerli olacaktır.

 

14- Kullanılan ölçme aracından elde edilen sonuçların daha önceden elde edilen başka ölçümlerle ilişki derecesine ne denir?
Cevap: Kriter Geçerliği
15- Araştırmayı geçersiz kılan faktörler nelerdir?
Cevap: olgunlaşma etkisi, test etkisi, araç etkisi, seçim etkisi
NOT: Olgunlaşma Etkisi: • araştırmaya katılan bireylerde araştırma süresince meydana gelen değişiklikler sonucu oluşan bir geçersizlik kaynağıdır. • Araştırmanın yapıldığı zaman süresi uzadıkça olgunlaşma etkisinin derecesi de artacaktır. • Geçmişin etkisi ile olgunlaşma etkisi arasındaki fark, geçmişin etkisinde olaylar araştırma sürecinin dışında cereyan ederken, olgunlaşma etkisinde deney sürecinde cereyan etmektedir.
16- Test etkisi nedir?
Cevap: Araştırmaya katılan bireylerin tutum ve/veya davranışlarının gözlendiğini veya ölçüldüğünü bilmeleri sonucunda koşullanarak gerçek dışı davranmaları sonucunda ortaya çıkan bir geçersizlik kaynağıdır.
Not: Direkt test etkisi, birinci gözlemin ikinci gözleme (ölçmeyi) etkilemesi durumunda ortaya çıkar. Burada, ölçüme karşı bir davranışın ve bilincin doğal olarak gelişmesi söz konusudur. • İnteraktif test etkisi ise, bireylerin kendilerine ilk aşamada sorulan sorular nedeniyle konuya özel ilgi geliştirmeleri, daha sonra yapılan bir ölçümde bunun sonuçlara yansıması şeklinde ortaya çıkar.
Bilimsel Araştırma Teknikleri Ünite-11 Final Soruları

AUZEF - Bilimsel Araştırma Teknikleri
AUZEF – Bilimsel Araştırma Teknikleri ANASAYFA

Coğrafya Jeomorfoloji Vize Soruları 2019
COĞRAFYA GRUBU

ÇOCUK GELİŞİMİ GRUBU
ÇOCUK GELİŞİMİ GRUBU

SOSYAL HİZMETLER
SOSYAL HİZMETLER

SOSYOLOJİ GRUBU
SOSYOLOJİ GRUBU

İKTİSAT GRUBU
İKTİSAT GRUBU

TOEFL GRAMMAR
register
LOLONOLO’YA ÜYE OL

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!