auzefÇocuk EdebiyatıÇocuk Gelişimi

Çocuk Edebiyatı 2019 Çıkmış Vize Soruları

Çocuk Edebiyatı 2019 Çıkmış Vize Soruları

1- Aşağıdakilerden hangisi Genel edebiyat alanından çocuk edebiyatına uyarlanan ( indirgenen ) ilk metinlerden biridir?

Correct! Wrong!

Cevap : d) Hepsi NOT: Genel edebiyat alanından çocuk edebiyatına uyarlanan (indirgenen) ilk metinlerden bazıları Daniel Defoe'nun Robinson Cruseau'su, Cervantes'in Don Kişot'u, Jonathan Swift'in Gulliver'in Gezileri'dir. Daha sonraki süreçte masallar, destanlar, çocuğa görselleştirilmiş ve çocuğun yararlanmasına sunulmuştur.

2- Tilki öyküsünde anlatılan nedir?

Correct! Wrong!

Cevap: c) Yaşlılık

3- 16 yüzyılın sonlarına doğru yapılan tek başına çocuk resimleri hangi tarihte yapılmıştır?

Correct! Wrong!

Cevap: c) 1584 NOT: 16. yüzyılın sonuna denk gelen zamanlarda, çocukların yalnız resmedilmeye başlandığını görürüz. Buna dönük örneklerden biri 1584’e, diğeri 1608’e aittir. Çocuk, kendi yaşına özgü ‘elbise ve başlığıyla’ resmedilmiştir.

4- Çocuk kavramı ilk olarak hangi dönemde kullanılmıştır?

Correct! Wrong!

Cevap: d) 18. Yüzyıl (Rönesans) NOT: “Çocuk” kavramı Rönesans ile kullanılmaya başlanmış bir kavramdır ve günümüz açısından baktığımızda Rönesans’ın en büyük buluşlarından biri olarak tanımlayabiliriz. Hatta bu buluş Rönesans’ın en insanca olan buluşudur.

5- Hangisi içe dönük, beceriksiz, kendinden ve toplumdan kaçan bir çocuk öyküsüdür?

Correct! Wrong!

Cevap: a) Bitmeyecek öykü

6- Hangisi Pollyanna kitabını tanımlar?

Cevap: İyimserlik
Show hint
Correct! Wrong!

Cevap: İyimserlik

7- ÇÇE nin açılımı nedir?

Correct! Wrong!

Cevap : Çeviri Çocuk Edebiyatı

8- “Küçük Prenses” kitabının yazarı kimdir?

Correct! Wrong!

Cevap: d) Frances Burnett

9- Aşağıdakilerden hangisi Jules Verne'in 19.yüzyılda yazdığı romanlardan biri değildir?

Correct! Wrong!

Cevap: e) Guliver’in Gezileri

10- Çağlar serisi kitapların yazarı kimdir?

Correct! Wrong!

Cevap: b) Christian Tielmann

11- Hangi Çağda, çocuk, daha çok bir günah ürünü olarak ele alınmış ve günahtan arınmak için çocukluktan çıkmak dayatılmıştır. O dönemin düşünür ve din adamları çocukluğu insanın en iğrenç hali olarak tanımlamışlardır?

Correct! Wrong!

Cevap: c) Orta çağ Not: Soru tersten Soruldu. Orta çağ verilip Çocuğu nasıl tanımladıkları şeklinde soruldu.

12- “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Beyannamesi’ne göre çocuk ………….. yaş aralığındaki insan yavrusu olarak tanımlanmıştır.” Yukarıda yer alan cümlede eksik olan parçayı tamamlayınız?

Correct! Wrong!

Cevap: c) 0 – 18 NOT: 2. Dünya Savaşı sonrası, özelikle Batı’daki eğitim sisteminde çocuğa bakış yeniden sorgulanmış ve bu konuda daha evrensel bir çocuk anlayışına doğru gidilmiştir. Uzun süren tartışmalar sonucu çocuk tanımı yeniden oluşturulmuş ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Beyannamesi'ne göre çocuk 0-18 yaş arası insan yavrusu olarak tanımlanmıştır. Bu yaş aralığı elbette kendi içinde psikolojik ve sosyolojik aşamalara sahiptir. Bebeklik, çocukluk, ergenlik ve gençlik artık bu sürecin evrelerini oluşturan kavramlar haline gelmiştir

13- Tanzimat’tan sonra çocuğa bakış açısını en belirgin gösteren aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Cevap: e) Dergiler NOT:  Batılılaşma çabalarının başladığı Tanzimat döneminde çocuğa dönük bakış açıları da bu anlayış doğrultusunda değişmeye başlar. Bu dönemdeki çocuğa bakışı en belirgin bir biçimde yayınlanan çocuk edebiyatı dergilerinde görmek mümkündür.1869 yılında yayımlanan Mümeyyiz dergisinde, o dönemin çocuğa bakış açısını yansıtan ilginç örnekleri yer alır.

14- Orta Çağ’da çocuklar ve yetişkinler aynı oyunları oynar, aynı oyuncaklara sahipken ve aynı masalları dinlerken, Aydınlanma dönemiyle birlikte bunlar ayrılmaya başlamıştır. Bu ayrımın tohumları aşağıdakilerden hangisi ile birlikte atılmıştır?

Correct! Wrong!

Cevap: c) Matbaanın icadı NOT: Ortaçağ'da çocuklar ve yetişkinler aynı oyunları oynarken, aynı oyuncaklara sahipken ve aynı masalları dinlerken, Aydınlanma dönemiyle birlikte bunlar ayrılmaya başlamıştır. Bu ayrımın tohumları matbaanın icadıyla birlikte atılmıştır. Matbaa, yeni bir dünyanın yaratılmasına ve bu yeni dünyada yetişkinliğin önem kazanmasına yol açmıştır.

15- Modern çağda okula başlama yaşı kaçtır?

Correct! Wrong!

Cevap : e) 7 NOT: Bu dönemde çocuk, sistemin ihtiyacı doğrultusunda artık farklı bir rol üstlenmek zorundadır. Erkek çocuk, sanayinin ihtiyacı olan eleman olmak için artık doğrudan yetişkinler dünyasına giremez. Sistem ona çok farklı bir dünya sunmuştur: Okul. Okul çocuğun yedi yaşından itibaren gideceği yerdir ve çocuk okulda eğitim alacak ve sistemin ihtiyacı olan eleman olarak yetişecektir. Bunun için onun önce okuma yazma öğrenmesi ve meslek edinmesi gerekmektedir.

16- Çocukların kitapla bir araya geldiği en erken dönemde hangisidir?

Correct! Wrong!

Cevap: a) 1 - 2 yaş NOT: Çocuklar kitaplarla erken yaşta bir araya gelebilirler. 1-2 yaş aralığında çocuk, kitapla fiziksel temas sağlayacak ve onu tutmak, ısırmak, yırtmak dahil her türlü eylemi gerçekleştirecektir. Bu nedenle çocuğa verilecek kitaplar, çocuğun hem görsel hem de fiziksel bağ kurabileceği bir biçimde hazırlanan kitaplar olmalıdır. Çocuk için sağlıklı, yırtılmayan, kopmayan özellikler taşıyan maddelerden yapılan kitaplar tercih edilebilir. Bu kitaplar, hayvanların, eşyaların görüntüsünde olup, kumaş, ahşap, kitabın üç boyutlu olmasını sağlayan sert kartondan olabilmektedir. 1-2 yaş aralığındaki çocuklar için hazırlanan kitaplar söz değil görsellik içermelidir. Çocuğun gelişim süreci arttıkça görselliğin öyküsel biçimde oluşturulması sağlanabilir. Burada temel amaç okuma alışkanlığından çok, yaşamı tanımak, algılamak, kavramak ve içselleştirmektir.

17- Modern anlamda bir çocuk edebiyatı Batı’da kaçıncı yüzyılda, başlamıştır?

Correct! Wrong!

Cevap: d) 18.yy NOT: Modern anlamda bir çocuk edebiyatı Batı’da 18. yüzyılda, bizde ise 19. yüzyılın ikinci yarısında başlamıştır. Çünkü sanayileşme, kentleşme ve uluslaşma süreçleri çocuğa bakışta değişimler yaratmış ve bu süreç, bu edebiyat alanını gerekli kılmıştır. O nedenle ülkemizde Meşrutiyet'ten önce çağdaş anlamda bir çocuk edebiyatından söz etmek pek olanaklı değildir. Meşrutiyet döneminde, modernleşme eğilimlerinin artması, modern anlamda eğitime daha fazla önem verilmesi, doğal olarak çocuk edebiyatı gereksinmesini de yaratmıştır.

18- Çocuğun artık edebiyatın nesnesi değil öznesi olmasıdır. Bu aynı zamanda eğitim sistemini de etkileyen bir paradigma değişimidir. Bu değişim kaçıncı yüzyılda yaşanmıştır?

Correct! Wrong!

Cevap: 20. yüzyıl NOT: 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra çocuk ve gençlik edebiyatında ortaya çıkan gelişmede en önemli olanı çocuğun artık edebiyatın nesnesi değil öznesi olmasıdır. Bu aynı zamanda eğitim sistemini de etkileyen bir paradigma değişimidir. 60’lı yılların ikinci yarısında başlayan eğitim ve edebiyat sisteminin sorgulanması daha önce de vurguladığımız gibi çocuğa yaklaşımı değiştirmiştir. Bu değişimin gerçekleşmesinde 1959 yılında Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin imzalanması da ayrıca etkin olmuştur. Bu sayede devletlerin de çocuğa bakışı değişmiştir. Türkiye de bu sözleşmeyi imzalayan ülkeler arasındadır. Çocuk Edebiyatı 2019 Çıkmış Vize Soruları Kanalımıza Abone Olun

Çocuk Edebiyatı 2019 Çıkmış Vize Soruları

1- Aşağıdakilerden hangisi Genel edebiyat alanından çocuk edebiyatına uyarlanan (indirgenen) ilk metinlerden biridir?

a) Daniel Defoe’nun Robinson Cruseau’su
b) Cervantes’in Don Kişot’u
c) Jonathan Swift’in Gulliver’in Gezileri
d) Hepsi

Cevap : d) Hepsi

NOT: Genel edebiyat alanından çocuk edebiyatına uyarlanan (indirgenen) ilk metinlerden bazıları Daniel Defoe’nun Robinson Cruseau’su, Cervantes’in Don Kişot’u, Jonathan Swift’in Gulliver’in Gezileri’dir. Daha sonraki süreçte masallar, destanlar, çocuğa görselleştirilmiş ve çocuğun yararlanmasına sunulmuştur.

2- Tilki öyküsünde anlatılan nedir?
a) Arkadaşlık
b) Sosyal çevre
c) Yaşlılık
d) Gençlik

Cevap: c) Yaşlılık

3- 16 yüzyılın sonlarına doğru yapılan tek başına çocuk resimleri hangi tarihte yapılmıştır?
a) 1606
b) 1586
c) 1584
d) 1607

Cevap: c) 1584

NOT: 16. yüzyılın sonuna denk gelen zamanlarda, çocukların yalnız resmedilmeye başlandığını görürüz. Buna dönük örneklerden biri 1584’e, diğeri 1608’e aittir. Çocuk, kendi yaşına özgü ‘elbise ve başlığıyla’ resmedilmiştir.

4- Çocuk kavramı ilk olarak hangi dönemde kullanılmıştır?
a) 15. Yüzyıl
b) 16. yüzyıl
c) 17. yüzyıl
d) 18. Yüzyıl (Rönesans)
e) 19. yüzyıl

Cevap: d) 18. Yüzyıl (Rönesans)

NOT: “Çocuk” kavramı Rönesans ile kullanılmaya başlanmış bir kavramdır ve günümüz açısından baktığımızda Rönesans’ın en büyük buluşlarından biri olarak tanımlayabiliriz. Hatta bu buluş Rönesans’ın en insanca olan buluşudur.

5- Hangisi içedönük, beceriksiz, kendinden ve toplumdan kaçan bir çocuk öyküsüdür?
a) Bitmeyecek öykü
b) Matilda
c) Pippi uzun çorap
d) Karşı pencere
e) Momo

Cevap: a) Bitmeyecek öykü

6- Hangisi Pollyanna kitabını tanımlar?

Cevap: İyimserlik

7- 2 yaşındaki çocukların oyuncakları hangi materyallerden hazırlanmalıdır?
a) Demir
b) Tahta
c) Lastik
d) Plastik
e) Hiçbiri

Cevap: b) Tahta

8- ÇÇE nin açılımı nedir?

Cevap : Çeviri Çocuk Edebiyatı

9- “Küçük Prenses” kitabının yazarı kimdir?
a) Daniel Defoe
b) Lewis Carrol
c) Carlo Collodi
d) Frances Burnett
e) Johanna Spyri

Cevap: d) Frances Burnett

10- Aşağıdakilerden hangisi Jules Verne’in 19.yüzyılda yazdığı romanlardan biri değildir?
a) Balonla Beş Hafta
b) Seksen Günde Devri Alem
c) Dünyanın Merkezine Yolculuk
d) Kaptan Grant’ın Çocukları
e) Guliver’in Gezileri

Cevap: e) Guliver’in Gezileri

Çocuk Edebiyatı 2019 Çıkmış Vize Soruları

11- Çağlar serisi kitapların yazarı kimdir?
a) Lewis Carrol
b) Christian Tielmann
c) Daniel Defoe
d) Carlo Collodi
e) Johanna Spyri

Cevap: b) Christian Tielmann

12- Hangi Çağda, çocuk, daha çok bir günah ürünü olarak ele alınmış ve günahtan arınmak için çocukluktan çıkmak dayatılmıştır. O dönemin düşünür ve din adamları çocukluğu insanın en iğrenç hali olarak tanımlamışlardır?
a) Antikçağ
b) İlkçağ
c) Orta çağ
d) Yeniçağ
e) Modern dünya

Cevap: c) Orta çağ

Not: Soru tersten Soruldu. Orta çağ verilip Çocuğu nasıl tanımladıkları şeklinde soruldu.

13- “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Beyannamesi’ne göre çocuk ………….. yaş aralığındaki insan yavrusu olarak tanımlanmıştır.”
Yukarıda yer alan cümlede eksik olan parçayı tamamlayınız?
a) 0 – 7
b) 0 – 15
c) 0 – 18
d) 7 – 15
e) 7 – 18

Cevap: c) 0 – 18

NOT: 2. Dünya Savaşı sonrası, özelikle Batı’daki eğitim sisteminde çocuğa bakış yeniden sorgulanmış ve bu konuda daha evrensel bir çocuk anlayışına doğru gidilmiştir. Uzun süren tartışmalar sonucu çocuk tanımı yeniden oluşturulmuş ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Beyannamesi’ne göre çocuk 0-18 yaş arası insan yavrusu olarak tanımlanmıştır. Bu yaş aralığı elbette kendi içinde psikolojik ve sosyolojik aşamalara sahiptir. Bebeklik, çocukluk, ergenlik ve gençlik artık bu sürecin evrelerini oluşturan kavramlar haline gelmiştir

14- Tanzimat’tan sonra çocuğa bakış açısını en belirgin gösteren aşağıdakilerden hangisidir?
a) Deneme
b) Şiir
c) Öykü
d) Roman
e) Dergiler

Cevap: e) Dergiler

NOT:  Batılılaşma çabalarının başladığı Tanzimat döneminde çocuğa dönük bakış açıları da bu anlayış doğrultusunda değişmeye başlar. Bu dönemdeki çocuğa bakışı en belirgin bir biçimde yayınlanan çocuk edebiyatı dergilerinde görmek mümkündür.1869 yılında yayımlanan Mümeyyiz dergisinde, o dönemin çocuğa bakış açısını yansıtan ilginç örnekleri yer alır.

15- Orta Çağ’da çocuklar ve yetişkinler aynı oyunları oynar, aynı oyuncaklara sahipken ve aynı masalları dinlerken, Aydınlanma dönemiyle birlikte bunlar ayrılmaya başlamıştır. Bu ayrımın tohumları aşağıdakilerden hangisi ile birlikte atılmıştır?
a) Amerika’nın keşfi
b) Pusulanın icadı
c) Matbaanın icadı
d) Coğrafi Keşifler
e) Kâğıdın Keşfi

Cevap: c) Matbaanın icadı

NOT: Ortaçağ’da çocuklar ve yetişkinler aynı oyunları oynarken, aynı oyuncaklara sahipken ve aynı masalları dinlerken, Aydınlanma dönemiyle birlikte bunlar ayrılmaya başlamıştır. Bu ayrımın tohumları matbaanın icadıyla birlikte atılmıştır. Matbaa, yeni bir dünyanın yaratılmasına ve bu yeni dünyada yetişkinliğin önem kazanmasına yol açmıştır.

16- Modern çağda okula başlama yaşı kaçtır?
a) 5
b) 6
c) 9
d) 8
e) 7

Cevap : e) 7

NOT: Bu dönemde çocuk, sistemin ihtiyacı doğrultusunda artık farklı bir rol üstlenmek zorundadır. Erkek çocuk, sanayinin ihtiyacı olan eleman olmak için artık doğrudan yetişkinler dünyasına giremez. Sistem ona çok farklı bir dünya sunmuştur: Okul. Okul çocuğun yedi yaşından itibaren gideceği yerdir ve çocuk okulda eğitim alacak ve sistemin ihtiyacı olan eleman olarak yetişecektir. Bunun için onun önce okuma yazma öğrenmesi ve meslek edinmesi
gerekmektedir.

17- Çocukların kitapla bir araya geldiği en erken dönemde hangisidir?
a) 1 – 2 yaş
b) 2 – 3 yaş
c) 3 – 4 yaş
d) 3 – 5 yaş
e) 3 – 6 yaş

Cevap: a) 1 – 2 yaş

NOT: Çocuklar kitaplarla erken yaşta bir araya gelebilirler. 1-2 yaş aralığında çocuk, kitapla fiziksel temas sağlayacak ve onu tutmak, ısırmak, yırtmak dahil her türlü eylemi gerçekleştirecektir. Bu nedenle çocuğa verilecek kitaplar, çocuğun hem görsel hem de fiziksel bağ kurabileceği bir biçimde hazırlanan kitaplar olmalıdır. Çocuk için sağlıklı, yırtılmayan, kopmayan özellikler taşıyan maddelerden yapılan kitaplar tercih edilebilir. Bu kitaplar, hayvanların, eşyaların görüntüsünde olup, kumaş, ahşap, kitabın üç boyutlu olmasını sağlayan sert kartondan olabilmektedir. 1-2 yaş aralığındaki çocuklar için hazırlanan kitaplar söz değil görsellik içermelidir. Çocuğun gelişim süreci arttıkça görselliğin öyküsel biçimde oluşturulması sağlanabilir. Burada temel amaç okuma alışkanlığından çok, yaşamı tanımak, algılamak, kavramak ve içselleştirmektir.

18- Modern anlamda bir çocuk edebiyatı Batı’da kaçıncı yüzyılda, başlamıştır?
a) 15.yy
b) 16.yy
c) 17.yy
d) 18.yy
e) 19.yy

Cevap: d) 18.yy

NOT: Modern anlamda bir çocuk edebiyatı Batı’da 18. yüzyılda, bizde ise 19. yüzyılın ikinci yarısında başlamıştır. Çünkü sanayileşme, kentleşme ve uluslaşma süreçleri çocuğa bakışta değişimler yaratmış ve bu süreç, bu edebiyat alanını gerekli kılmıştır. O nedenle ülkemizde Meşrutiyet’ten önce çağdaş anlamda bir çocuk edebiyatından söz etmek pek olanaklı değildir. Meşrutiyet döneminde, modernleşme eğilimlerinin artması, modern anlamda eğitime daha fazla önem verilmesi, doğal olarak çocuk edebiyatı gereksinmesini de yaratmıştır.

19- Çocuğun artık edebiyatın nesnesi değil öznesi olmasıdır. Bu aynı zamanda eğitim sistemini de etkileyen bir paradigma değişimidir. Bu değişim kaçıncı yüzyılda yaşanmıştır?

Cevap: 20. yüzyıl

NOT: 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra çocuk ve gençlik edebiyatında ortaya çıkan gelişmede en önemli olanı çocuğun artık edebiyatın nesnesi değil öznesi olmasıdır. Bu aynı zamanda eğitim sistemini de etkileyen bir paradigma değişimidir. 60’lı yılların ikinci yarısında başlayan eğitim ve edebiyat sisteminin sorgulanması daha önce de vurguladığımız gibi çocuğa yaklaşımı değiştirmiştir. Bu değişimin gerçekleşmesinde 1959 yılında Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin imzalanması da ayrıca etkin olmuştur. Bu sayede devletlerin de çocuğa bakışı değişmiştir. Türkiye de bu sözleşmeyi imzalayan ülkeler arasındadır.

Çocuk Edebiyatı 2019 Çıkmış Vize Soruları

Kanalımıza Abone Olun

TOEFL GRAMMAR

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!