auzefÇocuk GelişimiErken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar ve Programlar

Erken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar Ve Programlar Vize 2020

#1. Montessori eğitiminde öğretmenin amacı ‘’ çocuğun içsel güven geliştirmesidir.’’ Böylece çocukta geliştirilmesi gereken aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Gelişimde daha az müdahaleye ihtiyaç duyulması
NOT: Öğretmenin amacı çocuğa içsel disiplin ve güven geliştirmesine böylece gelişiminde daha az müdahaleye ihtiyaç duymasına yardım ve teşvik etmektir. Çünkü çocuk amaçlı bir etkinlikle meşgulken durdurulursa ilgisinin ve öğrenilenlerin içselleşmesi engellenir. Erken çocukluk yıllarında öğretmen çocukları duyusal araştırmaya yöneltir ve pratik etkinlikler yolu ile yakın ilişki kurmasını sağlar, daha sonra içsel merakları ve çocuğun ihtiyacı olan şeyleri öğrenmesini garanti altına almak için güvenmesini sağlar.

#2. Yaratıcı müfredat dört alanda amaç ve hedefler belirlemiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu alanlardan biri değildir?

#3. Aşağıdakilerden hangisi Waldorf yaklaşımında çocuklara halk hikayesi, efsane ve peri masalları gibi fantastik öykülerin okumasının amaçlarından biri değildir?

Cevap : Çocukların dil becerilerini desteklemek
NOT: Hayal gücünün beslenmesi: Halk masalları, peri masalları, fabllar ve efsaneler Waldorf müfredatıyla bütünleştirilmiştir. Bu durum, çocukların farklı kültürlerin geleneklerini keşfetmelerine imkan tanır, ve böylece eğitime çok kültürlü bir bakış açısı katar. Ayrıca, bu masal ve efsaneler çocukların hayali yaşamlarını zenginleştirir, özgür düşünce ve yaratıcılıklarını geliştirir

#4. I. Programın kapsamlı olması II. Programın farklı modeller içermesi III. Programın kurum merkezli olması IV. Programın öğretmen eğitimi V. Değerlendirme yöntemi Head start programının başarısını etkileyen etmenler yukarıdakilerden hangileridir?

#5. Erken çocukluk döneminde aceleci ve rekabetçi eğitim uygulamalarının sonucunda ortaya olumsuz tabloya tepki olarak aşağıdakilerden hangisi doğmuştur?

Cevap : B) Gelişimsel açıdan uygun program
NOT: Çocukların hayatında erken yılların en önemli zamanlar olduğu görüşü Amerikan toplumu içinde yaygınlaştıkça, çocukların mümkün olan en erken vakitte eğitilmeleri gerektiği inancı doğmuştur. Yani, aileler “ne kadar erken eğitim olursa o kadar iyi olur” düşüncesine sahiptirler. Bu durum aynı zamanda, rekabetçi eğitim anlayışına da zemin hazırlamıştır. Ancak, bu eğitim anlayışının çocuklar üzerindeki aceleci, rekabetçi ve kaygı düzeyini arttırıcı olumsuz etkilerinin anlaşılmasıyla birlikte, çözüm arayışları başlamıştır. İşte bu noktada, Amerika’da 1986 yılında bu tür müfredatlara tepki olarak, Küçük Çocukların Eğitimi Ulusal Birliği [NAEYC], Gelişimsel Açıdan Uygun Program kavramını açıkladıkları bir makale yayınlamışlardır


#6. ‘’Yetişkinler tarafından yapılandırılmış ortamda, etkin ve çocuk merkezli öğrenme’’ kavramı üzerine vurgu yapan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

#7. ‘’Gelişimsel açıdan uygun programa göre çocuklar yaparak/yaşayarak öğrenmelidir.’’ Aşağıdaki eğitimcilerden / filozoflardan hangisi gelişimsel açıdan uygun programı bu konuda doğrudan etkilemiştir?

Cevap : A) John Dewey
NOT:  Dewey ise eğitimin gelecek için bir hazırlık olmadığını, bunun yerine, eğitimin bir yaşam süreci olduğunu ifade etmektedir. Çocukların yaparak/yaşayarak öğrenmelerine imkân tanıyan etkinlikleri ve projeleri önermektedir.

#8. Gelişimsel açıdan uygun programla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#9. Sınıfa bir takvim asıp, her hafta düzenli olarak ekmek yaptıkları günleri işaretleyen bir Waldorf öğretmeninin bu tutumu, yaklaşımın hangi özelliğiyle örtüşür?

#10. Antroposofi kavramı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


#11. Gelişimsel açıdan uygun program, Amerika’da eğitim alanında yaşanan bazı olumsuzluklar neticesinde doğmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu olumsuzluklar arasında gösterilemez?

#12. Montessori metodunda okul öncesi dönemde çocuklar okuma-yazma öğrenmesine fırsat sağlanması programın hangi özelliğidir?

Cevap : B) Program bireyselleşmeye önem verir.
NOT: Montessori programı yüksek düzeyde bireyselleştirilmiştir, ancak hedefleri, sırası ve amaçları kesin belirlidir. Bireyselleştirmenin sonucu olarak bazı çocuklar altı yaşından önce Montessori okuma- yazma metodu sayesinde okuma- yazmada ustalaşmaktadırlar

#13. İlk bağımsız Waldorf okulu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#14. Antroposofi kavramı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

#15. Çocukların yalnızca sosyal gelişimlerine yönelik deneyimler sunan bir öğretmen gelişimsel açıdan uygun programın öncelikle hangi özelliğini göz ardı etmiş olur?

Cevap : C) Çocuğu bütüncül olarak hedef alır.
NOT: Çocuğu bütüncül olarak hedef alır: Erken çocukluk uzmanları çocuğun gelişimini ve öğrenmesini bütüncül bir perspektifle ele alır, böylece çocukların bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılayan bir program oluşturulur. Çocukların gelişim ve öğrenmeleriyle birbiriyle ilintilidir. Örneğin, sosyal faktörler bilişsel gelişimi ve akademi başarıyı etkiler. Bilişsel alan ise sosyal alanı etkiler. Dolayısıyla, öğretmenler hem gelişim hem de öğrenmeyi fiziksel, sosyal, duygusal vb. alanları kapsayacak şekilde desteklemelidir


#16. Piaget’in bilişsel gelişim kuramı gelişimsel açıdan uygun programa nasıl rehberlik etmiştir?

#17. Montessori yaklaşımında çocuğun içsel disiplini öğrenmesi için nasıl bir yol izlenmelidir?

#18. Aşağıdaki eğitim program / yaklaşımlarından hangisi insanın ruhani yönüne dikkat çekmektedir?

Cevap : E) Waldorf yaklaşımı
NOT: Waldorf Yaklaşımına göre, çocuklar her şeyden önce ruh sahibi, ruhani varlıklardır ve bu dünyaya birtakım doğuştan yeteneklerle gelirler.

#19. Afrika kökenli çocukların olduğu anasınıfında tüm oyuncak bebeklerin sarışın olması gelişimsel açıdan uygun programın hangi ilkesi ile çelişir?

#20. Aile katılımını sağlamak, gelişimsel açıdan uygun programın öncelikle hangi ilkesiyle ilişkilendirilir?

Cevap : A) Sosyal kültürel uygunluk
NOT: Gelişimsel açıdan uygun programın aile katılımına bakış açısı, programın temel ilkelerinden
olan “sosyal ve kültürel uygunluk ilkesi” kapsamında ele alınmaktadır


#21. Head start programını diğer programlardan ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bütüncül bir program olması

#22. Aşağıdakilerden programlardan hangisinde erken çocukluk eğitimi açısından en kapsamlı değerlendirme yöntemi olarak kullanılmaktadır?

Cevap : E) High Scope
NOT: High Scope Programında, okul öncesi çocuklar için gözlem kaydı ise çocukların bütünsel gelişimini ve okul hazırlığını değerlendirmektedir. Günlük Gözlemler, Notlar/ Anekdot Kayıtları ve Normatif Değerlendirme araçları da kullanılarak değerlendirme çok çeşitli araçlarla ve çok yönlü olarak yapılmaktadır. Program kalitesi açısından hem değerlendirmenin çok boyutlu olarak yapılması (çocuk, öğretmen, program) hem de değerlendirmede çoklu araçların ve yöntemlerin kullanılması bakımından kalite göstergeleri arasında yer almaktadır.

#23. • Öğretmenler etkinlikleri sözlü yönergelerle açıklamalıdır. • Sanat etkinlikleri çocukların ruhsal yaşantısını zenginleştirir • Rutinden ve tekrardan kaçınılmalıdır • Taklit çocuklar için bir öğrenme yöntemidir • Öğretmenler kendi iç dünyasını geliştirmelidirler. Waldorf yaklaşımına göre yukarıdaki ifadelerden kaç tanesi doğrudur?

#24. Aşağıdakilerden hangisi Waldorf yaklaşımına göre okul öncesi dönemde kullanılacak oyuncakların özelliklerinden biri değildir?

Cevap : A) Özel yapım olması
NOT:  Waldorf felsefesine göre bir oyuncak ne kadar tamamlanmışsa -yapılandırılmışsa- çocukların
doğasında bulunan yaratıcılığı, üretkenliği ve hayal gücünü o kadar sınırlandırır. Bu nedenle, çocuklara doğal, açık uçlu ve farklı oyunlara uyarlanabilecek nitelikte materyaller sunulmaktadır. Oyuncaklar basit, sade ve uyarlanabilir materyallerden oluşmaktadır.

#25. ‘’Gelişimsel açıdan uygun program; çocukların hareketli olma, duyusal olarak uyarılma, temiz hava alma, dinlenme, beslenme/boşaltım gibi fizyolojik gereksinimlerine saygılıdır.’’ Bu durum, gelişimsel açıdan uygun programın hangi kuramdan etkilendiğine bir kanıttır?

Cevap : A) İhtiyaçlar hiyerarşisi kuramı
NOT: Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi: Maslow, tüm insanlarda ortak şekilde gözlemlenen ihtiyaçlara dair bir hiyerarşi oluşturmuştur. Bu ihtiyaçlar en temelde fizyolojik ihtiyaçlardır. Açılığın giderilmesi, fiziksel olarak konforda hissetme gibi ihtiyaçlardır. Bu ihtiyaçların ardından güvenlik ihtiyacı, aidiyet ihtiyacı, başkalarından saygı görme gereksinimi gibi ihtiyaçlar gelir. Bu kuramdan yola çıkarak, çocukların öğrenmeye odaklanmadan önce temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği anlaşılmaktadır Yaratıcı Müfredat da bu durumu göz önünde bulundurmaktadır. Her ne kadar çocukların okul dışı yaşantılarını değiştiremese de çocukların bu ihtiyaçlarıyla ilgili zorlukları bilir ve kabul eder


#26. I. Reggio Emilia II. Montessori III. High Scope IV. Head Start Bebeklik döneminde uyarandan yoksun büyüyen çocukların gelecekteki gelişimleri risk altındadır. Görüş yukarıdaki hangi kuramların hangisinde olmuştur?

#27. I. Kısa sürede çok aileye eğitim verilmesi II. Eğitime erişimin güç olduğu bölgelerde uygulanabilmesi*** III. Çocuk ve aile için bireysel planlar yapılmasına olanak sağlaması*** IV. Ev ziyaretçilerin kurum çalışanlarından daha yetkin olması V. Programın bütün aile bireylerini kapsaması*** Yukarıdakilerden hangileri ev merkezli eğitimin avantajlarındandır?

#28. İki yaşındaki bir çocuk sorulan sorulara birkaç kelime ile cevap vermektedir. Gelişimsel açıdan uygun programa göre bu çocuğun 3 yaşındayken sorulara detaylı cevap vermesi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

#29. Waldorf yaklaşımına göre seslerin bedensel hareketlerle yorumlanması aşağıdakilerden hangisine örnektir?

#30. Aşağıdakilerden hangisi Waldorf yaklaşımının özelliklerinden biri değildir?


#31. Gelişimsel açıdan uygun programı uygulayan bir öğretmen aşağıdakilerden hangisini yapması beklenemez?

Cevap : C) Bütün çocuklardan eşit düzeyde performans beklemek
NOT: Gelişimsel açıdan uygun olmayan uygulamalar kısaca şu şekilde özetlenebilir:
-Çocuk gelişiminin belli alanlarına odaklanıp, bazı gelişim alanlarını ise hesaba katmayıp dışarıda bırakmak
-Bütün çocukların aynı şeyi, aynı hızda ve aynı yöntemlerle öğrenmelerini beklemek
-Çocukların pasif kaldığı öğretmen-merkezli etkinliklerin ağır bastığı programlar geliştirmek
-Oyuna gereksiz ve fuzuli etkinlik muamelesi yapmak
-Katı, sıkıcı ve ilgi çekmeyen bir sınıf ortamı oluşturmak
-Müfredatı birbiriyle ilgisiz derslere bölmek, parçalamak
-Çocukların çoğunlukla dinleyerek veya kendilerine anlamlı gelmeyecek soyut etkinliklere katılarak öğrenmelerini beklemek
-Çocukların öğrenme sürecine karar vermelerine karşı çıkmak, seçim yapmalarına imkân tanıyan fırsatlar sunmayı reddetmek
-Çocuklar ara sıra değerlendirmek, değerlendirmeyi sınıf içi deneyimlerden bağımsız şekilde gerçekleştirmek

#32. I. Çocuğa saygı II. Çocuğun içsel motivasyonu III. Yapılandırılmamış çevrede öğrenme IV. Öğretmen rehberliğinde öğrenme V. Çocuğun özgürlüğü Montesori’de çocuk imajının bileşenleri yukarıdakilerden hangilerinde ifade edilmiştir?

#33. Aşağıdakilerden hangisinde gelişimsel açıdan uygun programın 3 temel ilkesi doğru olarak verilmiştir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Erken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar ve Programlar vize 2020

Erken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar Ve Programlar Vize 2020

1- İki yaşındaki bir çocuk sorulan sorulara birkaç kelime ile cevap vermektedir. Gelişimsel açıdan uygun programa göre bu çocuğun 3 yaşındayken sorulara detaylı cevap vermesi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

A) Gelişim ve öğrenme çocuktan çocuğa değişen bir hızda ilerler
B) Yetişkinlerle güvenli ve tutarlı ilişkiler gelişimi olumlu etkiler
C) Çocukların öğrenme ve gelişim süreçleri belli bir sıra izler
D) Çocukların deneyimleri öğrenme yaşantılarını etkiler
E) Gelişim alanları birbirlerine bağlıdır

Cevap : C) Çocukların öğrenme ve gelişim süreçleri belli bir sıra izler

2- Ali kendi seçtiği materyalle başarı sağlayana kadar çalışmasının desteklendiği bir anaokulunda eğitim almaktadır. Bu anaokulu çocukların başarılı çocuklar için pekiştirecek olduğu görüşünü de savunmaktadır. Bu
durumda bu anaokulunun benimsediği eğitim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : montessori

3) Aşağıdakilerden programlardan hangisinde erken çocukluk eğitimi açısından en kapsamlı değerlendirme yöntemi olarak kullanılmaktadır?

A) Montessori
B) Ayrımcılık karşıtı program
C) Head start
D) Waldorf
E) High Scope

Cevap : E) High Scope
NOT: High Scope Programında, okul öncesi çocuklar için gözlem kaydı ise çocukların bütünsel gelişimini ve okul hazırlığını değerlendirmektedir. Günlük Gözlemler, Notlar/ Anekdot Kayıtları ve Normatif Değerlendirme araçları da kullanılarak değerlendirme çok çeşitli araçlarla ve çok yönlü olarak yapılmaktadır. Program kalitesi açısından hem değerlendirmenin çok boyutlu olarak yapılması (çocuk, öğretmen, program) hem de değerlendirmede çoklu araçların ve yöntemlerin kullanılması bakımından kalite göstergeleri arasında yer almaktadır.

4) Waldorf yaklaşımına göre seslerin bedensel hareketlerle yorumlanması aşağıdakilerden hangisine örnektir?

A) Antroposofi
B) Sembolizm
C) Taklit
D) Öritmi
E) İstek

Cevap : D) Öritmi

5) İlk bağımsız Waldorf okulu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Kız ve erkek çocuklara aynı sınıfta öğrenim görme imkânı sağlamıştır
B) Fabrika çalışanlarının çocukları için okul kurulması fikrinden doğmuştur
C) 1919 yılında açılmıştır
D) Yalnızca anasınıfı ve ilkokul bölümü vardır
E) Rudolf steiner’in eğitimle ilgili fikirlerinden beslenmiştir

Cevap : D) Yalnızca anasınıfı ve ilkokul bölümü vardır

6- Antroposofi kavramı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Katolik inancına bağlıdır
B) İlk kez John Devey tarafından geliştirildi
C) Waldorf eğitiminin temel ilkesidir
D) İnsanın fizyolojik ihtiyaçlarının anlaşılması anlamına gelir
E) Latince kökenli bir kelimedir

Cevap : C) Waldorf eğitiminin temel ilkesidir

 

7- I. Programın kapsamlı olması
II. Programın farklı modeller içermesi
III. Programın kurum merkezli olması
IV. Programın öğretmen eğitimi
V. Değerlendirme yöntemi
Head start programının başarısını etkileyen etmenler yukarıdakilerden hangileridir?

A)  II – IV
B)  III – IV
C)  I – III
D)  I – II
E)  I – IV

Cevap : D)  I – II

8- Montessori yaklaşımında çocuğun içsel disiplini öğrenmesi için nasıl bir yol izlenmelidir?

A) Çocuklara sınırlar içinde özgürlükler sunarak
B) Çocuğun kuralları kendisinin belirlediği bir ortam sunarak
C) Çocuğun her an özgür olduğunu ifade ederek
D) Çocuğa öğrenmenin yönetiminde özgürlük ortamı sunarak
E) Çocuğa disiplinli bir ortam sunarak

Cevap : A) Çocuklara sınırlar içinde özgürlükler sunarak

9- Head start programını diğer programlardan ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bütüncül bir program olması
B) Kurumsal bir program olması
C) Yoksullukla mücadele eden bir program olması
D) Güncel bir program olması
E) Programın etkili olması

Cevap : A) Bütüncül bir program olması

Erken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar Ve Programlar Vize 2020

10- Piaget’in bilişsel gelişim kuramı gelişimsel açıdan uygun programa nasıl rehberlik etmiştir?

A) Çocuk eğitiminde kullanılacak stratejileri belirleyerek
B) Çocukların bireysel farklılıklarına dikkat çekerek
C) Bütün gelişim alanlarının önemli olduğunu göstererek
D) Çocuğun olgunlaşmasının önemine dikkat çekerek
E) Bilişsel gelişimin akademik başarıdaki önemini vurgulayarak

Cevap : D) Çocuğun olgunlaşmasının önemine dikkat çekerek

Erken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar ve Programlar 2020 Vize Soruları

11- ‘’Gelişimsel açıdan uygun program; çocukların hareketli olma, duyusal olarak uyarılma, temiz hava alma, dinlenme, beslenme/boşaltım gibi fizyolojik gereksinimlerine saygılıdır.’’ Bu durum, gelişimsel açıdan uygun
programın hangi kuramdan etkilendiğine bir kanıttır?

A) İhtiyaçlar hiyerarşisi kuramı
B) Psikososyal gelişim kuramı
C) Çoklu zekâ kuramı
D) Davranışçı kuram
E) Sosyal öğrenme kuramı

Cevap : A) İhtiyaçlar hiyerarşisi kuramı
NOT: Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi: Maslow, tüm insanlarda ortak şekilde gözlemlenen ihtiyaçlara dair bir hiyerarşi oluşturmuştur. Bu ihtiyaçlar en temelde fizyolojik ihtiyaçlardır. Açılığın giderilmesi, fiziksel olarak konforda hissetme gibi ihtiyaçlardır. Bu ihtiyaçların ardından güvenlik ihtiyacı, aidiyet ihtiyacı, başkalarından saygı görme gereksinimi gibi ihtiyaçlar gelir. Bu kuramdan yola çıkarak, çocukların öğrenmeye odaklanmadan önce temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği anlaşılmaktadır Yaratıcı Müfredat da bu durumu göz önünde bulundurmaktadır. Her ne kadar çocukların okul dışı yaşantılarını değiştiremese de
çocukların bu ihtiyaçlarıyla ilgili zorlukları bilir ve kabul eder

12- Sınıfa bir takvim asıp, her hafta düzenli olarak ekmek yaptıkları günleri işaretleyen bir Waldorf öğretmeninin bu tutumu, yaklaşımın hangi özelliğiyle örtüşür?

A) Hayal gücünün beslenmesi
B) Gelişime saygı
C) Antroposofi
D) Rutin ve ritimle çalışma
E) Sanat odaklı çalışma

Cevap : D) Rutin ve ritimle çalışma

13- Aşağıdakilerden hangisi Waldorf yaklaşımına göre okul öncesi dönemde kullanılacak oyuncakların özelliklerinden biri değildir?

A) Özel yapım olması
B) Sade olması
C) Açık-uçlu olması
D) Yaratıcılığı desteklemesi
E) Hayali oyunlara izin vermesi

Cevap : A) Özel yapım olması
NOT:  Waldorf felsefesine göre bir oyuncak ne kadar tamamlanmışsa -yapılandırılmışsa- çocukların
doğasında bulunan yaratıcılığı, üretkenliği ve hayal gücünü o kadar sınırlandırır. Bu nedenle, çocuklara doğal, açık uçlu ve farklı oyunlara uyarlanabilecek nitelikte materyaller sunulmaktadır. Oyuncaklar basit, sade ve uyarlanabilir materyallerden oluşmaktadır.

14- ‘’Gelişimsel açıdan uygun programa göre çocuklar yaparak/yaşayarak öğrenmelidir.’’ Aşağıdaki eğitimcilerden / filozoflardan hangisi gelişimsel açıdan uygun programı bu konuda doğrudan etkilemiştir?

A) John Dewey
B) Montessori
C) Maslow
D) Radolf Steiner
E) Malaguzzi

Cevap : A) John Dewey
NOT:  Dewey ise eğitimin gelecek için bir hazırlık olmadığını, bunun yerine, eğitimin bir yaşam süreci olduğunu ifade etmektedir. Çocukların yaparak/yaşayarak öğrenmelerine imkân tanıyan etkinlikleri ve projeleri önermektedir.

15- Gelişimsel açıdan uygun program, Amerika’da eğitim alanında yaşanan bazı olumsuzluklar neticesinde doğmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu olumsuzluklar arasında gösterilemez?

A) Müfredatların akademik odaklı, kısıtlı ve dar çerçevesi
B) Eğitim uygulamalarında acelecilik
C) Düşük gelirli ailelerin temel masraflarını karşılayamaması
D) Gelişim seviyesi üstünde yapılan ölçme ve değerlendirme faaliyetleri
E) Rekabetçi eğitim anlayışı

Cevap : C) Düşük gelirli ailelerin temel masraflarını karşılayamaması

16-I. Çocuğa saygı
II. Çocuğun içsel motivasyonu
III. Yapılandırılmamış çevrede öğrenme
IV. Öğretmen rehberliğinde öğrenme
V. Çocuğun özgürlüğü

Montesori’de çocuk imajının bileşenleri yukarıdakilerden hangilerinde ifade edilmiştir?

A) II – III – IV
B) III – IV – V
C) I – III – IV
D) I – II – V
E) II – III – V

Cevap : D) I – II – V

Erken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar Ve Programlar Vize 2020

17- Aşağıdakilerden hangisinde gelişimsel açıdan uygun programın 3 temel ilkesi doğru olarak verilmiştir?

A) Aile katılımı, özgün değerlendirme, çocuk ilgisine odaklanma
B) Yaşa uygunluk, bireysel uygunluk ve sosyal kültürel uygunluk
C) Gelişim odaklılık, çocuk merkezlilik, çok kültürlülük
D) Oyun-merkezlilik, aile katılımı proje odaklılık
E) Olumlu çocuk imajı, gelişim odaklılık, sosyal kültürel zenginleştirme

Cevap : B) Yaşa uygunluk, bireysel uygunluk ve sosyal kültürel uygunluk

18- ‘’Yetişkinler tarafından yapılandırılmış ortamda, etkin ve çocuk merkezli öğrenme’’ kavramı üzerine vurgu yapan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Proje temelli eğitim
B) Reggio emilia
C) Piramit
D) Waldorf pedagojisi
E) High scoope

Cevap : E) High scoope

19- Antroposofi kavramı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

a) Katolik inancına bağlıdır
b) İlk kez John devey tarafından geliştirildi
c) Waldorf eğitiminin temel ilkesidir
d) İnsanın fizyolojik ihtiyaçlarının anlaşılması anlamına gelir
e) Latince kökenli bir kelimedir

Cevap : Waldorf eğitiminin temel ilkesidir.

20- Yaratıcı müfredat dört alanda amaç ve hedefler belirlemiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu alanlardan biri değildir?

A) Cinsel gelişim
B) Dil gelişimi
C) Fiziksel gelişim
D) Bilişsel gelişim
E) Sosyal duygusal gelişim

Cevap : A) Cinsel gelişim

Erken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar ve Programlar 2020 Vize Soruları

21- I. Kısa sürede çok aileye eğitim verilmesi
II. Eğitime erişimin güç olduğu bölgelerde uygulanabilmesi***
III. Çocuk ve aile için bireysel planlar yapılmasına olanak sağlaması
IV. Ev ziyaretçilerin kurum çalışanlarından daha yetkin olması
V. Programın bütün aile bireylerini kapsaması***
Yukarıdakilerden hangileri ev merkezli eğitimin avantajlarındandır?

A) I – IV – V
B) III – IV – V
C) I – II – IV
D) I – III – IV
E) II – III – V

Cevap :  E) II – III – V

Erken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar Ve Programlar Vize 2020

22- Gelişimsel açıdan uygun programla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Gelişimsel açıdan uygun program bir müfredattır
B) High scope gelişimsel açıdan uygun programa örnektir
C) Gelişimsel açıdan uygun program öğretmenlere rehberlik eden bir kılavuzdur
D) Gelişimsel açıdan uygun program erken çocukluk uygulamalarını değerlendirmede kullanılabilir
E) Gelişimsel açıdan uygun program müfredat planlamasına kaynaklık eder.

Cevap : A) Gelişimsel açıdan uygun program bir müfredattır

23- Erken çocukluk döneminde aceleci ve rekabetçi eğitim uygulamalarının sonucunda ortaya olumsuz tabloya tepki olarak aşağıdakilerden hangisi doğmuştur?

A) Orman okulları yaklaşımı
B) Gelişimsel açıdan uygun program
C) Önyargı karşıtı program
D) Waldorf yaklaşımı
E) Proje yaklaşımı

Cevap : B) Gelişimsel açıdan uygun program
NOT: Çocukların hayatında erken yılların en önemli zamanlar olduğu görüşü Amerikan toplumu içinde yaygınlaştıkça, çocukların mümkün olan en erken vakitte eğitilmeleri gerektiği inancı doğmuştur. Yani, aileler “ne kadar erken eğitim olursa o kadar iyi olur” düşüncesine sahiptirler. Bu durum aynı zamanda, rekabetçi eğitim anlayışına da zemin hazırlamıştır. Ancak, bu eğitim anlayışının çocuklar üzerindeki aceleci, rekabetçi ve kaygı düzeyini arttırıcı olumsuz etkilerinin anlaşılmasıyla birlikte, çözüm arayışları başlamıştır. İşte bu noktada, Amerika’da 1986 yılında bu tür müfredatlara tepki olarak, Küçük Çocukların Eğitimi Ulusal Birliği [NAEYC], Gelişimsel Açıdan Uygun Program kavramını açıkladıkları bir makale yayınlamışlardır

24- Gelişimsel açıdan uygun programı uygulayan bir öğretmen aşağıdakilerden hangisini yapması beklenemez?

A) Her çocuğun gelişimini kayıt altına almak
B) Çocukların aileleriyle iletişim kurmak
C) Bütün çocuklardan eşit düzeyde performans beklemek
D) Her çocukla ilgili sürekli gözlem yapmak
E) Çocukların daha iyi öğrenmesi için farklı stratejiler kullanmak

Cevap : C) Bütün çocuklardan eşit düzeyde performans beklemek
NOT: Gelişimsel açıdan uygun olmayan uygulamalar kısaca şu şekilde özetlenebilir:
-Çocuk gelişiminin belli alanlarına odaklanıp, bazı gelişim alanlarını ise hesaba katmayıp dışarıda bırakmak
-Bütün çocukların aynı şeyi, aynı hızda ve aynı yöntemlerle öğrenmelerini beklemek
-Çocukların pasif kaldığı öğretmen-merkezli etkinliklerin ağır bastığı programlar geliştirmek
-Oyuna gereksiz ve fuzuli etkinlik muamelesi yapmak
-Katı, sıkıcı ve ilgi çekmeyen bir sınıf ortamı oluşturmak
-Müfredatı birbiriyle ilgisiz derslere bölmek, parçalamak
-Çocukların çoğunlukla dinleyerek veya kendilerine anlamlı gelmeyecek soyut etkinliklere katılarak öğrenmelerini beklemek
-Çocukların öğrenme sürecine karar vermelerine karşı çıkmak, seçim yapmalarına imkân tanıyan fırsatlar sunmayı reddetmek
-Çocuklar ara sıra değerlendirmek, değerlendirmeyi sınıf içi deneyimlerden bağımsız şekilde gerçekleştirmek

25- Çocukların yalnızca sosyal gelişimlerine yönelik deneyimler sunan bir öğretmen gelişimsel açıdan uygun programın öncelikle hangi özelliğini göz ardı etmiş olur?

A) Çocuk tarafından başlatılan etkinlikleri önemli bulur.
B) Esnek ve uyarıcı bir sınıf ortamı oluşturur.
C) Çocuğu bütüncül olarak hedef alır.
D) Farklı çocukları kapsayacak şekilde bireyselleştirme yapılır.
E) Oyunu önemli bir öğrenme aracı olarak kabul eder.

Cevap : C) Çocuğu bütüncül olarak hedef alır.
NOT: Çocuğu bütüncül olarak hedef alır: Erken çocukluk uzmanları çocuğun gelişimini ve öğrenmesini bütüncül bir perspektifle ele alır, böylece çocukların bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılayan bir program oluşturulur. Çocukların gelişim ve öğrenmeleriyle birbiriyle ilintilidir. Örneğin, sosyal faktörler bilişsel gelişimi ve akademi başarıyı etkiler. Bilişsel alan ise sosyal alanı etkiler. Dolayısıyla, öğretmenler hem gelişim hem de öğrenmeyi fiziksel, sosyal, duygusal vb. alanları kapsayacak şekilde desteklemelidir

26- Afrika kökenli çocukların olduğu anasınıfında tüm oyuncak bebeklerin sarışın olması gelişimsel açıdan uygun programın hangi ilkesi ile çelişir?

A) Bireysel uygunluk,
B) Sosyal kültürel uygunluk
C) İhtiyaca uygunluk
D) Yaşa uygunluk
E) Öğrenmeye uygunluk

Cevap : B) Sosyal kültürel uygunluk

27- • Öğretmenler etkinlikleri sözlü yönergelerle açıklamalıdır.
• Sanat etkinlikleri çocukların ruhsal yaşantısını zenginleştirir
• Rutinden ve tekrardan kaçınılmalıdır
• Taklit çocuklar için bir öğrenme yöntemidir
• Öğretmenler kendi iç dünyasını geliştirmelidirler.
Waldorf yaklaşımına göre yukarıdaki ifadelerden kaç tanesi doğrudur?

A) 5
B) 3
C) 2
D) 4
E) 1

Cevap : B) 3

28- I. Reggio Emilia
II. Montessori
III. High Scope
IV. Head Start
Bebeklik döneminde uyarandan yoksun büyüyen çocukların gelecekteki gelişimleri risk altındadır.
Görüş yukarıdaki hangi kuramların hangisinde olmuştur?

A) I – II
B) II – IV
C) I – IV
D) I – III
E) III – IV

Cevap : E) III – IV

29- Aile katılımını sağlamak, gelişimsel açıdan uygun programın öncelikle hangi ilkesiyle ilişkilendirilir?

A) Sosyal kültürel uygunluk
B) Yaşa uygunluk
C) Bütüncül gelişime uygunluk
D) Yaşayarak öğrenmeye uygunluk
E) Bireysel uygunluk

Cevap : A) Sosyal kültürel uygunluk
NOT: Gelişimsel açıdan uygun programın aile katılımına bakış açısı, programın temel ilkelerinden
olan “sosyal ve kültürel uygunluk ilkesi” kapsamında ele alınmaktadır

30- Aşağıdakilerden hangisi Waldorf yaklaşımının özelliklerinden biri değildir?

A) Çocuklara yetişkin rol modelleri taklit etme fırsatı vermesi
B) Çocukların çalışmalarını sergilemek
C) Çocuklara özgürce oyun oynama fırsatı vermek
D) Ritim ve tekrarı hayatın bir parçası haline getirmek
E) Çocukların duygularını geliştirmek

Cevap : B) Çocukların çalışmalarını sergilemek

Erken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar Ve Programlar Vize 2020

Erken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar ve Programlar 2020 Vize Soruları

31- ‘’Etkin öğrenme’’ kavramı hangi eğitim yaklaşımının temel felsefesini oluşturmaktadır?

Cevap : High scope

32- Aşağıdaki eğitim program / yaklaşımlarından hangisi insanın ruhani yönüne dikkat çekmektedir?

A) Head Start programı
B) Reggio Emilia yaklaşımı
C) High/Scope programı
D) Orman yaklaşımı
E) Waldorf yaklaşımı

Cevap : E) Waldorf yaklaşımı
NOT: Waldorf Yaklaşımına göre, çocuklar her şeyden önce ruh sahibi, ruhani varlıklardır ve bu dünyaya birtakım doğuştan yeteneklerle gelirler.

33- Montessori metodunda okul öncesi dönemde çocuklar okuma-yazma öğrenmesine fırsat sağlanması programın hangi özelliğidir?

A) Program kültürel çeşitliliğe saygılıdır.
B) Program bireyselleşmeye önem verir.
C) Program akademik gelişime odaklanmıştır.
D) Program elektiktir.
E) Program holistiktir.

Cevap : B) Program bireyselleşmeye önem verir.
NOT: Montessori programı yüksek düzeyde bireyselleştirilmiştir, ancak hedefleri, sırası ve amaçları kesin belirlidir. Bireyselleştirmenin sonucu olarak bazı çocuklar altı yaşından önce Montessori okuma- yazma metodu sayesinde okuma- yazmada ustalaşmaktadırlar

34- Montessori eğitiminde öğretmenin amacı ‘’ çocuğun içsel güven geliştirmesidir.’’ Böylece çocukta geliştirilmesi gereken aşağıdakilerden hangisidir?

A) Daha yaratıcı olması
B) Gelişimde daha az müdahaleye ihtiyaç duyulması
C) Çocuğun gelecekteki eğitimde başarılı olması
D) Sosyal ilişkilerde daha başarılı olması
E) Arkadaşlarıyla iyi ilişkiler kurabilmesi

Cevap : B) Gelişimde daha az müdahaleye ihtiyaç duyulması
NOT: Öğretmenin amacı çocuğa içsel disiplin ve güven geliştirmesine böylece gelişiminde daha az müdahaleye ihtiyaç duymasına yardım ve teşvik etmektir. Çünkü çocuk amaçlı bir etkinlikle meşgulken durdurulursa ilgisinin ve öğrenilenlerin içselleşmesi engellenir. Erken çocukluk yıllarında öğretmen çocukları duyusal araştırmaya yöneltir ve pratik etkinlikler yolu ile yakın ilişki kurmasını sağlar, daha sonra içsel merakları ve çocuğun ihtiyacı olan şeyleri öğrenmesini garanti altına almak için güvenmesini sağlar.

35- Aşağıdakilerden hangisi Waldorf yaklaşımında çocuklara halk hikayesi, efsane ve peri masalları gibi fantastik öykülerin okumasının amaçlarından biri değildir?

A) Çocukların farklı gelenekleri keşfetmelerini desteklemek
B) Çocukların dil becerilerini desteklemek
C) Çocukların kültürel bakış açılarını desteklemek
D) Çocukların hayal gücünü desteklemek
E) Çocukların yaratıcılıklarını desteklemek

Cevap : Çocukların dil becerilerini desteklemek
NOT: Hayal gücünün beslenmesi: Halk masalları, peri masalları, fabllar ve efsaneler Waldorf müfredatıyla bütünleştirilmiştir. Bu durum, çocukların farklı kültürlerin geleneklerini keşfetmelerine imkan tanır, ve böylece eğitime çok kültürlü bir bakış açısı katar. Ayrıca, bu masal ve efsaneler çocukların hayali yaşamlarını zenginleştirir, özgür düşünce ve yaratıcılıklarını geliştirir

Erken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar Ve Programlar Vize 2020

Erken Çocukluk Eğitiminde Yaklaşımlar Ve Prog. Çocuk Gelişimi - facebook

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!