auzefGruplarla Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Gruplarla Sosyal Hizmet Ünite -2

Grup Dinamikleri Ve Liderlik

2.Bölüm Soruları

Aşağıdaki soruları okuyarak doğru seçeneği işaretleyiniz (1-5).

1. Grubun herhangi bir kısmında ortaya çıkan değişmelerin grup üyeleri üzerinde ve grubun yapısında meydana getirdiği etki ve tepkileri ifade etmek için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

a) Grup terapisi
b) Grup danışmanlığı
c) Grup yapısı
d) Grup dinamiği
e) Grup normları

Cevap : d) Grup dinamiği

2. Bir sosyal birimin üyeleri için kabul edilebilir ve edilemez olan tutum ve davranışların yayılımını tanımlayan ve bir değerler ölçeği olarak kabul edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

a) Norm
b) Etik
c) Form
d) Yapı
e) Ahlak

Cevap : a) Norm

3. “Kendi başlarına birer yargı standardı geliştirmiş olan bireyler, grup halindeyken ortak bir standarda doğru yönelmekte ve bireysel olarak geliştirdikleri öznel gerçeğin yerini grubun geliştirdiği sosyal gerçek almaktadır.” Yaptığı sosyal psikoloji deneyleriyle yukarıdaki yargıya ulaşan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Kurt Lewin
b) Solomon Asch
c) Muzafer Sherif
d) Alfred Adler
e) Harry Stack Sullivan

Cevap : c) Muzafer Sherif

4. Aşağıdakilerden hangisi grup çalışması yapacak sosyal çalışmacının sahip olması gereken bireysel özelliklerden birisi değildir?

a) Kişisel farkındalık
b) İçtenlik ve özen
c) Açıklık
d) Kişisel adanmışlık
e) Öznellik

Cevap : e) Öznellik

5. Grup liderinin üyeler ve grup dinamiğini doğru bir şekilde anlayabilmesi ve uygun tepkide bulunabilmesi için sahip olması gereken temel beceri aşağıdakilerden hangisidir?

a) Yansıtma
b) Etkin dinleme
c) Yüzleştirme
d) Konuşmaya açık davet
e) Engelleme

Cevap : b) Etkin dinleme

Aşağıdaki soruları okuyarak boş bırakılan alana uygun kelimeyi yazınız (6-10)

6. …………….. en basit anlamıyla sosyal çalışmacının, danışanın söylediklerinden ve yaşantısından ne anladığını gösterecek şekilde ona empatik bir tepki vermesidir. 7. Üyeleri kendileriyle ilgili paylaşım yapmaya ve bilgi vermeye davet etmenin en etkili ve dolaysız yollarından bir ….… ..………tır.

Cevap : soru sormak

8. ………………. grup üyelerinin ilişki kalıplarını, savunma mekanizmalarını, işlevsel olmayan davranışlarını, kaygı ve korkularını, yüzleşmekten kaçındıkları yaşantı ve duygularını görmelerine ve onlarla hesaplaşarak gerekli değişiklikleri yapma konusunda adım atmalarına yardımcı olan ileri düzeyde bir beceridir.

Cevap : Yüzleştirme

9. Grup liderinin üyelerin başkalarını sorgulama, inceleme, dedikodu, istismar ve mahremiyet ihlali gibi konularda bazı davranışlarını …………….. sorumluluğu bulunmaktadır.

Cevap : engelleme

10. Grup çalışmasını yürüten lider, etkili tutum ve davranışlarıyla üyelere ………… olmalıdır.

Cevap : model

Grup Dinamikleri Ve Liderlik

Auzef Sosyal Hizmetler
Gruplarla Sosyal Hizmet
Telegram Sosyal Hizmetler sosyal hizmetler facebook

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!