auzefSosyal Hizmet

İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre -1 Ünite -12

İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre -1 Ünite -12

Ergenlik Döneminde Sosyal Gelişim

#1. Aşağıdakilerden hangisi Christie and Geis’in saptadığı Makyavelci liderlerin özelliklerinden biri değildir?

#2. Tuckman, 50’den fazla terapi ve duyarlılık grubunu gözden geçirmiş ve bu grupların beş öngörülebilir aşamadan geçtikleri sonucuna varmıştır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bu aşamalar doğru sıralanmıştır?

#3. Keskin duygusal çalkantılar ve normal dışı davranışlar sergileyen insanları gözlemlemede ve teşhis etmede kullanılan genel iki yaklaşım; tıbbi model ve etkileşimsel modeldir. Aşağıdakilerden hangisi tıbbi modelin açıklanması bağlamında yanlış bir ifadedir?

#4. Gordon’a göre ebeveynlerle çocukları arasındaki ilişkileri geliştirebilecek iletişim tekniklerinden “aktif dinleme” tekniğini kullanmanın bir dizi avantajı vardır. Aşağıdakilerden hangisi belirttiği avantajlar arasında yer almaz?

#5. Çocuk suçlarını, bir bireyin ya da bir çetenin toplum içinde yüksek statülü hedefleri başarmaktan alıkonduğunda ortaya çıkan bir davranış olduğunu ileri süren “anomi teorisi” aşağıdakilerden hangisi tarafından geliştirilmiştir?


#6. Zayıf bir bedene sahip olma arzusu ile gönüllü olarak aç kalmak ve aşırı incelik peşinde olmak ile karakterize olan ve daha çok kadınlarda görülen yeme bozukluğuna ne ad verilir?

#7. Yeme bozuklukları karmaşık ve ciddi olduklarından genelde profesyonel müdahaleye ihtiyaç duyulur. Aşağıdakilerden hangisi yeme bozukluklarında kullanılabileceği belirtilen tedavi yöntemleri arasında yer almaz?

#8. Aşağıdakilerden hangisi bulimikler ile anoreksiklerin ortak özelliklerinden biridir?

#9. İstenmeyen duyguların ya da fonksiyonel olmayan davranışların değerlendirilmesi ve tedavisi için Albert Ellis tarafından geliştirilen; düşünme örüntülerinin tüm duyguları ve davranışları birincil olarak belirlediğini ve insan davranışını değerlendirmenin büyük ölçüde istenmeyen duyguların ya da fonksiyonel olmayan davranışların altında yatan bilişlerin saptanması süreci olduğunu ileri süren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

#10. I. Genellikle yeme örüntüleri hakkında yardıma ihtiyaçları olduğunu kabul ederler. II. Büyük bölümü, daha fazla kilo kaybetme girişimi dahilinde çok uzun zamanlar süresince aşırı egzersizler yapar. III. Her zaman aç olduklarından anoreksiklerin zihni yiyecekle, market alışverişiyle, beslenme bilgileriyle ve yemek pişirmekle meşguldür. IV. Ilık havada bile, üşüyen vücutlarını ısıtmak ve zayıflıklarını gizlemek için kat kat hantal kıyafetler, süveterler ve bol pantolonlar giymeye eğilim gösterirler. V. Disiplin ve düzenden hoşlanmazlar, genellikle sosyal ortamlarda aktif ve canlıdırlar Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri anoreksiya nervoza yeme bozukluğu olan kişilerin temel belirleyici özellikleri açısından doğrudur?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

LOLONOLO YOUTUBE KANALI – VE – UYGULAMAMIZ –
PLay Google’da LOLONOLO

LOLONOLO YOUTUBE KANALI – VE – UYGULAMAMIZ –
PLay Google’da LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Ergenlik Döneminde Sosyal Gelişim

Ünite-12

1. Gordon’a göre ebeveynlerle çocukları arasındaki ilişkileri geliştirebilecek iletişim tekniklerinden “aktif dinleme” tekniğini kullanmanın bir dizi avantajı vardır. Aşağıdakilerden hangisi belirttiği avantajlar arasında yer almaz?

A) Aktif dinleme problemin gençler tarafından çözülmesine yardımcı olur ki bu da sorumluluk geliştirmeye teşvik eder.

B) Sorun hakkında konuşmakla kişi sorunun kaynağını tespit etmeye ve bir çözüme ulaşmaya daha yatkın olur.

C) Ergen, ebeveynlerinin kendisini dinlediğini hissettiğinde, ebeveynlerini dinleme ve soruna bakış açılarını öğrenmeye daha yatkın olur.

D) Ergen, ebeveynlerinde nasıl huzursuzluk yaratabileceği konusunda daha da farkındalık yaşar.

E) Ergenler ebeveynleri tarafından duyulduklarını ve anlaşıldıklarını hissederler böylece aralarındaki ilişki gelişmeye daha yatkın hale gelir.

Cevap: D) Ergen, ebeveynlerinde nasıl huzursuzluk yaratabileceği konusunda daha da farkındalık yaşar.

2. Zayıf bir bedene sahip olma arzusu ile gönüllü olarak aç kalmak ve aşırı incelik peşinde olmak ile karakterize olan ve daha çok kadınlarda görülen yeme bozukluğuna ne ad verilir?

A) Yetersiz beslenme

B) Anoreksiya Nervoza

C) Obezite

D) Seçici yeme amnezisi

E) Bulimiya Nervoza

Cevap: B) Anoreksiya Nervoza

3. I. Genellikle yeme örüntüleri hakkında yardıma ihtiyaçları olduğunu kabul ederler.
II. Büyük bölümü, daha fazla kilo kaybetme girişimi dahilinde çok uzun zamanlar süresince aşırı egzersizler yapar.
III. Her zaman aç olduklarından anoreksiklerin zihni yiyecekle, market alışverişiyle, beslenme bilgileriyle ve yemek pişirmekle meşguldür.
IV. Ilık havada bile, üşüyen vücutlarını ısıtmak ve zayıflıklarını gizlemek için kat kat hantal kıyafetler, süveterler ve bol pantolonlar giymeye eğilim gösterirler.
V. Disiplin ve düzenden hoşlanmazlar, genellikle sosyal ortamlarda aktif ve canlıdırlar
Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri anoreksiya nervoza yeme bozukluğu olan kişilerin temel belirleyici özellikleri açısından doğrudur?

A) Sadece I

B) Sadece II

C) I-V

D) II-III-IV

E) I-II-V

Cevap: D) II-III-IV

4. Aşağıdakilerden hangisi bulimikler ile anoreksiklerin ortak özelliklerinden biridir?

A) Başkalarının şefkatine, dikkatine ve onayına özlem duyma ve aktif bir sosyal yaşam sürme

B) Arınmanın en sık görülen yöntemi olan kendi kendine tetiklenen kusma

C) Vücutlarının normal ve çekici olduğunda ısrar etme

D) İstenmeyen duygulara bir tepki olarak aşırı yeme

E) Ciddi sağlık sorunları yaşama

Cevap: E) Ciddi sağlık sorunları yaşama

5. Yeme bozuklukları karmaşık ve ciddi olduklarından genelde profesyonel müdahaleye ihtiyaç duyulur. Aşağıdakilerden hangisi yeme bozukluklarında kullanılabileceği belirtilen tedavi yöntemleri arasında yer almaz?

A) Yatılı tedavi/hastaneye yatış

B) Bireysel psikoterapi

C) Konuşma terapisi

D) Aile terapisi

E) Grup terapisi

Cevap: C) Konuşma terapisi

6. Keskin duygusal çalkantılar ve normal dışı davranışlar sergileyen insanları gözlemlemede ve teşhis etmede kullanılan genel iki yaklaşım; tıbbi model ve etkileşimsel modeldir. Aşağıdakilerden hangisi tıbbi modelin açıklanması bağlamında yanlış bir ifadedir?

A) Tıbbi model, duygusal olarak rahatsız kişilerin içine cin girdiği, deli oldukları nosyonuna ve rahatsızlıklarından dolayı suçlanmalarına bir tepki olarak gelişmiştir.

B) Tıbbi model, duygusal sorunlarda tıbbi etiketlere başvurmanın insanda oluşturabileceği olumsuz etkiler üzerinde durur.

C) Tıbbi model, duygusal ve davranışsal sorunları, fiziksel hastalıklarla karşılaştırılabilir derecede ruhsal hastalık olarak görür.

D) Tıbbi modelin destekçileri, rahatsız kişinin zihninin birtakım bilinmeyen, içsel bir durumdan etkilendiğine inanırlar.

E) Tıbbi modelde duygusal sorunları olan kişi yardıma ihtiyacı olan biri olarak görülür. Bu yaklaşım, duygusal sorunların doğasına yönelik araştırmaları tetiklemiş ve terapötik yaklaşımların gelişimini teşvik etmiştir.

Cevap: B) Tıbbi model, duygusal sorunlarda tıbbi etiketlere başvurmanın insanda oluşturabileceği olumsuz etkiler üzerinde durur.

İnsan Davranışı

7. İstenmeyen duyguların ya da fonksiyonel olmayan davranışların değerlendirilmesi ve tedavisi için Albert Ellis tarafından geliştirilen; düşünme örüntülerinin tüm duyguları ve davranışları birincil olarak belirlediğini ve insan davranışını değerlendirmenin büyük ölçüde istenmeyen duyguların ya da fonksiyonel olmayan davranışların altında yatan bilişlerin saptanması süreci olduğunu ileri süren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tıbbi yaklaşım

B) Etkileşimsel yaklaşım

C) Rasyonel terapi yaklaşımı

D) Güçler yaklaşımı

E) Rasyonel benlik analizi yaklaşımı

Cevap: C) Rasyonel terapi yaklaşımı

8. Çocuk suçlarını, bir bireyin ya da bir çetenin toplum içinde yüksek statülü hedefleri başarmaktan alıkonduğunda ortaya çıkan bir davranış olduğunu ileri süren “anomi teorisi” aşağıdakilerden hangisi tarafından geliştirilmiştir?

A) Robert Merton

B) Albert Cohen

C) Edwin Sutherland

D) Walter Miller

E) James Marcia

Cevap: A) Robert Merton

9. Tuckman, 50’den fazla terapi ve duyarlılık grubunu gözden geçirmiş ve bu grupların beş öngörülebilir aşamadan geçtikleri sonucuna varmıştır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde bu aşamalar doğru sıralanmıştır?

A) Oluşum- Fırtına- İcra- Dağılma- Norm oluşturma

B) Oluşum- Norm oluşturma- İcra- Dağılma- Fırtına

C) Oluşum- Fırtına- Norm oluşturma- İcra- Dağılma

D) Oluşum- Norm oluşturma- Fırtına- İcra- Dağılma

E) Oluşum- Norm oluşturma- İcra- Fırtına- Dağılma

Cevap: C) Oluşum- Fırtına- Norm oluşturma- İcra- Dağılma

10. Aşağıdakilerden hangisi Christie and Geis’in saptadığı Makyavelci liderlerin özelliklerinden biri değildir?

A) Liderde bir misyon duygusu, kendisinin yön vereceği sosyal-değişim hareketine inanç ve hareketin varacağı yere gitmesinde kendisinin seçilmiş bir araç olduğuna dair bir güven bulunur.

B) Kişiler arası ilişkilere çok az duygusal katılım gösterirler; çünkü insanları kişisel olmayan nesneler olarak bakıldığında onları manipüle etmek duygusal olarak daha kolaydır.

C) Geleneksel ahlak konusunda endişe duymazlar ve diğerleri ile etkileşimlerinde ahlaki bir görüşten ziyade faydacı bir tutum (durumdan ne çıkarabilirlerse) takınırlar.

D) İzleyicilerini manipüle etme kapasitelerini kolaylaştıracak şekilde onların ihtiyaçlarına oldukça düz bir algıya sahiptirler.

E) Düşük seviyelerde ideolojik bağlanımları vardır; uzun vadeli ideolojik hedefleri başarmaktan ziyade kişisel çıkarları için başkalarını manipüle etmeye odaklanırlar.

Cevap: A) Liderde bir misyon duygusu, kendisinin yön vereceği sosyal-değişim hareketine inanç ve hareketin varacağı yere gitmesinde kendisinin seçilmiş bir araç olduğuna dair bir güven bulunur.

Ergenlik Döneminde Sosyal Gelişim

Auzef Sosyal Hizmetler
Auzef insan davranışı ve sosyal çevre , Ergenlik Döneminde Sosyal Gelişim
Telegram Sosyal Hizmetler sosyal hizmetler facebook

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!