auzefSosyal Hizmet

İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre -1 Ünite -13

İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre -1 Ünite -123Ergenlik Döneminde Sosyal Gelişim

Cinsiyetçilik, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Kimliği Ve Toplumsal Cinsiyetin Dışa Vurumu

#1. Erkek ve kadın eğilimlerinin ve üreme yapıları konfigürasyonunun bir karışımına sahip insanların birçok örneği bulunmaktadır. Bunlardan tam olarak biçimlenmiş yumurtalıklar ve testislerle doğmuş kişilere ne ad verilir?

#2. Toplumsal cinsiyet temelli stereotipler değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisi kadınların genel toplumsal cinsiyet stereotiplerinden sayılmaz?

#3. Geleneksel toplumsal cinsiyet rolü sosyalizasyonu ve stereotiplerinin hem kadınlar hem de erkekler için bazı dezavantajlara neden olduğu üzerinde durulmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi kadınların deneyimlediği dezavantajlar arasında sayılmaz?

#4. Toplumsal inşacı bakış açısı yaklaşımıyla toplumsal cinsiyeti ele alan araştırmacılar, erkeklerin de bazı özel sorunları deneyimlediği üzerinde durmaktadır. Bu bağlamda Blundo, erkelerle sosyal hizmet uygulamasına ilişkin bazı öneriler geliştirmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu öneriler arasında yer almaz?

#5. Aşağıdakilerden hangisi uzmanların çift cinsiyetli çocuğa sahip ebeveyn ve aileler için çocuklarına nasıl muamele etmesi gerektiğine ilişkin öneriler arasında yer almaz?


#6. Money, toplumsal cinsiyetin altı fiziksel ve iki psikolojik değişkeni içeren karmaşık bir kavram olduğunu ileri sürmüştür. Aşağıdakilerden hangisi Money’in belirttiği toplumsal cinsiyetin fiziksel değişkenleri arasında yer almaz?

#7. Carroll, yakın zamana kadar eril ve feminen olma durumuyla ilgili açıkça kabul edilen toplumsal cinsiyet stereotiplerinin kültür değiştikçe daha az kabul gördüğünü ileri sürmektedir. Bu bağlamda erillik ve feminenliği nasıl tanımlamıştır?

#8. Belirli bir kültürde erkekler ve kadınlar için uygun görülen davranışları ve bakış açılarını aktarma sürecine ne denir?

#9. Geleneksel toplumsal cinsiyet beklentilerinin sabit, değiştirilemez olgular olmaktan çok, değiştirilebilir kavrayışlar ve beklentiler olduğunu varsayan; toplumsal cinsiyetin oluşumunun bir kişinin içinde yaşadığı toplumsal bağlam tarafından belirlendiğini öne süren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

#10. İnsanlar, toplumsal cinsiyetlerini dışavurma biçiminde farklılık gösterebilir. Trans-toplumsal cinsiyet kapsamında genellikle erkek olan ve karşıt toplumsal cinsiyetin giysilerini giyerek cinsel tatmin sağlayan bireylere ne ad verilir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

LOLONOLO YOUTUBE KANALI – VE – UYGULAMAMIZ –
PLay Google’da LOLONOLO

LOLONOLO YOUTUBE KANALI – VE – UYGULAMAMIZ –
PLay Google’da LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Cinsiyetçilik, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Kimliği Ve Toplumsal Cinsiyetin Dışa Vurumu

Ünite-13

1. Belirli bir kültürde erkekler ve kadınlar için uygun görülen davranışları ve bakış açılarını aktarma sürecine ne denir?

A) Toplumsal cinsiyet kimliğinin dışa vurumu

B) Toplumsal cinsiyet rolleri

C) Toplumsal cinsiyet rol toplumsallaşması

D) Toplumsal cinsiyet kimliği

E) İnsani çeşitlilik

Cevap: C) Toplumsal cinsiyet rol toplumsallaşması

2. Geleneksel toplumsal cinsiyet beklentilerinin sabit, değiştirilemez olgular olmaktan çok, değiştirilebilir kavrayışlar ve beklentiler olduğunu varsayan; toplumsal cinsiyetin oluşumunun bir kişinin içinde yaşadığı toplumsal bağlam tarafından belirlendiğini öne süren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Evrimsel Yaklaşım

B) Toplumsal Cinsiyetin Toplumsal İnşası yaklaşımı

C) Doğacı yaklaşım

D) Yapabilirlik/Kapasite Yaklaşımı

E) Toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı

Cevap: B) Toplumsal Cinsiyetin Toplumsal İnşası yaklaşımı

3. Money, toplumsal cinsiyetin altı fiziksel ve iki psikolojik değişkeni içeren karmaşık bir kavram olduğunu ileri sürmüştür. Aşağıdakilerden hangisi Money’in belirttiği toplumsal cinsiyetin fiziksel değişkenleri arasında yer almaz?

A) Doğuş sırasında tayin edilen toplumsal cinsiyet

B) Kromozomlar

C) Testislerin ya da yumurtalıkların varlığı

D) Üremeyle ilgili iç organların varlığı

E) Dışsal genitallerin belirmesi

Cevap: A) Doğuş sırasında tayin edilen toplumsal cinsiyet

4. Aşağıdakilerden hangisi uzmanların çift cinsiyetli çocuğa sahip ebeveyn ve aileler için çocuklarına nasıl muamele etmesi gerektiğine ilişkin öneriler arasında yer almaz?

A) Çift cinsiyetli çocukların ebeveynleri sorunu ve olası kararları ele almak için sosyal hizmet uzmanlarına ve diğer ruh sağlığı profesyonellerine başvurmalıdır.

B) Akran desteği ve söz konusu soruna daha derin bir kavrayış için çift cinsiyetli çocukları olan diğer ailelerle bağlantıya geçmelidir.

C) Çocuğun “daha normal’ görünmesi” için yapılan cerrahî müdahalelerden çocuk kendi başına karar verecek yaşa erişinceye kadar kaçınılmalıdır.

D) Çocuk “fiziksel sağlığını sürdürmek için” tıbbî tedavi almalıdır

E) Çift cinsiyetli çocuk, “bir erkek ya da bir kız olarak, bu toplumsal cinsiyetlerden hangisi aile ve toplumun beklentisine uyuyorsa, toplumsal cinsiyete yönlendirilmeli ve cerrahi müdahale uygulanmalıdır.

Cevap: E) Çift cinsiyetli çocuk, “bir erkek ya da bir kız olarak, bu toplumsal cinsiyetlerden hangisi aile ve toplumun beklentisine uyuyorsa, toplumsal cinsiyete yönlendirilmeli ve cerrahi müdahale uygulanmalıdır.

5. Erkek ve kadın eğilimlerinin ve üreme yapıları konfigürasyonunun bir karışımına sahip insanların birçok örneği bulunmaktadır. Bunlardan tam olarak biçimlenmiş yumurtalıklar ve testislerle doğmuş kişilere ne ad verilir?

A) Hermafrodit

B)Klinefelter

C) Homoseksüel

D) Travesti

E) Heteroseksüel

Cevap: A) Hermafrodit

6. Toplumsal cinsiyet temelli stereotipler değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisi kadınların genel toplumsal cinsiyet stereotiplerinden sayılmaz?

A) Nazik

B) Kırılgan

C) Çekingen

D) Cesur

E) İtaatkar

Cevap: D) Cesur

İnsan Davranışı

7. Carroll, yakın zamana kadar eril ve feminen olma durumuyla ilgili açıkça kabul edilen toplumsal cinsiyet stereotiplerinin kültür değiştikçe daha az kabul gördüğünü ileri sürmektedir. Bu bağlamda erillik ve feminenliği nasıl tanımlamıştır?

A) Cinsiyetler arası biyolojik farklılıklara işaret eder.

B) Erkekler ve kadınların benzemez olmaktan çok benzer olduğuna işaret eder.

C) Toplumun her toplumsal cinsiyete atfettiği ideal özellikler toplamına işaret eder.

D) Geleneksel toplumsal cinsiyet rolü sosyalizasyonuna işaret eder.

E) Toplumsal cinsiyet stereotiplerinin azalmasına işaret eder.

Cevap: C) Toplumun her toplumsal cinsiyete atfettiği ideal özellikler toplamına işaret eder.

8. İnsanlar, toplumsal cinsiyetlerini dışavurma biçiminde farklılık gösterebilir. Trans-toplumsal cinsiyet kapsamında genellikle erkek olan ve karşıt toplumsal cinsiyetin giysilerini giyerek cinsel tatmin sağlayan bireylere ne ad verilir?

A) Transseksüel

B) Travesti

C) Lezbiyen

D) Heteroseksüel

E) İnterseksüel

Cevap: B) Travesti

9. Geleneksel toplumsal cinsiyet rolü sosyalizasyonu ve stereotiplerinin hem kadınlar hem de erkekler için bazı dezavantajlara neden olduğu üzerinde durulmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi kadınların deneyimlediği dezavantajlar arasında sayılmaz?

A) Erkeklerden daha az kazandıkları, toplumsal cinsiyet tarafından ayrıştırılmış alanlara girmeye teşvik edilmeleri dolayısıyla konumunun statüler, fırsatlar ve ücretler bağlamında erkeklerinkine göre geride kalması.

B) Evlerinin dışında çalışsalar bile, ev işlerinin ve çocuk bakımının büyük bir kısmını yapmalarının beklenmesi ve bu durumun hane içinde gerilime neden olabilmesi.

C) Eve ve aileye daha fazla zaman ve enerji harcamak zorunda kalmaları nedeniyle dışarıdaki işe ve kariyere katkıda bulunmak için daha az zaman ve enerjilerinin kalması.

D) Güzel ve çekici olma talebinden kaynaklanan strese maruz kalmaları.

E) Ortalama yaşam süresinin erkeklerinkine göre önemli ölçüde daha uzun olması dolayısıyla stres üretebilecek durumlarla daha fazla karşılaşmaları.

Cevap: E) Ortalama yaşam süresinin erkeklerinkine göre önemli ölçüde daha uzun olması dolayısıyla stres üretebilecek durumlarla daha fazla karşılaşmaları.

10. Toplumsal inşacı bakış açısı yaklaşımıyla toplumsal cinsiyeti ele alan araştırmacılar, erkeklerin de bazı özel sorunları deneyimlediği üzerinde durmaktadır. Bu bağlamda Blundo, erkelerle sosyal hizmet uygulamasına ilişkin bazı öneriler geliştirmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu öneriler arasında yer almaz?

A) Uygulayıcılar, toplumsal cinsiyet-rolü stereotipleri ve bunların erkeklere yönelik beklentileri hakkında farkında olmaya gayret etmelidir.

B) Uygulayıcılar, erkekler arasındaki çeşitliliklerin ve “erilliklerin” geniş yelpazesinin farkında olmalıdır.

C) Uygulayıcılar, ideal erillik kapsamında bir müdahale programı oluşturmalıdır.

D) Erkeklerle çalışırken uygun hedefler geliştirmek için toplumsal cinsiyet-rolü stereotiplerinin ve beklentilerin erkeklerin davranışlarını ve duygularını nasıl etkilediğini anlamak esastır.

E) Geleneksel tedavi erilliğin içsel açıklarını onarmaya (erkeğe duygularını ifade etmesine yardım etmek gibi) odaklandığından güçlü özelliklere odaklanmak önemlidir.

Cevap: C) Uygulayıcılar, ideal erillik kapsamında bir müdahale programı oluşturmalıdır.

Cinsiyetçilik, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Kimliği Ve Toplumsal Cinsiyetin Dışa Vurumu

Auzef Sosyal Hizmetler
Auzef insan davranışı ve sosyal çevre , Cinsiyetçilik, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Kimliği Ve Toplumsal Cinsiyetin Dışa Vurumu
Telegram Sosyal Hizmetler sosyal hizmetler facebook

Cinsiyetçilik

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!