auzefFelsefeFelsefeye Girişsosyoloji

Felsefeye Giriş Final Deneme -1

Felsefeye Giriş Final Deneme Sınavı

#1. Wittgenstein, önerme işaretini oluşturan yalın öğelere, ……. adını vermektedir. Verilen cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisinin gelmesi uygundur?

#2. Felsefeni sadece filozoflar tarafından ortaya konulan çeşitli görüşlerin açık kılınması etkinliği olması gerektiğini ileri süren filozof kimdir?

#3. “İnsan, kendisini evrenin merkezine koyarak onun kralı olmaya yönelmiştir.” Yargısı Batı felsefe tarihinde hangi dönemin belirgin özelliği olarak değerlendirilebilir?

#4. “J. Locke’un bilgi kuramı göz önünde bulundurulduğunda, algının, düşüncenin ya da anlığın dolaysız nesnesi olan her şeye ….. denir.” İfadesinde boş bırakılan yere aşağıda verilen seçeneklerden hangisi kesinlikle gelir?

#5. “Olgulara ilişkin bir düşünce anlamlı bir önermeye işaret eder .” Bu yargıyı ölçüt olarak aldığımızda aşağıdakilerden hangisini söylenebilir?


#6. “Wittgenstein'a göre biçimsel ve teknik açıdan bakıldığında mantık, deneysel içeriği olmayan, dünya olgularının neler olduğuna ilişkin hiçbir şeyi dile getirmeyen önermeler ve kurallardan oluşmuştur.” Yargısına dayanarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#7. Bir önermenin anlamının olmaması, ne demektir?

#8. Anlamı, adın işaret ettiği nesne olarak gören anlayış aşağıda verilen seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#9. Verilen şıklardan hangisinde töz en iyi şekilde tanımlanmıştır?

#10. Aşağıdaki seçeneklerde verilen Platon diyaloglarından hangisinde adlar ile nesneler arasındaki ilişkinin tartışıldığı ve diyaloğun ana unsurunun bu konu olduğu söylenebilir?


#11. “Düşünüyorum, o halde varım.” sözünü söyleyen filozof kimdir?

#12. Aşağıdakilerden hangisi Locke’un bilgi kuramı uyarınca madde görüşünü en iyi şekilde tanımlamaktadır?

#13. Wittgenstein için mantığın felsefedeki yeri nedir?

#14. Ana hatlarıyla Batı Felsefe tarihi göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?

#15. Descartes’ın ana kavramlarından birisi olan “res Cogitans” ne anlama gelmektedir?


#16. Wittgenstein’a göre, felsefe, bilimin ifadelerini mantıksal yapıları bakımından değerlendiren bir uğraşı olarak karşımıza çıkmaktadır. Felsefenin bu işlevi aşağıdakilerden hangisinde en iyi şekilde anlatmaktadır?

#17. “Locke’a göre, …....’ler kendilerini duyumlayan duyu organları için vardırlar.” cümlesindeki boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi daha uygun olabilir?

#18. Aşağıdakilerden hangisi Wittgenstein’ın dil felsefesine ilişkin düşünceleriyle uyuşamaz?

#19. “Emprist(Deneyimci) felsefenin en önemli temsilcilerinden biri olan John Locke’a göre her tür bilginin tek kaynağı ..........’dır.” İfadesinde boş bırakılan yere aşağıda verilen seçeneklerden hangisi kesinlikle gelir.

#20. J. Locke’un deneyime dayanan anlayışı ile aşağıdaki bilgi kuramlarından hangisi doğmuştur?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Felsefeye Giriş Final Deneme -1

sosyoloji facebook grubu
Facebook Felsefe Grubu
Sosyoloji Lisans, Felsefeye Giriş Final Deneme
Felsefe Lisans, Felsefeye Giriş Final Deneme

Çalışma Soruları, Ünite Özetleri, Ünite testleri, hepsi lolonolo da ücretsizi

Öğrenci Dostu Lolonolo ‘yu youtube kanalına abone olabilirsiniz, play google den uygulamasını indirip ordan takip edebilirsiniz.

ya da facebook gruplarından, telegram gruplarından takip ederek, Lolonolo’ya ücretsiz üye olarak ta tüm yazılarına anında e posta alarak erişebilirsiniz.

https://www.youtube.com/c/lolonolo_com

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lolonolo.ogrenmeyonetimsistemi

 

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!