auzefFelsefeFelsefeye Girişsosyoloji

Felsefeye Giriş Vize Deneme -1

Felsefeye Giriş Vize Deneme -1

#1. Bazı düşünürlere göre, insanın gerçeklik hakkında bilebilecekleri, belli doğa bilimleri tarafından elde edilen veri ve bilgilerle sınırlıdır. Bu bilim ve araştırma alanları tarafından sağlanan veri ve bilgiler haricinde, fiziksel maddi dünyanın bilinmesinin yolu yoktur. 1) Aşağıda verilen yaklaşımlardan hangisi paragraftaki düşünceyle çelişir?

#2. Felsefe tarihi boyunca felsefenin temel sorularının çok fazla değişikliğe uğramamasına karşın, yanıtlarda çeşitlilik görülür. Bu durum ilk bakışta felsefenin zaafı olarak değerlendirilse de, zenginliğidir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

#3. Düşünce Tarihinde ilk defa bilginin olanağı ve sınırları konusunda şüphe eden ve bilginin eleştirisini yapan filozof kimdir?

#4. “Aristoteles’e göre değişme, nesnede varolan potansiyelin, … hâle geçmesidir.” İfadesinde boşluğa gelecek uygun kavram aşağıdakilerden hangisidir?

#5. İnsan için ilk ve doğrudan bilgi aşağıdaki kaynaklardan hangisi yoluyla edinilir?


#6. Eleştirel felsefenin kurucusu olarak değerlendirilen Kant'a göre, deneyimle edinilen veriler, aklın apriori formları tarafından işlenerek bilgiye dönüştürülür. Parçada Kant’ın tartıştığı sorun, bilgi felsefesinin hangi sorusudur?

#7. ‘Metafizik’ terimi MÖ I. yy.’da ilk olarak kim tarafından kullanılmıştır?

#8. Mümkün deneyimin sınırlarını belirlemek amacıyla saf akla yönelttiği eleştirilerle felsefe tarihinde bir çığır açan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Bir tohumun ağaç olma ereğine sahip olması, Aristoteles felsefesinde aşağıdaki kavramlarından hangisiyle doğrudan ilişkilidir?

#10. “….. göre felsefe metafizik sorular bilimsel bakımdan yanıtlanamazlar. Yani bu sorular bir anlam taşımazlar. Onun yerine, bu soruların anlamını kavramağa çalışabiliriz.” İfadesindeki boşluğa verilen seçeneklerden hangisinin gelmesi daha uygun olur?


#11. Descartes’a göre güvenilir bilginin temel özellikleri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

#12. Verilen yargılardan yargılardan hangisi yanlıştır?

#13. Kant’ın saf aklın eleştirisini amaçlayan felsefesi öncelikle neyin ele almıştır?

#14. Aşağıda verilenlerden hangisi Platon’un anladığı anlamda ideaların özelliklerinden biri değildir?

#15. İnsan hayatının en büyük sıkıntıları ön yargılardan doğar. Oysa hayat, ön yargılarla değil, açık ve sorgulayıcı düşünme etkinliğiyle kavranabilir. Felsefe etkinliğinin en önemli katkısı budur. Verilen paragrafta felsefenin hangi özelliği üzerinde durulmuştur?


#16. Soruları aynı olan iki filozof, aynı toplumda ve aynı zaman diliminde yaşamış olsalar bile, çok farklı düşünceler ortaya koyabilirler. Felsefe tarihinde bunun oldukça fazla örneğine rastlamak mümkündür. Çünkü felsefe, ortak sorulara, kendine has yanıtlar bulmanın tarihi olarak da görülebilir. Verilen parçaya göre, aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılabilir?

#17. Platon’un idealar anlayışı göz önünde bulundurulduğunda metheksein ne anlama gelir?

#18. Düşünürler ve Filozoflar asla kesin yanıtlar peşinde değildir. Her düşünür ve filozof başkaları tarafından eleştirileceğini ve hatta geliştirilmeye çalışılacağını bilerek düşüncelerini ortaya koyar. Bu bakımdan ilk yapmaya çalıştığı şeylerden biri, doğru sorular üzerinden gitmeye çalışmaktır. Bu açıklamaya göre filozoflar için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

#19. Platon, İdealar anlayışı çerçevesinde bilgi basamaklarının en yüksek noktasını ne olarak adlandırır?

#20. Aşağıdakilerden hangisi Descartes felsefesine göre birincil niteliklerden biridir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Felsefeye Giriş Vize Deneme -1

sosyoloji facebook grubu
Facebook Felsefe Grubu
Sosyoloji Lisans, Felsefeye Giriş Vize Deneme
Felsefe Lisans,, Felsefeye Giriş Vize Deneme

Çalışma Soruları, Ünite Özetleri, Ünite testleri, hepsi lolonolo da ücretsizi

Öğrenci Dostu Lolonolo ‘yu youtube kanalına abone olabilirsiniz, play google den uygulamasını indirip ordan takip edebilirsiniz.

ya da facebook gruplarından, telegram gruplarından takip ederek, Lolonolo’ya ücretsiz üye olarak ta tüm yazılarına anında e posta alarak erişebilirsiniz.

https://www.youtube.com/c/lolonolo_com

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lolonolo.ogrenmeyonetimsistemi

 

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!