Bankacılık ve SigortacılıkSEGEMSigorta Teknik Personel

Sigortacılık Terimleri Mini Quiz -1

Sigortacılık Terimleri Mini Quiz -1

#1. Yatırımlar, sigorta primi, karşılıklar gibi sigortacılıkla ilgili teknik ve finansal konularda, olasılık hesapları ve istatistik alanında uzman olan yetkili kişidir.

#2. Gerçekleşebilecek risklerin klasik sigorta sisteminden farklı bir yolla temin edilmesidir. Bu yöntem, bağlı bir sigorta şirketi kurmak olabildiği gibi, çeşitli mali araçlar kullanılarak da yapılabilmektedir.

#3. Birden fazla sigorta şirketinin, her birinin bir diğerinden bağımsız olarak aynı dönemlerde aynı ünite riski sigortalaması durumudur.

#4. Büyük ölçekli şirketlerin, kendi sigorta ihtiyaçlarını, kendilerine ait sigorta şirketi kanalıyla teminat altına alma düşüncesinden doğmuş sigorta şirketidir. Bazı durumlarda birden fazla büyük ticari grup tarafından da kurulabilmektedir.

#5. Homojen yapıda bir risk grubunda risk sayısı arttıkça genel olasılık yüzdelerine ya da beklenen sonuca daha fazla yaklaşılacağını ifade eden ve özellikle hasarlarda önem taşıyan bir matematik prensibidir.


#6. Yangın, fırtına, trafik kazası, gemini karaya oturması gibi tehlikelerin doğrudan doğruya neden olduğu maddi, fiziki hasarı ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu tür hasarlar mal Sigortaları poliçeleriyle temin edilebilmektedir.

#7. Bankaların ve benzer finansal kuruluşların sigortacılık faaliyetlerinde bulunması durumudur. Bankalar ve diğer finans kuruluşları kurmuş veya almış oldukları sigorta şirketlerinin faaliyetleri kapsamında doğrudan satış yaparak sigorta piyasasındaki rekabete farklı bir boyut getirmişlerdir.

#8. Sigorta şirketine bağlı olarak mesleki faaliyette bulunan, yetki ve sorumlulukları, yasa, yönetmelikler ve sözleşme ile belirlenmiş sigorta aracısıdır.

#9. Sigorta ve reasürans işlemlerinde, sigorta veya reasürans şirketi adına, ilgili mevzuata göre belirlenmiş işleri yapmaya yasal olarak yetkili üçüncü kişiyi ifade etmektedir. Sigortalı ile sigorta şirketi arsında sigorta acentesi veya sigorta aracısı; sedan şirket ile reasürör arasında ise reasürans aracısı olan kişiler bu tanıma girerler.

#10. Teminatın genişlemesi, riskin nitelik veya nicelik olarak artması, sigorta döneminin uzaması veya poliçe priminin ayarlanabilir olması durumunda sigortacı tarafından yapılan ilave prim yüklemesidir.


#11. Nakliyat Sigortaları’ nda teminat kapsamındaki tehlikelerden herhangi biri nedeniyle sigorta konusuna gelebilecek zıya ve hasarı önlemek ya da azaltmak amacıyla sigortalı veya onun adına yetkili kişiler tarafından makul ölçülerde yapılan harcamalardır ve sigorta teminatı kapsamındadır.

#12. Poliçe sigorta bedelinin sigorta konusunun gerçek değerinin üzerinde olması durumudur. Sigorta bedeli, çeşitli sebepler dolayısıyla gerçek değerinin üzerinde beyan edilebilmektedir ancak bazı durumlarda sigortacı sigorta konusunun gerçek değerini ödemek durumunda olduğundan , sigortalı olması gerekenden fazla prim ödeyebilmektedir.

#13. Müşterilerinin sigorta ihtiyaçlarına yönelik olarak onlara tavsiyede bulunmak, onlar adına sigorta şirketiyle görüşmeler yapmak, hasarın belirlenmesinde sigortalı adına hareket etmek ve yetkili olduğu branşlarda sigorta şirketi adına poliçe düzenlemek, prim toplamak gibi hizmetler sağlayan, yetki ve sorumlulukları yasa ile belirlenmiş sigorta aracısıdır.

#14. Sigorta poliçesinin yürürlükte olduğu coğrafi alandır. Örneğin, bir tekne poliçesindeki "Sefer Sahası" veya "Faaliyet Alanı" gibi terimler, o tekne poliçesinin ancak o alanlarda meydana gelebilecek hasarlar için yürürlükte olduğu anlamına gelmektedir.

#15. Sigorta kapsamında olan rizikonun gerçekleşmesi halinde, hasarın nedeni, niteliği ve boyutlarını tespit eden gerçek ya da tüzel kişidir.


#16. Sigorta bedelinin sigorta konusunun gerçek değerinin altında olmasıdır. Eksik Sigorta durumunda sigortalı Tazminat Prensibi’ nden yeterince faydalanamamaktadır.

Cevap b) Eksik Sigorta

Kasım 2022 Haziran 2023 ve Şubat 2024 Sorusu

“Eksik Sigorta”, sigorta bedelinin sigorta konusunun gerçek değerinin altında olması durumunu ifade eder. Bu durumda, sigortalı hasar durumunda Tazminat Prensibi’nden tam olarak yararlanamayabilir. Diğer seçenekler ise:

Aşkın Sigorta:

Bu durum, sigorta bedelinin sigorta konusunun gerçek değerinin üzerinde olması durumudur. Bu, genellikle sigorta şirketinin zararına olabilecek bir durumdur ve sigortalının gereğinden fazla prim ödemesine yol açabilir.

Tamamlayıcı Sigorta:

Bu, bir sigortalının mevcut sigorta poliçelerinin kapsamının ötesinde ekstra bir güvence sağlayan sigorta türüdür. Genellikle, mevcut poliçelerin yetersiz kaldığı durumları kapsamak için kullanılır.

Eksik Sigorta durumunda, hasar meydana geldiğinde, sigorta şirketi sadece poliçede belirtilen azami tutar kadar tazminat öder. Eğer hasar, bu tutarı aşıyorsa, geri kalan maliyet sigortalı tarafından karşılanmak zorunda kalır. Bu, özellikle büyük hasarlar söz konusu olduğunda önemli mali sonuçlara yol açabilir.

#17. Sigorta kapsamında olan herhangi bir tehlikenin neden olduğu fiziki hasara bağlı olarak ortaya çıkan mali nitelikte hasardır. Örneğin, bir işyerinin sahibine getiri sağlayan ticari faaliyetin çıkan bir yangın nedeniyle durmasına bağlı olarak ortaya çıkan mali kayıplar dolaylı hasardır.

#18. Birçok branşta uygulanan ve sigortalının alabileceği en geniş teminat biçimidir. Teminatın adı “Bütün Tehlikeler” olmasına rağmen, karşılaşılabilecek bütün tehlikelere karşı koruma sağlayan bir teminat değildir. Bu tip poliçeler, kişilerin artan sigorta ihtiyaçlarına cevap vermek üzere oluşturulmuş, nispeten yeni ürünlerdir. Poliçenin, istisnalar bölümünde, hangi tehlikelere karşı koruma sağlamadığı tek tek sayılır ve bu istisnaların dışında kalan tüm tehlikelerin teminat altında olduğu belirtilir. Bu özelliğinden dolayı bu poliçeler,

#19. Bu terim, Yangın, Kaza, Nakliyat, Hayat gibi sigorta dallarının yanı sıra bir sigorta veya reasürans şirketinin belirli bir bölgede yada ülkede faaliyet gösteren bürosunu ifade etmekte kullanılmaktadır.

#20. Emtianın değer ve miktarının yıl içinde dönemsel değişiklikler gösterdiği durumlarda uygulanan poliçelerdir. Böylece sigortalıya tam korunma ve prim tasarrufu imkanı sağlar.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Tebrikler 60 üzeri aldınız. Geçtiniz

Tekrar Dene

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sigortacılık Terimleri Mini Quiz -1

Emtianın değer ve miktarının yıl içinde dönemsel değişiklikler gösterdiği durumlarda uygulanan poliçelerdir. Böylece sigortalıya tam korunma ve prim tasarrufu imkanı sağlar.

A- Abonman Poliçe
B- Ferdi Kaza Poliçesi
C- Yangın Poliçesi
D- Hayat Poliçesi

Cevap : A- Abonman Poliçe

Sigorta şirketine bağlı olarak mesleki faaliyette bulunan, yetki ve sorumlulukları, yasa, yönetmelikler ve sözleşme ile belirlenmiş sigorta aracısıdır.

A- Exper
B- Acente
C- Aktüerya
D- Broker

Cevap : B- Acente

Yatırımlar, sigorta primi, karşılıklar gibi sigortacılıkla ilgili teknik ve finansal konularda, olasılık hesapları ve istatistik alanında uzman olan yetkili kişidir.

A- Exper
B- Acente
C- Aktüerya
D- Broker

Cevap : C- Aktüerya

Gerçekleşebilecek risklerin klasik sigorta sisteminden farklı bir yolla temin edilmesidir. Bu yöntem, bağlı bir sigorta şirketi kurmak olabildiği gibi, çeşitli mali araçlar kullanılarak da yapılabilmektedir.

A- Alteratif Risk Transfer Sistemi

Cevap : A- Alteratif Risk Transfer Sistemi

Sigorta ve reasürans işlemlerinde, sigorta veya reasürans şirketi adına, ilgili mevzuata göre belirlenmiş işleri yapmaya yasal olarak yetkili üçüncü kişiyi ifade etmektedir. Sigortalı ile sigorta şirketi arsında sigorta acentesi veya sigorta aracısı; sedan şirket ile reasürör arasında ise reasürans aracısı olan kişiler bu tanıma girerler.

A- Acente
B- Banka
C- Sigorta Şirketi
D- Aracı

Cevap : D- Aracı

Poliçe sigorta bedelinin sigorta konusunun gerçek değerinin üzerinde olması durumudur. Sigorta bedeli, çeşitli sebepler dolayısıyla gerçek değerinin üzerinde beyan edilebilmektedir ancak bazı durumlarda sigortacı sigorta konusunun gerçek değerini ödemek durumunda olduğundan , sigortalı olması gerekenden fazla prim ödeyebilmektedir.

A- Eksik Sigorta
B- Tamamlayıcı Sigorta
C- Aşkın Sigorta
D- Tüm Riskler

Cevap : C- Aşkın Sigorta

Büyük ölçekli şirketlerin, kendi sigorta ihtiyaçlarını, kendilerine ait sigorta şirketi kanalıyla teminat altına alma düşüncesinden doğmuş sigorta şirketidir. Bazı durumlarda birden fazla büyük ticari grup tarafından da kurulabilmektedir.

A- Bağlı Sigorta Şirketi
B- Bankasürans
C- Koasürans
D- Reasürans

Cevap : A- Bağlı Sigorta Şirketi

Bankaların ve benzer finansal kuruluşların sigortacılık faaliyetlerinde bulunması durumudur. Bankalar ve diğer finans kuruluşları kurmuş veya almış oldukları sigorta şirketlerinin faaliyetleri kapsamında doğrudan satış yaparak sigorta piyasasındaki rekabete farklı bir boyut getirmişlerdir.

A- Bağlı Sigorta Şirketi
B- Bankasürans
C- Reasürans

Cevap : B- Bankasürans

Bu terim, Yangın, Kaza, Nakliyat, Hayat gibi sigorta dallarının yanı sıra bir sigorta veya reasürans şirketinin belirli bir bölgede yada ülkede faaliyet gösteren bürosunu ifade etmekte kullanılmaktadır.

A- Teminat
B- Ürün
C- Risk
D- Branş

Cevap : D- Branş

Müşterilerinin sigorta ihtiyaçlarına yönelik olarak onlara tavsiyede bulunmak, onlar adına sigorta şirketiyle görüşmeler yapmak, hasarın belirlenmesinde sigortalı adına hareket etmek ve yetkili olduğu branşlarda sigorta şirketi adına poliçe düzenlemek, prim toplamak gibi hizmetler sağlayan, yetki ve sorumlulukları yasa ile belirlenmiş sigorta aracısıdır.

A- Acente
B- Aracı
C- Eksper
D- Broker

Cevap : D- Broker

Birçok branşta uygulanan ve sigortalının alabileceği en geniş teminat biçimidir. Teminatın adı “Bütün Tehlikeler” olmasına rağmen, karşılaşılabilecek bütün tehlikelere karşı koruma sağlayan bir teminat değildir. Bu tip poliçeler, kişilerin artan sigorta ihtiyaçlarına cevap vermek üzere oluşturulmuş, nispeten yeni ürünlerdir. Poliçenin, istisnalar bölümünde, hangi tehlikelere karşı koruma sağlamadığı tek tek sayılır ve bu istisnaların dışında kalan tüm tehlikelerin teminat altında olduğu belirtilir. Bu özelliğinden dolayı bu poliçeler,

A- Bütün Tehlikeler ( All Risk )
B- Abonman
C- Paket Poliçe

Cevap : A- Bütün Tehlikeler ( All Risk )

Homojen yapıda bir risk grubunda risk sayısı arttıkça genel olasılık yüzdelerine ya da beklenen sonuca daha fazla yaklaşılacağını ifade eden ve özellikle hasarlarda önem taşıyan bir matematik prensibidir.

A- Büyük Sayılar Kanunu
B- Sigorta Kanunu

Cevap : A- Büyük Sayılar Kanunu

Sigorta poliçesinin yürürlükte olduğu coğrafi alandır. Örneğin, bir tekne poliçesindeki “Sefer Sahası” veya “Faaliyet Alanı” gibi terimler, o tekne poliçesinin ancak o alanlarda meydana gelebilecek hasarlar için yürürlükte

olduğu anlamına gelmektedir.

A- Risk Adresi
B- Hasarın meydana geldiği yer
C- Coğrafi Sınırlar

Cevap : C- Coğrafi Sınırlar

Birden fazla sigorta şirketinin, her birinin bir diğerinden bağımsız olarak aynı dönemlerde aynı ünite riski sigortalaması durumudur.

A- Ek Sigorta
B- Çoklu Sigorta
C- Çifte Sigorta

Cevap : C- Çifte Sigorta

Nakliyat Sigortaları’ nda teminat kapsamındaki tehlikelerden herhangi biri nedeniyle sigorta konusuna gelebilecek zıya ve hasarı önlemek ya da azaltmak amacıyla sigortalı veya onun adına yetkili kişiler tarafından makul ölçülerde yapılan harcamalardır ve sigorta teminatı kapsamındadır.

A- Dava ve Say Masrafları
B- Masraf Sigortaları
C- Kar Kaybı

Cevap : A- Dava ve Say Masrafları

Yangın, fırtına, trafik kazası, gemini karaya oturması gibi tehlikelerin doğrudan doğruya neden olduğu maddi, fiziki hasarı ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu tür hasarlar mal Sigortaları poliçeleriyle temin edilebilmektedir.

A- Dolaylı Hasarın
B- Doğrudan Hasarın

Cevap : B- Doğrudan Hasarın

Sigorta kapsamında olan herhangi bir tehlikenin neden olduğu fiziki hasara bağlı olarak ortaya çıkan mali nitelikte hasardır. Örneğin, bir işyerinin sahibine getiri sağlayan ticari faaliyetin çıkan bir yangın nedeniyle durmasına bağlı olarak ortaya çıkan mali kayıplar dolaylı hasardır.

A- Dolaylı Hasarın
B- Doğrudan Hasarın

Cevap : A- Dolaylı Hasarın

Teminatın genişlemesi, riskin nitelik veya nicelik olarak artması, sigorta döneminin uzaması veya poliçe priminin ayarlanabilir olması durumunda sigortacı tarafından yapılan ilave prim yüklemesidir.

A- Ek Prim
B- Zeylname
C- Ek Belge

Cevap : A- Ek Prim

Sigorta bedelinin sigorta konusunun gerçek değerinin altında olmasıdır. Eksik Sigorta durumunda sigortalı Tazminat Prensibi’ nden yeterince faydalanamamaktadır.

A- Aşkın Sigorta
B- Eksik Sigorta
B- Tamamlayıcı Sigorta

Cevap : B- Eksik Sigorta

Sigorta kapsamında olan rizikonun gerçekleşmesi halinde, hasarın nedeni, niteliği ve boyutlarını tespit eden gerçek ya da tüzel kişidir.

A- Sigorta Teknik Personeli
B- Acente Müdürü
C- Exper

Cevap : C- Exper

Sigortacılık Terimleri Mini Quiz -1

SEGEM
telegram SEGEM

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!