auzefCoğrafyaJeomorfoloji

Jeomorfoloji 2021 Final Soruları

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

#1. Jeomorfolojik evrim, döngü kesintilerinin var olup olmadığı esasına dayanır. Bazı topoğrafya şekilleri, günümüz koşullarında devam etmekte olan bir tek döngünün eseridir. Bu gibi topoğrafyalara .............. Topoğrafya adı verilir. Fakat bu topoğrafyalar, çok azdır ve genellikle ancak henüz yeni kara haline geçmiş eski deniz tipleri, yeni volkan konileri ve lav örtüleri, son taban seviyesine göre ayarlanmış deltalar vb. gibi çok genç sahalar üzerinde gizlenirler. Buna karşılık doğada yaygın olan ............... topoğrafyalardır. Bunlar morfolojik evrimin herhangi bir nedenle zaman zaman kesintiye uğradığı ve yerini yeni şartlara göre yeni bir aşınım döngüsüne bıraktığı sahalara karşılık gelirler. Yukarıdaki boşluklara aşağıdaki hangi ikili getirilmelidir?

#2. Akarsular arazinin ilksel eğimlerini izleyerek aktıklarında eğim yönünde akan akarsular anlamına da bu tür akarsulara ne ad verilir?

#3. .............’de (III.Zaman), şiddetli yer kabuğu hareketlerinden olan tektonizma ve volkanik faaliyetler artmıştır. Alp kıvrımlarının oluşumu bu döneme rastlar. Atlas ve Hint okyanusları belirmiştir. Bugünkü bitki ve hayvan türleri ana çizgileriyle ortaya çıkmıştır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#4. Aşağıdakilerden hangisi kurak ve yarı kurak bölgelerin genel karakterlerinden biri değildir

#5. W.M.Davis farklı iklim bölgelerinde rol oynayan farklı süreçlere bağlı olarak üç morfolojik evrim tipi belirlemiştir. Bunlar........................... devirlerdir. Yukarıdaki boşluklara aşağıdaki hangi üçlü getirilmelidir?


#6. Çökelmedeki bazı düzensizliklerin çeşitli nedenleri olabilir. Fakat bu düzensizlikler genellikle o sahadaki bir süre için okyanus, deniz ve göller gibi çökelme ortamlarında çökelmenin sona ermesi ve sahanın su yüzeyine çıkarak dış etkenlerle bir aşınma alanı haline dönüşmesi ile ilgilidir. Oldukça uzun zaman sürmüş bu tür çökelme kesintileri, genellikle deniz seviyesinde veya yerkabuğunda meydana gelen tektonik hareketlerle ilgilidir. Bu gibi durumlarda altta ve üstte bulunan iki tabaka arasında tabakaların uzanış ve eğimleri bakımından bir uyum yoktur. Bu şekildeki uyumsuz tabakalaşmaya ................ Denir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki hangi tabakalaşma tipi getirilmelidir?

#7. Yerkabuğunun derinliklerinde bulunan ve sıcaklığı 600-1300 c arasında değişen kıvamlı ve akışkan yapıya sahip magma, uçucu bileşenler içeren silikatlardan oluşan bir eriyiktir. Magma derinlerde yavaş yavaş soğursa, içerdiği malzeme kendi ideal ısı ve basınç koşullarında yavaş yavaş kristallenir. Bu kristaller iri taneli olur, soğuma ve katılaşma, yüzeye yakın yerlerde olursa damar kayaçları şeklinde olabilir, bunlar bazen yüzeyde katılaşır. Yukarıdaki ifadeye dayanarak aşağıdaki kökenlerine göre hangi tür kayaların özelliklerinden bahsedilmiştir?

#8. .............(II.zaman), Alp orojenezinin başladığı dönemdir. Asıl güney kıtasını oluşturan büyük kıta Pangea parçalanarak kuzey kıtalarıve güney kıtaları oluşmuştur. (Gondwana ve Laurasia). Kıtalar birbirinden ayrılmaya başlamıştır. Balıklar bugünkü şeklini almıştır. Dev sürüngenler oluşmuş, ilk dişli kuş arkeopterika bu zamanda yaşamıştır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#9. En eski kıvrımlarla kıta çekirdeklerinin oluştuğu ve ilkel canlıların belirdiği jeolojik zaman aşağıdakilerden hangisidir?

#10. Aşağıdakilerden hangisi I.Zaman’ı oluşuturan devirlerden biri değildir?


 

Jeomorfoloji 2021 Final Soruları

Jeomorfoloji 2021 Final Soruları

Jeomorfoloji 2021 Final Soruları

1) Jeomorfolojik evrim, döngü kesintilerinin var olup olmadığı esasına dayanır. Bazı topoğrafya şekilleri, günümüz koşullarında devam etmekte olan bir tek döngünün eseridir. Bu gibi topoğrafyalara ………….. Topoğrafya adı verilir. Fakat bu topoğrafyalar, çok azdır ve genellikle ancak henüz yeni kara haline geçmiş eski deniz tipleri, yeni volkan konileri ve lav örtüleri, son taban seviyesine göre ayarlanmış deltalar vb. gibi çok genç sahalar üzerinde gizlenirler. Buna karşılık doğada yaygın olan …………… topoğrafyalardır. Bunlar morfolojik evrimin herhangi bir nedenle zaman zaman kesintiye uğradığı ve yerini yeni şartlara göre yeni bir aşınım döngüsüne bıraktığı sahalara karşılık gelirler.
Yukarıdaki boşluklara aşağıdaki hangi ikili getirilmelidir?A) Monosiklik-PolijenikB) Polisiklik-Polijenik
C) Monosiklik-Polisiklik
D) Polisiklik-Monojenik
E) Monosiklik-Monojenik

Cevap : C) Monosiklik-Polisikli

2) Akarsular arazinin ilksel eğimlerini izleyerek aktıklarında eğim yönünde akan akarsular anlamına da bu tür akarsulara ne ad verilir?

A) Obsekant akarsular
B) Presekant akarsular
C) Konsekant akarsular
D) Subsekant akarsular
E) Resekant akarsular

Cevap : C) Konsekant akarsular

3)………….’de (III.Zaman), şiddetli yer kabuğu hareketlerinden olan tektonizma ve volkanik faaliyetler artmıştır. Alp kıvrımlarının oluşumu bu döneme rastlar. Atlas ve Hint okyanusları belirmiştir. Bugünkü bitki ve hayvan türleri ana çizgileriyle ortaya çıkmıştır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Paleozoik
B) Tersiyer
C) Pre-Kambriyen
D) Mesozoik
E) Kuaterner

Cevap : B) Tersiyer

4) Aşağıdakilerden hangisi kurak ve yarı kurak bölgelerin genel karakterlerinden biri değildir?

A) A) Sürekli akarsular yoktur, bu durumda düzenli bir akarsu şebekesi gelişmemiştir. Dolayısıyla taban seviyesine doğru inen sürekli eğimler sistemi yoktur. Geçici taban seviyelerini oluşturan tuzlu düzlükleri oluşturan playa tabanlarına rastlanır.
B) Tamamen bitki örtüsü ile kaplıdırlar. Asıl çöllerde makilerden oluşan …..
C) Yağışın az oluşu kimyasal aşınmayı geri plana bırakırsa da; mekanik parçalanma öne geçer. Güneşlenme ve radyasyon çok yüksek olduğundan kayaların parçalanması şiddetlidir.
D) Rüzgâr, çöllerde sadece taşıma ve biriktirme etkeni değil, aynı zamanda aşındırma etkenidir. Bu sebeple kayaları oyarak, delik deşik eder. Yine de kumullarla kaplı çöllere Arabistan, İran, Türkistan, Moğolistan, Sahra çöllerinde rastlanır.
E) Sürekli yağış olmadığı için, genelde sürekli akarsu yoktur. Akarsular denize kadar ulaşamaz. Kapalı havzalar oluşur.

Cevap : B) Tamamen bitki örtüsü ile kaplıdırlar. Asıl çöllerde makilerden oluşan …..

5) W.M.Davis farklı iklim bölgelerinde rol oynayan farklı süreçlere bağlı olarak üç morfolojik evrim tipi belirlemiştir. Bunlar……………………… devirlerdir.
Yukarıdaki boşluklara aşağıdaki hangi üçlü getirilmelidir?

A) Tropikal-glasiyal-kurak
B) Nemli-Glasiyal-Serin
C) Nemli-glasiyal-kurak
D) Flüvyal-Glasiyal-Kurak
E) Kurak-Glasiyal-Nemli

Cevap : D) Flüvyal-Glasiyal-Kurak

6) Çökelmedeki bazı düzensizliklerin çeşitli nedenleri olabilir. Fakat bu düzensizlikler genellikle o sahadaki bir süre için okyanus, deniz ve göller gibi çökelme ortamlarında çökelmenin sona ermesi ve sahanın su yüzeyine çıkarak dış etkenlerle bir aşınma alanı haline dönüşmesi ile ilgilidir. Oldukça uzun zaman sürmüş bu tür çökelme kesintileri, genellikle deniz seviyesinde veya yerkabuğunda meydana gelen tektonik hareketlerle ilgilidir. Bu gibi durumlarda altta ve üstte bulunan iki tabaka arasında tabakaların uzanış ve eğimleri bakımından bir uyum yoktur. Bu şekildeki uyumsuz tabakalaşmaya ……………. Denir.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki hangi tabakalaşma tipi getirilmelidir?

A) Konkordant tabakalaşma
B) Homojen tabakalaşma
C) Açılı diskordant tabakalaşma
D) Heterojen tabakalaşma
E) Diskordant tabakalaşma

Cevap : E) Diskordant tabakalaşma

7) Yerkabuğunun derinliklerinde bulunan ve sıcaklığı 600-1300 c arasında değişen kıvamlı ve akışkan yapıya sahip magma, uçucu bileşenler içeren silikatlardan oluşan bir eriyiktir. Magma derinlerde yavaş yavaş soğursa, içerdiği malzeme kendi ideal ısı ve basınç koşullarında yavaş yavaş kristallenir. Bu kristaller iri taneli olur, soğuma ve katılaşma, yüzeye yakın yerlerde olursa damar kayaçları şeklinde olabilir, bunlar bazen yüzeyde katılaşır.
Yukarıdaki ifadeye dayanarak aşağıdaki kökenlerine göre hangi tür kayaların özelliklerinden bahsedilmiştir?

A) Katılaşım kayalar
B) Başkalaşım kayaları
C) Mağmatik kayalar
D) Sedimentler
E) Volkanik kayalar

Cevap : C) Mağmatik kayalar

8)………….(II.zaman), Alp orojenezinin başladığı dönemdir. Asıl güney kıtasını oluşturan büyük kıta Pangea parçalanarak kuzey kıtalarıve güney kıtaları oluşmuştur. (Gondwana ve Laurasia). Kıtalar birbirinden ayrılmaya başlamıştır. Balıklar bugünkü şeklini almıştır. Dev sürüngenler oluşmuş, ilk dişli kuş arkeopterika bu zamanda yaşamıştır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Teriser
B) Mesozoik
C) Paleozoik
D) Kuaterner
E) Pre-Kambriyen

Cevap : B) Mesozoik

9) En eski kıvrımlarla kıta çekirdeklerinin oluştuğu ve ilkel canlıların belirdiği jeolojik zaman aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kuaterner
B) Tersiyer
C) Pre-Kambriyen
D) Paleozoik
E) Mesozoik

Cevap : C) Pre-Kambriyen

10) Aşağıdakilerden hangisi I.Zaman’ı oluşuturan devirlerden biri değildir?

A) Devoniyen
B) Permiyen
C) Siluriyen
D) Kambriyen
E) Holosen

Cevap : E) Holosen

Jeomorfoloji 2021 Final Soruları

11) Kristalli yapısı-Tabakalı yapısı-Fosilli yapısı-Şistozite yapısı-Kıvrımlı yapısı Yukarıdaki kayaların genel ve temel özellikleri sıralanmıştır. Bunlardan hangisi katılaşım kayaları grubunu diğer kayalardan belirgin şekilde ayırır?

A) Kıvrımlı yapısı
B) Şistozite yapısı
C) Tabakalı yapısı
D) Kristalli yapısı
E) Fosilli yapısı

Cevap : E) Fosilli yapısı

12) Jeomorfoloji terimi dilimizde başka hangi karşılıkla kullanılmaz?

A) Yeryüzü şekilleri
B) Rölyef
C) Yer şekilleri
D) Relief
E) Yer yuvarı

Cevap : E) Yer yuvarı

13) 1888-1950 yılları arasında yaşamış modern dönem öncesi olan Tanzimat-Mutlakiyet-Meşrutiyet- Cumhuriyet dönemleri coğrafyasının gelişimini kaleme alarak makaleler yazmış İstanbul Ünv’de Coğrafya’nın kurucu Ordinaryus Profesörünün adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ord.Prof.Dr İbrahim Hakkı Akyol
B) Ord.Prof.Dr. Ahmet Ardel
C) Ord.Prof.Dr. Ali Tanoğlu
D) Ord.Prof.Dr. Besim Daner
E) Hiçbiri

Cevap : A) Ord. Prof. Dr. İbrahim Hakkı Akyol

14) İstanbul civarında peneplen yüzeyi, taraçalar, vadi gelişimi ve son deniz basmasına dayalı gelişmiş çok evreli bir topoğrafya bulunmasına rağmen; bunların hepsi tek bir flüvyal morfojenetik bölgeyi temsil eder.
Yukarıdaki ifadeye dayalı olarak İstanbul ve civarı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Polisiklik-Monojenik bir topoğrafya
B) Monosiklik-Polijenik bir topoğrafya
C) Polisiklik-Polijenik bir topoğrafya
D) Hiçbiri
E) Monosiklik-Monojenik bir topoğrafya

Cevap : C) Polisiklik-Polijenik bir topoğrafya

15) Alp orojenezi’nin başlaması ve yer kabuğunun parçalanarak kıtalara bölünmeye başlaması en tipik özellikleri olan II. Jeolojik Zaman, yani Mesozoik (Erinç, 1996’ya göre) kaç milyon yıl sürmüştür?

A) 4000
B) 160
C) 63
D) 2,5
E) 345

Cevap : E) 345

16) Flüvyal sürecin daha uzun bir zaman devam etmesi sonucunda, topoğrafyada derin değişiklikler oluşur ve yeni şekiller ortaya çıkar. Daha gençlik devresinin sonlarında, akarsuların boyuna profillerinde, dirençli kayaların neden olduğu şelâleler ve hızlı akış yerleri ortadan kalkar. Bir süre sonra, başlıca akarsular taban seviyesine göre profillerine ulaşırlar. Akarsu şebekesi zamanla geriye ve yanlara doğru çok fazla derecede gelişir. Bu gelişmede kapmalar da rol oynar. Vadilerin, arazinin litolojik dokusuna uydukları gözlenir ve özellikle zayıf dirençli kayalardan oluşan sahalar boyunca uzanan yeni yan kolların oluşturduğu vadilerin meydana geldiği görülür. Saha, bir taraftan derine doğru
gittikçe fazla yarılırken, bir taraftan da yamaçlar akarsuların, kütle hareketlerinin ve çözülme süreçlerinin ortak işlemesi sonucunda yavaş yavaş geriler ve yatıklaşır; komşu vadilerin gerileyen yamaçları, sonuçta birbirine kavuşur. Bunun sonucunda, ilksel topoğrafyaya ait parçalar tamamıyla ortadan kalktığı gibi, vadiler arasındaki sırtlar da keskin şekiller alır. İlksel topoğrafya üzerindeki çukurluklarda yerleşmiş göller ve bataklıklar da ortadan kaldırılır. Yarılmanın ve seviye farklarının en ileri dereceye vardığı, ilksel yüzeye ait son kalıntıların da ortadan kaldırıldığı, vadi şebekesinin çok fazla ölçüde geliştiği, akarsu şebekesinin litolojik dokuya uyduğu, akarsuların denge profillerine eriştikleri, farklı aşınmadan ileri gelen seviye farklarının maksimum derecede belirdiği ve derine doğru
aşındırmanın hemen hemen işlevsel olarak sona erdiği bu devreye, flüvyal aşınım döngüsünün…………denir.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Embriyo
B) Olgunluk
C) İhtiyarlık
D) Gençlik
E) Başlangıç

Cevap : B) Olgunluk

17) Aşağıdaki hangi üçlü alt devirde jeolojik zamanlardan II. zamanın devirlerinin isimlerini eskiden yeniye doğru olarak verilmiştir?

A) Paleosen-Eosen-Oligosen
B) Hadeen-Arkeen-Proterozoik
C) Pleistosen-Holosen-Antroposen
D) Kambriyen-Ordovisiyen-Siluriyen
E) Trias-Jura-Kretase

Cevap : E) Trias-Jura-Kretase

MESOZOİK (2.Zaman)

Kretase

130 milyon yıl önce
Avustralya dışında ılıman iklim, Tebeşir yığılması
Dev kara reptilleri, keseli ve plasentalı memeliler. Çiçekli bitkiler gelişti. Gymnospermler azaldı.

Jura

180 milyon yıl önce
Kireç taşı (tebeşir), İklim mutedil
Dev dinozorlar ve diğer reptiller, ilk memeliler ve dişli kuşlar, ilk Angiospermler, Conifer ve Cycad’lar dominant

Triyas

230 milyon yıl önce
Başlangıçta sıcak ve kurak, sonra nemli
iklim
İlk dev dinozorlar. Deniz reptilleri, Gymnosperm devri, tohumlu eğreltiler ortadan kalktı. İlk sinek ve termitler

18) Richter ölçeğine göre Magnitüdü (büyüklüğü) M=6,2-7,3 arası depremlere ne ad verilir?

A) Yıkıcı
B) Orta
C) Şiddetli
D) Hafif
E) Afet

Cevap : A) Yıkıcı

19) Aşağıdakilerden hangisi oluşum çeşidine göre bir deprem türü değildir?

A) Tektonik depremler
B) Karstik depremler
C) Çökme depremleri
D) Meteorit depremler
E) Volkanik depremler

Cevap : D) Meteorit depremler

20) Üçüncü jeolojik zaman olan Tersiyer kaç milyon yıl sürmüştür?

A) 4000
B) 63
C) 2,5
D) 160
E) 345

Cevap : D) 160

Jeomorfoloji 2021 Final Soruları

21) En üstte ve mantoyu saran yer kabuğu, yaklaşık 70-80 km, en fazla 100 km’lik bir kalınlığa sahiptir. Kabuğun ortalama kalınlığı kaç kilometredir?

A) 33 km
B) 23 km
C) 13 km
D) 43 km
E) 53 km

Cevap : A) 33 km

22) Aşağıdakilerden hangisi jeolojik zamanlardan biri değildir?

A) Jura
B) Paleozoik
C) Pre-Kambriyen
D) Kuaterner
E) Tersiyer

Cevap : A) Jura

23) Gençlik, ihtiyarlık ve olgunluk dönemlerine dayanarak topoğrafyada “aşınım döngüsü” kavramını ilk ortaya atan coğrafyacı kimdir?

A) W.Koppen
B) C.Ritter
C) W.M.Davis
D) E. De Martonne
E) A. Von Humbolt

Cevap : C) W.M.Davis

William Morris Davis

1850-1934 yılları arasında yaşamış Amerikalı coğrafyacı jeolog, jeomorfolog ve klimatologdur. Amerikan Coğrafyasının babası olarak bilinir. Aşınım döngüsü kavramını ortaya atan coğrafyacıdır. Jeomorfolojik döngünün yapı-süreç-zaman üçgenindeki evrimini ve peneplen kavramını açıklamıştır.

William Morris Davis
William Morris Davis

24) Jeolojik zamanlardan Prekambriyen (Antekambriyen veya İlkel Zaman) hakkındaki bilgilerimiz çok eksiktir. Yalnız bu devrenin geri kalan bütün devirlerin toplamından daha uzun sürmüş olduğu ve çok karışık bir evrim gösterdiği gerçektir. Bu devrede birçok defa şiddetli kıvrılmalar olmuş, çok büyük sıradağlar meydana gelmiş ve yeniden aşınmışlardır. Bu kıvrımlardan Kambriyen devrinden öncekilere……………….kıvrılmaları adı verilir.

A) Genç Alpin
B) Alp
C) Huron
D) Hersinyen
E) Kaledoniyen

Cevap : C) Huron

25) Doğal olarak elementlerden oluşan, belirli bir kimyasal bileşime ve düzenli bir kristal yapıya sahip katı inorganik bileşiklere ne ad verilir?

A) Mineral
B) Kaya
C) Taş
D) Atom
E) Nötron

Cevap : A) Mineral

26) Bir yeryuvarı malzemesinin mineral olarak tanınması için: Doğal olarak oluşmuş olması, Organik olması, Katı olması, Atomların belli bir düzende dizildiği kristal yapıya sahip olması, Bir kimyasal bileşime sahip olması gerekir.
Yukarıdakilerden hangisi bir mineralin tanınması için yeterli bir unsur değildir?

A) Atomların bellir bir düzende dizildiği kristal yapıya sahip olması
B) Organik olması
C) Bir kimyasal bileşime sahip olması gerekir
D) Doğal olarak oluşmuş olması
E) Katı olması

Cevap : A) Atomların bellir bir düzende dizildiği kristal yapıya sahip olması

27) Unsur boyutları sınıflandırmasına göre kumlar doğada hangi milimetrik değerler arasında bulunurlar?

A) 2-200mm
B) 200>mm
C) 0,02-2 mm
D) 0,002-0,02 mm
E) 0,002<mm

Cevap : C) 0,02-2 mm

28)…………..ve……………… hocalar “Jeomorfoloji Tatbikatı” isimli kitaplarının ilkini 1975’de ve ikinci baskısını 1986’da daha da genişleterek İstanbul Ünv. Edebityat Fakültesinde yayımlarlar. Bu kitapta Jeomorfolojik çeşitli çalışmalara yer verirler.
Yukarıdaki boşluklara aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) İsmail yalçınlar- Mehmet Ardos
B) Mehmet Ardos-Nilüfer Pekcan
C) Ahmet ertek-Evren Erginal
D) Ajun Kurter- M.Yıldız Hoşgören
E) Sırrı Erinç-Turgut Bilgin

Cevap : D) Ajun Kurter- M.Yıldız Hoşgören

29) Daha önce oluşmuş bulunan her türden kayacın özellikle magmatitlerin ayrışarak rüzgar, dalga ve akıntı, akarsu, buzullarla taşınıp göl, akarsu havzaları ve denizlerde depolanma olayına………..denir

Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

A) Tabakalaşma
B) Tortullaşma
C) Sedimentasyon
D) Tortulanma
E) Depolanma

Cevap : C) Sedimentasyon

30) İnsanın ortaya çıktığı, şiddetli soğumanın olduğu, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının oluştuğu jeolojik devir aşağıdakilerden hangisidir?

A) Pleistosen
B) Oligosen
C) Holosen
D) Miyosen
E) Pliosen

Cevap : A) Pleistosen

Jeomorfoloji 2021 Final Soruları

31) Aşağıdaki hangi üçlü alt devirde Jeolojik zamanlardan II. zamanın devirlerinin isimlerini eskiden yeniye doğru olarak verilmiştir?

A) Pleistosen-Holosen-Antroposen
B) Hadeen-Arkeen-Proterozoik
C) Kambriyen-Ordovisiyen-Siluriyen
D) Paleosen-Eosen-Oligosen
E) Trias-Jura-Kretase

Cevap : E) Trias-Jura-Kretase

32) Aşağıdakilerden hangisi I. Zaman’ı oluşturan devirlerden biri değildir?

A) Siluriyen
B) Kambriyen
C) Devoniyen
D) Holosen
E) Permiyen

Cevap : D) Holosen

33) Hersinya ve Kaledonya orojenezlerinin oluşması; bu kıvrımların kıtalara eklenmesiyle büyüme; taş kömürü yataklarının oluşması en tipik özellikleri olan Birinci Jeolojik Zaman, yani Paleozoik (Erinç, 1996’ya göre) kaç milyon yıl sürmüştür?

A) 2,5
B) 345
C) 4000
D) 160
E) 63

Cevap : B) 345

34) Flüvyal süreçlerin etkisindeki bir sahanın, gerek başlangıç anındaki topoğrafya şekli, gerek yapı bakımından çok çeşitli tipler sunabileceği şüphesizdir. Fakat mekanizmanın açıklanması bakımından şimdilik, deniz dibindeki tabakaların daha hızlı tektonik hareketlerle yükseldikleri ve bu şekilde deniz seviyesinden belli bir yükseltide yeni bir karanın meydana geldiği düşünülmekle yetinilecektir. Böyle bir kara üzerinde, farklı yükselmelerden dolayı bir takım çukurlukların ve kabartıların var olduğuna göre, bunun üzerindeki çukur sahaları izleyerek toplanan yağmur suları dereleri ve nehirleri oluşturacaktır. Bu akarsular arazinin ilksel eğimlerini izleyerek akacaklardır. İlksel yüzeyin kapalı çukurlarında ise göller oluşacak, fakat iklim nemli olduğu için bu göller çevrelerindeki en alçak yerlerden taşarak, göllerin sularını boşaltan akarsular meydana gelecektir. Bu yeni kara üzerinde çözülme ve kütle hareketleri gibi
dış etkenlerin de hemen aktiviteye başlayacakları doğaldır. İşte, akarsuların, çözülmenin ve kütle hareketlerinin yeni aktiviteye geçtikleri, fakat yapı ve tektonik hareketler tarafından belirlenmiş olan ilksel topoğrafyada önemli bir değişiklik meydana getirmek için henüz yeterince zaman bulamadıkları bu devreye, akarsuyun …………… devresi adı verilir.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Başlangıç
B) Embriyo
C) Olgunluk
D) İhtiyarlık
E) Gençlik

Cevap : A) Başlangıç

35) Yer kabuğunun farklı kısımlarında kimyasal bileşimler farklıdır. Kıtasal ve okyanusal kabukta SiO2 yüzdesi en fazla nerede görülür?

A) Asya
B) Atlas Okyanusu
C) K.Amerika
D) G.Amerika
E) Büyük Okyanus

Cevap : A) Asya

36) Aşağıdakilerden hangisi ülkemizdeki tektonik kıyı bölgelerinden biri değildir?

A) İstanbul Boğazı kıyıları
B) Kaz Dağları güney kıyıları
C) Teke yarımadası kıyıları
D) Gökova kıyıları
E) Saros Körfezi kıyıları

Cevap : A) İstanbul Boğazı kıyıları

37) Aşağıdakilerden hangisi ülkemizdeki tektonik kıyı bölgelerinden biri değildir?

A) İstanbul Boğazı kıyıları
B) Kaz Dağları güney kıyıları
C) Teke yarımadası kıyıları
D) Gökova kıyıları
E) Saros Körfezi kıyıları

Cevap : A) İstanbul Boğazı kıyıları

38) W.M.Davis ………. , ……….. , …………. iklim bölgelerinde rol oynayan farklı süreçlere bağlı olarak üç morfolojik siki veya evrim tipi belirtmiştir.
Yukarıdaki boşluklara aşağıdaki hangi üçlü getirilmelidir?

A) Nemli, glasiyal, denizel
B) Tropikal, glasiyal, kurak
C) Ilıman, tropikal, denizel
D) Nemli, glasiyal, kurak
E) Ilıman, glasiyal, denizel

Cevap : D) Nemli, glasiyal, kurak

39) Çapları 2 mm’den fazla olan ve köşeleri yuvarlaklaşmış kırıntıların (=klastların) çimentolaşmasıyla oluşmuş sedimentitlere ne ad verilir?

A) Breş
B) Puding
C) Kumtaşı
D) Konglomera
E) Kiltaşı

Cevap : D) Konglomera

Konglomeralar: Çapları 2 mm’den fazla olan ve köşeleri yuvarlaklaşmış kırıntılıların (=klastların) çimentolaşmasıyla oluşmuş sedimentitlere konglomera denir.

Jeomorfoloji 2021 Final Soruları

Jeomorfoloji, Jeomorfoloji 2021 Final Soruları
Coğrafya Jeomorfoloji Vize Soruları 2019
COĞRAFYA GRUBU
ÇOCUK GELİŞİMİ GRUBU
ÇOCUK GELİŞİMİ GRUBU
SOSYAL HİZMETLER
SOSYAL HİZMETLER
SOSYOLOJİ GRUBU
SOSYOLOJİ GRUBU
İKTİSAT GRUBU
İKTİSAT GRUBU

Jeomorfoloji 2021 Final Soruları

 

LOLONOLO YOUTUBE KANALI

 

TOEFL GRAMMAR

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!