Halk Sağlığı 2021 Bütünleme

Halk Sağlığı 2021 Bütünleme

Halk Sağlığı 2021 Bütünleme

1- Aşağıdakilerden hangisi kişiye yönelik koruyucu önlemler arasında yer almaz?

Cevap : Strastosferde ozunun incelmesi

2- Aşağıdakilerden hangisi su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmak için başvurulan kaynağa yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinden biri değildir?

Cevap : Filyasyon

3- Bir toplumda bir yılda, canlı doğup 8-28. günler içinde ölen bebek sayısının aynı toplum ve aynı yılda meydana gelen canlı doğum sayısına bölünmesiyle elde edilen sağlık ölçütü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Geç Neonatal Ölüm Hızı

4- Aşağıdakilerden hangisi barınakların fiziki özellikleri arasında yer almaz

Cevap : Yangın

5- Aşağıdakilerden hangisi fiziki çevrenin içerisinde yer almaz?

Cevap : Vektörler

6- Hastalığa ait belirtilerin çıkmadığı presemptomatik dönemde verilen koruyucu sağlık hizmetlerine ne ad verilir?

Cevap : İkincil koruma hizmeti

7- Aşağıdakilerden hangisi araç gerecin eğitime sağladığı yararlardan biri değildir?

Cevap : Tahta kullanımı ihtiyacı azalır.

8- Bir toplumda bir yılda meydana gelen canlı doğum sayısının aynı toplumun yıl ortasındaki 15-49 yaş grubu kadın sayısına bölünmesi ile elde edilen ana sağlığı göstergesi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Genel Doğurganlık Hızı (GDH)

9- Aşağıdakilerden hangisi tanımlayıcı epidemiyolojide kullanılan kişi özelliklerinden biridir?

Cevap : Mevsim

10- Belli bir zaman süresi içinde ölü doğan ve canlı doğup ilk 7 gün içinde ölen bebek sayısının, aynı toplumda aynı süre içindeki ölü ve canlı doğum sayısına bölümü ile bulunan sağlık düzeyi ölçütüne ne ad verilir?

Cevap : Perinatal ölüm hızı

11- Okul sağlığı hizmetleri kapsamında, basamak genişliği en az kaç cm olmalıdır?

Cevap : 29 cm

12- Okul sağlığı hizmetleri kapsamında, engelli rampalarının eğimleri en çok yüzde kaç olmalıdır?

Cevap : %6

13- Bir işyerindeki bürolarda aydınlanma şiddeti kaç lx’tür?

Cevap : 300-500 lx

14- Toplumun yerel riski değerlendirildikten sonra gerekli ise kaç aylık çocukların tamamının kan kurşun düzeyine bakılması önerilir?

Cevap : 12-24

15- Aşağıdakilerden hangisi mineral yetersizliği hastalıklarından biridir?

Cevap : Demir yetersizliği anemisi

16- 19-24 yaş gurubunda, ideal beden kitle indeksi değerinin aralığı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : 19-24

17- Meslek hastalıklarından Asbestoz’un yükümlülük süresi kaç yıldır?

Cevap : 10

18- Aşağıdakilerden hangisi aşırı beslenme hastalıklarından biridir?

Cevap : Şişmanlık

19- Bir toplumda belli bir zaman zarfında gebeliğin 20. haftasından sonra meydana gelen ölü doğumların sayısının, aynı toplumda aynı süre içinde meydana gelen toplam doğum sayısına (ölü+canlı doğum- bölümü ile elde edilen sağlık düzeyi ölçütüne ne ad verilir?

Cevap : Ölü doğum hızı

20- Aşağıdakilerden hangisi tanımlayıcı epidemiyolojide kullanılan zaman özelliklerinden biri değildir?

Cevap : Ulusal

21- Kişinin iş veriminin azalması, genel sağlık durumunun bozulması ve vücut yapısında yıkımların olması şeklinde de tanımlanan yaşlılık türü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Birincil yaşlanma

22- Okul sağlığı hizmetleri kapsamında, bina içi merdiven kol genişliği en az kaç metre olmalıdır?

Cevap : 2.00 m

23- Sağlık eğitiminde araç gereç seçilirken aşağıdakilerden hangisine dikkat etmek gerekir?

Cevap : Mümkün olduğunca gerçek araç ve gereçleri kullanmaya öncelik verilmelidir.

24- 35-44 yaş gurubunda, ideal beden kitle indeksi değerinin aralığı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : 21-26

25- Aşağıdaki hangi vektör kaynağı kırım kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığını bulaştırır?

Cevap : Kene

26- Yaşlıların sağlık sorunları ile ilgilenen bilim alanı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Geriatri

27- Hastalıkların, bedensel ve ruhsal travmaların etkisiyle oluşan yaşlanma türü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : İkincil yaşlanma

28- Var olan eski kayıtlar çerçevesinde eski nüfusları inceleyen demografinin alt disiplini aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Tarihsel Demografisi

29- İhtiyarlık bilimi olarak tanımlanan bilim alanı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Gerontoloji

30- Okul sağlığı hizmetleri kapsamında, merdiven basamak yüksekliği en fazla kaç cm olmalıdır?

Cevap : 17 cm

31- Aşağıdakilerden hangisi vektörlerle mekanik mücadele kullanılan yöntemlerinden biri değildir?

Cevap : Vektör larvalarını veya erginlerini yok eden canlıların korunması

32- Aşağıdaki hangi vektör kaynağı veba hastalığını bulaştırır?

Cevap : Sivrisinek

33- Belli bir zaman periyodunda bir toplumda canlı doğan ve 1 yaşını doldurmadan ölen bebeklerin sayısının, aynı toplumda aynı süre zarfındaki canlı doğum sayısına bölümü ile bulunan sağlık düzeyi ölçütüne ne ad verilir?

Cevap : Bebek ölüm hızı

34- Aşağıdaki hastalıklardan hangisi sivrisinekler aracılığıyla bulaşmaz?

Cevap : Veba

Halk Sağlığı 2021 Bütünleme
Tıbbi Dokumantasyon ve Sekreterlik Telegram Tıbbi Dokümantasyon Ve Sekreterlik

Editor

Editör

error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: