auzefHayvan Besleme ve Rasyon BilgisiLaborant ve veteriner sağlık

Hayvan Besleme ve Rasyon Bilgisi Vize Soruları

Hayvan Besleme ve Rasyon Bilgisi Vize Soruları

1-Yem Bilgisine Giriş Ve Tanımlar

Hayvan Besleme ve Rasyon Bilgisi Vize Soruları

1) Yemi tanımlayınız.

Cevap :  Yem hayvan tarafından tüketildikten sonra sindirilebilen, emilebilen ve yararlanılabilen maddeler olarak tanımlanmaktadır.

2) Yemler sadece besin maddesi olarak mı hayvan tarafından kullanılır? Başka
fonksiyonları da olabilir mi?

Cevap : Genel olarak hayvan tarafından yenilebilen tüm ham maddeler yem olarak değer kazanmaktadır. Besin maddesi içermesi dışında renk verme, aroma artırma, lipidlerin çözünmesini artırma, veya yem karışımının akışkanlığını artırma gibi faydalı görevler yapan maddelerde çoğunlukla yem olarak tanımlanmaktadır. Örnek olarak yonca kuru otunu gösterebiliriz. Yonca kuru otu klasik olarak protein, vitamin vb. besin maddelerinin bir kaynağı olup hem de bunun yanında rumende fermentasyonu da uyarıcı fonksiyon görmektedir.

3) Bir yemin besin madde değeri ne demektir? Örnek vererek açıklayınız.

Cevap : Yemlerin besin madde değeri hem toplam besin madde içeriği hem de yararlılığının toplamını ifade eder. Besin madde yararlılığı kısmında yemin tüketilebilirliği, lezzeti, hayvan sağlığı üzerine etkisi ve son ürün olarak tüketime sunulan et, süt, yumurta gibi gıdaların kalitesi üzerine olan etkisi yer almaktadır.

4) Laboratuarımıza gelen arpa tanesinden 1 g alınıp 105 C° de ağırlığı değişmeyene kadar etüvde tutulmuştur. Etüvden aynı örneği alıp tekrar tarttığımızda örneğin ağırlığının 0.9 grama düştüğü görülmüştür. Bu örnekte arpanın kuru maddesi % olarak ne kadardır?

Cevap : Arpanın kurutulmadan önceki miktarı = 1 gram Arpanın kurutulduktan sonraki miktarı = 0.9 gram
1 gram arpada 0.9 gram kuru madde varsa, 100 gramın da 90 gram kuru madde var demektir. Sonuç olarak Arpanın kuru maddesi = % 90

5) Rasyon nedir? Tanımlayınız.

Cevap : Rasyon hayvanlara bir gün içinde verilen yem miktarı olarak tanımlanmaktadır. Bir hayvanın bir gün için hesaplanan besin madde ihtiyaçlarını karşılamak üzere hesaplanan ham maddelerinin toplamına rasyon adı verilir.

6) Karma yem ile konsantre yem arasında bir fark varmıdır? Açıklayınız.

Cevap :  Konsantre yem: Toplam besin madde miktarı fazla ve kuru maddesinde %18 in altında ham selüloz içeren yemlere konsantre yem adı verilir. Karma yem (konsantre karması): Bunlar genel olarak fabrika yemi olarak da adlandırılmaktadır. Bunlar yukarıda tanımlanan konsantre yem maddelerinin karışımından
oluşmaktadır. Karma yemlerin içerisinde değişik konsantre yem ham maddeleri bir arada bulunur. Örnek olarak mısır, soya fasulyesi küspesi, bitkisiel yağ, DCP, kireç taşı ve vitaminmineral karması içeren bir etlik piliç yemi verilebilir.

7) Sindirilebilirlik ile biyoyararlılık arasındaki farkı anlatınız.

Cevap :  Sindirilebilirlik hayvan tarafından alınan yemin sindirim kanalından emilen kısmını ifade ederen biyoyararlılık ise tüketilen yemin sindirilip, ardından bağırsaklardan emilip ve hayvan vücudunda metabolize olan (kullanılan) kısmını tanımlamada kullanılır.

8) Kaba yemin tanımını yapınız

Cevap : Kaba yemler toplam besin madde miktarı az ve sindirilebilirliği az olan ham maddeler olup kuru maddesinde %18 den fazla ham selüloz içeren ham maddelerdir.

9) Kaba yemler içerdikleri yeme göre nasıl sınıflandırılır?

Cevap : Yeşil veya sulu kaba yemler,(%60-90 civarı rutubet içerenler (örnek olarak çayır ve mera verilebilir). Kuru kaba yemler, bunlar da %10-15 civarı rutubete sahip kaba yemlerdir (Yonca kuru otu).

10) Laboratuarımıza gelen çayır otunun yapılan analiz sonucu % 25 kuru madde ve kuru maddede % 10 ham protein içerdiği saptanmıştır. Aynı örnek doğal halde ne kadar ham protein içerir? Hesaplayınız.

Cevap : % 10 ham protein (kuru maddede) * 0.25 = % 2.5 ham protein (doğal halde)

Hayvan Besleme ve Rasyon Bilgisi Vize Soruları

2. Kaba Yemlerin Genel Özellikleri Ve Çeşitleri

1) Yemleri kaynaklarına göre sınıflandırınız

Cevap :  Yemler kaynaklarına göre İşletme (kaba) ve Ticari (konsantre) yemler olarak ikiye ayrılırlar

2) Yemleri besin madde içeriklerine göre sınıflandırınız

Cevap :  Yemler besin madde içeriklerine göre Enerji, Protein, Balast, mineral ve vitamin yemler olarak 5 başlıkta sınıflandırılır

3) Konserve yemi tanımlayınız

Cevap :  Yeşil yemlerin ya kurutulmuş ya da silaja dönmüş halidir. Bu şekilde yeşil yemlerin uzun süre korunması sağlanabilmekte ve hayvan beslemede kullanılabilirliği artırılmaktadır.

4) Silaj nasıl yapılır?

Cevap :  Silaj yeşil yemlerin oksijensiz (anaerob) ortamda turşu gibi saklanıp oluşan asidik ortamda uzun süre saklanması ile yapılır.

5) Enerji yemlerine 2 adet örnek veriniz

Cevap :  Tahıl taneleri (arpa, mısır, buğday, tritikle vb.) ve yemlik yağlar

6) Balast madde ne demektir?

Cevap :  Balast madde dolgu maddesi olarak da adlandırılıp genel olarak ham selülozdan zengin maddeleri tanımlar

7) Tapioka kaba yemlerin hangi sınıfına girmektedir?

Cevap :  Tapioka kaba yemlein kök ve yumuru yemler sınıfının yumru yemler alt sınıfına girmektedir.

8) Yem katkı maddesinin tanımını yapınız

Cevap :  Yem ya da yem karışımlarna besin maddesi sağlama dışında değişik fonksiyonlar yapmak üzere küçük miktarda katılan maddeleri tanımlamaktadır. Kısaca yem katkı maddeleri
kendi başlarına besin maddesi kaynağı olmayıp temelde yemden yararlanmayı iyileştirmek ve verimi arttırmak amaçlı kullanılırlar

9) Arpa tanesi besin maddesi yoğunluğuna göre hangi yem sınıfına girer?

Cevap :  Arpa tanesi enerji yemleri sınıfındadır

10) Kalsiyum ve fosfor içeren yemlere iki örnek veriniz.

Cevap :  Kireçtaşı kalsiyum içeren bir ham madde iken dikalsiyum fosfat ve trikalsiyum fosfat ise hem kalsiyum hem de fosfor içeren yemlere örnek olarak verilebilir.

Hayvan Besleme ve Rasyon Bilgisi Vize Soruları

3. Konsantre Yemlerin Genel Özellikleri Ve Çeşitleri

1) Kaç çeşit besin maddesi vardır? Adlarını yazınız.

Cevap :  Su, protein, karbohidrat, yağ, mineral ve vitamin olmak üzere 6 adet

2) Su Tüketimine etki eden faktörleri yazınız

Cevap :  Hayvan türü, yaşı, ortam sıcaklığı, üretim seviyesi, yemin nem içeriği, yem ile alınan enerjinin kaynağı, yemdeki protein düzeyi ve kaynağı

3) Tavuklarda yemin protein düzeyi ile su tüketimi arasındaki ilişkiyi anlatınız

Cevap :  Tavuklarda protein metabolizmsının son ürünü ürik asit olup katı şekilde atıldığı için tavuklarda yem protein düzeyi arttıkça su tüketimi aynı oranda artmaz.

4) Esansiyel amino asiti tanımlayınız

Cevap :  Hayvanların vücudunda sentezleyemediği ve yem ile dışarıdan alması gereken amino asitlere esansiyel amino asit adı verilir.

5) Non protein nitrogeni (protein yapısında olmayan azotlu bileşikler) tanımlayınız

Cevap :  Yapısında amino asit bulunmayan azotlu bileşikler. Örnek üre, ürik asit, nükleik asit. Bunları rumendeki mikroplar kullanır ve yapısına katar.

6) Kimyasal yapılarına göre karbohidratları sınıflandırınız

Cevap :  Kimyasal yapılarına göre monosakkarit, disakkarit ve polisakkarit olarak 3 farklı sınıf vardır

7) Prebiyotik nedir?

Cevap :  Prebiyotikler hayvan tarafından sindirilemeyen karbohidratlar olup bağırsaktaki iyi bakterilerin beslenmesini sağlarlar.

8) Esansiyel yağ asitlerinin adlarını yazınız

Cevap :  Linoleik (Omega-6), Linolenik (Omega-3) ve araşidonik asit

9) Makrominerallere 3 adet örnek veriniz

Cevap :  Kalsiyum (Ca), Fosfor (P) ve Magnezyum (Mg)

10) Vitamin A’nın hayvan vücudundaki görevlerini anlatınız

Cevap : Epitel hücrelerinin bütünlüğünün (deri ve tüm mukozalar) korunmasında rol alır. Ovulasyonu uyararak döl verimine olumlu katkıda bulunur. Mukoza bütünlüğünü sağlaması dolayısı ile enfeksiyonlara karşı direnci artırır.

Hayvan Besleme ve Rasyon Bilgisi Vize Soruları

4. Protein Metabolizması

1) Metabolizmayı tanımlayınız

Cevap :  Metabolizma canlı hayvan organizmasında meydana gelen kimyasal reaksiyonların tamamına denilir.

2) Anabolizmayı tanımlayınız

Cevap :  Vücutta aynı anda basit moleküllerden daha kompleks moleküllerin oluşturulması süreci de devam etmektedir ki buna da anabolizma adı verilmektedir

3) Katabolizmayı tanımlayınız

Cevap :  Kompleks bileşiklerin daha basit moleküllere parçalanmasına katabolizma adı verilir

4) Tek midelilerde midede protein sindirimini anlatınız

Cevap :  Midenin parietal hücrelerinden salgılanan HCl gene mide duvarı hücrelerinden salgılanan inaktif pepsinojen enzimini pepsine dönüştürür. Salgılanan HCl ortamı asidik hale getirir ve bu asidik ortam proteinleri denatüre eder ve ardından pepsin enzimi midedeki proteinleri büyük peptit molekülleri ve az miktarda da amino asitlerine kadar parçalar.

5) Pankrestan hangi sindirim enzimleri salgılanır? Yazınız

Cevap :  Tripsin, kimotripsin ve karboksipeptidaz

6) Enterokinaz nereden ve ne amç ila salınır? Açıklayınız

Cevap :  Duodenal mukozadan inaktif olan enzimleri aktif hale getirmek üzere salgılanır.

7) Ruminatlarda yem ile alınan NPN rumende nasıl sindirilir? Anlatınız.

Cevap :  Yem ile alınan NPN’lerin bir kısmı bu mikroorganizmalar tarafından doğrudan amonyağa dönüştürülüp oradan da mikrobiyel protein sentezinde kullanılır. Geri kalanı ise amonyağa dönüştürülmeden amino asite dönüştürülüp bu mikroorganizmaların çoğalmasında kullanılır.

8) Ruminohepatik azot dolaşımını anlatınız.

Cevap :  Rumendeki amonyağın bir kısmı rumen duvarından emilip karaciğere gider ve orada üreye çevrilip bunun bir kısmı idrar ile atılır. Kalan üre ise tükürüğe gider ve bu üre tükürük ile tekrar rumene gelir ki olaya ruminohepatik azot dolaşımı adı verilir

9) Ruminantlarda abomazumda mikrobiyel proteinlerin sindirimini açıklayınız

Cevap :  Abomazumda mikrobiyel protein tek midelilerdeki gibi amino asitlerine parçalanırken buraya gelen amonyak gene mide duvarından emilerek karaciğere gider ve üreye çevrilir. Ardından da tükürük ile tekrar rumene giriş yapar.

10) Kanatlılarda protein metabolizmasının son ürününün adı nedir?

Cevap :  Ürik asit

Hayvan Besleme ve Rasyon Bilgisi Vize Soruları

5. Karbonhidrat Metabolizması

1) Salyasında amilaz bulunan hayvan türleri hangileridir?

Cevap :  Omnivor ve herbivor hayvanların salyasında amilaz bulunur

2) Pankreas ve ince bağırsak kökenli karbonhidrat enzimlerinin adlarını yazınız

Cevap :  Maltaz, laktaz ve sükraz

3) Karbonhidratlar ince bağırsakta hangi monosakkaritlere parçalanır?

Cevap :  Früktoz, mannoz, pentoz, galaktoz, glukoz

4) Glukozun vücutta fazlası nerede ve hangi formda depo edilir?

Cevap :  Glukoz vücutta karaciğer ve kas dokusunda glikojen olarak depo edilir. Eğer buralarda depo edilecekten fazla glukoz var ise bu sefer vücutta glukoz trigliserite çevrilip yağ olarak depo edilir.

5) Ruminantlarda yem ile alınan selüloz ve nişasta nerede ve kim tarafından parçalanmaya başlar?

Cevap :  Rumendeki mikroorganizmalar tarafından parçalanır

6) Rumende selüloz ve nişastanın parçalanma süreci bakımından bir fark varmıdr?

Cevap :  Yoktur. İkiside mikroorganizmalar tarafından önce glukoza parçalanır. Bu glukozu bir kısmı mikroorganizmaların büyümesinde kullanılır. Geri kalan glukoz ise rumende uçucu yağ asitlerine parçalanır

7) Rumende karbonhidrat parçalanması sonucu ortaya çıkan uçucu yağ asitlerinin adlarını yazınız

Cevap :  Asetik, bütirik ve propiyonik asit.

8) Rumende oluşan uçucu yağ asitleri nereye taşınır ve burada ne olur?

Cevap :  Uçucu yağ asitleri rumenden portal dolaşım ile karaciğere taşınır ve burada bütirat ketona, propiyonat glukoza döndürülürken, asetat olduğu gibi kalır

9) Karaciğerden çıkan uçucu yağ asitlerinden hagileri süt yağının sentezine katıılır?

Cevap :  Asetat ve ketonlar meme dokusunda süt yağı oluşumuna katılır

10) Ruminantlar kaba yem ağırlıklı beslenirse rumende hangi uçucu yağ asiti baskın hale gelir?

Cevap :  Asetat

Hayvan Besleme ve Rasyon Bilgisi Vize Soruları

7. Hayvanlarda Enerjinin Değerlendirilmesi

1) Enerjiyi tanımlayınız.

Cevap :  Enerji iş yapabilme kabiliyeti olarak tanımlanmaktadır.

2) Kalori ne demektir?

Cevap :  Kalori 1 gram saf suyun sıcaklığını 14.5 °C den 15.5 °C ye çıkarmak için gerekli ısı miktarıdır.

3) Organizmadaki enerji kaynaklarına 3 adet örnek veriniz.

Cevap :  Protein, yağlar ve karbonhidratlar

4) Ham enerji nasıl bulunur?

Cevap :  Yemin içindeki C, H, O gibi atomların içerdiği enerjidir. Yemin bomba kalorimetresinde oksijen basıncı altında yakılması ile ortaya çıkan ısının tespiti ile belirlenir.

5) Metabolize olabilir enerjiyi tarif ediniz.

Cevap :  Yemdeki ham enerjiden dışkı, idrar ve sindirim gazları ile atılan enerjinin çıkarılması ile bulunan enerji türüdür.

6) Kanatlı hayvanlarda sindirilebilir enerji neden kullanılamaz?

Cevap :  Kanatlı hayvanlarda idrar ve dışkı aynı kanaldan atılmakta olduğu için sadece dışkı enerjisini hesaplamak pek mümkün olmadığı için sindirilebilir enerji kullanılmaz

7) Net enerji nasıl hesaplanır?

Cevap :  Net enerji metabolize olabilir enerjiden hayvandan ısı ile kaybedilen enerjinin çıkarılması ile bulunur.

8) Azota göre düzeltilmiş metabolize olabilir hangi hayvan türünde kullanılmaktadır

Cevap :  Tavuklarda kullanılan bir sistemdir

9) Gerçek metabolize olabilir enerji nasıl bulunur?

Cevap :  Metabolize olabilir enerjiden sindirim kanalı döküntüsü, enzim vb. hayvan kaynaklı enerjinin çıkarılması ile hesaplanır.

10) Ham enerji hayvan beslemede neden bir şey ifade etmez?

Cevap :  Çünkü hayvan tarafında nyararlanılan enerjiye ilişkin bir veri değildir. Tamamen bitkideki atomların yanmasıyla elde edilir ve bitkinin bir fonksiyonudur.

Laborant Ve Veteriner Sağlık Telegram Laborant Ve Veteriner Sağlık
Hayvan Besleme ve Rasyon Bilgisi

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!