Zor Koşullarda Yaşam 2021 Vize Soruları

Zor Koşullarda Yaşam 2021 Vize Soruları

Auzef Zor Koşullarda Yaşam 2021 Vize Soruları

Aşağıdakilerden hangisi bir insanın vahşi doğada hayatta kalabilmesi için sahip olması gereken dört öğedenbiri
değildir?

A) Şans
B) İyi koku alma ve iyi görme
C) Bilgi
D) Beceri
E) Hayatta kalma isteği

Cevap : B) İyi koku alma ve iyi görme

Aşağıdakilerde hangisi doğada fazla tuz eksikliği yüzünde karşılaşılabilecek bir çok ciddi bir sorundur?

A) Tuz kaybı yaşamsal riskler oluşturur
B) Susuzluk artar
C) Safra kesesi zarar görür
D) Böbrek taşı sorununa yol açar
E) Böbrekler zarara görür Soruyu Boş Bırak

Cevap : A) Tuz kaybı yaşamsal riskler oluşturur

Aşağıdakilerden hangisi çöl ortamlarını tam olarak yansıtmaz?

A) Düşük yağış
B) Bitki örtüsüsün azlığı
C) Kum fırtınaları
D) Vahaların bolluğu
E) Yoğun güneş ışığı

Cevap : D) Vahaların bolluğu

Aşağıdakilerden hangisi yaşam kiti katmanları arasında yer almaz?

A) Dudak Jeli
B) Medikal pedler ve bandajlar
C) Aşağıdakilerden hangisi yaşam kiti katmanları arasında yer almaz?
İyot tabletleri
D) Testere, çakı ve iğne
E) Çok ince bir yağmurluk

Cevap : E) Çok ince bir yağmurluk

5.Aşağıdaki seçeneklerden hangisi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekleri tanımlamaktadır?

A) Uzun etkinliklerde uzun süre bu besinden mahrem kalma yaşamsal risklere yol açabilir. Sırf bu besini kullanmadığı yaşamı tehlikeye giren insan sayısı hiç de az değildir.
B) Gram başına en fazla kalori içeren yiyeceklerdir. Bu besinlerin bir avantajı da diğerlerine göre yavaş sindirilmeleridir. Bu yavaş sindirme doğa sporcularını daha uzun süre tok tutar.
C) İkinci derecede önemli yiyeceklerdir. Bu besinlerden arta kalanlar yağ olarak depolanır. Et, yumurta, peynir, fındık, balık ana depolarıdır.
D) Çok enerji harcanan etkinliklerde alınması gereken yiyeceklerdir. Doğa etkinliklerinde özellikle akşam yemeğinde alınan bu yiyecekler ertesi gün enerjiye dönüşürler.
E) Vitamince zengin kaynaklardır. Doğada çok işe yarayan hem tok tutan hem de susuzluğu gideren besinlerdir.

Cevap : D) Çok enerji harcanan etkinliklerde alınması gereken yiyeceklerdir. Doğa etkinliklerinde özellikle akşam yemeğinde alınan bu yiyecekler ertesi gün enerjiye dönüşürler.

Etkinliğinizin niteliği ne olursa olsun her ortamda ve koşulda işe yarayacak bir malzemedir. Hacmi çok küçük ama işlevi çok büyük bir malzemedir. Tam bir torba şeklindedir. Yalıtıcı özelliğe sahip kumaştan yapıldığı için en kötü koşullarda bile çok yararlı bir malzemedir. İçine giren doğa sporcusunun vücut ısısını korumayı başarır. Toplam ağırlığının en fazla yarım kilo olması da büyük bir avantajdır.
Aşağıdakilerden hangisi yukarıda ifade edilen malzemedir?

A) Bivak torbası
B) Yağmurluk
C) Uyku Tulumu
D) Alüminyum battaniye
E) Pança

Cevap : A) Bivak torbası

Aşağıdakilerden hangisi giysi seçerken dikkate alacağımız ilk kuraldır?

A) Giysi seçerken en zor koşullar dikkate alınmalıdır
B) Giysi seçerken kullanılmamış olmamasına dikkat edilmelidir
C) Seçilen giysi renkli olmalıdır
D) Giysi seçerken ucuz olmasına dikkat edilmelidir
E) Giysi seçerken en çok kullanılan marka tercih edilmelidir

Cevap : A) Giysi seçerken en zor koşullar dikkate alınmalıdır

Ayakkabı seçiminde aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Ayakkabı alırken ayağa tam uymalıdır, yoksa sorun yaratır.
B) Ayakkabı fiyatına göre değil, kullanım amacına göre seçilmelidir.
C) Dağcılık için üretilen ayakkabılar biraz daha ağırdır ve dişleri daha derindir.
D) Yeni ayakkabı ile hemen faaliyete gidilmemeli, ayağa alıştırmak için önce şehirde giyilmelidir.
E) Ayakkabı alırken yarım numara büyük alınmalıdır.

Cevap : A) Ayakkabı alırken ayağa tam uymalıdır, yoksa sorun yaratır.

9.Doğada zor koşullarda, suyun sadece sızdığı yerlerde su elde etmek için aşağıdakilerden hangisi kullanılabilir?

A) Jelatin
B) Bardak
C) Çekiç
D) Termos
E) Matara

Cevap : A) Jelatin

Aşağıdakilerden hangisi zor koşullarda hayatta kalmanın dört temel ilkesinden biridir?

A) Keşif yapma
B) Yükseğe çıkma
C) Yemek yeme
D) Konumu bilme
E) Barınak bulma

Cevap : A) Keşif yapma

Zor Koşullarda Yaşam 2021 Vize Soruları

Ocakların performansları genelde 10°C’deki bir litre suyu aynı hava sıcaklığında kaç dakikada kaynattıklarına bakılarak karşılaştırılır. Benzin ocaklarında bu süre 4 ile 7 dakika arasında değişir. Alkol ve camping gaz ocaklarında ise bu süre 15 dakika civarındadır. Propan karıştırılmış bütan ocaklarında ise bu süre… ile… dakika arasında değişmektedir
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) 2-4
B) 6-10
C) 5-9
D) 7-17
E) 3-5

Cevap : C) 5-9

Aşağıdakilerden hangisi Potasyum permanganatIn işlevidir?

A) Denizde mahsur kalanların tuzlu suyu tatlı suya çevirmesinde kullanılır
B) Güneşten etkilenen ciltlerde cilt yanıklarını tedavi etmekte kullanılır
C) Donmayı önlemek için kullanılır?
D) Böcek sokmalarında tedavi amaçlı olarak kullanılır.
E) Düşük konsantrasyonda su sterilize etmek ve yaraları yüksek konsantrasyonda temizlemek için suda çözünür.
Ateş yapmak için şekerle birlikte de kullanılabilir. Su geçirmez bir kapta saklanır.

Cevap : E) Düşük konsantrasyonda su sterilize etmek ve yaraları yüksek konsantrasyonda temizlemek için suda çözünür.

13.Umutların iyice tükendiği anda başlar. Artık kendisine yardım gelmeyeceğini düşünen kişi umutsuzluğa kapılır ve mücadeleyi bırakabilir.
Yukarıdaki cümlelerde aşağıdakilerden hangisi anlatılmaktadır?

A) Panik
B) Yorgunluk
C) Panik atak
D) Çaresizlik
E) Hayal kırıklığı ve yalnızlık

Cevap : D) Çaresizlik

Yaşam kiti için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Yaşam kiti içindekiler faaliyete göre küçük farklılıklar gösterebilir
B) Yaşam kiti her faaliyet öncesinde kontrol edilmelidir
C) Yaşam kiti malzemeleri su geçirmemelidir
D) Yaşam kiti çok önemli olmakla birlikte her zaman çantada olmasına gerek yoktur.
E) Doğaya çıkarken çantada mutlaka yaşam kiti olmalıdır

Cevap : D) Yaşam kiti çok önemli olmakla birlikte her zaman çantada olmasına gerek yoktur.

Doğaya ve çevreye karşı çaresiz olduğumuz bilinen bir gerçektir. Bu zayıflığımızı edindiğimiz bir takım bilgi ve beceriler ile azaltmaya çalışırız. Böylece doğaya ve çevreye karşı olan zayıflığımızı kısmen de olsa giderebiliriz. Bunu yaparken de ……… kullanırız. Çünkü bu özelliği kullanmak bizi tehdit eden her türlü vahşi hayvan tehlikesine veya olumsuz doğa koşullarına karşı koruyacak taktikler geliştirir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Yeteneğimizi
B) Aklımızı
C) Becerilerimizi
D) Malzemelerimizi
E) Bedenimizi

Cevap : B) Aklımızı

Aşağıdakilerde hangisi trekking için kullanılacak sırt çantasını tanımlar?

A) Trekking için kullanılacak sırt çantaları günü birlik yürüyüşler için 40 litre, bir haftalık etkinlik için ise 70 litre olmalıdır.
B) Trekking için kullanılacak sırt çantaları günü birlik yürüyüşler için15 litre, bir haftalık etkinlik için ise 50 litre olmalıdır.
C) Trekking için kullanılacak sırt çantaları günü birlik yürüyüşler için 50 litre, bir haftalık etkinlik için ise 60 litre olmalıdır.
D) Trekking için kullanılacak sırt çantaları günü birlik yürüyüşler için 30 litre, bir haftalık etkinlik için ise 65-80 litre olmalıdır.
E) Trekking için kullanılacak sırt çantaları günü birlik yürüyüşler için 80 litre, bir haftalık etkinlik için ise 30 litre olmalıdır.

Cevap : D) Trekking için kullanılacak sırt çantaları günü birlik yürüyüşler için 30 litre, bir haftalık etkinlik için ise 65-80 litre olmalıdır.

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi protein ağırlıklı yiyecekleri tanımlamaktadır?

A) Vitamince zengin kaynaklardır. Doğada çok işe yarayan hem tok tutan hem de susuzluğu gideren besinlerdir.
B) Gram başına en fazla kalori içeren yiyeceklerdir. Bu besinlerin bir avantajı da diğerlerine göre yavaş sindirilmeleridir. Bu yavaş sindirme doğa sporcularını daha uzun süre tok tutar.
C) İkinci derecede önemli yiyeceklerdir. Bu besinlerden arta kalanlar yağ olarak depolanır. Et, yumurta, peynir, fındık, balık ana depolarıdır.
D) Çok enerji harcanan etkinliklerde alınması gereken yiyeceklerdir. Doğa etkinliklerinde özellikle akşam yemeğinde alınan bu yiyecekler ertesi gün enerjiye dönüşürler.
E) Uzun etkinliklerde uzun süre bu besinden mahrem kalma yaşamsal risklere yol açabilir. Sırf bu besini kullanmadığı yaşamı tehlikeye giren insan sayısı hiç de az değildir.

Cevap : C) İkinci derecede önemli yiyeceklerdir. Bu besinlerden arta kalanlar yağ olarak depolanır. Et, yumurta, peynir, fındık, balık ana depolarıdır.

Uzun süreli yürüyüş öncesinde bir akşam önce, akşam yemeğinde hangi besin ağırlıklı beslenilmelidir?

A) Yağ ağırlıklı
B) Protein ağırlıklı
C) Karbonhidrat ağırlıklı
D) Meyve ağırlıklı
E) Şekerli yiyecek ağırlıklı

Cevap : C) Karbonhidrat ağırlıklı

Aşağıdakilerden hangisi yaşam kiti katmanları arasında yer almaz?

A) Nemlendirici
B) Eldiven
C) Dezenfektan tabletler
D) Antiseptik mendil
E) Minik balık tutma kiti

Cevap : B) Eldiven

Uyku tulumlarında kullanılan dolgu malzemeleri arasında ıslansa bile çabuk kuruyabilen tulum türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) İpek
B) Elyaf
C) Kaztüyü
D) Yün
E) Pamuk

Cevap : B) Elyaf

 

Zor Koşullarda Yaşam 2021 Vize Soruları

Ayakkabı seçerken uyulması gereken ilk kural hangisidir?

A) Ayakkabı renkli olmalıdır
B) Ayakkabıların çelik uçlu olmasına özen gösterilmelidir
C) Ayakkabının tabanı plastik aksamlı olmalıdır
D) Ayakkabının yarım numara büyük olmasına dikkat edilmelidir
E) Ayakkabının ayağa tam oturmasına özen gösterilmelidir

Cevap : D) Ayakkabının yarım numara büyük olmasına dikkat edilmelidir

Fiziksel olarak aktif olmak, performansınızı artırabilir ve sizi daha güçlü yapar. Ancak hayatta kalma durumlarında ……… olmak bazen işe yarayabilir. Çünkü beslenememe durumunda kilolu insanın vücudu kendi yağlarını yakarak direnir.
Yukarıdaki boşluğa gelecek uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yavaş
B) Kilolu
C) Güçlü
D) Hızlı
E) Zayıf

Cevap : B) Kilolu

Aşağıdakilerden hangisi insan ırkının yaşama tutunmasının nedenlerinden biri değildir?

A) İnsan ırkı kendini korumak ve yaşamını sürdürmek için diğer hayvanları öldürebildiğinden yaşama tutunmayı başarmıştır.
B) İnsan ırkı sürekli saklanarak tehlikelerden korunup günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
C) İnsan ırkı her koşulda strateji geliştirebilecek ve acil durumlarda ani ve doğru karar verebilecek yeteneğe sahip olduğu için yaşama tutunmayı başarmıştır.
D) İnsan ırkının geliştirdiği toplumsal kurallar hayatta kalmalarını kolaylaştırmıştır.
E) İnsan ırkı alet yaparak, bu aletleri kullanmayı öğrenmiş ve hayatta kalmayı başarmıştır.

Cevap : B) İnsan ırkı sürekli saklanarak tehlikelerden korunup günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi yağ ağırlıklı yiyecekleri tanımlamaktadır?

A) Gram başına en fazla kalori içeren yiyeceklerdir. Bu besinlerin bir avantajı da diğerlerine göre yavaş sindirilmeleridir. Bu yavaş sindirme doğa sporcularını daha uzun süre tok tutar.
B) Vitamince zengin kaynaklardır. Doğada çok işe yarayan hem tok tutan hem de susuzluğu gideren besinlerdir.
C) Uzun etkinliklerde uzun süre bu besinden mahrem kalma yaşamsal risklere yol açabilir. Sırf bu besini kullanmadığı yaşamı tehlikeye giren insan sayısı hiç de az değildir.
D) İkinci derecede önemli yiyeceklerdir. Bu besinlerden arta kalanlar yağ olarak depolanır. Et, yumurta, peynir, fındık, balık ana depolarıdır.
E) Çok enerji harcanan etkinliklerde alınması gereken yiyeceklerdir. Doğa etkinliklerinde özellikle akşam yemeğinde alınan bu yiyecekler ertesi gün enerjiye dönüşürler.

Cevap : A) Gram başına en fazla kalori içeren yiyeceklerdir. Bu besinlerin bir avantajı da diğerlerine göre yavaş sindirilmeleridir. Bu yavaş sindirme doğa sporcularını daha uzun süre tok tutar.

Anadolu’da Göbekli Tepe’den yaklaşık 3000 yıl sonra tarımın yoğun olarak yapıldığı ve evcil hayvanların insan yaşamına katıldığı en büyük yerleşim yerlerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çatal Höyük-Konya
B) Aktopraklık Höyüğü-Bursa
C) Çayönü-Diyarbakır
D) Cafer Höyük-Malatya
E) Alaca Höyük-Çorum

Cevap : A) Çatal Höyük-Konya

Aşağıdakilerden hangisi bir iç katman giysisidir?

A) Yağmurluk
B) İçlik
C) Eldiven
D) Polar
E) Gömlek

Cevap : B) İçlik

Aşağıdakilerden hangisi doğada su kaynağı işaretidir?

A) Ormanlık alanlar
B) Kayaların üstleri
C) Otoban kenarındaki su kanalları
D) Elektrik telleri
E) Etrafı yeşil bitki örtüsü ile çevrilmiş küçük alanlar

Cevap : E) Etrafı yeşil bitki örtüsü ile çevrilmiş küçük alanlar

Gidilecek ortama uyum sağlamak için yapılacak çalışmalar içinde en yararlısı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gideceği ortamın zıttı bir ortamda eğitim almak ve pratik yapmak
B) Sürekli antrenman yapmak
C) Gidilecek bölgeyle ilgili araştırmalar yapmak
D) Gidilecek ortamın şartlarına uygun bir yerde gerçeğe uygun eğitim yapmak
E) Gidilecek bölgenin yaşam şartları hakkında bilgi sahibi olmak

Cevap : D) Gidilecek ortamın şartlarına uygun bir yerde gerçeğe uygun eğitim yapmak

“Yaraları tedavi etmek ve ısırıkları temizlemek için kullanılır. Ayrıca bazen ateş yakmakta da işe yarayabilir.”
Yukarıdaki açıklamada yaşam kit katmanlarından hangisi tarif edilmektedir?

A) Testere çakı
B) Antiseptik mendil
C) Makas
D) Nemlendirici dudak jeli
E) Medikal pedler

Cevap : B) Antiseptik mendil

Etkinliğe giderken alınacak malzemeler için aşağıdakilerden hangisi ilk önceliktir?

A) Ağır malzeme seçimi
B) Hafif malzeme seçimi
C) Pahalı malzeme seçimi
D) Uygun malzeme seçimi
E) Ucuz malzeme seçimi

Cevap : D) Uygun malzeme seçimi

Zor Koşullarda Yaşam

Aşağıdakilerden hangisinde doğada zor durumlarda naylon çorabı kullanılır?

A) Naylon çoraplar doğal su filtresi veya balık tutmakta kullanılır
B) Naylon çoraplar mantar saklamakta kullanılır
C) Naylon çoraplar gerektiğinde eldiven olarak kullanılır
D) Naylon çorapla sadece çorap amaçlı olarak kullanılır
E) Naylon çoraplar soğukta kulakları korumakta kullanılır

Cevap : A) Naylon çoraplar doğal su filtresi veya balık tutmakta kullanılır

Zor Koşullarda Yaşam 2021 Vize Soruları

Şehir yaşamında kullanılması pek tavsiye edilmese de dağda yemekler onsuz olmaz. Uzun etkinliklerde uzun süre mahrum kalırsanız yaşamsal riskler görülebilir.
Yukarıdaki açıklamada aşağıdaki besin türlerinden hangisi anlatılmaktadır?

A) Yağlar
B) Proteinler
C) Donmuş yağlar
D) Karbonhidratlar
E) Tuzlar

Cevap : E) Tuzlar

Aşağıdakilerden hangisi bir doğa sporcusunun doğada yaşadığı çaresizliğin belirtileridir?

A) Dengesiz davranmaya başlar. Tüm doğanın ve yanında bulunduğu insanların kendine zaarr vermeye çalıştığını düşünebilir.
B) Sağa sola da koşulduğu, çığlıklar atıldığı ve bezen elbiselerin bile çıkarıldığı bir andır.
C) Kişinin adımları kontrolsüzdür ve sık sık sendeler, sonra düşmeye başlar.
D) Umutların iyice tükendiği anda başlar. Artık kendisine yardım gelmeyeceğini düşünen kişi tükenir ve mücadeleyi bırakabilir.
E) Belli bir süre yardım alamayan insanlar, kendilerine yardım ulaşamayacağını düşünerek bu da doğal olarak kişinin kendin doğada yalnız hissetmesine neden olabilir.

Cevap : D) Umutların iyice tükendiği anda başlar. Artık kendisine yardım gelmeyeceğini düşünen kişi tükenir ve mücadeleyi bırakabilir.

Aşağıdaki konulardan hangisi hakkında eksik bilgi sahibi olursa bir doğaseverin doğada yaşamı tehlikeye girmez?

A) Malzeme kullanma
B) Yön bulma
C) İlk yardım
D) Bitki tanıma
E) Çadırda yemek pişirme

Cevap : D) Bitki tanıma

Zor Koşullarda Yaşam 2021 Vize Soruları

lolonolo play google uygulaması lolonolo YOUTUBE

Editor

Editör

error: Content is protected !!
%d blogcu bunu beğendi: