Ahlaki Gelişim ve Değerler EğitimiauzefÇocuk Gelişimi

Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2021 Vize Deneme Sınavı

#1. Aşağıdakilerden hangisi Davranışçı Yaklaşıma göre öğrenme tanımları arasında yer almaz?

#2. I.Yeme içme - Birincil olumlu pekiştireç - * - II.Yüksek not - İkincil olumlu pekiştireç - * - III.Sevgi - Birincil olumlu pekiştireç - * - IV.Gülümseme - Birincil olumlu pekiştireç - * - Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur?

#3. ..............ahlak ve dinî değerleri ifade etmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#4. Aşağıdakilerden hangisi ahlaki bilincin oluşmasında cezanın rolüyle ilgili değildir?

#5. I. Devlet malının yağmalanmaması - * - II. İffet - * - III. Ahde vefa - * - Yukarıdakilerden hangisi/hangileri İslam Peygamberinin toplumu güçlü kılan ve devamlılığını sağlayan ahlaki dinamiklerindendir?


#6. Aşağıdakilerden hangisi ahlak ve ahlaklılık tanımları arasında yer almaz?

#7. I. 11-20 yaşları arasını içine alır. - * - II. İlk evresi kişilerarası uyum olarak adlandırılır. - * - III. Uzlaşım sonrası seviye olarak da isimlendirilen bu düzeyde gençler, kanunların kullanımını ve bireysel hakları eleştirel olarak inceler. - * - IV. İkinci evresi kanun ve sosyal düzen olarak adlandırılır. - Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri Kohlberg'in ahlak gelişim teorisinin gelenek sonrası düzeyi ile ilgilidir?

#8. Aşağıdaki açıklamalardan hangisi Ahlak-Etik-Vicdan ilişkisini ifade etmez?

#9. Aşağıdakilerden hangisi önemli İslam bilginlerinden olan Maverdi'nin görüşlerinden biri değildir?

#10. .................milletlere ve toplumlara göre değişen, kimi toplumlarda normal ve güzel sayılırken kimilerinde anormal ve çirkin sayılabilirler. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?


#11. Aşağıdakilerden hangisi sosyal değerlerden biri değildir?

#12. I.0-10 yaş aralığını kapsamaktadır. - * - I. Uzlaşım Sonrası Seviye, Toplumsal Sözleşme evresi - * - III. Bu düzeyin ikinci aşaması 6-10 yaş aralığını içine alır. - * - IV. Birinci aşamada itaat ve ceza eğilimi ağırlıktadır. - * - Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri Kohlberg'in ahlak gelişim teorisinin gelenek öncesi düzey/evre ile ilgilidir?

#13. Biri, canına kasteden birinden kaçar ve evinize sığınır. Saklanılan kişiyi takip eden kişi size gelir ve bu kişinin yerini bilip bilmediğinizi sorar. Kişinin öldürülecek olma ihtimali olsa bile ahlaken doğru olanın yapılması gerektiğine inandığınız için aranan kişinin yerini söylediniz. Yukarıda verilen örnek hangi ahlak ekolü ile ilgilidir?

#14. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#15. I. Felsefenin ahlaklılık veya ahlaki değerle ilgili alt dalı veya disiplinidir. - * - II. Doğuştan sahip olunan, iyiyi kötüden, hayrı şerden ayırma, tutum ve davranışları yargılama gücü/yetisi olarak tanımlanmaktadır. - * - III. Bilinç, anlayış, idrak, içebakış yoluyla bilme, hissetme, algı gibi anlamlara gelmektedir. - Yukarıda verilen açıklamalardan hangisi/hangileri vicdan kavramı ile ilgilidir?


#16. Aşağıdaki tanımların hangisi "değer yargıları" ile ilgili tanımlar arasında yer almaz?

#17. I. Felsefenin ahlaklılık veya ahlaki değerle ilgili alt dalı veya disiplinidir. - * - II. Doğuştan sahip olunan, iyiyi kötüden, hayrı şerden, fazileti rezaletten ayırma, tutum ve davranışları değerlendirme ve yargılama gücü/yetisi olarak tanımlanmaktadır. - * - III. Bilinç, anlayış, idrak, içebakış yoluyla bilme, hissetme, algı gibi anlamlara gelmektedir. - * - Yukarıda verilen açıklamalardan hangisi/hangileri "şuur" kavramı ile ilgilidir?

#18. Aşağıdaki açıklamalardan hangisi vicdan ile ilgili değildir?

#19. Ahlakın esasını gaye/amaç olarak açıklayan ahlak ekolü aşağıdakilerden hangisidir?

#20. I. Her insanın kendine has davranış eğilimlerinin dinamik bir bütünüdür. - * - II. İyiyi kötüden ayırt edebilme,kişinin kendi davranışlarını değerlendirme, konuyla ilgili yargılarda bulunma kabiliyetidir. - * - III. Bir kimsenin iyi niteliklerini veya kişiliğini ifade eden tutum ve davranışlarının bütünü anlamına gelmektedir. - * - Yukarıda tanımları verilen kavramlar aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru sırayla verilmiştir?


#21. Aşağıdaki tanımlardan hangisi sosyal/gözleme dayalı öğrenme ve bu öğrenmenin özellikleri arasında yer almaz?

#22. I. Okullarını bahçe-çiçek-çocuk ve bahçıvan/eğitici ilişkisi üzerinden eğitmek istemiştir. - * - II. Okul öncesi kurumlarının gayesinin, çocukları sokaklardan kurtarmak, konuşma kabiliyetlerini geliştirmek, düzenli çalışmayı öğreterek onları okula ve hayata hazırlamak ve nihayet dinî ve ahlâkî bir eğitim vermek gibi hususlara bağlamıştır. - * - III. Çocuğun anne ile olan ilişkisi, bütün bir hayat boyunca (olumlu olumsuz) etkili olur. - Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri okul öncesi eğitimcisi Fröbel'e aittir?

#23. I. Özerk dönem - * - II. Dışı bağlı dönem - * - III. Ahlak öncesi dönem - Piaget'in yukarıda maddeler halinde verilen ahlaki gelişim dönemlerine dair görüşü, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

#24. Aşağıdakilerden hangisi ahlak gelişimi ile ilgili değildir?

#25. Öğrenme-davranış ilişkisi açısından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


#26. Aşağıdakilerden hangisi/hangileri Kohlberg'in ahlak gelişimi teorisinin özellikleri arasında yer almaz?

#27. .........iyiyi kötüden ayırt edebilme, kişinin kendi davranışlarını değerlendirme, konuyla ilgili yargılarda bulunma kabiliyetidir. İlahi bir ses olarak da isimlendirilir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#28. Aşağıdakilerden hangisi Yusuf Has Hacip'in eğitim anlayışına uygun değildir?

#29. I.Ortaya koyma - * - II. Hatırlama - * - III. Dikkat etme - Yukarıda verilen gözlem yapma ve örnek alma sonucunda gerçekleşen öğrenmenin aşamaları aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?

#30. Aşağıdakilerden hangisi pekiştireç ve pekiştireçlerin özellikleri arasında yer almaz?


#31. Vicdan duygusunun ortaya çıkışı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#32. Aşağıdakilerden hangisi Maria Montessori'nin çocukların eğitimi ile ilgili görüşlerinden biri değildir?

#33. Aşağıdakilerden hangisi ahlak ve değer eğitiminde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?

#34. Aşağıdakilerden hangisi Kohlberg'e göre gelenek öncesi evrenin genel özelliklerine uygun değildir?

#35. Değerler sosyal, ekonomik, evrensel, dini, pragmatik, amaç ve araç değerler gibi çeşitli sınıflara ayrılmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bunun sebepleri arasında yer almaz?


#36. Etik kavramı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#37. Aşağıdakilerden hangisi dengeli ve ölçülü bir vicdanın oluşumunu olumsuz yönde etkiler?

#38. Aşağıdakilerden hangisi "değer" kavramının tanımları arasında yer almaz?

#39. I.Akıl sağlığının yerinde olmalı - * - II. Yaptığı işi mutlaka özgür bir ortamda ve irade yoluyla yerine getirmeli - * - III. Ahlaki eylemin amacı olan iyi ve kötü bilgisine sahip olmalı - * - IV. Beden sağlığı yerinde olmalı - Yukarıdakilerden hangisi/hangileri ahlaki bir sorumluluktan söz edebilmek için kişinin sahip olması gereken özelliklerdendir?

#40. Aşağıdakilerden hangisi politik değerlerden biridir?


#41. Aşağıdakilerden hangisi Comenius’un çocukların ahlak eğitimi ilgili görüşlerinden biri değildir?

#42. Aşağıdakilerden hangisi pekiştirme ve pekiştireçler hakkında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?

#43. ............. 2-6 yaş dönemi çocuklar için mutlaka oyun ve jimnastik ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini söyler. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#44. İnsanın bir amaca yönelik olarak kendi arzusuyla iyi davranışlarda bulunup kötülüklerden uzak kalması anlamına geldiği gibi, insanın temiz yaratılışıyla uygun davranışlar sergilemesi veya yaşamaya çaba göstermesi anlamına da gelmektedir. Verilen açıklama aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

#45. Aşağıdaki açıklamalardan hangisi Ahlak-Değer ilişkisini ifade etmez?


#46. Aşağıdakilerden hangisi "neden ahlak ve değerler eğitimi" sorusuna cevap teşkil etmez?

#47. I. 11-20 yaşları arasını içine alır. - * - II. İlk evresi kişilerarası uyum olarak adlandırılır. - * - III. İkinci evresi kanun ve sosyal düzen olarak adlandırılır. - * - IV. Uzlaşım sonrası seviye olarak da isimlendirilen bu düzeyde gençler, kanunların kullanımını ve bireysel hakları eleştirel olarak inceler. - Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri Kohlberg’in ahlak gelişim teorisinin geleneksel düzeyi ile ilgili değildir?

#48. I. İyilik, ilim ve iman itibarıyla olan yüksek derece ve meziyettir. - * - II. Dinî ve ahlaki vazifelere riayet derecesini ifade etiği gibi bir şeyin başka şeylerden güzel, olgun ve fayda yönüyle daha üstün olduğunu ifade eder. - * - III. Gerçeğin bilgisi, faydalı ilim ve doğru temellere ve aşkın değerlere dayanan her çeşit davranıştır. - Yukarıdaki açıklamalardan hangisi/hangileri fazilet kavramı ile ilgilidir?

#49. "Öğrenme, uyaran ve tepki arasında zihinde olup biteni anlama, anlamlandırma, düşünme, duyuş ve yorumlama gibi iç süreçler ve öğrenmeye etki eden kişisel özelliklerle ilgili bir durumdur" Yukarıdaki tanım aşağıdaki öğrenme yaklaşımlarından hangisine aittir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2021 Vize Deneme Sınavı

Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2021 Vize Deneme Sınavı

Çocuk Gelişimi Lisans Açık Öğretim telegram çocuk gelişimi

Ahlaki Gelişim ve Değerler Eğitimi 2021 Vize Deneme Sınavı

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!