auzefÇağdaş Sosyoloji Teorilerisosyoloji

Çağdaş Sosyoloji Teorileri 2021 Final Deneme Sınavı

#1. “ Habermas’a göre Maex’ın en önemli yanılgılarından birini marxizmin... olduğunu iddia etmesidir.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#2. A. Schutz, öncelikle klasik sosyologlardan ....... ‘in ....... Anlayışının eksikleri kendi teorisini geliştirmiştir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#3. “Jeffrey Alexander toplumda makro gerçekliği .... Mikro gerçekliği ise ....... kavramıyla açıklamaktadır.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir?

#4. I. Sistemi sınırlandırır II. sistemin dışındadır. III. sistem ona referansla açıklar Yukarıdaki bilgiler sistem teorisinde hangi kavramı açıklamaktadır?

#5. “Giddens’a göre yapı, bireyler açısından hem.... Hem de ... bir gerçekliktir.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir?


#6. Çatışmacılığın yirminci yüzyıldaki tartışmalarına en çok katkıda bulunan on dokuzuncu yüzyıl ideolojisi aşağıdakilerden hangisidir?

#7. I. Yapının ürünü, pratiğin üreticisi ve yapısının yeniden üreticisi II. Düzenli doğaçlama III. pratiği birleştiren ve pratiği üreten ilke Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri habitus kavramının tanımı olarak kabul edilebilir?

#8. İş bölümü ve dayanışma gibi kavramların yanında açıklamacı metodoloji ile kendisinden sonra devam eden makro sosyolojik teorilere katkıda bulunana klasik sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Toplumların maddi bir ortamda doğa ile kurdukları teknik ilişlinin ürettiği bilgiyi kaynaklık eden istem aşağıdakilerden hangisidir?

#10. I. Sisteme göre daha düzensizdir II. Karmaşa içermektedir III. sistemle sınırlı ilişki kurabilir. Yukarıdaki özellikler sistem teorisinde hangi kavrama aittir?


#11. Sosyoloji tarihinde sosyolojik teori için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#12. “ Yeni işlevselcilikte bireyin bilmediği, daha önce karşılaşmadığı yeni bir durumla karşılaştığındaki yorumu ............ olarak adlandırılmaktadır” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#13. İşlevselciğin, toplumsal düzenin kendisini oluşturan alt sistemlerin işleyişine bağlı bir üst sistem olduğu kabulüne en çok etki eden iki klasik sosyolog hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

#14. “toplumsal alışveriş teorisinde bireyin beklediği ödülü elde edemediğinde kırması, beklediği ödülden daha fazlasıyla ödüllendirildiğinde durumdan hoşnut olması hangi önerme ile açıklanmıştır?

#15. İki kişinin arkadaş olmaları, zamanla arkadaşlık ilişkilerinde “biz” gerçekliğinin oluşması ve bu iki kişinin arkadaşlığın ilkeler başlamaları toplumsal gerçekliğin üretiminde hangi sürece karşılık gelmektedir?


#16. Aşağıdakilerden hangisi çatışmacılığın ilgilendiği esas konulardan biri değildir?

#17. Çatışmacılığın yirminci içinde bulunanki tartışmalarına en çok günün sonuncı yüzyıldaki sanayisi sanayilerinden?

#18. Frankfurt Okulu’nun yaşayan en önemli temsilcisi aşağıdaki isimlerden hangisidir?

#19. Bourdieu, öznel olanın ve nesnel olanın bir arada var olmasını ve birbirlerini üretmesi analiz etmek için hangi kavrama başvurmuştur?

#20. Toplumsal alışveriş teorisinin oluşmasını sağlayan psikoloji deneyi aşağıdakilerden hangisidir?


#21. Frankfurt Okulu’nun temel aldığı yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

#22. Aşağıdakilerden Anthony Giddens’ın mikro ve makro ayrımını aşmak için geliştirdiği kavramdır?

#23. Yeni işlevselcilerin en çok etkilendikleri, düşüncelerini yeniden ele aldıkları ve yorumladıkları sosyolog aşağıdaki isimlerden hangisidir?

#24. Sembolik etkileşimciliğin en önemli kavramlarından birisi olan ve “insan haline gelme” ve benliğin gelişmesi süreçlerinin açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

#25. “A. S. öncelikle temel sosyolog .... ‘in ..... anlayışının... kendi içinde geliştirmiştir.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere dönemlerden hangisi seçilmelidir?


#26. Aşağıdaki ifadelerden hangisi ‘teori’ için söylenemez?

#27. Bourdieu sosyolojisinde bir temel toplumsal güç olması dolayısıyla diğer sermaye türlerinden daha merkezi bir yerde duran sermaye tipi hangisidir?

#28. Yapısal işlevselcilik teorisi hangi ülkede ortaya çıkmış ve çok etkili olmuştur?

#29. “Dramaturjide bireyin belli bir gözlemci kümesi önünde sürekli bulunduğu bir süre boyuca gerçekleştirdiği ve gözlemciler üzerinde biraz da olsa etkisi olan tüm faaliyetlere .... denir” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#30. Frankfurt okulu düşünürlerinin eleştirel bir tavırla üzerinde durdukları üç temel konu aşağıdakilerden hangisidir?


#31. Brourdie sosyolojisinde nesnel bir gerçeklik olarak yapının öznel pratik eylem tarafından üretilmesi hangi kavrama referansla açıklanmaktadır?

#32. Habermasın teorisinde kişilerin karşılıklı iletişiminden oluşan ve temel es olan toplumsal gerçekliğinin adı aşağıdakilerden hangisidir?

#33. Aşağıdakilerden hangisi Habermas’ın amaçlarından biri değildir?

#34. İki kişilik bir okulda, gelecek yaştaki bir “bu”den yararlanmanın ve bu iki kişilik sınıftan görünüşte olumluya ulaşmaları ....... sahip olmanız ve bu iki kişilik eğitimden faydalanabilir misiniz?

#35. Sembolik etkileşimciliğe özellikle etkileşim konusunda katkı yapan klasik sosyolog ve açıkladığı kavram hangi seçenekte doğru verilmiştir?


#36. Dramaturji, aşağıdaki isimleri verilmiş olan ekollerden hangisinin genel kabullerine daha yakındır?

#37. Gerçekliğin toplumsal inşası yaklaşımında toplumsallığın en güçlü şekilde yapılandığı, bebeklik ve çocukluk döneminde yoğun bir şekilde tecrübe edilen toplumsallaşma sürecinin adı aşağıdakilerden hangisidir?

#38. Aşağıdaki isimlerden hangisi Frankfurt Okulu’nun temsilcilerinden biri değildir?

#39. İş bölümü ve dayanışma gibi kavramların yanında açıklamacı metodoloji ile kendisinden sonra devam eden makro sosyolojik teorilere katkıda bulunan klasik sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

#40. “aydınlanmanın kendisini imha etmesi” tezinin işlendiği Aydınlanmanın Diyalektiği kitabını Frankfurt Okulu Temsilcilerinden aşağıdakilerden hangisi yazmıştır?


#41. Batı toplumlarında yirminci yüzyılın son çeyreğinde resim, edebiyat, mimari, felseve fe sosyoloji alanlarında modernizme tepki olarak gelişen akımın adı aşağıdakilerden hangisidir?

#42. Aşağıdakilerden hagisi eleştirel teorinin temel özelliklerinden biri değildir?

#43. Fenomenojisinin en önemli temsilciliği filozof ve bu felsefi yaklaşımı sosyolojiye uyarlayan sosyolog hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

#44. Giddens’in yapılaşma teorisine bağlı olarak önerdiği medolojik yaklaşımın adı aşağıdakilerden hangisidir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çağdaş Sosyoloji Teorileri 2021 Final Deneme Sınavı

Çağdaş Sosyoloji Teorileri 2021 Final Deneme Sınavı
Çağdaş Sosyoloji Teorileri 2021 Final Deneme Sınavı

Auzef Sosyoloji Telegram Sosyoloji
Auzef Çağdaş Sosyoloji Teorileri

Çağdaş Sosyoloji Teorileri 2021 Final Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!