Açık Lise

Seçmeli Sosyoloji (215)

Seçmeli Sosyoloji (215)

Seçmeli Sosyoloji (215)

1.Din toplumun ortak değerlendirendir özellikle dinsel törenler ve bayramlar insanlar arasında birlik, beraberlik ve dayanışma duygusunu geliştirir insanların toplumsal sorunlar karşısında ortak tavır almaların zor günlerinde birbirlerine yardımcı olmalarını kolaylaştırır. Bu parçada din kurumun öncelikli olarak hangi işlevi üzerinde durulmuştur.?

Cevap : Toplumsal dayanışma

2.Hangisi kişilerin kendi çabalaır sonucu elde ettikleri kazanılmış statü değildir

Cevap : Genç olmak

3.Elde edilmesi için herhangi bir emek harcamaya gerek olmayan ihtiyaçlarımızı karşılayacak kadar bol olan mallara serberst mal denir. Buna göre hangisi serbest mallara örnektir?

Cevap : Güneş ışığı

4.Atatürk millet anlayışı,
1. Beraber yaşama isteği ve arzusunda olma
2. Zengin bir tarihsel mirasa sahip olma
3. Saf bir ırka ve kökene dayanma
Unsurlarından hangileriyle uygunluk gösterir

Cevap : 1 ve 2

5.Hangisi Atatürk inkılaplarıyla ilgili doğru bir bilgi değildir?

Cevap : Mesajları ulusal alanla sınırlı kalmıştır.

6.Bir kişinin işsiz olması sosyolojinin ilgi alanına girmez sosyoloji binlerce işsiz insanın toplumsal yaşamı etkilemesini ve ortaya çıkan sorunları konu edinir. Buna göre sosyolojiyle ilgili hangisine ulaşabilir?

Cevap : Toplumsal sorunları ele alır

7.Kurtuluş savasın da toplumdaki her birey, savaşın kazanılması ve toprak bütünlüğünün korunması gibi ortak hedefler uğruna birlikte hareket etmiş ve sonunda savaş kazanılmıştır. Buna göre, Kurtuluş Savaşında gerçekleştirilen toplumsal etkileşim tipi hangisidir?

Cevap : İş birliği

8.Hangisi eğitim kurumuna ait simgesel bir özelliktir?

Cevap : Diploma

9.Hangisi demokratik ailenin özelliklerindedir?

Cevap : Kadın ve erkek eşitliğine önem veren bir yapı vardır

10.Hangisi manevi kültür ögelerindendir?

Cevap : gelenek

11.Doğadan alınan maddelerin yapısında, biçiminde yerinde değişiklik yapmak için harcanan insan enerjisi olarak tanımlanan üretim öğesi hangisidir?

Cevap : Emek

12.1453 yılında İstanbul’un fethedilmesi ya da birinci dünya savaşı birer toplumsal olay örneğidir buna göre toplumsal olayla ilgili hangisi söylenebilir?

Cevap : Yeri ve zamanı bellidir

13.Köylerine ilk defa internet alt yapısı gelen ali köylülerin bu konu hakkındaki görüşlerini önceden hazırlamış olduğu soruları sohbet havasında köylülere yönelterek ortaya koymak istemektedir Buna göre alinin araştırması için kullanması gereken veri toplama tekniği
hangisidir?

Cevap : Görüşme

14.Bilim teknik felsefe din gibi kültür ögelerini içeren ve bir topluma özgü olmayan genel geçer kültür olarak tanımlanan kültür kavramı hangisidir?

Cevap : Evrensel

15.İnsanların doğayla olan ilişkileri sonucu binalar köprüler giyecekler gibi maddi kültür öğeleri insanın insanla olan ilişkileri sonucu yasalar gelenekler görenekler gibi manevi kültür öğeleri ortaya çıkmıştır maddi ve manevi kültür öğeleri toplumsal yapıya yansır onu
biçimlendirir bu parçada toplumsal yapıyı etkileyen hangi unsur vurgulanmıştır?

Cevap : Toplumsal ilişkiler

16.Birey bir toplumda aynı anda birden fazla statüye sahiptir ve aynı anda bu statülerin gerektirdiği rolleri yerine getirmek zorundadır bireyin sahip olduğu toplumsal rollerden hangisi uygun davranışta bulunacağına karar verememesi durumuna rol çalışması denir Buna
göre hangisi rol çalışmasına örnektir?

Cevap : Subay olan bir kişinin aile üyelerine de askermiş gibi davranması

17.Sözcük anlamı “ halkın gücü” ya da “ halk hükümeti” demek olan ve egemenliğin kaynağını halk iradesine dayandıran yönetim biçimi hangisidir?

Cevap : Demokrasi

18.Sınırsız insan gereksinimlerini karşılamak amacıyla sınırlı kaynakların üretim tüketim ve bölüşümünü içeren toplumsal kurum hangisidir?

Cevap : Ekonomi

19. Bir toplumdaki maddi kültür ögelerinde meydana gelen değişim hızına bazen manevi kültür ögeleri ayak uydurmamaktadır. Örneğin maddi kültür unsuru olan cep telefonu hızla yaygınlaşmakta ancak onu kullanabilme görgüsü aynı hızla gelişmemektedir bunun sonucu
olarak toplu taşımalarda yüksek sesle konuşulmaktadır. Açıklaması verilen bu durum hangisi ile adlandırılır?

Cevap : Kültürel gecikme

20.Eğitim yolu ile kültürel değerler düzenli ve bilimsel bir şekilde yeni kuşaklara geliştirilerek aktarılır toplumsallaşma ve kültürel değerleri kazanma öncelikle aile kurumunda başlar ve eğitim kurumlarında da belirli bilimsel kurullara uygun ve sistematik bir şekilde
devam eder ayrıca eğitim maddi olan ve maddi olmayan kültür öğelerini aktararak bireyin belli bir meslekte uzmanlaşmasına da sağlar .bu parçada kültürün hangisi ile ilişkisi üzerinde durulmuştur?

Cevap : Eğitim

21. Kültürel mirasın gelecek kuşaklara devredilmesiyle toplumsal süreklilik oluşur böylece kültürel geçmişi geleceğe bağlar. Bu parçada kültürün hangi özelliği vurgulanmıştır?

Cevap : kuşaktan kuşağa aktarılması

22. 15.yüzyılda Ay’ ın ilk haritasını çıkarmış olan ve bugün NASA tarafından Ay’da bir bölgeye ismi verilen Türk İslam düşünürü kimdir?

Cevap : Ali KUŞÇU

23. Hangisi toplumsal çözülmenin nedenlerindendir?

Cevap : Aydınların topluma yabancılaşması

24. Bir kişinin işsiz olması sosyolojinin ilgi alanına girmez sosyoloji binlerce issiz insanın toplumsal yaşamı etkilemesini ve ortaya çıkan sorunları konu edinir.Buna göre sosyolojiyle ilgili hangisine ulaşabilir?

Cevap : Toplumsal sorunları ele alır.

25.Toplumsal olaylar toplumsal yaşamda tek tek ortaya çıkan ve belli bir sürekliliği olan değişmelerdir. Ayrıca toplumsal olayların başlayışı, bitişi ve yeri bellidir. Buna göre hangisi toplumsal olaydır?

Cevap : Kavimler göçü

26. Çocuğun konuşmayı, duygusal paylaşımı, toplumsal dünyayı, yüz yüze etkileşimi ve sosyalleşmeyi öğrendiği ilk kurum hangisidir?

Cevap : Aile

27. Toplumsal kurumlar bireylerin içine doğdukları toplumsal yapıyı tanımaları ve sosyalleşmeleri için yönlendirmelerde bulunur bu yönlendirmelerin yanında her kurum aynı zamanda birtakım toplumsal işlevleri üstlenmekte ve diğer kurumların işlevlerine de katkıda
bulunmaktadır toplumsal kurumlar arasındaki bu etkileşim, kurum içerisindeki iş birliğinin yanında kurumlar arasındaki dayanışmayı da artırmaktadır. Bu sayede toplumsal kurumlar toplumun sürekliliğini ve güçlü olmasını sağlamaktadır. Bu parçada toplumsal kurumlarla
ilgili hangisine değinilmemiştir?

Cevap : Bireylerin sosyalleşme sürecinde davranışlarını yönlendirir.

Seçmeli Sosyoloji (215)

28.Öğrenci olarak kanadaya giden mert aynı yemeklere farklı bir iklime ve farklı kültürel öğelere alışma konusunda zorlanmakta iletişim güçlüğü çekmekte ve uyum sorunları yaşamaktadır. Buna göre Mert’in yaşamış olduğu durum hangisidir?

Cevap : Kültürel şok

29. İnsanların doğayla olan ilişkileri sonucu binalar, köprüler, giyecekler gibi maddi kültür ögeleri insanın insanla olan ilişkileri sonucu yasalar gelenekler görenekler gibi manevi kültür  ögeleri ortaya çıkmıştır maddi ve manevi kültür ögeleri toplumsal yapıya yansır onu
biçimlendirir. bu parçada toplumsal yapıyı etkileyen hangi unsur vurgulanmıştır?

Cevap : Kültür.

30. üretimde kullanılan araçlara sermaye adı verilir. Üretim sonucu elde edilen ve yeniden üretim amacıyla kullanılan değerlerdir. Üretim araçları makineleri, binaları ve atölyeleri kapsar. Buna göre hangisi sermaye olarak adlandırılmaz?

Cevap : Annenin çocuğuna sevgisi

31. Ülkeyi yönetme ve toplumsal düzeni sağlama işlevini hangi toplumsal kurum yerine getirir.?

Cevap : Siyaset

32. Ticari siyasi , turistlik amaçlarla bir ülkeden başka bir ülkeye ve ülke içinde bir bölgeden başka bir bölgeye göç etmeye coğrafi hareketlilik denir. Buna göre hangisi coğrafi hareketliliğe örnektir?

Cevap : Öğretmenin tayinin izmir den Malatya ya çıkması

33.hangisi paranın işlevleri arasında yer almaz?

Cevap : Topluma yararlı bireyler yetiştirir

34. Bir kişinin işsiz olması sosyolojinin ilgi alanına girmez. Sosyoloji binlerce işsiz insanın toplumsal yaşamı etkilemesini ve ortaya çıkan sorunları konu edinir. Buna göre sosyolojiyle ilgili hangisine ulaşabilir?

Cevap : Toplumsal sorunları ele alır.

35. İşlerin farklılaşmasına bağlı olarak farklı işlerin farklı kişilerce yapılması hangi kavramla ifade edilir?

Cevap : İş bölümü

36. Hangisi Atatürk ilkelerindendir?

Cevap : Halkçılık

37.Sınırsız insan gereksinimlerini karşılamak amacıyla sınırlı kaynakların üretim tüketim ve bölüşümünü içeren toplumsal kurum hangisidir?

Cevap : Ekonomi

38.-Adi suçlara karışmak
– şiddet uygulamak
-uyuşturucu madde kullanmak
Verilen bu örnekler hangisine aittir?

Cevap : Olumsuz sapma

39. Sosyoloji toplumu bilimsel yöntemlerle açıklamaya çalışan bir bilimdir. Buna göre sosyoloji hangi konuyla ilgilenmez?

Cevap : Zihinsel gelişim evreleri

40. erkeğin evlilik sonucunda kadının evine gelip yerleşmesidir. Evli çiftler kadının aile çevresine katılırlar. Bu evlilik türü kadın egemenliğinin olduğu toplumlarda görülür. Açıklaması verilen bu evlilik türü hangisidir?

Cevap : Matrilokal

41.Hangisi kişilerin kendi çabaları sonucu elde ettikleri kazanılmış statü değildir?

Cevap : Genç olmak

42. Toplumsal tabakalar arası geçişin kısmen yasaklandığı sistemler için hangisi doğrudur?

Cevap : Tabakalar arası geçişi yasalar değil, gelenekler kısıtlamaktadır.

43.Toplumu meydana getiren farklı maddi ve manevi unsurları uyumlu ve dinamik bir bütün oluşturacak şekilde birbirini tamamlamasına toplumsal bütünleşme denir. Buna göre hangisi toplumsal bütünleşmenin sağlandığı bir topluluk için söylenemez?

Cevap : Toplumsal tabakalar ve gruplar arasındaki bağlar zayıflar.

44. Elde edilmesi için herhangi bir emek harcamaya gerek olmayan , ihtiyaçlarımızı karşılayacak kadar bol olan mallara serbest mal denir. Buna göre hangisi serbest mallara örnektir?

Cevap : Güneş ışığı

Seçmeli Sosyoloji (215)

45. Bilim, teknik, felsefe, din gibi kültür ögelerini içeren ve bir topluma özgü olmayan genel geçer kültür olarak tanımlanan kültür kavramı hangisidir?

Cevap : Evrensel

46. Köyden kente göç eden insanlar hızlı bir şekilde yasal olmayan yollardan imarsız konut yapmına yönelmiştir. Bu durum yol, su , elektirik ve ulaşım gibi belediye hizmetlerinin aksamasına ve çarpık kentleşmeye neden olmuştur. Bu parçada kentleşmenin doğurduğu
olumsuz sonuçlardan hangisi vurgulanmıştır?

Cevap : Gecekondulaşma

47. Hangisi eğitim kurumuna ait simgesel bir özelliktir?

Cevap : Diploma

48. Doğadan alınan maddelerin yapısında, biçiminde, yerinde değişiklik yapmak için harcanan insan enerjisi olarak tanımlanan üretim ögesi hangisidir?

Cevap : Emek(işgücü)

49. İnsan eliyle somut olarak ortaya konulan her türlü araç-gereç, giysi, bina gibi nesneler maddi kültür, inanç, bilgi duyuş, örf, adet , gelenek gibi soyut olan durumlar ise manevi kültür ögeleridir. Buna göre
1.hamam,
2. üzüntüyle ağıt yakmak,
3. Ebeveynlere yaşlanınca bakmak,
4. Metrobüs örneklerinden hangileri maddi kültür ögesidir?

Cevap : 2 ve 4

50. Bireyin doğumuyla başlayan ve içinde yaşadığı toplumun kültürel ögelerini öğrenip benimsediği süreç hangi kavramla ifade edilir?

Cevap : Sosyalleşme

51. Devlet otoritesi ve kurumları dışında kalan, kendi dinamiğini oluşturarak hak ve özgürlüklerini savunabilen topluma sivil toplum denir. Buna göre hangisi sivil toplum kuruluşuna örnektir?

Cevap : Türkiye erozyonla mücadele ağaçlandırma ve doğal varlıkları koruma vakfı

53. Kurumların sosyal hayattaki somut görünümlerine kuruluş denir. Örneğin eğitim bir kurum iken okullar kuruluştur. Buna göre hangisi kuruluş örneğidir?

Cevap : Banka

54. Bir milli terbiye programından söz ederken yabancı fikirlerden, şark’tan ve garp’tan gelebilen tüm etkilerden tamamen uzak milli özelliklerimize ve tarihimizle bağdaşabilen bir kültür kastediyorum. Atatürk’ün bu sözünde hangisi vurgulanmaktadır?

Cevap : Eğitimin milli olması

55. Hangisi resmi norma örnektir?

Cevap : Yasa

56. Geleneksel toplumun modern topluma dönüşme süreci hangisiyle adlandırılır?

Cevap : Modernleşme

Seçmeli Sosyoloji (215)

Açık Lise Çıkmış Sorular facebook Açık Lise

Seçmeli Sosyoloji (215)

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!