İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre-2 Final 2021

İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre-2 Final 2021

İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre-2 Final 2021

1. Aşagıdakilerden kuramlardan hangisi yoksulların ,ayrı bir kültüre yada yaşam tarzına sahip oldukları için yoksul olduklarını öne sürer?

Cevap : Yoksulluk kültürü kuramı

2.Erikson a göre orta yetişkinlik döneminde kişi üretkenliğe karşı hangi gelişimsel krizle baş etmek durumundadır?

Cevap : Durgunluk

3. I.Sorunlar tanımlanır
II.Alternatif çözümler üretilir.
III.Alternatiflerin erdemleri ve yetersizlikleri incelenir.
IV.Müracaatçılar uygulanması için bir ya da iki alternatifi seçer.
V.Alternatifler aracılığıyla sorunların çözülme ölçüsü daha sonra degerlendirlir.
Evlilik danısmanlarının yukarıda sırasıyla uyguladıkları adımları içeren müdahale yaklaşımı Aşağıdakilerden hangisidır?

Cevap : Sorun çözme yaklaşımı

4.İnsanların neden uyuşturucu kullandıgına dair geliştirilen teorilerden etkileşimci teorilerin temel iddiası Aşağıdakilerden hangisidır?

Cevap : Uyuşturucu kullanımının toplum içinde diğer kişiler ve durumlar ile etkileşim sonucu öğrenildiğini savunurlar.

5. Aşağıdakilerden hangisi Oscar Lewis in tanımladıgı biçimiyle yoksulluk kültürünün tutum ve degerlerınden bırı değildir?

Cevap : Kaynaklara ulaşmada beceri

6. Bu model iktidara dayanır.Çalışanlara verilen mesaj ” ya yaparsın ya da …”dır; emirlere uymayan bir çalışan çoğu zaman şiddetle cezalandırılır.Model ,tek yönlü -yukarıdan işçilere-iletişimi kullanır.Yönetim en iyisini bildigine inanır.Çalışanların yükümlülüğü emirlere uymaktır.Çalısanlar ıkna edılmelı,yönlendırılmelı ve performans gostermeye ıtılmelıdır ve bu da yonetımın gorevıdır.Yonetım dusunme ısını yapar ve işçilerde talımatlara uyar.
Yukarıdakı paragrafta aşağıdakilerden hangı orgut modelı acıklanmaktardır?

Cevap : Otokratik model

7. Uyusturucu maddeye belırlı bır sure agır kullanımın sonucu olarak duyulan yogun ıstek ve ıhtıyaca ne ad verılır?

Cevap : Uyusturucu bagımlılıgı

8. “Orta yaslı yetıskınler butunlestırıcı bır bıcımde dusunmeye egılımlıdır” ifadesındekı butunlestırıcı bır dusunme kavramı aşağıdakilerden hangisinde acıklanmıstır?

Cevap : Gördüklerini ,okuduklarını yada duyduklarını kişisel ve psikolojik anlamı baglamında yorumlamalarıdır.

9. Eriksona göre yakınlık aşağıdakilerden hangisiyle tanımlanabılır?

Cevap : Kişinin bir baska kişiyle kendı kimliğinı kaybetme korkusu olmaksızın ,acık duyarlı ve destekleyıcı bır ılıskı deneyımleme kapasıtesıdır.

10. Sosyal hızmet uzmanlarını ,LGBT insanların ailelerine yonelık psiko sosyal mudahalesı aşağıdakilerden hangisinı ıcermez?

Cevap : LGBT muracaatcıya cinsel yöneliminden dolayı elestırel yaklasarak ailenin toplum içinde damgalanmasını önlemek için bireyin yaşam tarzını değiştirmesine yardım etmeyi

11. Yaşlanmanın cinsellıge olan etkısı aşağıdaki hangı secenekte yanlış ifade edılmıstır?

Cevap : Yaşlı ınsanlarda cinsellık durtusu çoğunlukla kaybolur.

12. Aşağıdakilerden hangisi gec yetıskınlıkte evliliği olumsuz etkıleyen faktörlerden biri değildir?

Cevap : Finansal kaynakların kısıtlı olması

13. Aşağıdakilerden hangisi yaslanma ıle birlikte görulen duyulardakı degısımlerden bırı değildir?

Cevap : Düşünsel işlevler buyuk oranda azalır.

14. Aşagıdakı seceneklerden hangisinde alzheimer hastalıgı kısaca tanımlanmıstır?

Cevap : Zekanın hafızanın farkındalıgın ve vücüt işlevlerini kontrol yetısının giderek gerılemesıne neden olan dejeneratif bir beyın hastalıgıdır.

15. Aşağıdakilerden hangisi “senesans” teriminin tanımıdır?

Cevap : Vücutta yaslanmayla gelen degişimlerin normal sürecidir.

16. Büyük ebeveynler genellikle ailenın ……….konumundadır.
Yukarıdakı cumlede bos bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelıdır?

Cevap : Gözlemcisi

17. Kandaki kalsiyum düzeyinin düşmesiyle, kemik kütlesindeki azalmanın bir sonucu olarak kemiklerin incelmesi ve zayıflamasına ne ad verılır?

Cevap : Osteoporosis

18. Aşağıdakilerden hangisi yaslı ınsanların yenıden evlenmelerının olumlu bır sonucudur?

Cevap : Evli olan yaslıların yalnız olanlara göre daha mutlu olması ,duygusal destek bulabilmeleri.

19. Aşağıdakilerden hangisi yaslılıkta gorulen depresyonun somatık belirtilerinden biridir?

Cevap : Kilo ve iştah kaybı

20. Erik Eiksonun psikososyal kuramına gore yaşamın son basamağındaki psikolojik kriz aşağıdakilerdem hangisidır?

Cevap : Bütünlüğe karşı umutsuzluk

21. Bir çocugun toplumun genel olarak karsı toplumsal cınsıyetten çocuklar için uygun gördüğü oyunları ve etkınlıklerı tercıh etmesıne ( örnegin bir erkek cocugun barbi bebeklerle oynaması) ne denır?

Cevap : Toplumsal cınsıyet uyumsuzluğu

22. Selye ye göre insan vucudu strese üç aşamalı bır tepki gösterir. Aşağıdakilerden hangi seçenekte bu asamalar dogru sıralanmıstır?

Cevap : Alarm safhası – Direnç safhası – Tükenme safhası

23. Aşağıdakilerden hangisi yaslıların ugradıgı mesleki ayrımcılıga örnek olarak verilebilir?

Cevap : İş verenlerın yaslı calısanlarına emekli olması için baskı uygulaması

24. Aşağıdakilerden hangisi genetık testlerın potansıyel yararlarından bırı değildir?

Cevap : ” Cazip olmayan” genlere sahıp ınsanların kısırlastırılmaları konusunda teşvik edilmeleri , böylece saglıklı nesıller yetıstırılmesıne yardımcı olur.

25. Karma ailelerin bütünleşmeyi basarmak ıcın üzerinde durması ve yapması gereken birinci görev aşağıdakilerden hangisidır?

Cevap : Yaşadıkları eski ilişkilerden kayıpların var oldugunu kabul etmeleri gerekir.

26. Aşağıdakilerden hangisi evlılıgın yararlarından bırı değildir?

Cevap : Çocukların boşanması halınde sıgınabıleceklerı ve tekrar geri dönebilecekleri bir sığınak görevi görür.

27.Aşağıdakılerden hangı secenekte ‘’stereotip’’ terimi tanımlanmıstır?

Cevap : Bir grup hakkındakı , sık sık o grubun tüm üyelerine uygulanan , sabit bir zihinsel imgedir.Genellikle bir grubun bazı üyelerinde yüzeysel karakter ozellıklerınden veya asırı genellemelerden kaynaklanır.

28. Robert Peck’in psikososyal kuramına göre geç yetişkinliği anlamlı ve tatmin kılmak için yapılması gereken ilk psikolojik düzenleme Aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Yaşlı insan artık çalışmadığı gerçeğini kabul etmeli ve kendine yeni bir kimlik ve ilgi alanları bulunmalıdır.

29. Aşağıdakilerden hangisi makro sistemlerin örneklerinden biridir?

Cevap : Kültür

30. Aşağıdakilerden hangisi güçler perspektifi baglamında saglık hızmetlerının organıze edılmesınde en dogru yaklasımı ıfade etmektedır?

Cevap : Hastalıkları engellemekten ziyade hastalıkları tedavi etmeye odaklanmak

31. Asağıdakilerden hangisi yaslıya yonelık kotu muamalelerden bırı olan “öz ihmal” i tanımlamaktadır?

Cevap : Yaşlı kişinin mahremıyet hakkı ,kişisel ve saglıgıyla ılgılı kararlarını alma hakkı gıbı hakların ihlali

32. Aşağıdakilerden hangisi gec yetıskınlık donemınde eşin ölümünün yaratabilecegı duygusal sorunlardan biridir?

Cevap : Geride kalan eşin derin bir yalnızlık hissetmesi

33.Kopuş teorisine göre Aşağıdakilerden hangisi toplumun yaşlı ınsanlardan uzaklasmasına örnek olarak verilebilir?

Cevap : İş verenlerin yaşlı çalışanlarından emekli olmalarını talep etmeleri

34.Aşağıdakilerden hangisi yaşlılıkta en sık görülen hastalıklardan biridir?

Cevap : Artrit (kireçlenme)

35.Aşağıdakilerden hangisi yaslıların özgüvenlerini olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biridir?

Cevap : Başkaları tarafından bagımlı ve yetersiz görülmeleri

36. Aşağıdakilerden hangisi yaslının ıhtıyac duydugu ve sosyal hızmet uzmanının uzmanlık bilgisine sahıp olması gereken hızmetlerden “aracılık hızmetını” kısaca tanımlar?

Cevap : Yaşlılara toplumda var olan hizmetlerin türlü yararlanma şartları hakkında bilgi vererek yaşlıların bu hizmete erişiminin sağlanması

37.Aşağıdakilerden hangisi basarılı yaslanma teorılerınden ‘’etkınlık teorısı’’nın temel varsayımıdır?

Cevap : İnsanlar fiziksel ve zihinsel olarak aktif kalırlarsa basarılı bıcımde yaslanır,saglıklı ve hayat dolu olmaya eğilimli olurlar.

38.Aşağıdakilerden hangisi yaşlı yoksulluğunun açıklanmasında yer alan bir ifade değildir?

Cevap : Enerjisi , gücü ve cevikliği azalmıs olan yaslı insanlar suçun kurbanı olmaya acıktır.

39. Hücresel proteinlerin olusumunda rol alan genetık bılgının hasara ugraması veya degısmesı sonucu yaslanmanın ortaya cıktıgını ıddıa eden teorıler aşağıdakilerden hangisidır?

Cevap : Genetik teoriler

40. Gerontologlar yaşlı ınsanların tıbbı bakım ve tedavısı alanında uzmanlasmıs doktorlar –gec yetişkinliği aşağıdakı hangi yaş aralıklarına göre ikiye ayırmıstır?

Cevap : 65-74 yas arası ıle 75 yas ve üstü

41. Retrovirüsler olarak adalandırılan özel bir virüs kategorisinde yer alan ve bagısıklık sıstemını ılerı derecede olumsuz etkıleyen virüs asağıdakilerden hangisidir?

Cevap : HIV ( human ımmunodefıcıency vırus)

42. Aşağıdakilerden hangisi artan yaslı nufusun nedenlerı arasında sayılmaz?

Cevap : Yeni ilaç ve tedavi programlarının geliştirilmesi

43.Eşcinselliğin açıklanmasında aşağıdaki ıfadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : Gey erkekler gerçekte kadın olmak lezbiyen de gerçekte erkek olmak ister

44.Aşağıdakilerden hangisi toplumda yaslılara yonelık ayrımcılıgın nedenlerınden biridir?

Cevap : Erken emeklilik programları ve yaşlı yetıskınlerden stereotipik beklentıler

45.Kuramsal olarak bir örgütün hedefleri ve amaçları hakkında karar alma görevi , ussal bir surecı ızler. Bu süreçte aşağıdakilerden hangisinın yer alması onerılmez?

Cevap : Yaşamın değerı, kişisel özgürlük ve koruyucu toplumsal standartlar üzerine tekil inançlarla karar alınması

46. Aşağıdakilerden hangisi insanların yaslanma surecının tanımlanmasında yanlıs bır ifadedir?

Cevap : Yaşlanma süreci farklı kişileri aynı oranda ve hızlarda etkiler.

47.Sosyal hizmet uzmanları ve diğer insani hizmet profesyonellerinin , lezbiyen ve gey bireylerın karsı karsıya kaldıgı özel sorunlarının ve yasam olaylarının farkında olmaları neden gereklidir?

Cevap : Eşcinsel ebeveynleri çocuklarına velayet hakkını elde etmeleri için tedavi olmaları konusunda ikna etmek için

48. Aşağıdakilerden hangisi alzheimer hastalıgının son safhalarında görülen saglık sorunlarıdır?

Cevap : Soluk alma güçlükleri

 

 

İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre-2 Final 2021

Auzef İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2 Telegram Sosyal Hizmetler

İnsan Davranışı ve Sosyal Çevre-2 Final 2021

Editor

Editör

%d blogcu bunu beğendi: