Açık LiseFelsefe

126 Felsefe 4 2021 Agustos Soruları

126 Felsefe 4 2021 Agustos Soruları

126 Felsefe 4 2021 Agustos Soruları

1. Dilthey, yaşanan her dönemin kendi tinselliği olduğunu ve bu tinselliğin de dilde kendine has anlamlar oluşturduğunu ileri sürmektedir. Bu nedenle tarihsel dönemi anlamak için o dönemin tinsel yapısının dile yüklediği anlamlara bakılması gerekir.
Verilen parçadan hareketle hangisine ulaşılabilir?

Cevap : Tinsellik toplumların dil yapısını etkiler

2. Fransa’da voltaire, Montesqueiu ve Rousseau gibi düşünürler önemli felsefi eserler kaleme almıştır. Bu filozoflardan bazıları felsefi eserlerinin yanı sıra olay örgüsü içeren edebi türde eser de vermiştir. Voltaire’nin “Candide” ve Rousseau’nun “Emile” romanları buna örnektir bu parçadan hareketle hangisine ulaşılabilir?

Cevap : Filozoflar felsefi türün dışında farklı alanlarda da eser verebilir.

3. Düşünürlerden hangisi 20. yüzyıl filozofları arasında yer almaz?

Cevap : Platon

4. Algısız kavramlar boş kavramsız algılar kördür sözü hangi düşünüre aittir?

Cevap : Kant

5. Hangisi 20. yüzyılda Türkiye’de yaşamış felsefeciler arasında yer almaz?

Cevap : İbni Sina

6. Türk İslam dünyası bilim faaliyetleri ile ilgili çalışmaları dolayısıyla dünya felsefe literatüründe yerini almıştır. Harvard üniversitesi’nde Arap ve İslam bilimi adlı doktora tezi ile bilim tarihi alanında ilk doktora derecesini alan kişi olmuştur.
“Copernicus” adlı eserinden dolayı kendisine Polonya konsolosluğu tarafından kopernik madalyası takdim edilmiştir.
Bilgileri verilen Türk felsefeci hangisidir?

Cevap : Aydın Sayılı

7. 19. Yüzyılın tarihsel seyrine bakıldığı zaman bilimin ilerleyişinin birçok alanda yeni çalışmalar getirdiği Bu durumun da bilimde uzmanlık alanları fikrini açığa çıkardığı ve daha önceleri doğa felsefesi altında toplanan bazı bilim alanlarının felsefeden ayrılıp bağımsız birer disipline dönüştüğü görülmektedir bilimdeki bu gelişmeler filozofların bilgi üzerinde önemle durmalarına ve bilimi sorgulamalarına sebep olmuştur.
Bu parçada hangisi ele alınmıştır?

Cevap : Bilim felsefesi alanının ortaya çıkması

8. Bentham’a göre insan doğası gereği acıdan kaçıp haz peşinde koşar daima haz ve acı dengesini koruyan insan büyük hazlar için küçük acılara katılabileceği gibi büyük acılardan kaçmak için de küçük hazlardan vazgeçebilir bu parçadan hareketle hangisine ulaşılabilir?

Cevap : Büyük hazlar için küçük acılara katlanılabilir

126 Felsefe 4

9. Husserl, varlıkların özüne fenomenolojik yöntem ile ulaşabileceğini savunur filozofun paranteze alma olarak ifade ettiği fenomenolojik yöntemin amacı kişiyi önyargılarından arındırarak onun özüne ulaşmaya çalışmaktır.
Bu parçadan hareketle hangisine ulaşılabilir?

Cevap : Varlıkların bir görünen birde asıl olan özleri vardır

10. Bilimin ilerleyişi ile birçok alanda yeni çalışmalar yapılmış bu da bilimde uzmanlık fikrini ortaya çıkarmıştır bilimdeki bu gelişmeler filozofların bilgi ve bilim üzerinde önemle durmalarına ve bilimi sorgulamalarına neden olmuştur hangisi bu parçada verilenlerin bir sonucudur?

Cevap : Bilim felsefesi alanının kurulması

11. Hukukun güvencesi için insanların kendi iradeleriyle doğal durumdan siyasal duruma geçmesi gerekir devlet de bu şekilde toplumsal sözleşme ile buluşur buna göre hangisi söylenebilir?

Cevap : Devletin temelinde toplumsal sözleşme vardır.

12. -Tek tanrılı dinlerde kutsal metinlerin yorumlanması veya peygamberin söz ve davranışlarının anlaşılması için ortaya çıkmış ve zamanla tüm metinlerde uygulanır olmuştur
-İnsanın söz ve eylemleri nin oluşturduğu ürün ve yapıları anlamaya yönelik yorumlamayı içerir
Verilen bilgiler 20. yüzyıl felsefesinin hangi temel sorunu ile ilgilidir?

Cevap : Yorum

13. Bir şeyi bilmek ne anlama gelmektedir?, insan nelerin bilgisini bilebilir?, vb. Problemler 18 ve 19. Yüzyıl felsefesinde öne çıkan problemler den hangisinin kapsamına girmektedir?

Cevap : Bilginin kaynağı

14. Hangisi 18 ve 19. Yüzyıl felsefesinin genel özelliklerindendir?

Cevap : Düşünce özgürlüğü gelişmiştir

15. Montesquieu’ya göre insan başkasının hakkını yemediği sürece özgürdür insanın özgürlüğünün korunabilmesi de yasama yürütme ve yargının birbirinden ayrı olmasına ve birbirini denetlemesinde bağlıdır parçadan hareketle özgürlük için hangisi gereklidir?

Cevap : Yasama yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrı olması

16. Marx’ın diyalektik anlayışının Hegel’den ayrıldığı nokta hangisidir?

Cevap : Geist’in sürekli bir oluş içinde olması

17. Mantıkçı pozitivizmlere göre doğrulanabilir önerme olgusal olarak üzerinde deney yapılmaya uygun önemlidir ve bu yönüyle anlamlı önemlidir metafiziksel önermelerde de buna imkan yoktur onun için anlamsızdır verilen bilgiye göre hangisi metafizik bir önermedir?

Cevap : Ruh ölümsüzdür.

18. Bilginin a priori(deneyimlerden bağımsız) olarak oluştuğunu iddia eden görüş hangisidir?

Cevap : Akılcılık anlamına gelen Rasyonalizm

19. Descartes’e göre doğru bilginin kaynağı akıldır
Herakleitos’a göre değişim duyusal bir yanılgıdır
Parmenides değişimi maddesini Ateş olarak açıklar
Bentham’a göre insan doğası gereği acıdan kaçar
Vildan açıklamalardaki bilgi yanlışlarının düzeltilmesi için hangi iki filozofun yer değiştirmesi gerekir?

Cevap : Herakleitos ve Parmenides

20. Klarkegaard’a göre insanın temel sorunu bilgi ve bilmek değil varoluşun kendisidir ona göre varoluş hiçbir zaman hazır değildir oluş içerisinde olan insan sürekli yeni kararlar alır ve seçimler yapar insanın seçim yapabilmesi için de özgür olması gerekmektedir.
Parçadan hareketle Kierkegaard için hangisi söylenemez?

Cevap : insan ona göre kendisini tamamlamış bir varlıktır

21. 18. Yüzyılda öne çıkan felsefi içerikli edebi kitaplardan”emile” nin yazarı hangisidir?

Cevap : Rousseau

22. Son yüzyıllık yıllık dönem insanların yaşadığı büyük acıların ve hızlı değişimlerin olduğu yıllardır bu dönem I. ve II Dünya savaşları ve devletler arası gerilimler gibi birçok olumsuz olayın yaşandığı çağıdır günümüz felsefesi Bu sorunlara çözüm bulmak için çalışmaktadır
Bu parçadan hareketle hangisi söylenebilir?

Cevap : Felsefenin çağın sorunlarına duyarlı olduğu

23. 18. yüzyılda çıkan felsefi içerikli edebi kitaplardan Candide’nin yazarı hangisidir?

Cevap : Voltaire

126 Felsefe 4

24. Kavramlar deneyden gelen malzeme olmaksızın boş deneyden gelen ham madde ise kavramlar olmaksızın kördür. Deney bu dünyaya ilişkin bilgilerimizin hammaddesini verir akıl ise bu hammaddeyi düzenler.
Kant’ın bu düşüncesine göre hangisine ulaşılamaz?

Cevap : Doğru bilgiye akıl ve deneyin birlikteliğiyle ulaşılır

25. Ahlakı akıllı anlama ve yorumlama çabaları 18 ve 19. yüzyıl felsefesinde öne çıkan problemlerden hangisinin alanına girmektedir?

Cevap : Ahlakın ilkesi

26. 20. Yüzyıl sonlarına doğru üniversite dışında çalışan filozof neredeyse kalmamıştır felsefedeki bu uzmanlaşma süreci felsefenin ne olduğu problemine teorik açıdan yaklaşılması na neden olmuş ve felsefe yöntem kazanmaya eğilimine girmiştir.
Parçadan hareketle 20. yüzyıl felsefesi ile ilgili hangisine ulaşılabilir?

Cevap : Bilim üzerine yapılan çalışmalar sonucunda bilim felsefesi alanının kurulduğu dönemdir

27. Hangisi devlet insanların bir araya gelip zorunlu olarak toplumsal sözleşme yapması ile ortaya çıkmıştır görüşünü savunan filozoflar arasında yer alır?

Cevap : Rousseau

28. Benim yerime düşünen bir kitabım vicdanımın yerini tutan bir din adamım perhizim ve ilgilenerek sağlığım için karar veren bir doktorum oldu mu zahmete katlanma mı hiç gerek kalmaz artık para harcıyor bileceğim sürece düşünüp düşünmem de pek o kadar önemli değildir Bu sıkıcı ve yorucu işten başkaları beni kurtaracaktır çünkü bu parçada eleştirilen durum hangisidir?

Cevap : insanın düşünmekten kaçındığı

29. Hangi kavram diyalektik yönetime ait değildir?

Cevap : Evren

30. Descartes tan yıllar önce Gazalimiz vardı bizim, Nicolai Hartmann dan daha mı az değerli Farabi’miz? Husserl den neyi eksik Suhreverdi’nin? Mevlana’nın yunus’un Pir Sultan’ın günümüzdeki o ünlü varoluşlardan nesi daha aşağı? Şimdi kalkıp da biz filozof olamayız diye kestirip atmak son derece insafsızlık olur.
Nermi Uygur un verilen sözlerinden hareketle hangisine ulaşılabilir?

Cevap : Felsefi geleneğimizi temel alan yeni düşünceler geliştirilebilir.

31. Bir şey her zaman bir şeyin bilincidir sözü hangi düşünüre aittir?

Cevap : Husserl

32. Bentham’a göre acı karşısında hazza az karşısında acıyı ölçüp tartan biri faydayı hangisinde daha çok görürse ona yönelmelidir bu eylemine akılla bilinçli bir şekilde yap çekerek yapan insanı erdemli olma niteliğini kazandıracağını söyler.
Buna göre Bentham için ahlakın temelinde hangisi bulunur?

Cevap : Akıllı seçilmiş faydalı eylem

33. 20. Yüzyılın başlarında Viyana’da Moritz Schlick öncülüğünde carnap ve whitehead’in de aralarında bulunduğu bilim insanlarının bir araya gelerek oluşturdukları akım hangisidir?

Cevap : Mantıkçı pozitivizm

34. -İslam peygamberi Hz Muhammed 632 yılında açıkladığı veda hutbesinde Arabın Arap olmayana Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi kırmızı tenlinin siyah üzerine siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur demiştir.
-1948 yılında kabul edilen insan hakları evrensel bildirgesinin dayandığı en temel ilke dünyadaki bütün insanların özgür ve aynı derecede eşit olduklarıdır.
Verilenlerden hareketle 2 belgenin ortak noktası hangisidir?

Cevap : Hiç bir farklılık gözetmeksizin bütün insanların eşit olduğu

35. Hegel’e göre tin kendini tanımak ister. Tinin kendini tanıyabilmesi için kendisini kendi olmayan da yani karşıtında görmelidir. Tinin Karşıtı doğadır ve doğada kendini tanımaya çalışan tin kendini yitirir. Bu yitirme sürecinin son bulabilmesi için tin, duayı bir dönüşüme zorlar ve doğa ile tin uzlaşır sentezlenen yeni durum tin ve doğanın mükemmel uyumu olan insandır. Tinin kendini bilme süreci Hegel’e göre “tez antitez ve sentez” süreçlerinden oluşan diyelektik yasanın sonucudur.
Buna göre hangisi diyalektik yöntem için söylenemez?

Cevap : Sürecin tamamlanabilmesi için tin ve karşıtının uzlaşması gerekir

36. Bilgilerimiz doğuştan akıl yoluyla getirilir düşüncesini savunan akım hangisidir?

Cevap : Rasyonalizm

37. Mantıkçı pozitivizmlere göre metafiziksel önermeler anlamsızdır. Onlar için bir önermenin doğrulanabilir olması o önermenin yanlış ya da doğru olduğunu ortaya konması demektir doğrulanabilir önerme olgusal olarak üzerinde deney yapılmaya uygun önemlidir metafiziksel önermelerde buna imkan yoktur onun için anlamsızdır.
I. Ruh ölümsüzdür
II. Kalem siyahtır
III. Tanrı vardır
Örneklerinden hangileri anlamsız önemlidir?

Cevap : I ve III

126 Felsefe 4

Açık Lise Çıkmış Sorular
facebook Açık Lise

126 Felsefe 4

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!