auzefSosyal HizmetSosyal Hizmete Giriş

Sosyal Hizmete Giriş 2021 Vize Deneme Sınavı

Sosyal Hizmete Giriş 2021 Vize Deneme Sınavı

#1. Sosyal hizmet uygulaması içinde toplumlarla ve örgütlerle çalışma kapsamında kullanılan beceriler bulunmaktadır. Sosyal hizmet uygulamasında doğrudan kullanılmayan beceriler olarak da adlandırılan bu beceriler de oldukça değerlidir. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda bahsedilen uygulamada doğrudan kullanılmayan beceriler arasında yer almaz ?

#2. I. Hem ailenin bireysel üyelerine hem de bir bütün olarak aileye önem verilir. II. Aile içindeki önemli sorunlar ortaya konur. Güçler ve sınırlılıkların teşhis edilmesinde daha geniş ve daha dengeli bir yaklaşımdır. III. Aile bireylerinin hasta haklarını koruyan bir yöntemdir. IV. Sorunun kaynağı olarak dışlanmış olan aile üyesinin üzerindeki baskının azaltılmasını sağlar. Yukarıdakilerden hangisi aile terapisinin avantajları arasında yer alır ?

#3. I. Mahalle ve toplum örgütlenmesi II. İşlevsel toplumların örgütlenmesi III. Sosyal ve ekonomik kalkınma IV. Sosyal planlama V.Program geliştirme ve toplum liyezonu VI. Eşyönetim oluşturma VII. Politik ve sosyal aksiyon Yukarıda verilen uygulama yöntemleri hangi temel sosyal hizmet yöntemine aittir?

#4. I. Ölümcül hastalığa sahip olan kişilere ve ailelerine bu durumla başa çıkabilmek için yardım etmek. II. Tedavi veya ameliyat için farklı şehirlerden gelen hasta yakınlarına barınacak yer ayarlamak. III. Doğumdan sonra terk edilmiş veya istenmeyen bebeklerin işlemlerini tamamlamak ve sosyal hizmet kurumlarına teslim etmek. IV. Alkol ve madde bağımlılığı bulanan hastalara danışmanlık yapmak veya gereken kurumlara havalelerini gerçekleştirmek. Yukarıda sıralanan maddeler sosyal hizmet alanlarından hangisine aittir? Lütfen birini seçin:

#5. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının sistem yaklaşımından faydalandığı sistemlerden biri değildir ?


#6. Bugünün değişim dünyası aileleri farklı şekilde etkiler. Geçen yıllarda birkça ciddi sosyal değişim tipik aile oluşumunu ve ailenin yapısını değiştirmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu değişimlerin arasında yer almaz ?

#7. I. Ekolojik yaklaşıma göre, insanı ve çevresini birbirinden ayrılmayan bir bütün olarak görmesi gerekir. II. Birey, sadece kendi içsel süreçleri ile değil, çevresinde iyilik haline etki eden tüm sistemlerle etkileşim süreçleri ile beraber değerlendirilir. III. İnsan çevresel koşullara özen gösterme çabası içinde enerji kullanır. Bu sürece adaptasyon denilmektedir. IV. iletişim kurma konusunda becerileri eksik olan bireyin diğer bireyi etkilediği nokta kesişme noktasıdır. Yukarıda verilen maddeler sosyal hizmetin kullandığı hangi kuramın özelliklerindendir ?

#8. Bireylerin kendilerinin sorunlarla baş etme yöntemlerinin yetersi kaldığı noktalarda sorunlar yaşarlar. Kişilerin baş etme yöntemlerinin yetersiz veya işlevsiz kalmasının sosyal hizmet uzmanlarına göree birkaç nedeni vardır. Yukarıda verilen bilgiye göre bahsedilen nedenler arasında hangisi bulunmaz ?

#9. Sosyal hizmetin tarihi incelendiğinde , 1800 lü yıllarda İngiltere de çıkan hangi yasa ile ihtiyaç sahiplerine yardım edilmiştir?

#10. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının, meslektaşlarının meslek etiğine aykırı uygulamaları konusunda belirlenen etik sorumlulukları arasında yer almaz?


#11. I. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşlı ve hastalar için Darülaceze ve kimsesiz çocuklar için Daruleytamla açılmıştır. II. Bakanlar kurulu kararıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı(ASP) kurulmuştur. III. Cumhuriyet döneminde atatürkün emri ile 1921 yılında '' Himaye-i etfal cemiyeti'' kurulmuştur. IV. Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü Sağlık ve sosyal yardım bakanlığına bağlı olarak kurulmuştur. Sosyal hizmetin türkiyedeki tarihsel gelişimi hakkındaki verilen maddelerin kronolojik sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#12. Aşağıdakilerden hangisi bireylerle sosyal hizmet uygulamasının amaçları arasında yer almaz? Lütfen birini seçin:

#13. 1905 yılında Massachusetts Genel Hastanesinde sosyal hizmet birimini kurarak tıbbi sosyal hizmetin başlamasını sağlayan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

#14. I. Müracaatçılara bağlılık II. Kültürel yetkinlik ve sosyal farklılık III. Kendi kaderini belirleme IV. Mahremiyet ve gizlilik V. Bilgilendirilmiş onay Vı. Kayıtlara ulaşma Yukarıda verilen maddelerden hangileri sosyal hizmetin müracaatçılara ilişkin etik sorumluluklarıdır?

#15. Aşağıdakilerden hangisi meslek elemanı olarak sosyal hizmet uzmanlarının etik sorumlulukları başlıkları arasında yer almaz ?


#16. Kuram, yaklaşım ve modeller sosyal hizmet uzmanlarına değişik şekillerde fayda sağlar. Aşağıdakilerden hangisi bu faydalar arasında gösterilemez?

#17. I. Bireylere birlikte yaşama ve çalışma konusunda ve duygusal/fiziksel gelişim için grup aktivitelerine katılma konusunda eğitim vermek. II. Bireylerin aile ve grup içinde iyi bir yaşam sürdürmesini sağlamak. III. Farklı grup süreçlerini kullanarak bireylerin farklı kişilik özellikleri ve davranışlar geliştirmesine yardım etmek. IV. Bireylerin demokratik işleyen bir ortam içinde sorumluluk almayı öğrenmesine yardım etmek. V. Karşılıklı yardıma değer vermek. VI. İnsanı değerler ışığında hareket etmek. Yukarıda sıralanan maddelerden hangileri gruplarla sosyal hizmet uygulamasının amaçları arasında yer alır ?

#18. Aşağıdakilerden hangisi refah devletinin özellikleri arasında yer almaz ?

#19. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının sistem yaklaşımından faydalandığı sistemlerden biri değildir? Lütfen birini seçin:

#20. Duvall'a göre aile yaşam döngüsü sekiz aşamadan oluşur; I. Bebekli aile II. okul öncesi çocuğu olan aile III. Çocukları evden ayrılışı IV. Ergen çocuğu olan aile V. okul yaşında çocuğu olan aile VI. Ailenin başlangıcı(çocuksuz aile) VII. Ebeveynlik sonrası aile VII. yaşlanan aile Yukarıda verilen bu aşamaların sırası nasıl olmalıdır ?


#21. Aşağıdakilerden hangisinde sosyal hizmetin temelleri doğru olarak verilmiştir ?

#22. Aile yaşam döngüsü sınıflandırılması Carter ve Mcgoldric tarafından yapılmıştır. Bu sınıflandırma ailenin kurulmasından önceki aşamadan başlar. Bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi aile yaşam döngüsünde yer almaz?

#23. Aşağıdakilerden hangisi aile ile yapılan sosyal hizmet müdahalesinin özellikleri arasında yer almaz ?

#24. Meslek elemanı olarak sosyal hizmet uzmanlarının etik sorumlulukları arasında yer alan ''yetkinlik'' aşağıdakilerden hangisini içermez ?

#25. I. Sosyal hizmetin bilgi temeli oldukça geniş ve karmaşıktır. II. Sosyal hizmet bilgi temelinde diğer disiplinlerden alınmış bilgilerde bulunmaktadır. III. Sosyal hizmet bilgi temeli sayısal bilimlerden gelen bilgiler üzerine kurulmuştur. IV. Sosyal hizmetin bilgi kümesinde biyo-psiko-sosyal alanların bilgisi bulunur. V. Uygulamadan elde edilen bilgi ,sosyal hizmet açısından pratik fayda sağlamaktan uzaktır. Sosyal hizmetin bilgi temeli hakkında yukarıda verilen ifadelerden hangileri yanlıştır?


#26. Aşağıda aile ile ilgili verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

#27. Uzmanlar, çocukların boşanmanın olumsuz etkilerinden sıyrılabilmesi için beş faktörü ortaya koymuşlardır. Aşağıdakilerden hangisi bu faktörlerden biri değildir ?

#28. Diğer disiplinlerde olduğu gibi sosyal hizmette de kullanılan birçok kuram yaklaşım ve model bulunmaktadır. Bu kuram yaklaşım ve modeller sosyal hizmet uzmanlarına uygulamalarını gerçekleştirirken yardımcı olur ve sosyal hizmet disiplininin bilgi temelinin gelişmesine de katkı sağlar. Aşağıdakilerden hangisi bu kuram,yaklaşım ve modellerden değildir ?

#29. I. Umut aşılama II. Evrensellik III. Bilgi aktarma IV. Özgecilik V. Aile deneyimlerinin düzeltici bir şekilde kullanılması VI. Sosyalleşme VII. Model olma Yukarıda verilen maddeler grup çalışmasına ilişkin hangi bilim insanının ortaya koyduğu faktörlerdir ?

#30. I. Sosyal hizmet uzmanlarının; tek ebeveynli ailelerin kaynakları ve güçlü yönlerini takdir etmesi ve yeniden düzenlemesi gerekir ve bu ailelerin zayıf yönlerine odaklanmaktansa güçlendirme yapması gerekir. II. yeni danışmanlık ve ek hizmetler ; tek ebeveynli ailelerin yaşam görevlerini yerine getirmesini kolaylaştırmak için gereklidir. III.Kendi kendine yardım ve destek grupları gereklidir. IV. Ebeveyn-çocuk oyun grupları geliştirilmelidir. V. Boşanma danışmanlığı hizmetleri verilmelidir.VI. aile yaşam eğitimi gereklidir. Yukarıda verilen müdahale yöntemleri, ailelerle yapılan sosyal hizmet kapsamındaki hangi aile türüne uygulanabilir ?


#31. Tıbbi sosyal hizmet uzmanı, en genel ifade ile hastaların çıkarına çalışan meslek elemanıdır. Aşağıdakilerden hangisi tıbbi sosyal hizmet uzmanlarının belirtilen çalışma alanlarında aldıkları roller arasında bulunmaz ?

#32. Sosyal hizmet mesleği ile ilgli verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

#33. İngiltere Hayırseverlik Cemiyeti gibi cemiyetler 1800 lü yılların sonlarına dogru yerleşim evleri kurmaya başlamışlar ve çevrede yaşayan yoksul bireylere eğitim, sağlık ve sosyal yardımlarda bulunmuşlar.Bu evlerin ilki 1884 yılında Londrada açılmıştır. Yukarıda verilen bilgiye göre kurulan ilk yerleşim evinin ismi aşağıdakilerden hangisidir ?

#34. Uluslararası sosyal hizmet uzmanları derneği (NASW) tıbbi sosyal hizmet uzmanlarının sahip olması gereken bazı standartları belirlemiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu standartlar arasında gösterilebilir?

#35. I. Bireyselleşme II. Duyguların amaçlı olarak ifade edilmesiIII. Duyguların kontrol edilmesi IV. Kendi kaderini tayin hakkı (self-determinasyon) V. Kabul etme VI. Gizlilik VII. Yargılayıcı olmayan yaklaşım Yukarıda verilen ilkeler sosyal hizmetin hangi temel uygulama yöntemine aittir ?


#36. I. Hedef toplumu saptama : Hedef toplumu üyelerinin özelliklerini anlamak II. Toplumun özelliklerini ortaya koyma: Toplumun sınırlarını saptama, sosyal sorunları belirleme, baskın değerleri anlama III. Müdahale düzeyini belirleme: Toplum çalışması yapma amacında olan sosyal hizmet uzmanının müdahale düzeyi makro düzeydir. Toplumda değişim yaratma amaçlanır. IV. Farklılıkları tanıma: Baskının resmi ve gizli mekanizmalarını belirleme, ayrımcılığın kanıtlarıını saptama V. Yapıyı belirleme: Güç unsurlarının yerlerini belirleme kaynaklarının ulaşılabilirliğini saptama, kaynak denetimi ve hizmet sunumu için yöntemleri belirleme)Yukarıda verilen maddelerden hangisi toplumla sosyal hizmet uygulaması kapsamında yapılan ön değerlendirme aşamalarından biri değildir?

#37. I. Refah devleti, refahın devlet,piyasa ve aile arasında karşılıklı bağımlılık içinde ve birleşik şekilde üretilme ve paylaştırılması şeklinde işlevsel olarak tanımlanabilir. II. Refah devletinin en temel sorumluluklarından biri sosyal risklere karşı vatandaşlarına koruma sağlamasıdır. III. Refah devleti, ancak sigorta sistemlerine dahil vatandaşlarına hizmet götürebilir. IV. Refah devleti, ekonomiye yaptıkları katkıların boyutuna bakmaksızın her vatandaşa minimum bir gelir sağlamalıdır.V. Refah devleti sınıf farkı dikkate alınmadan herkese sosyal hizmetler çerçevesinde en iyi standartları sağlamaya çalışır. Yukarıda sıralanan maddelerden hangisi refah devletinin temel anlayışına ters düşen bir ifadedir?

#38. Sosyal hizmetin bilgi temeli oldukça geniş ve kapsamlıdır Aşağıdakilerin hangisinde sosyal hizmetin kullandığı bilgi türleri bir arada verilmiştir?

#39. Ekolojik yaklaşımda temel kavramlardan biri,çevresi içinde bireydir. Bu bağlamda birey sadece kendi içsel süreçleri ile değil , çevresinde iyilik haline etki eden tüm sistemlerle etkileşim süreçleri ile beraber değerlendirilir. Yukarıda verilen bilgiye göre sosyal hizmet açısından bireye etki eden sistemler arasında hangisi bulunmaz?

#40. Aşağıdakilerden hangisi refah devletinin vatandaşlarına sunduğu hizmetler arasında gösterilemez?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sosyal Hizmete Giriş 2021 Vize Deneme Sınavı

Sosyal Hizmete Giriş 2021 Vize Deneme Sınavı Telegram Sosyal Hizmetler
Auzef Sosyal Hizmetler sosyal hizmetler facebook

Sosyal Hizmete Giriş Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!