auzefÇocuk GelişimiErken Çocukluk Döneminde Dil Edinimi

Erken Çocukluk Döneminde Dil Edinimi Final 2021 Deneme Sınavı

Erken Çocukluk Döneminde Dil Edinimi Final 2021 Deneme Sınavı

#1. Maruz kalınan dilin gelişmesinde aşağıdakilerden hangisinin etkisi yoktur?

#2. Çift dilli bireylerde gözlenen “code-switching” “ dil değişimin” altında yatan bir çok sebep vardır bunlardan hangisi doğru verilmiştir? I. Çift dilli bireyler dilleri karıştırmaktadır II. Çift dilli ya da çok dilli bireyler tekli bireylere göre dil ve kelime repertuarlarının geniş olmaması III. İletişim amacına ulaşılmak istenmesi IV. Şaka ya da mizah unsur olarak kullanmak istemesi

#3. Broca alanı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#4. Öğrencilerin ikinci veya yabancı bir dilde beceri geliştirme konusundaki ilerlemelerini geliştirmek için kullandıkları belirli yöntemler davranışlar adımlar veya teknikler” Yukarıda tanıma verilen ve tarihi içerisinde çok farklı tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

#5. ” İkinci bir dil öğrencisinin hedef dil topluluğu ile yakınlık hissetmediği bir çok örnek vardır bu gibi durumlarda öğrenciler ikinci dil topluluğunun konuşanlarına hem psikolojik bir mesafe hem de .......... oluştururlar.” Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?


#6. Dilsel yeterlilik ve Dilsel performans kavramlarını ortaya çıkaran Chomsky’ e göre dilsel yeterlilik nedir?

#7. ” Kaygı öğrenme de her zaman olumsuz bir faktör değildir. Genel olarak kaygı diğer bir çok faktörler gibi performans üzerinde eğrisel bir etkiye sahiptir düşük seviyeler yardımcı olurken yüksek seviyeler zarar verir.” Yukarıdaki metne göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#8. I. Anatomik II. Fizyolojik III. Nörolojik IV. Psikolojik Sesbilim konuşma seslerini üreten insanları da inceler buna göre yukarıdakilerden hangisi veya hangileri ile ilişkilidir?

#9. İngilizcede “come” (gel) fiili düzensiz bir fiildir ve geçmiş zaman hali “came“ biçimindedir. İngilizcede düzenli fiiller ise fiile “-ed “ eklenerek yapılmaktadır. Bu bilgiye göre bir çocuğun “came” yerine “comed “ fiilini kullanması hangi hata türüne örnek olarak gösterilebilir?

#10. “.......... öğrenciler tüm vücut dahil olduğunda veya labaratuvar çalışması gibi nesiller masaya yatırıldığında daha iyi öğrenebiliyorlar.” Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisini verilmiştir?


#11. “Hedef dilde öğrenilecek şeyler yazılı olarak görünmeden önce konuşma biçiminde sunulursa dil becerileri daha etkili bir şekilde öğrenilir. Diğer dil becerilerinin geliştirilmesinde temel sağlamak için işitsel-sözlü Eğitim gereklidir.” Teorisi aşağıdaki dil öğretim yöntemlerinden hangisi ile ilişkilidir?

#12. Leech 1974 farklı anlam türlerini sınıflandırmak için bir şema sunuştur; I. Kavramsal anlam II. Çağrışımsal anlam III. Tematik anlam IV. Referans anlam Yukarıdakilerden hangisi hangileri bu anlam türlerinden biri değildir?

NOT: Leech (1974), farklı anlam türlerini sınıflandırmak için bir şema sunmuşur:
(a) kavramsal anlam (veya duyu),
(b) çağrışımsal anlam ve
(c) tematik anlam.

#13. Diller arasındaki değişim ve kayma bazı araştırmacılar öğretmenler eğitmenler tarafından kabul edilemez görülürken kimileri bunu iki dilli ya da çok dilli sınıflardaki dil öğretiminde kullanılabilecek bir kaynak olarak görmüşlerdir. buna kaynak......... olarak adlandırılabilir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

#14. ”......... okumayı dinlemeyi tercih ederler. Düz derslerde tahta kullanımı veya PowerPoint sunumları tercih edilir.” “Ders notlarını renkli kalemlerle veya diğer görsel organizasyon şemalarını kullanarak yeniden yazabilirler.” Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

#15. Aşağıdakilerden hangi sözcük bilgisinin önemini vurgu yapmaz?


#16. "Yabancı sesler arasında ayrım yapma ve bunları daha sonra hatırlanacak şekilde kodlama yeteneğidir. Bu kesinlikle başarılı ikinci dil öğrenimi ile ilgili bir beceri gibi görünmektedir." Yukarıda tanımı yapılan yetenek aşağıdakilerden hangisidir?

#17. Aşağıdakilerden hangisi bireylerin çift dilli olmasına katkıda bulunan nedenlerdendir? I. Anne babanın ya da çocuğa bakan kişinin farklı bir dil konuşması II. Ülkenin resmi olarak birden fazla dilinin olması III. Göçyeri sığınmacı olarak başka bir ülkeye iltica edilmesi

#18. Aşağıdakilerden hangisi dil ediniminde motivasyon kavramı ile ilgili doğru değildir?

#19. Yaklaşık kaç yaşında çocuklar iki sözcükle cümleler oluşturmaya başlar?

#20. Aşağıdakilerden hangisi Davranışçılık kuramının özelliklerinden biri değildir?

NOT: Davranışçılık kuramının özellikleri:
-Edinme, deneyimin bir sonucudur.
-Edinme, bir uyaran tepki sürecidir.
-Çocuklar dili taklit ederek öğrenir.
-Dil öğrenimi uygulamaya dayalıdır.
-Bilgi bireylerin dışında bulunur.
-Öğrenme çevre tarafından belirlenir.
-Öğrenme rehberlik gerektirir.
-Çocuğu pasif bir alıcı olarak kabul eder.
-Dil öğrenimi mekanik bir süreçtir.
-Dil diğer biliş biçimlerine benzer.


#21. Dil edinimiinin aksine ......... bir süreçtir ve bu süreç aktif olarak çaba ve emek gerektirir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

#22. Aşağıdakilerden hangi Öğrenme-Öğretme etkinliği sesli-dilsel yöntemde yer almaz?

#23. Monitor edinim ve öğrenme arasındaki farkla yakından ilgilidir. Krashen’ a sadece edinilmiş yapı bir konuşmayı başlatmakdan sorumludur öğrenilmiş sisteminin özel bir amacı vardır. Buda edinilmiş sistemin sonucunu değiştirmektedir. Monitor ın etkinleştirilmelisi için belirli şartlara ihtiyaç vardır. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri bu şartları içermektedir?

#24. Aşağıdakilerden hangisi doğuştanlık kurumunun özelliklerinden biri değildir?

NOT: Doğuştanlık kuramının özellikleri:
-Edinme, bir koşulun sonucudur.
-Edinme, doğuştan gelen bir süreçtir.
-Çocuklar dili uygulama ile öğrenirler.
-Dil öğrenimi kurallara dayalıdır.
-Bilgi bireylerin içinde bulunur.
-Öğrenme birey tarafından belirlenir.
-Öğrenme yardım gerektirmez.
-Çocuğu aktif bir katılımcı olarak kabul eder.
-Dil öğrenimi yaratıcı bir süreçtir.
-Dil ayrı bir modüldür.

#25. Dil eğitiminde Davranışçılık kuramını esas alan bir öğretmen sınıfa hangi yöntem teknik ile ders anlatır?


#26. .......... genellikle iki dil bilen kimseler için kullanılır ideal olan iki dili de eğitimli bir anadil konuşmacısı kadar iyi bilmektedir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

#27. İnsanın ilk olarak dil ile tanışması hangi döneme denk gelir?

#28. “........ İlk dil veya ikinci dil olan bir dili normal ana dil konuşanı gibi akıcı seviyelerde elde ettikten sonra dil öğrenme yeteneği azalır.” Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisini verilmiştir?

#29. Erken çocukluk dönemi aşağıdakilerden hangisini kapsamaz?

#30. Evrensel olarak incelendiğinde çocuklar aşağıdaki seslerden hangisini daha önce kazanırlar?


#31. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri Wernicke Alanı için yanlıştır?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Erken Çocukluk Döneminde Dil Edinimi Final 2021 Deneme Sınavı

Erken Çocukluk Döneminde Dil Edinimi Final 2021 Deneme Sınavı

Auzef Çocuk Gelişimi Önlisans Açık Öğretim
telegram çocuk gelişimi

Erken Çocukluk Döneminde Dil Edinimi 2021 Final

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!