AdaletauzefHukuk Dili ve Adli Yazışma

Hukuk Dili ve Adli Yazışma 2021 Vize Deneme Sınavı

Hukuk Dili ve Adli Yazışma 2021 Vize Deneme Sınavı

#1. “Türkçe yetkin bir hukuk dilidir. Ancak o, bu yetkinliğini büyük ölçüde Mecelle'ye borçludur ......... yönüyle her ne kadar eskimiş olsa da Mecelle, sağlam ve veciz bir üslup üzere bina edilmiştir. Hatta ilk artık atasözü olacak derecede güçlüdür.” Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#2. Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat döneminde Avrupa’dan gelen kelimelere karşılık olarak bulunan kelimelerden biri değildir?

#3. Aşağıdakilerden hangisi İslam hukuku sözlükleri arasında sayılmaz?

#4. Aşağıdaki terim karşılaştırmalarından hangisi yanlıştır?

#5. Hükümetçe Türkçenin sadeleştirilmesi ve terimlerin Türkçeleştirilmesi çalışmaları hangi yılda başlamıştır?


#6. “Tanzimat kelime anlamıyla “tanzimler, ............. ” demektir. Terim olarak ise ".............. demektir.” Yukarıdaki boşluklara aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#7. Türkçenin sadeleştirilmesi ve yabancı kelimelerden arındırılması çalışmalarının yapılması için kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyeti hangi yılda kurulmuştur?

#8. Osmanlı Devleti klasik döneminde kelimelerin yanlış kullanımına odaklanarak hazırlanan sözlüklere ne ad verilmektedir?

#9. Mecelle'nin hazırlanmasında komisyon başkanlı görevini yürüterek büyük gayret sarf eden büyük Türk hukukçusu kimdir?

#10. İsmet Sungurbey tarafından hazırlanan öz Türkçe hukuk sözlüğü aşağıdakilerden hangisidir?


#11. Aşağıdakilerden hangisi öz Türkçe hukuk sözlüğü hazırlamıştır?

#12. CHP Hükümetince 1924 Teşkilat­ı Esasiye Kanunu Anayasa adıyla ve arı Türkçe terimlerle kabul edilmiştir?

#13. Karahanlılar döneminden kalan Türkçe hukuk belgeleri kim tarafından yayınlanmıştır?

#14. Aşağıdaki sözlüklerden hangisi Türk Hukuk Kurumu tarafından hazırlanmıştır?

#15. Cevat Yücesay'ın "Sosyeteler Sağışı” adlı kitabında karşılığı belirtilen yeni kelimeler aşağıdakilerden hangisinde yanlış ifade edilmiştir?


#16. “İlk yazlı hukuk terimlerine sekizinci yüzyılda ............ denk geliriz. Sekizinci ve on üçüncü yüzyıllar arasında ise .............. yüksek bir medeniyet kurdukları ve ilk hukuk belgelerini ürettiklerini biliyoruz.” Yukardaki boşluklara aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#17. Hukuk dili hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

#18. Aşağıdakilerden hangisi/hangileri hukuk dilinin Türkçeleşmesideki muhafazakarlıkta çok aşırı bir tutum benimseyenlerdendir?

#19. İsviçre Medeni Kanunu Türkiye Cumhuriyeti tarafından hangi yılda alınmıştır?

#20. I. Bilge Kağan II. Kültigin III. Tonyukuk Orhun Yazıtları yukarıdaki devlet adamlarından hangisi/hangileri adına dikilmiştir?


#21. “Zeyd “Menzilim fevtimden sonra falan cihete vakf olsun” deyu vasiyet ettikten sonra Zeyd vasiyet-i merkumedenrucu edip menzil-i mezburu bey’a kadir olur mu? el-cevab; Olur.” Aktarılan metin eski hukukumuza ait hangi kuruma ait olmalıdır?

#22. I. Kağanın töre koymasından söz edilmektedir. II. Kamu hukuku kavramları dikkat çekmektedir III. Yazıtlarda geçen "töre" kelimesi, kanun ve hukuku ifade etmektedir. Yukarıda Orhun Yazıtları'na ilişkin verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

#23. Arapçadan Kıpçak Türkçesine tercüme edilen İrşâdü'l­Mülûk ve's­Selatin adlı eseri kim hazırlamıştır?

#24. I. Lügat II. Kamus III. Leksikon Yukarıdakilerden hangisi/hangileri sözlük anlamında kullanılır?

#25. “Bir yabancı söz almak, bu sözün bütün müştaklarının da Türk diline girmesine müsaade etmek, Türkçe sözlerin, medeniyet seviyesine uygun bir surette inkişaf ederek yeni manalar ifade edebilmesine mani olmaktır” Yukarıdaki görüş aşağıdakilerden hangisine aittir?


#26. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki dil çalışmalarını "Uydurma Dil Modası" adlı yazısıyla ........ eleştiren kimdir?

#27. I. Arazi satış belgeleri II. Hapis cezasına ilişkin belgeler III. Kira sözleşmeleri IV. Taşınmaz rehini sözleşmeleri V. Kefalet sözleşmeleri Uygur hukuk belgeleri arasında yukarıdakilerden hangileri hakkında örnekler bulunmaktadır?

#28. "Kabul ederim ki, bir teşri (yasama) heyeti, temsil ettiği milli camianın beyni ve ağzı mesabesindedir. ........ Millet dilini değiştiremez, memlekette konuşulmayan ve kelimeleri ancak resmi bir “sözlük” yardımıyla anlaşılabilen bir dille kanun yazamaz.” Yukarıdaki görüş aşağıdakilerden hangisine aittir?

#29. “.............. kelimesi "adsız, "isimsiz” anlamındadır; gösterdiği şey ise şirketin ortaklarının adlarının şirketin unvanında belirtilmemesidir.” Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#30. I. Türk adı tarihte ilk kez Yunan tarihçilerce kaydedilmiştir. II. Türk adının "türe­" eyleminden töreli, tüzüklü anlamına geldiği düşünülmektedir. III. Türk kelimesi, hakanlar sülalesi olan Aşinaoğulları'nın unvanıdır. IV. Türk kelimesi ilk olarak Göktürk Devleti vasıtasıyla bir devletin adı olmuştur. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?


#31. Türkçenin ilk sözlüğü aşağıdakilerden hangisidir?

#32. Rüşd kavramının karşılığı olarak bugün aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılmaktadır?

#33. Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat dönemi sözlük yazarlarından biridir?

#34. “Ve dahi bu zayıf gördü ki, farz-ı ayn olan ilim için de kitaplar düzmüşlerdir. Ama ol kitapların kimisi Arabi, kimisi Farisi. Her kişi onları okuyarak istifade edemez ve öğrenemez. Hal böyle olunca bu miskin de ister ki, o farz-ı ayn olan ilimde bir Türkçe Mukaddime düzeceğim...” Yukarıda verilen metnin alıntı edildiği eser kime aittir?

#35. Anadolu sahasında Türkçe ilk manzum fıkıh kitabı Balıkesirli Devletoğlu Yusuf tarafından tercümenedilerek Sultan II. Murad’a sunulan eser hangisidir?


#36. Aşağıdakilerden hangisi hukuk dilinin öztürkçeleştirilmesi çalışmalarını eleştirmiştir?

#37. I. Çok sayıda Türkçe hukuk belgesi mevcuttur. II. Doğu Türkistan'da 20. asır başlarında bulunmuştur. III. Ünlü Japon bilim adamı Nobuo Yamada'nın üç cilt halinde bu çalışmaları yayımlamıştır. Yukarıdaki hukuk belgelerine ilişkin verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

#38. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Hukuk Dili ve Adli Yazışma 2021 Vize Deneme Sınavı

Hukuk Dili ve Adli Yazışma 2021 Vize Deneme Sınavı

 

telegram adalet FACEBOOK ADALET GRUBU

Auzef Hukuk Dili ve Adli Yazışma

Hukuk Dili ve Adli Yazışma 2021 Vize Deneme Sınavı

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!