auzefSömürgecilik TarihiTarih

Sömürgecilik Tarihi Vize 2021 Deneme Sınavı

Sömürgecilik Tarihi Vize 2021 Deneme Sınavı

#1. Aşağıdakilerden hangisi Kuzey Amerika'daki İngiliz kolonilerinin kuruluşu döneminde Avrupa'dan bölgeye yapılan göçlerin sebepleri arasında sayılamaz?

#2. İspanya elindeki son önemli sömürge toprakları olan Filipinler Küba ve Porto Riko yu 19 yüzyılın sonunda aşağıdakilerden hangi ülkeye karşı giriştiği savaşta kaybetmiştir?

#3. İspanya'nın Latin Amerika'daki sömürgelerinin büyük bölümünü kaybetmeye başlamasında etkili olan gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

#4. Massachusetts kolonisinden ayrılan Roger Williams tarafından kilise ve devlet işlerinin ayrı olması esasi üzerine kurulan koloni aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Çıktığı deniz aşırı seyahatte öldürülen Macellan söz konusu seyahati hangi devlet adına yapmaktaydı?


#6. 16.yüzyılın sonunda Hollandalıların Doğu ya doğrudan deniz seferleri düzenlemeye başlamaları hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#7. İspanya 16.yy ortalarında ele geçirdiği Potosi ve Zacatecas gümüş madenlerini aşağıdaki hangi kimyasal maddenin madencilikte kullanılabileceği keşfedildikten sonra üst seviyede işletmeye başlamıştır ?

#8. Aşağıdakilerden hangisi 1602'de kurulan Birleşik Doğu Hindistan şirketi için söylenemez?

#9. Aşağıdaki isimlerden hangisi Meksika'nın bağımsızlık Savaşı'nda Öncü rolü oynamıştır?

#10. Tütün tarımının ticari olarak büyük açılım sağladığı koloni aşağıdakilerden hangisidir?


#11. Aşağıdakilerden hangisi İngiltere'nin Napolyon savaşları neticesinde elde ettiği sömürgelerinden biri değildir?

#12. Sömürgecilik tarihi göz önünde bulundurulduğunda Aşağıdakilerden hangisi güçlü devletler tarafından bir bölgenin sömürgeleştirilmesi sürecinde kullanılan araçlardan biri değildir?

#13. Aşağıdakilerden hangisi 1621 de Hollanda tarafından kurulan Batı Hindistan şirketinin Ticari faaliyette bulunduğu yerler arasında değildir?

#14. Aşağıdaki sömürge devletlerinden hangisi Hindistan'da hakimiyet kurmayı başarmıştır?

#15. Uruguay'in bağımsızlığını kazandığı 1828 Montevideo Antlaşması’nın imzalanmasında hangi devlet aracılık etmiştir?


#16. Hindistan'daki iç mücadelelere karşı saflarda yer almak suretiyle karışan iki devlet aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak eşleştirilmiştir?

#17. Latin Amerika bağımsızlık hareketleri hakkında aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

#18. Dünya Savaşı sırasında Hindistan Müslümanlarının Afganistan'a göçünün sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

#19. Amsterdam'da tüccarlar tarafından kurulan uzak ülkeler şirketinin temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

#20. Aşağıdakilerden hangisi Hindistan'da 19. yüzyılda meydana gelen dini ve sosyal reform hareketleri için söylenemez?


#21. Aşağıdakilerden hangisi dünyanın çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdikleri işgallere meşruiyet sağlamak amacıyla sömürgeci devletler tarafından 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sıkça İleri sürülmüştür?

#22. Aşağıdaki kolonilerden hangisi kuruluş biçimi itibarıyla diğerlerinden farklılık gösterir?

#23. Afrika ve Hindistan'a yönelik batılı keşif hareketlerini önemli ölçüde motive eden, zenginliklerle dolu olduğuna inanılan kayıp Hristiyan krallığı aşağıdakilerden hangisidir?

#24. Aşağıdakilerden hangisi Simon Bolivarin Güney Amerika’nın bağımsızlık savaşları sürecinde içinde yer aldığı mücadelelerden biri değildir?

#25. Portekizli denizci Macellan 1519 yılında çıktığı keşif seyahati sırasında yerel gruplar arasındaki savaşlara karstiği hangi ülkede öldürülmüştür?


#26. Bağımsız Arjantin Devletinin kurulmasında liderlik eden asker aşağıdakilerden hangisidir?

#27. Hollanda'nın Amerika Kıtası'nda ticari faaliyetlerde bulunmak üzere kurduğu şirket hangisidir?

#28. Latin Amerika bağımsızlık hareketleri hakkında aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

#29. Sömürgecilik genel itibarıyla modern dönem öncesi Sömürgecilik faaliyetleri modern dönemde uygulanan klasik Sömürgecilik ve 19. yüzyılın ortalarında üç döneme ayrılabilir bu dönemler arasında yeni Sömürgecilik anlayışı öncekilerden ayıran temel farklılık Avrupalıların Artık sömürgelerine mal satmaya başlamaları olmuştur. paragrafta bahsedilen yeni Sömürgecilik anlayışına öncekilerden farklı kılan durum aşağıdakilerden hangisinin sonucudur?

#30. Hollandalilarin 1667 Breda Antlaşması ile İngilizlere terk ettiği New Netherland kolonisi daha sonra hangi ismi almıştır?


#31. Portekizin baharat ticareti üzerinde kurduğu tekel hangi devlet tarafından ele geçirilmiştir?

#32. Tipu Sultan Hindistan'ın tamamını ele geçirmeye çalışan İngilizlere karşı yürüttüğü mücadele de Aşağıdaki devletlerden hangisi ile ittifak yapmıştır?

#33. I- Bengale vali atanması II- Hindistan'da acentalar kurulması III- Kalküta ya İngiliz yargıçlar heyeti gönderilmesi IV- Hindistan'da vergi toplamaya başlanması Yukarıdaki ifadelere göre İngiliz dairesinin Hindistan'daki kurumsallaşma sürecini kronolojik olarak sıralayınız?

#34. Avusturya İsveç ve Danimarka Hint Okyanusu’nda ticaret yapmak üzere kurdukları şirketler hakkında Aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

#35. İngiliz Kralının 1606 tarihli beratıyla tesis olunan London Company aşağıdaki kıtalardan hangisinde koloniler kurmayı amaçlamaktaydı?


#36. Cecil Rhodes'in Afrika'da Transvaal'den Kongoya, Angola'dan Mozambik'e oldukça büyük bir bölgede ticari faaliyetlerde bulunmak imtiyazı verdiği şirket?

#37. 1885 de faaliyetlerine başlayan ve kısa süre sonra Alman hükümetinden imtiyaz almayı Başaran Alman Doğu Afrika şirketinin kurucusu kimdir?

#38. Aşağıdakilerden hangisinde Latin Amerika'daki bağımsızlık hareketlerinde en önemli rolü oynamış iki lider doğru olarak eşleştirilmiştir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sömürgecilik Tarihi 2021 Vize Deneme Sınavı

Sömürgecilik Tarihi Vize 2021 Deneme Sınavı

Auzef Tarih
Telegram Tarih

Sömürgecilik Tarihi 2020-2021 Vize

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!