Acil Yardım ve Afet Yönetimiauzefİş Sağlığı ve GüvenliğiRisk Değerlendirmesi Ve Metodolojisi

Risk Değerlendirmesi Ve Metodolojisi Vize 2021 Deneme Sınavı

Risk Değerlendirmesi Ve Metodolojisi Vize 2021 Deneme Sınavı

#1. İş kazası ve meslek hastalıklarına neden olabilen pek çok unsur vardır. Bu unsurlardan bazıları kimyasal tehlikeler altında incelenmektedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bir iş kazası için kimyasal bir tehlikedir?

#2. Aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur? i. Kesinlik seviyesi tam olan konular/durumlar risk yönetimi kapsamında incelenmemektedir. ii. Bir olayın sıklığı, oluşturacağı etki (şiddeti) ve saptanabilirliği ile ilgili hiçbir veri olmaması ya da bu olayın gerçekleşme ihtimali sıfıra çok yakın olması durumunda bu konuda risk göz ardı edilebilir. iii. Risk ile belirsizlik tamamen aynı kavramlardır.

#3. Takvim yılı içerisindeki ölümlü ve/veya ölümlü olmayan mesleki yaralanmaların sayısının, aynı yıl içerisinde referans grupta yer alan işçilerin çalışma saatlerinin toplamına bölünmesiyle elde edilen değerin 1.000.000 katsayı ile çarpılmasıyla hesaplanan orana ne ad verilir?

#4. Aşağıdakilerden hangisi teknolojik afetler için söylenebilir? i. Doğal afetler teknolojik afetleri etkilemez. Doğal afetlerin oluşması, teknolojik afetlerin meydana gelmesi için hiçbir zaman bir sebep olamaz. ii. Teknolojik afetlerin esas sorumlusu insan olarak görülmektedir. Bu kapsamda teknolojik afetlerin önlenmesi doğal afetlere göre daha mümkündür. iii. Teknolojik afetler farklı doğal afetlere yol açabilir, doğal afetleri tetikleyebilir.

#5. İtalya’da 1976 yılında meydana gelen büyük endustriyel kaza sonucunda, büyük risk kaynağı olarak kabul edilen tesislerin risk olasılıklarının sistematik olarak araştırılmasının empoze edilmesi konusunda yetkililerin eğilimlerinde artış olmuştur. Bu eğilimler sonucunda ise 24 Haziran 1981 tarihinde İtalya’da bir yönerge yayınlanmıştır. Bu yönerge endüstriyel kazaların azaltılması hususunda dünyada önemli bir milat olarak kabul edilmektedir. Yukarıda bahsedilen yönerge aşağıdakilerin hangisidir?


#6. Aşağıdakilerden hangisi jeolojik bir doğal afettir?

#7. Aşağıdakilerden hangisi acil durum ve afet yönetimi kapsamında değerlendirilebilecek bir risktir?

#8. Risk yönetiminin başarısı için birçok unsur bulunmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir. i. Risk yönetimi, bir işletmede tüm alanlarda süreklilik arz eden bir süreçtir. ii. Etkinliği ispatlanmış yöntemlerin kullanımı, risk yönetim sürecinin başarısını önemli şekilde artırabilir. Deneyimli yöneticiler ile ekip üyeleri tarafından kullanılan uygun yöntemler ve teknikler, risklerin tanımlanmasına, analizine rehberlik edecek ve risk önleyici uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olacaktır. iii. Risk yönetiminin başarısında tek yetkili üst ve sorumlu üst yönetimdir.

#9. …………………….. = (Kazalardan dolayı toplam kayıp gün sayısı / Toplam insan saat çalışma sayısı) x1.000 Boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?

#10. 1980’lerden günümüze teknolojik afetlerde en fazla can kaybı hangi kıtada yaşanmıştır?


#11. Aşağıdakilerden hangisi risk yönetiminde risk cevaplama stratejilerinden, riski ya da etkilerini tamamen ortadan kaldırmaya yönelik geliştirilen stratejidir?

#12. Ülkemizde toplamda en fazla can kaybına neden olan teknoljik afetler hangi sektörde meydana gelmektedir?

#13. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur? i. Türkiye’de sigortalı toplam çalışan sayısı artmaktadır. Ama iş kazası sayısı azalmaktadır. ii. İş kazası nedeniyle ölen insan sayısı azalmaktadır. iii. Türkiye’de yıllara göre tespit edilen meslek hastalıkları sayısı incelendiğinde, meslek hastalıkları sayısının azaldığı görülmektedir.

#14. 850 işçinin çalıştığı bir işletmede, bir yıl içerisinde 100 iş kazasının meydana geldiği ve kaybedilen iş günü toplamının ise (yıllık izin, işe gelmeme, hastalık ve kaza gibi) 40.000 olduğu varsayılsın. 40.000 günlük kaybın 5.000’i kazalardan kaynaklanmaktadır. (1 yıl içerisinde 300 iş günün bulunduğu ve 1 iş gününde 7.5 saat çalışıldığı kabul edilmektedir.) Buna göre KAO aşağıdakilerden hangisidir?

#15. Türkiye’de ölümlü iş kazaları 2012 yılında en fazla hangi sektörde meydana gelmiştir?


#16. Afet yönetiminin bu evresinde yürütülen faaliyetlerin ana hedefi; afete uğramış toplulukların haberleşme, ulaşım, su, elektrik, kanalizasyon, eğitim, uzun süreli geçici iskân, ekonomik ve sosyal faaliyetler, vb. hayati aktivitelerinin minimum düzeyde karşılanabilmesi için gereken tüm çalışmaları yapmaktır. Buna göre bu evre-aşama aşağıdakilerden hangisidir?

#17. Kaza kuramlarından biri olan bu kurama göre, tek bir teorinin tek başına bütün hadiseleri açıklayamayacağı savunulmaktadır. Teoriye göre kazaların gerçek sebebi iki veya daha fazla modelin birbirleri ile birleşimleri ile elde edilebilir. Yukarıda ifade edilen kaza kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

#18. Develiasyon nasıl bir afet türüdür?

#19.  …………………… gelecekte oluşabilecek bir kaza ya da afetin kaynağıdır ve insanlara, ekipmanlara ya da çevreye zarar verebilme potansiyelini ifade eder. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#20. Ülkemizde depremlerden sonra en fazla ölüm ve yaralanmaya neden olan afet aşağıdakilerden hangisidir?


#21. Bir riskin ortaya çıkma sıklığı, riskin seviyesini belirlemede kullanılan unsurlardan biridir. Bu unsur ne şekilde ifade edilmektedir?

#22. Teknolojik afetlerin toplandığı-incelendiği iki ana sınıf aşağıdakilerden hangisidir?

#23. Çalışma gerçekleştirilen bir tesiste ya da işin yürütülmesi kapsamında gerçekleştirilen bir süreçte meydana gelen; çalışanı, işyeri ya da çalışma ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olaylara …………………denilmektedir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#24. Afet öncesinde korumaya ya da önlemeye yönelik çalışmalar ………………. altında incelenirken, afet sonrasında müdahale, düzeltme faaliyetleri …………………….. kapsamında gerçekleştirilmektedir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#25. Can kaybına, yaralanmalara, ekonomik veya sosyal kayıplara neden olan, insanların yaşamlarını olumsuz etkileyen, çalışmalarını kesintiye uğratan, mal varlığını azaltan-yok eden doğal ya da insan kaynaklı nedenler sebebiyle gerçekleşen istenmeyen etkili olaylar “……………” olarak isimlendirilmektedir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


#26. Afet yönetiminin bu evresinde afetten hemen sonrasındaki kurtarma, tahliye, ilk yardım gibi acil yardım faaliyetlerinin gerçekleştirilerek can ve mal kaybının en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Çoğu afette birkaç gün süren bu evre-aşama aşağıdakilerden hangisidir?

#27. Risk yönetim planında ve sonrasında tanımlanan risklerin tümüne önlem almaya çalışmak, hem çok zor, hem maliyetli hem de zaman alıcıdır. Tüm risklere tepki planları hazırlamak ve risklerin etkilerini azaltmaya çalışmak da finansal açıdan genellikle kabul edilemez. Bu nedenle olasılığı ve etkisi düşük olan birçok risk göz ardı edilebilecek riskler olarak değerlendirilir. Yukarıda hangi risk cevaplama stratejisinden bahsedilmektedir?

#28. Risk değerlendirmesi ile tüm risk yönetimi süreci için stratejik gereklilikleri ortaya koyan, stratejik düzeyde oluşturulan bir plandır. Bu planda, ilk olarak risk yönetimi kapsamı ve risk yönetiminin uygulanacağı alanlar tanımlanır. Risklerin can kaybı ve ekonomik kayıplar kapsamında etkileri ve ortaya çıkma olasılıkları ortaya konulur. Ayrıca planda, risk tanımlama ve değerlendirme için hangi tekniklerin kullanılacağı da belirtilebilmektedir. Yukarıda bahsedilen plan aşağıdakilerden hangisidir?

#29. Aşağıdakilerden hangisi ülkemizdeki doğal afetlerle ilgili söylenebilir? i. Afet olay sayıları doğuya doğru gittikçe artmaktadır. Bununla birlikte en büyük insan kaybı ve ekonomik zarara neden olan depremler ise ülkemizin farklı bölgelerinde gerçekleşmiştir. ii. Ülkemizde son yüz yıllık periyoda bakıldığında en fazla can kaybının yaşandığı afetler, 32.962 kişinin yaşamını yitirdiği 1939 Erzincan Depremi ve 17.127 kişinin öldüğü 1999 Gölcük ve Düzce Depremleridir. iii. Doğal afetlerden en fazla can kaybına neden olan afet maden kazalarıdır.

#30. Bir afetin büyüklüğü ya da şiddeti birçok faktöre bağlıdır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu faktörlerden bazılarıdır? i. Olayın fiziksel büyüklüğü ii. Tehlikeli bölgelerdeki hızlı ve denetimsiz kentleşme ve endüstrileşme iii. Ormanların ve çevrenin tahribi veya yanlış kullanımı iv. Bilgisizlik ve eğitim eksikliği


#31. Aşağıdakilerden hangisi kaza kuramlarından biri değildir?

#32. İş kazası ve meslek hastalıkları neticesinde oluşan birçok dolaylı maliyet söz konusu olabilmektedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi dolaylı maliyetlerden biri değildir?

#33. Ulaşım ve taşımacılıkla ilgili olan ve büyük kayıplara (can ve mal kaybına) neden olan afetler (büyük bir yük gemisinin ya da yolcu gemisinin batması, uçak düşmesi vb.) hangi sınıf afetler altında incelenmektedir?

#34. Dört aşamadan oluşan risk yönetim döngüsünde, bu aşamada stratejik düzeyde risk yönetimi ile ilgili kararlar alınır ve politikalar geliştirilir. Bu kapsamda risklerle ne boyutta mücadele edileceği, risk yönetimi kapsamında nasıl bir organizasyona ihtiyaç olduğu araştırılır. Risk politikası ve risk yönetim planı hazırlanır. Risk yönetim döngüsündeki bu aşama aşağıdakilerden hangisidir?

#35. Önceden planlanmamış kişisel yaralanmalara, maddi zarara ve üretimin durmasına sebep olan olay …………………… olarak, zararlı bir etkenle bundan etkilenen insan vücudu arasında, çalışılan işe özgü bir neden-sonuç, etki-tepki ilişkisinin ortaya konabildiği hastalıklar grubu ise ……………………………….. olarak tanımlanmaktadır. Sırasıyla yukarıdaki boşluklara aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Risk Değerlendirmesi Ve Metodolojisi Vize 2021 Deneme Sınavı

Risk Değerlendirmesi Ve Metodolojisi Vize 2021 Deneme Sınavı

Risk Değerlendirmesi Ve Metodolojisi facebook iş sağlığı ve güvenliği

 

İş Sağlığı Ve Güvenliği Ön Lisans
Telegram İş sağlığı Ve güvenliği

 

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!