auzefÇocuk Gençlik Ve Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet Ünite-3

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet Ünite-3

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet Ünite-3

#1. Çocuk gelişim literatürü ilk gelişim kuramcısı olarak James Mark Baldwin’i (1861-1934) göstermektedir. Baldwin bugünde çocuk gelişimin en başta üzerinde durduğu hangi kavramlar üzerinde durmuştur. Baldwin, çoğu insani özelliğin “ iki nedenin birlikte etkileşiminden oluştuğunu” savunmuştur.

#2. Hangi Ünlü Ünlü fransız filozof 1712 – 1778 yılları arasında yaşamış ve öncü – yeni bir çocukluk bakış açısı ileri sürmüştür.

#3. Aşağıdakilerden hangisi Piaget’in bilişsel gelişim kuramına göre doğru bir bilgidir?

#4. Aşağıdakilerden hangisi Piaget’in bilişsel gelişim dönemlerinden biri değildir?

NOT: Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı, Piaget ( 1896 – 1980 ) çocukların aktif olarak yaşamı anlamaya ve sonrasında da anlamlandırmaya çalışırken bilişsel gelişimin dört döneminden geçeceğini ifade eder. Bunlar:
1. Duyu motor Dönemi
2. İşlem öncesi dönem
3. Somut işlemler dönemi
4. Soyut işlemler dönemi

#5. "Bebekliğin erken dönemlerinden itibaren idin etkilerini yönetmek, yönlendirmek, böylece kabul edilebilir şekilde doyum sağkamasını /boşaltılmasını sağlar." Yukarıda verilen açıklama Freud'un hangi kavramından bahsedilmektedir?


#6. Aşağıdaki metinde boş bırakılan yere gelecek kavram hangisidir. “ Rousseau’ ya göre çocuklar yetişkinlerin verdiği eğitimle doldurulan boş levhalardan çok doğal olarak ……………………. anlayşıyla donanmış, doğuştan düzgün bir büyüme planına sahip soylu vahşilerdir. Bu anlayış bir önceki lock’un anlayışlının nerdeyse tam tersi özelliklere sahip olduğu görülmektedir. Rousseau bununlada kalmayıp çocukların kendine özgü ahlak vre düşünce anlayışlarının kendilerine özgü düşünce ve duygularının yetişkinlerin verdiği eğitimle ancak zarar görebileceğini söylemektedir.

#7. Aşağıdaki metinde boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir. “ Lock’un düşünceleri dikkatle incelendiğin bir bölüm önceki konularımızdan biri olan gelişimin ………….vurgulamakta, böylece boş bir levha olarak görülen çocuğa yönelik çocuğu şekillendirmede çevrenin gücünün desteklenmesi ön plana çıkmaktadır.

#8. Duygusal sorunları olan yetişkinleri, çocukluklarında yaşadıkları zorlu yaşam olaylar hakkında “ serbest çağrışım ” yöntemiyle konuşturarak tedavi etmeye çalışan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Çocuk gelişim literatürü ilk gelişim kuramcısı kimdir?

NOT: Çocuk gelişim literatürü ilk gelişim kuramcısı olarak James Mark Baldwin’i (1861-1934) göstermektedir. Baldwin bugünde çocuk gelişimin en başta üzerinde durduğu “ çevre ve kaltım üzerinde durmuştur. Baldwin, çoğu insani özelliğin “ iki nedenin birlikte etkileşiminden oluştuğunu” savunmuştur.

#10. Rousseau’nun felsefesi iki etkili kavram içermektedir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?


#11. Aşağıdaki metinde boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir. “ Lock’un felsefesi çocuklara karşı şiddet kullanımında bağışlama ve sevecenliğe doğru bir değişimin yolunu açmıştır. Bu kendi başına çocuğa yönelik ………oluşturmada bir milat olmuştur.

#12. Çocukların aktif olarak yaşamı anlamaya ve sonrasında da anlamlandırmaya çalışırken bilişsel gelişimin dört döneminden geçeceğini ifade eden kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

NOT: Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı, Piaget ( 1896 – 1980 ) çocukların aktif olarak yaşamı anlamaya ve
sonrasında da anlamlandırmaya çalışırken bilişsel gelişimin dört döneminden geçeceğini ifade eder.

#13. Aşağıdakilerden hangi İngiliz Filozofunun yaklaşımları çocuk anlayışının başlangıcını oluşturduğu ifade edilir.

#14. Aşağıdaki metinde cümlede boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir. “ Çocuk gelişim kuramlarına kronolojik olarak bakıldığında Rousse’dan sonra ki en önemli gelişmelerden birisinin bebek biyoğrafilerine yönelik yapılan çalışmalar oldumuştur. Bu konuda alman biyolog William Preyer (1882- 1888) çocuk davranışlarına ilişkin ilk ……….. tutan kişi olarak bilinmektedir. Preyer sadece gözlem yapmakla kalmamış, kendi notlarının doğruluğunu başka bir gözlemcinin notlarıyla karşılaştırarak kontrol etme noktasında o dönemde ve standartlar geliştirmiştir. Bu standartlar nerdeyse bugün aynı konuda gözlem yapılırken kullanılan standarttların neredeyse aynısını oluşturmaktadır. Biyografi çalışmaları sayesinde çocuklarla bilimsel araştırmaların önü açılmış , yeni bilimsel araştırmalar için çocuk alanı gözle görülür bir alana olarak tanımlanmıştır.

#15. Aşağıdakilerden hangisi Freudun kuramında ki psikoseksüel evrelerden biri değildir?

NOT: Freudun kuramında ki en önemli noktalardan bir diğeri ise çocuğun gelişiminde çok önemli olduğunu savunduğu psikoseksüel evrelerdir. Psikoseksüel evreler beş grupta ele alınırlar, bunlar; oral, anal, Fallik, gizli ve ge(n)ital dönemlerdir.


#16. Hangi yüzyılda aydınlanma, insan onuru ve saygı ideallerini vurgulayan yeni felsefeleri de beraberinde getirdiği söylenebilir.bu dönem de tüm insanın anlamındaki farklışma çocuğun anlaşılmasında da daha insancıl bir hale gelmiştir. Bu dönem içinde ki önemli bilim ve düşünce insanlarının bakış açıları ve görüşleri günümüz çocuk algısının oluşmasında son derece önemli köşe başlarını oluşturmuştur. Bu düşünce ve bili,m insanlarından bazılarına aşağıda yer verilmiştir.

#17. John Lock çocuğu aşağıdaki kavramlardan hangisi olarak tasfir etmektedir. Lock’a göre çocuklar tamamen birer hiç olarak doğarlar, karakterleri tamamen davranış ve deneyimlerle, etkiler sonucunda şekillenir. Bu aktarım o zamandan bu zamana kadar anababaların çocuklarını dikkatli yönlendirmeler, olumlu bir örnek oluşturma ve iyi davranışlariçin yönlendirmeleriyle çocuk yetiştirme yöntemlerine çok önemli bir ışık tutmuştur.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet Ünite-2

Auzef Sosyal Hizmetler Ünite Soruları

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet Ünite-2

Auzef Sosyal Hizmetler Ünite Soruları

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

1- Duygusal sorunları olan yetişkinleri, çocukluklarında yaşadıkları zorlu yaşam olaylar hakkında “ serbest çağrışım ” yöntemiyle konuşturarak tedavi etmeye çalışan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Vygotsky
B) Piaget
C) Erikson
D) Watson
E) Freud

Cevap : E) Freud

2- Aşağıdakilerden hangisi Freudun kuramında ki psikoseksüel evrelerden biri değildir?

A) Oral
B) Anal
C) Gizil
D) Bilinç
E) Fallik

Cevap : D) Bilinç
NOT: Freudun kuramında ki en önemli noktalardan bir diğeri ise çocuğun gelişiminde çok önemli olduğunu savunduğu psikoseksüel evrelerdir. Psikoseksüel evreler beş grupta ele alınırlar, bunlar; oral, anal, Fallik, gizli ve ge(n)ital dönemlerdir.

3- Çocukların aktif olarak yaşamı anlamaya ve sonrasında da anlamlandırmaya çalışırken bilişsel gelişimin dört döneminden geçeceğini ifade eden kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Piaget
B) Freud
C) Vygotsky
D) Watson
E) Erikson

Cevap : A) Piaget
NOT: Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı, Piaget ( 1896 – 1980 ) çocukların aktif olarak yaşamı anlamaya ve sonrasında da anlamlandırmaya çalışırken bilişsel gelişimin dört döneminden geçeceğini ifade eder.

4- Aşağıdakilerden hangisi Piaget’in bilişsel gelişim kuramına göre doğru bir bilgidir?

A) Psikoseksüel ve psikososyal gelişim evrelerle yer alır
B) Niteliksel olarak farklı yetilerin oldukça ani bir şekilde ortaya çıktığı duyarlı dönemler vardır.
C) Bilişsel gelişim evrelerle gerçekleşir.
D) Dil kazanımı ve örgün eğitim benzeri değişimlere neden olur.
E) Gelişim, öğrenilmiş davranışlardaki artışı kapsar

Cevap : C) Bilişsel gelişim evrelerle gerçekleşir.

5- Çocuk gelişim literatürü ilk gelişim kuramcısı kimdir?

A) Binet
B) Baldwin
C) Piaget
D) Freud
E) Watson

Cevap : B) Baldwin
NOT: Çocuk gelişim literatürü ilk gelişim kuramcısı olarak James Mark Baldwin’i (1861-1934) göstermektedir. Baldwin bugünde çocuk gelişimin en başta üzerinde durduğu “ çevre ve kaltım üzerinde durmuştur. Baldwin, çoğu insani özelliğin “ iki nedenin birlikte etkileşiminden oluştuğunu” savunmuştur.

6- Aşağıdakilerden hangisi Piaget’in bilişsel gelişim dönemlerinden biri değildir?

A) İşlem öncesi dönem
B) Somut işlemler dönemi
C) Duyu motor Dönemi
D) Yakınlığa karşı yalıtılmışlık
E) Somut işlemler dönemi

Cevap : D) Yakınlığa karşı yalıtılmışlık
NOT: Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramı, Piaget ( 1896 – 1980 ) çocukların aktif olarak yaşamı anlamaya ve sonrasında da anlamlandırmaya çalışırken bilişsel gelişimin dört döneminden geçeceğini ifade eder. Bunlar:
1. Duyu motor Dönemi
2. İşlem öncesi dönem
3. Somut işlemler dönemi
4. Soyut işlemler dönemi

7- “Bebekliğin erken dönemlerinden itibaren idin etkilerini yönetmek, yönlendirmek, böylece kabul edilebilir şekilde doyum sağkamasını /boşaltılmasını sağlar.”
Yukarıda verilen açıklama Freud’un hangi kavramından bahsedilmektedir?

A) Ego
B) Süper ego
C) Oral
D) İd
E) Fallik

Cevap : A) Ego

8- Hangi yüzyılda aydınlanma, insan onuru ve saygı ideallerini vurgulayan yeni felsefeleri de beraberinde getirdiği söylenebilir.bu dönem de tüm insanın anlamındaki farklışma çocuğun anlaşılmasında da daha insancıl bir hale gelmiştir. Bu dönem içinde ki önemli bilim ve düşünce insanlarının bakış açıları ve görüşleri günümüz çocuk algısının oluşmasında son derece önemli köşe başlarını oluşturmuştur. Bu düşünce ve bilim insanlarından bazılarına aşağıda yer verilmiştir.

A) 14. YY
B) 15.YY
C) 16. YY
D) 17.YY
E) 18.YY

Cevap : D) 17.YY

9- Aşağıdakilerden hangi İngiliz Filozofunun yaklaşımları çocuk anlayışının başlangıcını oluşturduğu ifade edilir.

A) John locke
B) Sulivan
C) Heideger
D) Solomon
E) Comte

Cevap : A) John locke

10- John Lock çocuğu aşağıdaki kavramlardan hangisi olarak tasfir etmektedir. Lock’a göre çocuklar tamamen birer hiç olarak doğarlar, karakterleri tamamen davranış ve deneyimlerle, etkiler sonucunda şekillenir. Bu aktarım o zamandan bu zamana kadar anababaların çocuklarını dikkatli yönlendirmeler, olumlu bir örnek oluşturma ve iyi davranışlariçin yönlendirmeleriyle çocuk yetiştirme yöntemlerine çok önemli bir ışık tutmuştur.

A) Beyaz kağıt
B) Cam
C) Boş Ayna
D) Gölge
E) Toprak

Cevap : C) Boş Ayna

11- Aşağıdaki metinde boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir.
“ Lock’un felsefesi çocuklara karşı şiddet kullanımında bağışlama ve sevecenliğe doğru bir değişimin yolunu açmıştır. Bu kendi başına çocuğa yönelik ………oluşturmada bir milat olmuştur.

A) Bakış
B) Görüş
C) Düşünce
D) Anlayış
E) Tutum

Cevap : D) Anlayış

12- Aşağıdaki metinde boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir.
“ Lock’un düşünceleri dikkatle incelendiğin bir bölüm önceki konularımızdan biri olan gelişimin ………….vurgulamakta, böylece boş bir levha olarak görülen çocuğa yönelik çocuğu şekillendirmede çevrenin gücünün desteklenmesi ön plana çıkmaktadır.

A) Vazgeçilmezliği
B) Sürekliliği
C) Öngörülmesi
D) Gizliliği
E) Boyutu

Cevap : B) Sürekliliği

13- Hangi Ünlü Ünlü fransız filozof 1712 – 1778 yılları arasında yaşamış ve öncü – yeni bir çocukluk bakış açısı ileri sürmüştür.

A) Rousseau
B) Hedieger
C) John Lock
D) Mayer
E) Nitche

Cevap : A) Rousseau

14- Aşağıdaki metinde boş bırakılan yere gelecek kavram hangisidir.
“ Rousseau’ ya göre çocuklar yetişkinlerin verdiği eğitimle doldurulan boş levhalardan çok doğal olarak ……………………. anlayşıyla donanmış, doğuştan düzgün bir büyüme planına sahip soylu vahşilerdir. Bu anlayış bir önceki lock’un anlayışlının nerdeyse tam tersi özelliklere sahip olduğu görülmektedir. Rousseau bununlada kalmayıp çocukların kendine özgü ahlak vre düşünce anlayışlarının kendilerine özgü düşünce ve duygularının yetişkinlerin verdiği eğitimle ancak zarar görebileceğini söylemektedir.

A) İleri ve Geri
B) Dün ve bugün
C) Dogru ve Yanlış
D) Üst ve Alt
E) Sınırlı ve Sınırsız

Cevap : C) Dogru ve Yanlış

15- Rousseau’nun felsefesi iki etkili kavram içermektedir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?

A) Gelişim
B) Değişim
C) Büyüme,
D) Olgunlaşma
E) Atılım

Cevap : D) Olgunlaşma

16- Aşağıdaki metinde cümlede boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir.
“ Çocuk gelişim kuramlarına kronolojik olarak bakıldığında Rousse’dan sonra ki en önemli gelişmelerden birisinin bebek biyoğrafilerine yönelik yapılan çalışmalar oldumuştur. Bu konuda alman biyolog William Preyer (1882- 1888) çocuk davranışlarına ilişkin ilk ……….. tutan kişi olarak bilinmektedir. Preyer sadece gözlem yapmakla kalmamış, kendi notlarının doğruluğunu başka bir gözlemcinin notlarıyla karşılaştırarak kontrol etme noktasında o dönemde ve standartlar geliştirmiştir. Bu standartlar nerdeyse bugün aynı konuda gözlem yapılırken kullanılan standarttların neredeyse aynısını oluşturmaktadır. Biyografi çalışmaları sayesinde çocuklarla bilimsel araştırmaların önü açılmış , yeni bilimsel araştırmalar için çocuk alanı gözle görülür bir alana olarak tanımlanmıştır.

A) Notlar
B) Kayıtlar
C) Raporlar
D) Arşiv
E) Servis

Cevap : B) Kayıtlar

17- Çocuk gelişim literatürü ilk gelişim kuramcısı olarak James Mark Baldwin’i (1861-1934) göstermektedir. Baldwin bugünde çocuk gelişimin en başta üzerinde durduğu hangi kavramlar üzerinde durmuştur. Baldwin, çoğu insani özelliğin “ iki nedenin birlikte etkileşiminden oluştuğunu” savunmuştur.

A) Çevre ve biyoloji
B) Çevre ve fizik
C) Çevre ve kalıtım
D) Kalıtım ve biyoloji
E) Biyoloji ve fizik

Cevap : C) Çevre ve kalıtım

 

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet Ünite-3

Auzef Sosyal Hizmetler
Telegram Sosyal Hizmetler

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet Ünite-3

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!