Atatürk İlkeleri İnkılap Tarihiauzef

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-1 Vize Deneme Sınavı-1

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-1 Vize Deneme Sınavı-1

#1. Osmanlıda Islahat fermanlarına tepki olarak gelişen ve tarihe Kuleli Vak’ası diye geçen olayın başlangıcını teşkil edilen Müdafaa-i Şeriat cemiyeti, 1859 yılında tahttan indirmek için hangi Padişahı hedef almıştır?

#2. Aşağıdakilerden hangisi 1876 Kanun-i Esasi’sinin 7. maddesine göre Padişah’ın yetkileri arasında değildir?

#3. Türk yenileşme tarihinde önemli bir yere sahip olup, 1839 Tanzimat Fermanı’nı hazırlayan ve Gülhane’de okuyan devlet adamı hangisidir?

#4. Heyet-i Mebusan adıyla da anılan Meclis-i Mebusan için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#5. Osmanlı, Avrupa’daki Otuz Yıl Savaşları’yla oluşan karmaşadan yararlandı ve Doğu Akdeniz’in önemli adası Girit’e 1645’te sefer başlattı. Çok fazla asker kaybına neden olan ve uzun yıllar süren mücadele sonrası ada 1669’da ele geçirildi. Uzun süren Girit seferi esnasında devletin hangi durumu daha iyi anlaşılmış oldu?

#6. Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa isyanını bastıramayan Osmanlı Devleti’nin, askerî destek amacıyla 1833 yılında Rusya ile imzaladığı Hünkâr İskelesi Antlaşmasıyla, aşağıdaki hangi uluslararası sorunun büyümesine sebep olmuştur?

#7. Osmanlı’da teknik eğitime dair önemli kurumlardan biri olan Mühendishane-i Bahri-i Hümayun aşağıda gösterilen hangi alanda teknik eleman yetiştirmek için açılmıştır?

#8. Osmanlı’da İstanbul’da açılan ilk yükseköğretim kurumu hangisidir?

#9. Aşağıda yer alan tanımlardan hangisini, Osmanlı’nın duraklama dönemini ifade etmekte kullanılabilir?

#10. Osmanlı’nın klasik dönem buyunca yürüttüğü geleneksel Doğu-Batı siyasetini 16. Yüzyılda Kuzeyde oluşmaya başlayan Kazak ( Kossak ) saldırıları etkilemiştir. 1594’ten itibaren Karadeniz havzasında artış gösteren bu saldırılar hangi ülke tarafından desteklenmişti?

#11. Osmanlı Devleti, 17. yüzyıla girildiğinde Kuzeyde Rusya, Batı’da Avusturya ile Akdeniz’de Venedik ve Cenevizlerle, Doğuda ise İran ile mücadele ederek yıpranmıştı. Bu mücadeleler esnasında içeride hangi sorun ortaya çıktı ve devleti uzun süre uğraştırdı?

#12. Aşağıdaki maddelerden hangisi 1856 Islahat fermanında yer almamıştır?

#13. III. Selim, Nizam-ı Cedit ıslahatlarını yönlendirmek amacıyla önde gelen devlet adamlarının hazırladıkları raporların literatürdeki diğer ismi hangisidir?

#14. Osmanlı’da ilk resmî gazete hangisidir?

#15. 1889 yılında Tıbbiye öğrencileri tarafından kuruldu. Osmanlıcılık fikri etrafında örgütlendi. Meşrutiyet’i yeniden ilan etmek için çalıştı. Yukarıda bahsi geçen örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

#16. II. Mahmut döneminde gerçekleşen ve Osmanlı tarihinde “Vaka-i Hayriyye” olarak anılan olay aşağıdakilerden hangi hangisidir?

#17. Aşağıdakilerden hangileri, Sultan Abdülaziz dönemi gelişmeleri arasında yer almaktadır? I. Mekteb-i Sultani ( Galatasaray Lisesi )’nin kurulması II. Birinci Meşrutiyet'in ilanı III. İkinci Meşrutiyet'in ilanı

#18. Osmanlı, 1299/1302’de bir beylik statüsünde kuruluşundan itibaren sürekli olarak gelişen bir dinamizm içinde oldu. Bu dinamizm 15. yüzyıla gelindiğinde kendine has bir ……. ortaya çıkardı. Boşluğa aşağıdaki hangi ifade gelmelidir?

#19. Tanzimat dönemi reformları kapsamında modern şehir hizmetleri amacıyla 1854 yılında açılan ilk Şehremaneti (belediye) hangi vilayette kurulmuştur?

#20. Aşağıda Genç Osmanlılar ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

#21. Aşağıdakilerin hangisi Nizam-ı Cedit reformlarının başarısız olması sebeplerinden biri değildir?

#22. II. Abdülhamit dönemi eğitim politikaları için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#23. İttihat ve Terakki Hükûmeti tarafından alınan bir kararla 1 Ekim 1914’ten itibaren …………………… kaldırılmıştır. Bu cümlede boş bırakılan yere hangi ifade gelmelidir?

#24. Osmanlı sosyal yapısını tanımlarken kullanılan “Millet Sistemi”nin esası hangisidir?

#25. Osmanlı’da Lale Devrinde Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın desteği ile İbrahim Müteferrika öncülüğünde kurulan matbaada ilk olarak hangi eser basılmıştır?

#26. Baltalimanı Ticaret Sözleşmesi’ne ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

#27. Ahmet Cevdet Paşa başkanlığında 1868-1876 yılları arasında hazırlanan ve Osmanlı modern döneminin en önemli hukuki metinlerinden biri olan kanun külliyatı hangisidir?

#28. Osmanlı denizciliğinin önemli kurumlarından olup 1867’de bakanlık (nezaret) düzeyinde teşkilatlandırılan Bahriye Nezareti, hangi padişah tarafından kurulmuştur?

#29. Meclis-i Ayan üyeleri hakkında aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

#30. Osmanlı Devleti’nde yapılan ilk milletvekili seçimi aşağıdaki hangi yıl yapılmıştır?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-1 Vize Deneme Sınavı-1

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi-1 Vize Deneme Sınavı-1

Çocuk Gelişimi Lisans Açık Öğretim telegram çocuk gelişimi

 

Editor

Editör

error: Content is protected !!