auzefCoğrafyaSiyasi Coğrafya

Siyasi Coğrafya 2021 Vize Deneme

#1. “Doğanın dışında sadece bir faktör etkilidir. Bu da insan zekâsıdır; bir devlet adamı zekâsını kullanarak doğal şartların üzerine çıkabilir” fikri aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

#2. “Hayat sahası(Lebensraum)” kavramı I. Dünya savaşı’nın başlaması konusunda aşağıdaki devletlerden hangisi için temel neden olmuştur?

#3. Siyaset (politika) kavramı bugünkü anlam ve önemine ne zaman ulaşmıştır?

#4. Deniz yolu ulaşım sisteminin, fonksiyon ve taşıma maliyeti açısından diğerlerine göre daha elverişli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Aşağıdaki devletlerden hangisinin denize kıyısı yoktur?


#6. Avrasya (Avrupa-Asya) kara kütlesini elinde tutan siyasi güç Dünyaya hükmeder bir konuma gelecektir.” Fikri aşağıdakilerden hangi araştırmacıya aittir?

#7. “Sahası geniş devletler küresel siyasette söz sahibi olabilirler.” Aşağıdaki devletlerden hangisinin diğerlerine göre, bu konuda daha şanslı olduğu söylenebilir?

#8. Ratzel devleti, gerektiğinde şiddete başvurarak mutlaka saha kazanması gereken, böylece organları için gerekli gıda ve diğer ihtiyaçlarını karşılayan ve tatmin eden bir canlı olarak tanımlamaktadır. Ratzel’e göre bunu yapmak doğaldır ve meşrudur veya haktır. Devlet bir organizma olarak kabul edilirse, ülkesi onun hayat sahasıdır. Hayat sahası yeterli gelmediği takdirde gerektiğinde savaşarak yeni sahalar eklenmelidir.” Yukarıdaki metinde ortaya atılan görüş zamanın devletlerini hangi siyasi konuda teşvik etmiştir?

#9. Kuzey yarımkürede yaşayanlar Güney yarımküredeki karaların varlığını ilk defa ne zaman öğrenmişlerdir?

#10. Ülkelerin, hava yolu araçlarının uçuşu konusunda egemen olduğu sahaya ne ad verilir?


#11. Aşağıdaki fikirlerden hangisi İbn – Haldun’a aittir?

#12. Büyük ve güçlü devletlerin küresel gelişmeler, diğer ülkeler ve bölgeler hakkında sürekli bilgi toplayarak analizler yapan kurumlar oluşturmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

#13. Dünya hâkimiyeti” teorilerinin ortaya atılmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

#14. Deniz yolu ulaşım sisteminin, fonksiyon ve taşıma maliyeti açısından diğerlerine göre daha elverişli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

#15. “Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi”yle tespit edilen ve kıyı devletleri için denizden yararlanabilecekleri alanı ifade eden “özel ekonomik bölge”, kıyıdan ne kadar uzaklıktaki alanı kapsar?


#16. Rimland’ı kontrol eden Avrasya’ya hâkim olur, Avrasya’ya hakim olan ise, dünya’nın geri kalan kısmını kontrol eder” diyen araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

#17. Enlem farkı aşağıdakilerden hangisinin temel nedenidir?

#18. “Jeopolitik” kavramını ilk defa hangi araştırmacı kullanmıştır?

#19. Türkiye krom ve bor mineralleri başta olmak üzere çok çeşitli yer altı kaynaklarına sahiptir. Bunun nedeni olarak aşağıdakilerde hangisi gösterilebilir?

#20. “Dünyada bir yerin hangi enlem ve boylamda bulunduğudur.” İfadesi aşağıdakilerden hangisinin kısa tanımıdır?


#21. Fiziki kaynakların yarattığı potansiyel beşerî bakımdan iyi yönetilip değerlendirilemediği takdirde, potansiyele uygun bir siyasi güç elde edilemez.” Buna göre, aşağıdaki devletlerden hangisinin fiziki potansiyeline uygun bir siyasi güce sahip olamadığı söylenebilir?

#22. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa’da yaşayanların Coğrafya keşifleriyle varlığını öğrendikleri tarım bitkilerindendir?

#23. Aristo’ya göre hangi iklim kuşağı devlet kurmaya geliştirmeye elverişlidir?

#24. “Dünya Adası(Avrasya)”nın bir kısmını (Avrupa) ve Kuzey Afrika’yı ele geçirmesine rağmen Dünya hakimiyetini sağlayamayan devlet aşağıdakilerden hangisidir?

#25. Aşağıdaki araştırıcılardan hangisi Hitler döneminde Almanya’nın yayılmacı siyasetinde etkili rol oynamıştır?


#26. “Siyasi faaliyetlerin ve olayların mekâna, Coğrafi ortama bağlı olarak gösterdikleri değişiklik ve farklılıkları, mekânı (ortam, saha, alan) analiz ederek, inceler” tanımı aşağıdakilerden hangisi için uygunudur?

#27. Aşağıdaki devletlerden hangisinin birden fazla okyanusa kıyısı vardır?

#28. Aşağıdakilerden hangisi stabil (durağan, değişmeyen veya değişimi kısa zaman diliminde fark edilmeyen) özelliklerdendir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Tebrikler geçtiniz

Tekrar deneyiniz

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

 

Siyasi Coğrafya 2021 Vize Deneme

Auzef Coğrafya
Telegram Coğrafya

 

Siyasi Coğrafya 2021 Vize Deneme

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!