auzefCoğrafyaKuaterner Coğrafyası

Kuaterner Coğrafyası Vize Deneme Sınavı -2

Kuaterner Coğrafyası Vize Deneme Sınavı-2

#1. Aşağıdakilerden hangisi yeryüzünde günümüz buzullarının incelemelerinden çıkarılacak genel sonuçlardan biri olamaz?

#2. “Buzulaltından çıkan akarsuların biriktirdikleri depolardan olan sandurların yanısıra, buz kenarı göllerinde ya da buzul göllerinde biriken glasiyal-laküstr kökenli, yani buzulaltından çıkan akarsuların göllere taşıdıkları unsurlar da bulunabilir. Bu tür depolara ……………… adı verilir. Bunların önemi, buzul kenarı gölleri içinde ince (laminalı) tabakalaşma sunmalardır. Aynı zamanda buzul kayıtlarının göl içinde tutulduğu kanıtlardan olan depolardırlar.” ifadesine sizce aşağıdaki terimlerde hangisi konulmalıdır?

#3. “Fiyordlar,sığ buzul vadilerinin deniz tarafından işgali sonucunda meydana gelmişlerdir. Yatık yamaçlı, geniş, sığ ve dallı budaklı kara içlerine kilometrelerce uzanışa sahip vadilerdir.” ifadesi doğru mu, yanlış mı?

Yanlış (tanımlanan fiyerd’ler ya da fiyerd’li kıyılardır)

#4. Buzul aşındırması sonucunda oluşmuş, kenarları dik ve sarp, yarım daire şeklinde olan çanakların içlerinde bazılarının göl de bulunabilir. Bu tip göller ne isim verilir?

#5. Aşağıdakilerden hangisi glasyal topoğrafyada bir buzul aşınım şeklidir?


#6. Bir buzul vadisinde kısmen zayıf direnç sahalarına ve çatlaklarına karşılık gelen ve çukur olan kısımları birbirinden ayıran anakayadan oluşmuş çıkıntılar halindeki buzul aşınım şekillerine ne isim verilir?

#7. Aşağıda sıralanan dağlarımızın yükseltilerine dayalı olarak hangisinde buzullaşma görülemez?

#8. Aşağıdakilerden hangisi bir buzul aşınım şekli olamaz?

#9. “Morenleri oluşturan unsurların boyutları 0.002-200 mm arasında değişir ve kil, silt, kum, çakıl ve bloklardan oluşurlar. Morenlerin arasında buzul tarafından taşınmış yer yer ……………………… da bulunur.” ifadesindeki boşluğu en uygun aşağıdaki hangi terim ile doldurursunuz?

#10. “Buzul aşındırma şekillerden belki de en belirginlerinden birisiasılı vadilerdir. Ana buzul vadisi ile onun kolları arasında aşındırma gücü bakımından varolan farktan ileri gelir. Gerçekten de buzulun törpüleme, oyma ve aşındırması buzulun kendi kütlesi ile uyumludur. Ana buzul daha kalın ve kütlevi olduğu için yatağını daha fazla kazar ve derinleştirir. Ancak bunun yan kolları aynı güçte değildir ve törpüleme, oyma hadisesi daha az olur. Bunun sonucunda yan kol vadisi, ana buzul vadisine oranla daha yüksekte ya da yukarda kalır. Başka kelimelerle ifade etmek gerekirse, asılı kalır. Aradaki seviye farkından dolayı bu olay, bazen birkaç yüz metreye ulaşır. Buzullaşmayı takip eden bu gibi eğim kırıkları büyük şelalelerin oluşumuna sağlarlar.” ifadesi doğru mu, yanlış mı?


#11. “Glasyal vadi veya tekne vadi adıyla da anılan hemen hemen bütün buzul vadileri, glasiyasyondan önce ………………tarafından açılmış olan vadilerin, iklim değişimi sonucu ortamın buzullarla kaplamasıyla, bu vadinin buzullar tarafından işlenmesi, aşınması ve şekil değişikliğine uğramasıyla oluşurlar.” ifadesi aşağıdaki etkenlerden hangisiyle tamamlanmalıdır?

#12. Aşağıdakilerden hangisi bir moren çeşidi olamaz?

#13. Grönland inlandsisi yaklaşık kaç milyon km2 alan kaplar?

#14. “Besarabya’da ve Bulgaristan’ın bazı sahalarında Pleistosen’e ait bazı laterik kırmızı paleosollerin bulunmuş olması, bu sahalarda interglasiyalleri sırasında iklimin bugünkünden daha sıcak ve nemli olduğunu açıklar. Aynı sahalara ait interglasiyal floralar da bunu onaylayacak şekildedir. Örneğin Dokturovski’ye göre fındığın, Gams’a göre Fagus sylvatica (Avrupa Kayını), Fagus orientalis (Doğu Kayını), Pinus brutia(Kızılçam)ve Ilex aquifolium (Çobanpüskülü) gibi türlerin interglasiyallerde Orta Rusya’ya kadar sokulmuş olması bunu açıkça gösterir. Bundan dolayı interglasiyallere ait paleosollerin karakteri gibi, floranın özellikleri de bu evreler, interglasiyal devrelerin bugünkünden daha sıcak bir iklim altında bulunduğunu açıklar.” ifadesi doğru mu, yanlış mı?

Yanlış (Pinus Brutia=Kızılçam) görülemez.

#15. Aşağıdakilerden hangisi Glasiyal ve interglasiyal devreleri birbirinden ayırma yöntemlerinden biri olamaz?


#16. Günümüzde yeryüzündeki buzullar, Pleistosen’e oranla alanları çok daha fazla daralmış olmakla birlikte, yine de karalar yüzeyinin yüzde kaçını kaplarlar?

#17. Pleistosen sırasında iklim değişikliklerinin doğrudan buzullaşmaya (glasyasyona), morfojenetik bölgelerin sahalarında kaymalara, deniz seviyesinde değişikliklere, izostatik hareketlere neden olmak, bundan başka akarsuların aşındırma ve biriktirme faaliyetlerinin özellikleri, kurak bölgelerin iklim koşulları, pedojenez süreçleri gibi birçok konuda önemli değişiklere yol açarak doğrudan veya dolaylı olarak yapmış oldukları bu gibi etkilerin süresi 2,5 – 3 milyon yılı geçmeyen aslında kısaymış gibi görünen Pleistosen devrinin jeolojik anlamda etki derecesi bilinenden çok daha fazladır.” ifadesi doğru mu, yanlış mı?

#18. “Buzulun kenarları boyunca yer alan ve sırtlar halinde uzanan morenlerdir. Yan morenlerini oluşturan unsurların içinde, buzulun vadisinin yamaçlarının kenarlarını aşındırmasıyla oluşan materyallerin yanısıra, buzul vadisinden koparak buraya yerçekimi etkisiyle gelmiş enkaz ya da çığlarla ulaşmış döküntü malzeme de bulunur.” ifadesiyle aşağıdaki hangi moren çeşidi açıklanmaya çalışılmıştır?

#19. Aşağıdakilerden hangisi Flint-1957 ve IPCC-2007 raporuna dayalı olarak yapılan hesaplamaya göre, 50 yıllık süre içinde dünya deniz seviyesi yükseliminin yaklaşık izafi değeridir?

#20. Anglo-Sakson ülkelerinde kullanılan ismiyle,buzul birikim şekillerinden tabakalaşmış buzul depolarından biri olan esker’ler;kum, çakıl gibi flüvyal kökenli unsurlardan meydana gelmiş olup, uzun mesafelerle birkaç kilometre boyunca uzanan, belli bir doğrultu sunan 10-20 m yüksekliğindeki sırtlardan meydana gelirler. Bu mekânlar, İrlanda gibi ülkelerde genelde hangi spor dalının sahası olarak kullanılır?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Kuaterner Coğrafyası Vize Deneme Sınavı -2

Kuaterner Coğrafyası Vize Deneme Sınavı -2

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!