auzefCoğrafyaKuaterner Coğrafyası

Kuaterner Coğrafyası Vize Deneme Sınavı -3

Kuaterner Coğrafyası Vize Deneme Sınavı-3

#1. “Sandur’lar, glasiye önünde tabakalaşmış depolardandırlar. Bu terim İzlanda’dan alınmış bir terim olup, flüvyo-glasiyal yani buzulaltından çıkan akarsuların biriktirdikleri depolarını temsilen söylenmiş olan bir tür birikinti konisidir. Sandur’lar, enkaz ile aşırı yüklü olarak buzullardan çıkan dere ve ırmakların depo etmiş oldukları çakıl, kum gibi ince unsurlu maddelerden meydana gelmişlerdir.” ifadesi doğru mu, yanlış mı?

#2. Kuaterner’in ikinci alt devresi olan ve günümüzden 11.000 ile 1750’ler arasında uzanan tamamına bakıldığında, bir önceki döneme göre genel bir ısınma eğilimden bahsedilen döneme ne isim verilir?

#3. Günümüzde yeryüzündeki buzullar, Pleistosen’e oranla alanları çok daha fazla daralmış olmakla birlikte, yine de karalar yüzeyinin yüzde kaçını kaplarlar?

#4. Aşağıdakilerden hangisi Dünyadaki büyük levhalardan birisidir?

#5. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin Neotektonik Bölgelerinden birisi olmaz?


#6. “Buzul ile bağlantı halinde olan tabakalaşmış depolardan meydana gelmiş olan kapalı depresyonlardır. Karst topografyasındaki dolinlere benzetilebilirler. O nedenle derinlikleri genellikle 5-10 metre, çapları 40-50 metre arasındadır. Şekilleri genelde daire biçimlidir. Bunların, yeniden oluşan bir glasyal devrede, yüzeyde veya morenler arasında kalmış ölü buz kütlelerinin daha sonra erimeleriyle oluşmuş çanaklar oldukları söylenebilir. Buzul birikim topografyasında Anglo-Saksonların bunlara verdiği isim nedir?

#7. “Sandur’lar, tabakalaşmamış taban morenlerinden oluşmuş ve kaşık tersi şeklindeki asimetrik tepelerden meydana gelmiş glasiyal birikim şekilleridirler. Genellikle örtü buzullarına, yani inlandsislere ait taban morenlerinden oluşurlar. Bu uzunca olan yuvarlak tepelerin uzun eksenleri örtü glasiyelerinin akış doğrultusuna paraleldir. Buzulun ilerlediği tarafa yamaçları daha eğimli, aksi yönde eğimleri daha azdır. Uzunlukları 500-2000 m, genişlikleri ise 300-400 m, yükseklikleri 5-10 metre arasındadır. Sandurlar, tek tepeler halinde değil, grup halinde yer alırlar. Bazen sandurların sayısı binleri geçen gruplar, öbekler halinde bir bölgede toplanmış bulunur ve bu nedenle bu saha “Sandur Topografyası” diye de anılır.” ifadesi doğru mu, yanlış mı?

Yanlış (İfadede drumlin’lerin özellikleri anlatılmıştır.)

#8. Aşağıdakilerden hangisi Dünyadaki küçük levhalardan birisidir?

#9. Aşağıdakilerden hangisinde Karadeniz kıyılarında görülen interglasyal devrelerin isimlerinden birisidir?

#10. Aşağıdakilerden hangisi Glasiyal ve interglasiyal devreleri birbirinden ayırma yöntemlerinden biri olamaz?


#11. “Miyosen öncesindeki aktivitesini tamamlamış tektonik faaliyete Paleotektonik denir. Bu dönemde meydana gelen şekillere ve yapılara da “Paleotektonik Yapılar” adı verilir.” ifadesi doğru mu, yanlış mı?

#12. Türkiye Neotektonik Yapıları; jeolojik manada ülkemizin aktif fay zonlarını oluşturan sahalarıdır. Bu nedenle özellikle aktif tektonik ve depremsellik açısından önem taşıyan alanlarıdırlar. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’deki Neotektonik Yapılardan birisi olamaz?

#13. “Tabakalaşmış depolardan oluşmuş alçak, dik kenarlı, kısa sırtlar halinde veya masa şeklindeki tepelerdir. Bunlar, hareket halini kaybetmiş veya hemen hemen durağan bir duruma geçmiş olan buz kütleleri üzerindeki ve içindeki çatlaklarda birikerek çökelmiş olan depolardır. Sonrasında buz kütlesi erimiş ve bu tabakalaşmış depolar kames tepeleri olarak buzuldan geriye kalmış olurlar. Bu türler genelde bir grup şeklinde bulunurlar ve buzulun akış doğrultusunda sıralanırlar. Bu diziliş, aynı zamanda bunların oluştuğu eski boyuna çatlakların doğrultusunu da verir.” ifadesiyle aşağıdaki hangi buzul birikim şekli anlatılmaya çalışılmıştır?

#14. Aşağıda verilenlerden hangisi Türkiye’deki Genç Tektoniğin kanıtı olamaz?

#15. Holosen günümüzden yaklaşık kaç yılları arasında sürmüştür?


#16. Aşağıda sıralanan dağlarımızın yükseltilerine dayalı olarak hangisinde buzullaşma görülemez?

#17. Aşağıdaki büyük levhalardan hangisi okyanusal bir levhadır?

#18. “Fiyordlar,sığ buzul vadilerinin deniz tarafından işgali sonucunda meydana gelmişlerdir. Yatık yamaçlı, geniş, sığ ve dallı budaklı kara içlerine kilometrelerce uzanışa sahip vadilerdir.” ifadesi doğru mu, yanlış mı?

Yanlış (tanımlanan fiyerd’ler ya da fiyerd’li kıyılardır)

#19. Aşağıda verilenlerden hangisi Türkiye’deki Genç Tektoniğin kanıtlarından birisidir?

#20. Kalabriyen seviyesi kaç metrededir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Kuaterner Coğrafyası Vize Deneme Sınavı -2

Kuaterner Coğrafyası Vize Deneme Sınavı -3

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!