auzefCoğrafyaDünya Bölgeleri: Kuzey Amerika

Dünya Bölgeleri: Kuzey Amerika 2020 Vize Deneme

Dünya Bölgeleri: Kuzey Amerika 2020 Vize Deneme

#1. 1900’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nde Amerikan faal nüfusunun yüzde 40’ı tarımda çalışıyordu; şimdi ise ne kadarı çalışmaktadır?

#2. Amerika Birleşik Devletleri’nde Appalaş yayla ve vadilerinde aşağıda belirtilen madenlerden hangisi çıkarılmaz?

NOT: Kuzey Amerika’da yukarıda belirtilen alan içinde kalan Appalaş Yayla ve Vadileri maden kömürü, hidrolik enerji, kalker, tuz, jips, demir cevheri ve yer yer petrol çıkarımı ile tanınmışlardır. Appalaşların batısındaki yayla ve havzalardan ABD maden üretiminin yaklaşık olarak dörtte biri çıkarılır. Burada da çıkarılan başlıca madenler petrol, doğal gaz, bakır, molibden, altın, çinko, uranyum ve fosfattır.

#3. Kuzey Amerika yerlilerine diğerlerinden ayırt etmek için ne ad verilir?

#4. Dünya çapında bakır çıkarımında halen 4. durumdaki Amerika Birleşik Devletleri’nde en büyük ve ünlü yatak hangisidir?

#5. Dünyanın en büyük borsası kendinden sonra gelen borsadan üç kat daha büyüktür. Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan bu borsanın adı nedir?


#6. Amerika Birleşik Devletleri’nde her ne kadar tüm eyaletlerde tarım yapılıyorsa da tarım alanları en çok nerede yoğunlaşmıştır?

NOT: Her ne kadar tüm eyaletlerde tarım yapılıyorsa da tarım alanları en çok Büyük Ovalar’da yoğunlaşmıştır. Dümdüz uzanan bu topraklarda tarlalar göz alabildiğince dikkat çekerler ve burası ülkenin tarımsal kalbini oluşturur. Tarım son derece makineleşmiş ve ticarileşmiştir. Bu bağlamda mekânsal bakımdan da özelleşmeler görülmüştür: buğday kuşağı, mısır kuşağı, mandıracılık bölgeleri, renç havyacılığı bölgeleri gibi.

#7. Amerika Birleşik Devletleri’nin dünya çapındaki firmaları ulusaldan çıkıp küresel hale gelmişlerdir. Aşağıdakilerden hangisi merkezi A.B.D.’nde olan dünya çapında pazar payına sahip en büyük şirketten birisi değildir?

NOT: ABD’de olan çok sayıdaki firmadan 4’ü Exxon Mobile, Apple Inc., Chevron Companies ve
Microsoft dünya çapında pazar payına sahip en büyük şirketlerdir.

#8. Her ne kadar A.B.D. ve Kanada’nın çok sayıda tarihsel, kültürel ve ekonomik özelliği paylaştıkları doğruysa da, iki ülke birbirlerinden birçok bakımdan da farklıdır. Aslında farklılıkların katı coğrafi boyutlarından birisi hangisidir?

#9. Kuzey Amerika’da maden yataklarının yer almış olduğu bir başka alan olan Meksika Körfezi kıyı ovaları değişik yapıdadır. Buralardaki yatakların çoğunluğunu ne oluşturur?

#10. Kanada’nın kültürel durumu iki dillilikle açıklanırken, A.B.D. kültürel mozaiğinde dil ya da etniklikten daha çok hissedilen durum nasıl açıklanmaktadır?

NOT: Kanada’nın diğer eyaletlerinin birliğini çok-dillilik etkilemezken, Kanada-ABD sınırının güneyinde ise çok-kültürlülük egemen durumda bulunmaktadır. ABD kültürel mozaiğinde dil ya da etniklikten daha çok hissedilen durum Avrupa kökenli halklarla (nüfusun yüzde 70 kadarı) Afrika kökenli olanlar (nüfusun kabaca yüzde 12’si) arasındaki ayırımdır.


#11. Kuzey Amerika’ya yerşekilleri açısından bakıldığında, açıkça ortaya çıkan fizyografik bölgeler hemen ayırt edilirler. Bu fizyografik bölgeler arasında aşağıdakilerden hangisi yer alır?

#12. Kanada doğal gaz çıkarımında birinci durumdaki A.B.D.’den sonra gelen hangi ülkenin ardından 3. durumdadır?

#13. Amerika Birleşik Devletleri hangi tarımsal ürünün üretiminde dünyada açık ara birinci durumdadır?

#14. John Borchert’in geliştirdiği, ulaşım teknolojisi ve sanayi enerjisine dayanan metropoliten evrimin dört devresinden oluşan modelde aşağıdaki aşamalardan hangisi yer almamaktadır?

NOT: John Borchert’in (1972) geliştirdiği, ulaşım teknolojisi ve sanayi enerjisine dayanan metropoliten evrimin dört devresinden oluşan modelde özetlenmiştir:
-(1)Sanayi-öncesi, Üstü Kapalı Araba (Sail-Wagon ya da Covered Wagon) Dönemi (1790-1830)
-(2)Daha sonra Demir At Dönemi (1830-1870) gelir.
-(3)Bunun devamı olarak ekonomik ya da şehirsel gelişme süreci üçüncü dönemde kristalleşmişti: Çelik Ray Dönemi (1870-1920)
-(4)Otoyolu-Hava Yolu-İyi Yaşama Koşulları Dönemi (1920-1970)

#15. Kuzey Amerika’da, fakat özellikle A.B.D.’nde daha onsekiz ve ondokuzuncu yüzyıllarda hangi yerleşme tarzı bir yaşam biçimi halinde gelişmiştir?


#16. Amerikan metropoliten alanlarındaki büyüme “şehiriçi yapısal evrim çağları” (dönemleri) halinde bir ayırıma tabi tutulmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu çağlar/dönemler arasında yer alır?

NOT: Şehiriçi yapısal evrim çağları (dönemleri) hâlinde bir ayırıma tabi tutulabilir. Bu çağlar :
-I. Yürüme-Atlı Araba Çağı (1888 öncesi)
-1888’de atlı arabalara eklenebilen elektrikli motorların keşfi Elektrikli Tramvay Çağını (1888-1920) başlatmıştır.
-III. Aşama ise Rekreasyonel Otomobil Çağıdır (1920-1945)
-IV. Hızyolu Çağı (Freeway Era) (1945’ten günümüze)

#17. Kuzey Amerika Sanayi Kuşağı’nın Kanada tarafı da çok gelişmiştir ve St Lawrence suyolu burasının lokasyonunu bir bakıma belirlemiştir. Buradaki hangi sanayi kolu Kanada sanayisine hizmet etme bakımından merkezi bir konumdadır?

#18. Amerika Birleşik Devletleri sanayi-sonrası devrimin başlattığı “bilgi toplumu”, “elektronik çağı” denilen dönemin en yoğun belirtilerinin görüldüğü yerler arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?

#19. A.B.D. ve Kanada’da bilgi üretim ve dönüştürülmesi, uzmanlaşmış hizmetler ve yüksek teknoloji sanayilerinin egemenliğindeki ve karşılıklı iş ilişkilerinin gittikçe daha çok küresel ölçekte işlediği nasıl bir toplum ortaya çıkmıştır?

#20. Kuzey Amerika’ya yerşekilleri açısından bakıldığında, açıkça ortaya çıkan fizyografik bölgeler hemen ayırt edilirler. Bu fizyografik bölgeler arasında aşağıdakilerden hangisi girer?


#21. Dünyanın en zengin petrol yataklarından bazıları Amerika Birleşik Devletleri’nde yer almaktadır. Bunlardan hangisi A.B.D. için çok önemlidir?

NOT: Dünyanın en zengin petrol yataklarından bazıları ABD’nde yer almaktadır. Örneğin Meksika Körfezi ve kuzeyindekiler ABD için çok önemlidir. Dünya rezervlerinin %2,9’una sahip olduğu hesaplanan ABD’de Teksas en önemli petrol üretim bölgesidir. Bu bölgeden başka, Appalaşlar, doğu iç kesim; kıta-ortası denilen Teksas’ın kuzeyi, Kayalık Dağların bir kısmı ve Kaliforniya’nın güneyi de önemli çıkarım alanlarıdır. En verimli yataklar ise Körfez ve kıta-ortasında yer alanlardır.

#22. Kuzey Amerika’da sanayinin güç kazanmasında, hammaddeler yanında, enerji kaynakları da büyük rol oynamıştır. Sanayide üstünlüğü sağlamada sanayiye yardımcı olan başlıca yakıt aşağıdakilerden hangisi olmuştur?

#23. Kanada prerilerinde, yani kışların çok şiddetli geçtiği, dolayısıyla da sonbaharda ekilen ürünün canlı kalmadığı yerlerde ekilen ürün hangisidir?

#24. Kanada Kalkanında buzulların eridiği dönemde, daha önce akarsuların taşıdıkları malzemeler buzulların kenarlarında birikmiş ve sonra da onların kolları boyunca ne meydana getirmişlerdir?

NOT: Kalkanın kapladığı alan geniş bir buzullaşmaya sahne olmuş, kısmen gençleşmiş ve böylece de buzulların oyması, taban ve uç morenlerinin birikmesi, “drumlin”lerin meydana gelmesi, türbülant hareketli akarsularla birbirlerine bağlı sayısız göl çanaklarının varlığıyla daha da çok arızalanmıştır. Örneğin buzulların eridiği dönemde, daha önce taşıdıkları malzemeler buzulların kenarlarında birikmiş ve sonra da akarsuların kolları boyunca doğal baraj setleri meydana getirmişlerdir.

#25. Kuzey Amerika’da nüfusu 1 milyonu aşan ilk şehir için 1880 yılına kadar beklemek gerekmişti. Bu şehir hangisiydi?


#26. Kuzey Amerika’nın bugünkü durumunu kazanmasına yol açacak olan gelişmeler arasında 1765’de gelen, kralın askerlerinin bulundukları yerlerde halk tarafından bakılacaklarıyla ilgili hangi yasa büyük rol oynamıştır?

NOT: Kuzey Amerika’nın bugünkü durumunu kazanmasına yol açacak olan gelişmeler ise kıtanın İngiliz egemenliğindeki kesimlerinde, İngiliz yönetiminin 1764’te ilk şekerle başlayan ve kahve, şarap vb. diğer maddelere de uygulanan ağır vergilendirme ve bir yıl sonra (1765) gelen, kralın askerlerinin bulundukları yerlerde halk tarafından konaklatılıp beslenecekleriyle ilgili “Konaklama Kanunu” sonucunda, 1775’te başlayan ve 1782’de Paris’te bir anlaşmayla sonuçlanan bağımsızlık mücadeleleriyle yaşanmıştır.

#27. Amerika Birleşik Devleti ve Kanada nasıl bir ekonomiye sahip ülkelerdir?

#28. İngilizler Kuzey Amerika’da ilk olarak, Londra’da kurulan bir kolonizasyon şirketi (London Company) aracılığıyla 1607’de hangi yerleşmeyi kurmuşlardı?

#29. Kuzey Amerika’da 1970’lerden sonra yaşanan şey aslında sanayi sektörünün düşüşü değildir; sanayide üretim 1990’da 1970 yılına göre yüzde 65 artış göstermiştir. Yaşanan değişim “mavi yakalılar” denilen, sanayide çalışanların sayısının azalması ve bunun yarattığı sorunlardır. Bu sorunlar hangi devrim adı altında irdelenmektedir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Tebrikler geçtiniz

Tekrar deneyiniz

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Dünya Bölgeleri Kuzey Amerika 2020 Vize Deneme

Coğrafya
Telegram Coğrafya

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!