auzefiş sağlığı ve güvenliğiİş Sağlığı ve Güvenliğiİş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı

İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı -1 Vize Deneme Sınavı -2

İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı -1 Vize Deneme Sınavı -2

#1. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1950 yılında aşağıdaki kavramlardan hangisini “bir nesne ya da belirli koşulların, etkenlerin insan sağlığı ve çevre için olumsuzluk içermesi” olarak tanımlanmıştır?

#2. Osmanlı’da sendikacılığın gelişiminde milat olarak aşağıdakilerden hangisinin alınması daha yerinde olur?

#3. Sendikaların iş sağlığı ve güvenliği hususunda vermiş oldukları en büyük katkı aşağıdakilerden hangisidir?

#4. Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin olarak işveren ve çalışanların hak ve yükümlülükleri, ödev, yetki ve sorumlulukları içeren kanunlardan birisi değildir?

#5. Aşağıdakilerden hangisi işyeri sendika temsilcisinin 6331 sayılı Kanun’dan doğan yükümlülükleri arasında yer almaz?


#6. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun hangi maddesi “ceza sorumluluğu olmayanlar ile kabul edilebilir bir mazereti olanlar hariç, sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık nedeniyle hekimin bildirdiği tedbir ve tavsiyelere uymaması sonucu tedavi süresinin uzamasına veya iş göremezlik oranının artmasına, malûl kalmasına neden olması halinde, uzayan tedavi süresi veya artan iş göremezlik oranı esas alınarak dörtte birine kadarı Kurumca eksiltilir” hükmünü içermektedir?

#7. I. Toplu iş sözleşmesinin normatif hükümleri, bireysel iş sözleşmeleri üzerinde nisbî emredici etkiye sahiptir. II. Toplu iş sözleşmesinde aksi belirtilmedikçe iş sözleşmeleri toplu iş sözleşmesine aykırı olamaz. III. Toplu iş sözleşmesinde iş sözleşmelerine aykırı hükümlerin bulunması hâlinde ise iş sözleşmesinin işçi yararına olan hükümleri geçerlidir. ukarıdaki ifadelerden hangisi/leri doğrudur?

#8. Önceden planlanmamış kişisel yaralanmalara, makinelerin, araç ve gereçlerin zarara uğramasına ve üretimin durmasına sebep olan olay aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı’da iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin düzenlemelerinin oldukça düşük olmasının sebeplerinden birisi değildir?

#10. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de günümüze kadar uygulanan toplu iş sözleşmesi türleri arasında yer almaz?


#11. Yalnızca bilinen ve kabul edilen meslek hastalıkları değil, fakat oluşmasında ve gelişmesinde çalışma ortamı ve çalışma şeklinin, diğer sebepler arasında önemli bir faktör olduğu hastalıklardır şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

#12. Lumbal disk hernisi olan bir kişinin elle taşıma işinde çalışması kişinin şikâyetlerini artıracağından mevcut durumunu akut ağrılı disk hernisine dönüştürebilir. Bu örnek aşağıdaki hangi kavramla bağlantılı olarak değerlendirilebilir?

#13. I. Sendikalar işçileri örgütleyerek işveren karşısında daha güçlü bir konuma getirirler. II. Sendikalar, iş sağlığı ve gğvenliği kültürünün oluşumunda en önemli etkiye sahip unsurlardan biridir. III. Sendikaların ortaya çıkış sebeplerinden biri de, işçilerin maruz kaldıkları olumsuz çalışma koşullarıdır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/leri doğrudur?

#14. Ekonomik ve Sosyal Konseyde temsil edilen işçi ve işveren konfederasyonlarına üye işçi ve işveren sendikaları arasında işkolu düzeyinde yapılan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

#15. Ortaçağ boyunca tüm dünyada görülen ve çalışanların kendi içlerinde hem dayanışma hem de bir kontrol mekanizması olarak uyguladıkları örgütlenme tipi aşağıdakilerden hangisidir?


#16. Kanser vakası, sadece çalışılan yerle bağlantılı olarak gerçekleşmeyebilir çünkü kansere neden olan birden fazla unsur söz konusudur. Ama silikozis ve abestosiz gibi hastalıklar aşağıdakilerden hangisi ile nitelendirilebilir?

#17. İşçi sendikası ile işveren sendikası arasında, birden çok üye işverene ait aynı işkolunda kurulu işyerlerini ve işletmeleri kapsayan toplu iş sözleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?

#18. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre aşağıdakilerden hangisi iş kazası veya meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklardan biri değildir?

#19. Aşağıdakilerden hangisi loncaların varlıklarını uzun yıllar boyunca sürdürebilmelerinin nedenleri arasında yer almaz?

#20. İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hale getiren olay olarak ifade edilen iş kazası kavramı 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun hangi maddesinde açıklanmıştır?


#21. Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet sonrası iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hükümler içeren son çıkarılmış kanundur?

#22. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’ne göre dünyada her yıl kaç milyondan fazla çalışan/işçi iş kazası ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatlarını kaybetmektedir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı -1 Vize Deneme Sınavı -2

İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı -1 Vize Deneme Sınavı -2

 

İş Sağlığı Ve Güvenliği Lisans facebook iş sağlığı ve güvenliği

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!