auzefÇocuk Gençlik Ve Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet Ünite-9

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet Ünite-9

#1. Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir. “ Sosyal hizmetin tanımlanması ;………………………………………2001 yılında sosyal hizmeti yeniden tanımlama ihtiyacı duymuştur. Bu tanıma göre sosyal hizmet “ insan hakları ve sosyal adalet ilkelerini temel alan; sosyal değişimi destekleyen, insanların iyilik durumunun geliştirilmesi için insan ilişkilerinde sorun çözmeyi, güçlendirmeyi ve özgürleştirmeyi amaçlayan ve bunun için insan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin teorilerden yararlanarak insanların çevreleri ile etkileşim noktalarına müdahale eden bir meslek ” olarak tanımlanmıştır.

#2. Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir. “ Hem bir ......... hem de bir bilim olarak da tanımlanan sosyal hizmet, toplumlarda meydana gelen değişikliklerin yanı sıra politik değişikliklerden de etkilenmiştir. Mesleksel kimliğinin oluşmasında sahip olduğu bazı özelliklerle diğer yardıma odaklanan disiplinlerden farklılaşmıştır. Sosyal hizmet , her şeyden önce uygulamaya dayalı, bilimsel içerikli bir mesleki süreçtir. Uygulama merkezine insanların yaşam deneyimleri ve çevreleriyle etkileşimlerini koymaktadır.

#3. Günümüz sosyal hizmet anlayışı var olan durumu korumaktan çok toplumsal dinamikleri teşvik ederek ilerlemeyi, değişmeyi motive etmeyi içermektedir. Bu nedenle toplumla sosyal hizmet uygulaması bir dizi farklı yöntemi içinde barındırır. Her bir yöntem sosyal çevrede değişiklik yaratma üzerinde odaklanır. Aşağıdakilerden hangisi bu yöntemlerden biri değildir?

#4. Aşağıdaki parçada boş bırakılan yere gelecek ifade hangisidir “……yıllık bir mesleki birikimin bir sonucu olarak görülebilecek bireylerle sosyal hizmet uygulaması önceleri yoksul ve kimsesiz yardıma muhtaç insanlara yardım etme amacıyla kullanılmış olsa bile, toplumsal değişmenin oluşturduğu pek çok alanda pek çok yeni sorunlar ve gereksinimler karşısında uygulama çerçevesi giderek genişlemiştir. Bireylerle sosyal hizmet günümüzde, devlete ait olan, özel kurum ve kuruluşlarda, sivil toplum kuruluşlarında, sosyal yardım, aile refahı, çocuk refahı, yaşlı refahı, sağlık, eğitim, suçluluk alanı, endüstri vb alanlarda her yaş ve sosyo-ekonomik düzeyde ki kişilere ve ailelere, kadınlar, çocuklar ve gençlere uygulanan bir yöntem niteliğine kavuşmuş bulunmaktadır.”

#5. Bilime dayalı bir disiplin olarak sosyal hizmet, meslekleşme sürecinin aşamaları ve amaçları içinde mesleki müdahale yöntemleri oluşturmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?


#6. Bireylerle sosyal hizmet müdahale yöntemleriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

#7. Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere gelecek ifade hangisidir. “ Bireylerle sosyal hizmet, sosyal hizmet mesleki yöntemsel sürecinin tarihsel süreç içindeki en eski ve köklü yöntemlerinden biridir. Bu sosyal hizmet uygulaması yöntemi tarihsel süreç içinde sosyal kişisel çalışma, vaka çalışması olarak da tanımlanmaktadır. Bu yöntem ilk olarak 1917 de Mary Richmond’un yazmış olduğu “sosyal teşhis” kitabına dayanmaktadır.

#8. Aşağıdaki parçada boş bırakılan yere gelecek ifade hangisidir. “ Sosyal hizmet uzmanları bireylerle sosyal hizmet uygulamasında ............. yaşadığı sorun ve o sorunu ne nitelikte yaşadığına göre değişmekle birlikte pek çok kuramsal yaklaşımdan hem sorunu analiz etmede, hem de sorunun çözümünde yararlanır. Son yıllarda özellikle bireylerle sosyal hizmet uygulamasında bütüncül yaklaşım benimsenin bir kuramsar bütünlük olarak karşımıza çıkmaktadır”.

#9. Sosyal Hizmet uzmanları bireylerle sosyal hizmet uygulamasını gerçekleştirirken hangi modelin sürekli göz önünde tutarlar?

#10. Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere gelecek ifade aşağıdakilerden hangisidir. “ Bilinmektedir ki insanların yaşamları boyunca karşılaştığı sorunların çok önemli bir bölümü, içinde bulundukları .......... yaşamından doğrudan etkilenir.


#11. Ailelerle ve gruplarla sosyal hizmet uygulaması sosyal hizmet literatüründe “........” uygulama olarak ifade edilmektedir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmeldir?

#12. Aşağıdaki parçada boş bırakılan yere gelecek ifade hangisidir. “ Bireylerle sosyal hizmet uygulaması, ……… arasında gerçekleşen ilişki ve etkileşimin bir ürünüdür. Bu ilişki sosyal hizmet uzmanı ile shu mesleki çalışma yaptığı kişi arasındadır. Sosyal hizmette ilişki, hem profesyonel hem de yardım edici bir ilişkidir. Bu ilişki içinde shu kabul edicidir. Kabul etme, shu ; olguya (vaka /case) gerçekçi bir güven duygusu aşılaması, onun duygularına saygı duyması, yargılayıcı ve eleştirel olmayan bir h al içinde olması ile ilgilidir. Bu kabul ediş, olgu için kendi bireysel sorumluluğunu alması, sorunlarını çözebileceğine inanması duygusu vermesi açısından da önemli bir durumdur”.

#13. Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir. “ Sosyal hizmet uzmanları, farklı sorun ve ihtiyaçlara sahip insanlarla çalışabilen meslek elemanlarıdır. ………….sosyal hizmet mesleğinde sadece insanların ve sorunların değil aynı zamanda mesleğin gerçekleştirildiği ortamlar ve faaliyetler içinde geçerlidir. Çalışılan alan, çalışılan kurum ve çalışmanın amacı belirleyici olmakla birlikte günümüzde sosyal hizmet uzmanları yoğunlukla birey ve aileleriyle çalışırken, kimileri de küçük gruplar, örgütler ve toplumlarla, kimileri çocuklarla, kimileri de ergenliğe daha yeni basmış olan bireylerle çalışır. Kimileri ailedeki şiddet sorununu odak alırken, kimileri de yoksullara barınma ve sağlık hizmetlerinin nasıl sağlanacağı sorununu odak alır. “

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuk Gençlik Ve Sosyal Hizmet Ünite-9

1- Günümüz sosyal hizmet anlayışı var olan durumu korumaktan çok toplumsal dinamikleri teşvik ederek ilerlemeyi, değişmeyi motive etmeyi içermektedir. Bu nedenle toplumla sosyal hizmet uygulaması bir dizi farklı yöntemi içinde barındırır. Her bir yöntem sosyal çevrede değişiklik yaratma üzerinde odaklanır. Aşağıdakilerden hangisi bu yöntemlerden biri değildir?

A) Örgütleme
B) Kalkınma
C) Destekleme
D) Değişim
E) Planlama

Cevap : C) Destekleme

2- Bireylerle sosyal hizmet müdahale yöntemleriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Bireylerle sosyal hizmet uygulaması, aile arasında gerçekleşen ilişki ve etkileşimin bir ürünüdür.
B) Son yıllarda özellikle bireylerle sosyal hizmet uygulamasında bütüncül yaklaşım benim senin bir kuramsal bütünlük olarak karşımıza çıkmaktadır.
C) Sosyal Hizmet uzmanları bireylerle sosyal hizmet uygulamasını gerçekleştirirken psikoanalitik yaklaşımı modelini sürekli göz önünde tutarlar.
D) Bireylerle sosyal hizmet günümüzde, sadece özel kurumlarda kişilere ve ailelere özel uygulanan bir yöntemdir.

Cevap : B) Son yıllarda  özellikle bireylerle sosyal hizmet uygulamasında bütüncül yaklaşım benim senin bir kuramsal bütünlük olarak karşımıza çıkmaktadır.

3- Ailelerle ve gruplarla sosyal hizmet uygulaması sosyal hizmet literatüründe “……..” uygulama olarak ifade edilmektedir.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmeldir?

A) mezzo
B) makro
C) mikro
D) marro

Cevap : A) mezzo

4- Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir.
“ Hem bir ……… hem de bir bilim olarak da tanımlanan sosyal hizmet, toplumlarda meydana gelen değişikliklerin yanı sıra politik değişikliklerden de etkilenmiştir. Mesleksel kimliğinin oluşmasında sahip olduğu bazı özelliklerle diğer yardıma odaklanan disiplinlerden farklılaşmıştır. Sosyal hizmet , her şeyden önce uygulamaya dayalı, bilimsel içerikli bir mesleki süreçtir. Uygulama merkezine insanların yaşam deneyimleri ve çevreleriyle etkileşimlerini koymaktadır.

A) Keşif
B) Bakış
C) Vicdan
D) Merhamet
E) Sanat

Cevap : E) Sanat

5- Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir.
“ Sosyal hizmet uzmanları, farklı sorun ve ihtiyaçlara sahip insanlarla çalışabilen meslek elemanlarıdır. ………….sosyal hizmet mesleğinde sadece insanların ve sorunların değil aynı zamanda mesleğin gerçekleştirildiği ortamlar ve faaliyetler içinde geçerlidir. Çalışılan alan, çalışılan kurum ve çalışmanın amacı belirleyici olmakla birlikte günümüzde sosyal hizmet uzmanları yoğunlukla birey ve aileleriyle çalışırken, kimileri de küçük gruplar, örgütler ve toplumlarla, kimileri çocuklarla, kimileri de ergenliğe daha yeni basmış olan bireylerle çalışır. Kimileri ailedeki şiddet sorununu odak alırken, kimileri de yoksullara
barınma ve sağlık hizmetlerinin nasıl sağlanacağı sorununu odak alır. “

A) Farklılık
B) Benzerlik
C) Zıtlık
D) Aynılık
E) Örtüşme

Cevap : A) Farklılık

6- Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere hangi kavram gelmelidir.
“ Sosyal hizmetin tanımlanması ;………………………………………2001 yılında sosyal hizmeti yeniden tanımlama ihtiyacı duymuştur. Bu tanıma göre sosyal hizmet “ insan hakları ve sosyal adalet ilkelerini temel alan; sosyal değişimi destekleyen, insanların iyilik durumunun geliştirilmesi için insan ilişkilerinde sorun çözmeyi, güçlendirmeyi ve özgürleştirmeyi amaçlayan ve bunun için insan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin teorilerden yararlanarak insanların çevreleri ile etkileşim noktalarına müdahale eden bir meslek ” olarak tanımlanmıştır.

A) Amerikan sosyal hizmet birliği
B) Asya pasifik sosyal çalışma konfederasyonu
C) Hacettepe Üniversitesi
D) Uluslararası sosyal hizmet federasyonu
E) Oxford Üniversitesi

Cevap : D) Uluslararası sosyal hizmet federasyonu

7- Bilime dayalı bir disiplin olarak sosyal hizmet, meslekleşme sürecinin aşamaları ve amaçları içinde mesleki müdahale yöntemleri oluşturmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?

A) Psikoterapi
B) Grup terapi
C) Ailelerle çalışma ve grup çalışması
D) Sendikacılık
E) Koparetifçilik

Cevap : C) Ailelerle çalışma ve grup çalışması

8- Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere gelecek ifade hangisidir.
“ Bireylerle sosyal hizmet, sosyal hizmet mesleki yöntemsel sürecinin tarihsel süreç içindeki en eski ve köklü yöntemlerinden biridir. Bu sosyal hizmet uygulaması yöntemi tarihsel süreç içinde sosyal kişisel çalışma, vaka çalışması olarak da tanımlanmaktadır. Bu yöntem ilk olarak
1917 de Mary Richmond’un yazmış olduğu “sosyal teşhis” kitabına dayanmaktadır.

A) Vaka yönetimi
B) Kriz yönetimi
C) Bireylerle sosyal hizmet
D) Süpervizyon
E) Danışma

Cevap : C) Bireylerle sosyal hizmet

9- Aşağıdaki parçada boş bırakılan yere gelecek ifade hangisidir.
“ Bireylerle sosyal hizmet uygulaması, ……… arasında gerçekleşen ilişki ve etkileşimin bir ürünüdür. Bu ilişki sosyal hizmet uzmanı ile shu mesleki çalışma yaptığı kişi arasındadır. Sosyal hizmette ilişki, hem profesyonel hem de yardım edici bir ilişkidir. Bu ilişki içinde shu kabul edicidir. Kabul etme, shu ; olguya (vaka /case) gerçekçi bir güven duygusu aşılaması, onun duygularına saygı duyması, yargılayıcı ve eleştirel olmayan bir h al içinde olması ile ilgilidir. Bu kabul ediş, olgu için kendi bireysel sorumluluğunu alması, sorunlarını çözebileceğine inanması duygusu vermesi açısından da önemli bir durumdur”.

A) Özel
B) Tüzel
C) İki kişi
D) Çok kişi
E) Anlamlı kişi

Cevap : C) İki kişi

10- Aşağıdaki parçada boş bırakılan yere gelecek ifade hangisidir.
“ Sosyal hizmet uzmanları bireylerle sosyal hizmet uygulamasında …………. yaşadığı sorun ve o sorunu ne nitelikte yaşadığına göre değişmekle birlikte pek çok kuramsal yaklaşımdan hem sorunu analiz etmede, hem de sorunun çözümünde yararlanır. Son yıllarda özellikle bireylerle sosyal hizmet uygulamasında bütüncül yaklaşım benimsenin bir kuramsar bütünlük olarak karşımıza çıkmaktadır”.

A) Kişi
B) Olgu
C) Vaka
D) Müracaatçı
E) Hasta

Cevap : B) Olgu

11- Sosyal Hizmet uzmanları bireylerle sosyal hizmet uygulamasını gerçekleştirirken hangi modelin sürekli göz önünde tutarlar?

A) Psikoanalitik yaklaşım
B) Sistem yaklaşımı
C) Gestald yaklaşımı
D) davranışçı model
E) Bilişsel cognitif model

Cevap : B) Sistem yaklaşımı

12- Aşağıdaki parçada boş bırakılan yere gelecek ifade hangisidir.
“……yıllık bir mesleki birikimin bir sonucu olarak görülebilecek bireylerle sosyal hizmet uygulaması önceleri yoksul ve kimsesiz yardıma muhtaç insanlara yardım etme amacıyla kullanılmış olsa bile, toplumsal değişmenin oluşturduğu pek çok alanda pek çok yeni sorunlar ve gereksinimler karşısında uygulama çerçevesi giderek genişlemiştir. Bireylerle sosyal hizmet günümüzde, devlete ait olan, özel kurum ve kuruluşlarda, sivil toplum kuruluşlarında, sosyal yardım, aile refahı, çocuk refahı, yaşlı refahı, sağlık, eğitim, suçluluk alanı, endüstri vb alanlarda her yaş ve sosyo-ekonomik düzeyde ki kişilere ve ailelere, kadınlar, çocuklar ve gençlere uygulanan bir yöntem niteliğine kavuşmuş bulunmaktadır.”

A) 100
B) 80
C) 50
D) 27
E) 15

Cevap : A) 100

13- Aşağıdaki cümlede boş bırakılan yere gelecek ifade aşağıdakilerden hangisidir.
“ Bilinmektedir ki insanların yaşamları boyunca karşılaştığı sorunların çok önemli bir bölümü, içind bulundukları ………. yaşamından doğrudan etkilenir.

A) Devlet
B) millet
C) Coğrafya
D) Din
E) Aile

Cevap : E) Aile

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet Ünite-9

Auzef Sosyal Hizmetler
Telegram Sosyal Hizmetler

Çocuk, Gençlik Ve Sosyal Hizmet Ünite-9

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!