auzefHalkla İlişkiler ve Tanıtımİletişim BilimiMedya ve İletişimTıbbi dokümantasyon ve sekreterlik

İletişim Bilimi 2021 Final Deneme Sınavı-2

#1. Etkili medya analizi süreci aşağıdaki anahtar kavramlardan hangisinden söz edilemez?

#2. Medya Okuryazarlığının kapsamında aşağıdaki kavramlardan hangisi yer almaz?

#3. …………………………………….., üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerini bir bütünlük içerisinde geniş ekonomik ve sosyal süreçle ilişkilendirerek anlama, açıklama ve bunu insancıl değerler ölçüsünde yeniden yapılandırma üzerine odaklanmaktadır. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi uygundur?

#4. “----------------” eğitimi, medya okuryazarı konumuna erişebilmek için insanların izledikleri, anladıkları ve okuduklarıyla ilgili sorular sormaya teşvik eden, soruşturma temelli bir eğitim modelidir.” tanımına uygun düşen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


#6. Bağımlılık kuramından hareketle iletişimin uluslararası boyutunu inceler. Ona göre medya ekonomik işlevlerinin yanı sıra ideolojik işlevler de üstlenmektedir. İnsanlara manipülasyon yoluyla paketlenmiş bilinç sunarak zihinleri yönlendirmektedir. Amerikan emperyalizminin uluslararasılaşması için iletişime nasıl bir işlev yüklendiği ya da bu imparatorluğun varlığını sürdürmesinde iletişim olanaklarının nasıl kullanıldığını deşifre etmeyi kendisine amaç edinmiştir. Yukarıda yer alan düşünceler seçeneklerde yer alan hangi kişiye aittir?

#7. Aşağıdaki Medya Okuryazarlığının ne olmadığına ilişkin ifadelerden hangisi yanlıştır?

#8. İzleyicilerin programlar üzerinden nasıl reklamcılara pazarlandığını araştırmıştır. Kapitalizmin reklam sayesinde pazarı kontrol ettiğini ve talebi istediği gibi yönlendirdiğini belirtmektedir. Reklamların, yaşam biçimleri, sembolik değerler ve zevkleri birleştirerek aslında toplumda anlam sistemi yaratığını bu anlamda izleyicinin reklam verenlere pazarlanan bir emtiaya dönüştürüldüğünü söyler. Yukarıda yer alan düşünceler seçeneklerde yer alan hangi kişiye aittir?

#9. Aşağıdakilerden hangisi Vincent Mosco’nun ekonomi politik yaklaşımında belirlenen ilgi alanlarından değildir?

#10. Herman ve Chomsky’nin (1988) ……………………………… göre Amerikan medyası sürekli propaganda yaparak egemen değerleri insanlara benimsetmektedir. Çünkü kapitalist sistemin varlığını sürdürebilmesi ancak medyanın rıza üretimi ile mümkün olmaktadır. Bu sistemde halkın neyi göreceğine, duyacağına ve düşüneceğine karar verilmekte ve düzenli propaganda kampanyalarıyla kamuoyu yönetilmektedir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi uygundur?


#11. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Herman ve Chomsky, propaganda modeli adını verdikleri yaklaşımlarında medyanın beş haber süzgecinden biri değildir?

#12. Medya Okuryazarlığı eğitimiyle kişilere kazandırılmak istenen temel beceriler arasındaki aşağıdakilerden hangisi yanlış ifade edilmiştir?

#13. Aşağıdaki Beceri Alanlarından hangisi yanlış ifade edilmiştir?

#14. Propaganda modeli aşağıdaki seçeneklerde yer alan hangi konu üzerinde durmaz?

#15. Geri besleme (feed back) ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


#16. Aşağıdakilerden hangisi eleştirel ekonomi politik çalışma konuları arasında yer almaz?

#17. Aşağıdaki sçenekleren hangisine göre, kitle iletişiminin sosyolojik incelemesi kendi kendine yeten profesyonel uzmanlaşma ve çok disiplinli bir yaklaşımda bir öge olarak değil, sosyolojik çözümlemenin kalbini işgal eden genel kültürel ve toplumsal incelemenin bir parçası olarak görülmelidir. Bunun anlamı, ileri kapitalist ülkelerde kitle iletişimi sosyolojisi sınıfsal katmanlaşmanın doğası ve kalıcılığı üzerinde süren tartışmanın parçası olmalıdır?

#18. ……………………….göre kitle kültürü kapitalist sistemin mevcut yapısı ile biçimlenir ve aktarılır. Medya ideolojik biçiminin altında maddi amaçlar da bulundurur. Yani medyanın sunduğu ideoloji belirli bir güç çevresinin maddi kazancıyla ilintilidir. Bu noktada bahsedilmesi gereken medya sahiplerinin neden belirli insanlar olduğu ve medyayı ellerinde tutmak için neden bu kadar çaba harcadıklarıdır. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi uygundur?

#19. Türkiye’de ilk radyo yayını ne zaman yapılmıştır?

#20. Aşağıdaki Medya Okuryazarlığına ilişkin temel ilkelerden hangisi yanlış ifade edilmiştir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

İletişim Bilimi 2021 Final Deneme Sınavı-2

İletişim Bilimi 2021 Final Deneme Sınavı-2

İletişim Bilimi 2021 Final Deneme Sınavı-2

…………………………………….., üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerini bir bütünlük içerisinde geniş ekonomik ve sosyal süreçle ilişkilendirerek anlama, açıklama ve bunu insancıl değerler ölçüsünde yeniden yapılandırma üzerine odaklanmaktadır.
Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi uygundur?

a) Eleştirel ekonomi politik yaklaşım
b) Ekonomi politik yaklaşım
c) Libereal politik yaklaşım
d) Materyalits yaklaşım
e) Tarihsel yaklaşım

Cevap : a) Eleştirel ekonomi politik yaklaşım

Aşağıdaki sçenekleren hangisine göre, kitle iletişiminin sosyolojik incelemesi kendi kendine yeten profesyonel uzmanlaşma ve çok disiplinli bir yaklaşımda bir öge olarak değil, sosyolojik çözümlemenin kalbini işgal eden genel kültürel ve toplumsal incelemenin bir parçası olarak görülmelidir. Bunun anlamı, ileri kapitalist ülkelerde kitle iletişimi sosyolojisi sınıfsal katmanlaşmanın doğası ve kalıcılığı üzerinde süren tartışmanın parçası olmalıdır?

a) Schiller
b) Murdock ve Golding
c) Smyth
d) Garnham
e) Karl Marx

Cevap : b) Murdock ve Golding

Aşağıdakilerden hangisi eleştirel ekonomi politik çalışma konuları arasında yer almaz?

a) Ekonomik erk ile kültürel biçimler arasında dolaysız ve dolayımlanan bağlantılar
b) Kitle iletişim araçlarının mülkiyeti, kontrolü
c) Medya sektörünün diğer sektörlerle ve devletle olan ilişkisi
d) Medya içeriğinin farklılaşması, metalaşma, ticarileşme
e) Medya okuryazarlığının gündeme getirilmesi

Cevap : e) Medya okuryazarlığının gündeme getirilmesi

Aşağıdakilerden hangisi Vincent Mosco’nun ekonomi politik yaklaşımında belirlenen ilgi alanlarından değildir?

a) Küreselleşme
b) Deregülasyon
c) Birleşme
d) Sayısallaşma
e) Kapitalizm

Cevap : e) Kapitalizm

Bağımlılık kuramından hareketle iletişimin uluslararası boyutunu inceler. Ona göre medya ekonomik işlevlerinin yanı sıra ideolojik işlevler de üstlenmektedir. İnsanlara manipülasyon yoluyla paketlenmiş bilinç sunarak zihinleri yönlendirmektedir. Amerikan emperyalizminin uluslararasılaşması için iletişime nasıl bir işlev yüklendiği ya da bu imparatorluğun varlığını sürdürmesinde iletişim olanaklarının nasıl kullanıldığını deşifre etmeyi kendisine amaç edinmiştir.
Yukarıda yer alan düşünceler seçeneklerde yer alan hangi kişiye aittir?

a) Smyth
b) Schiller
c) Murdock
d) Golding
e) Garnham

Cevap : b) Schiller

İzleyicilerin programlar üzerinden nasıl reklamcılara pazarlandığını araştırmıştır. Kapitalizmin reklam sayesinde pazarı kontrol ettiğini ve talebi istediği gibi yönlendirdiğini belirtmektedir. Reklamların, yaşam biçimleri, sembolik değerler ve zevkleri birleştirerek aslında toplumda anlam sistemi yaratığını bu anlamda izleyicinin reklam verenlere pazarlanan bir emtiaya dönüştürüldüğünü söyler.
Yukarıda yer alan düşünceler seçeneklerde yer alan hangi kişiye aittir?

a) Smyth
b) Schiller
c) Golding
d) Garnham
e) Murdock

Cevap : a) Smyth

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Herman ve Chomsky, propaganda modeli adını verdikleri yaklaşımlarında medyanın beş haber süzgecinden biri değildir?

a) Başat medya firmalarının büyüklüğü, mülkiyet yoğunlaşması, medya sahibinin zenginliği ve kar yönelimi
b) Medyanın ana gelir kaynağı olarak reklam
c) Medyanın hükümet ve sermaye ile bu kaynaklardan ve iktidar birimlerince desteklenen ve onaylanan uzmanlar tarafından sağlanan bilgilere aşırı derecede bağımlılığı
d) Medyayı yola getirmenin bir aracı olarak olumsuz eleştiri
e) Kontrol mekanizması olarak kominizmin desteklenmesi

Cevap : e) Kontrol mekanizması olarak kominizmin desteklenmesi

Herman ve Chomsky’nin (1988) ……………………………… göre Amerikan medyası sürekli propaganda yaparak egemen değerleri insanlara benimsetmektedir. Çünkü kapitalist sistemin varlığını sürdürebilmesi ancak medyanın rıza üretimi ile mümkün olmaktadır. Bu sistemde halkın neyi göreceğine, duyacağına ve düşüneceğine karar verilmekte ve düzenli propaganda kampanyalarıyla kamuoyu yönetilmektedir.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi uygundur?

a) Propaganda modeline
b) Etki-tepki modeline
c) Materyalist modeline
d) Çift yönlü akış modeline
e) Ekonomi politik modeline

Cevap : a) Propaganda modeline

Propaganda modeli aşağıdaki seçeneklerde yer alan hangi konu üzerinde durmaz?

a) medya girişimlerinin kapsam bakımından büyümesi,
b) medyanın tedrici olarak merkezileşmesi
c) medyanın belirli ellerde yoğunlaşması
d) küreselleşme sürecinde medyanın sınır ötesine yayılması
e) medyada program içeriğinin çeşitlenmesi

Cevap : e) medyada program içeriğinin çeşitlenmesi

……………………….göre kitle kültürü kapitalist sistemin mevcut yapısı ile biçimlenir ve aktarılır. Medya ideolojik biçiminin altında maddi amaçlar da bulundurur. Yani medyanın sunduğu ideoloji belirli bir güç çevresinin maddi kazancıyla ilintilidir. Bu noktada bahsedilmesi gereken medya sahiplerinin neden belirli insanlar olduğu ve medyayı ellerinde tutmak için neden bu kadar çaba harcadıklarıdır.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi uygundur?

a) Smyth
b) Schiller
c) Murdock
d) Golding
e) Garnham

Cevap : e) Garnham

İletişim Bilimi 2021 Final Deneme Sınavı

“……………………………………………..” eğitimi, medya okuryazarı konumuna erişebilmek için insanların izledikleri, anladıkları ve okuduklarıyla ilgili sorular sormaya teşvik eden, soruşturma temelli bir eğitim modelidir.” tanımına uygun düşen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

a) Medya Eğitimi
b) Medya Öğrenimi
c) Medya Okuryazarlığı
d) Medya Pedagojisi
e) Medya Dünyası

Cevap : c) Medya Okuryazarlığı

Aşağıdaki Medya Okuryazarlığına ilişkin temel ilkelerden hangisi yanlış ifade edilmiştir?

a) Medya Okuryazarlığı Bir Kategori Değildir
b) Medya Okuryazarlığı Becerilerimizi Sürekli Geliştirmeliyiz
c) Medya Okuryazarlığı Tek Boyutludur
d) Temel Amaç Kişiye Kontrol Gücü Kazandırmaktır
e) Medya Okuryazarlığında Temel Amaç, Doğruluğu ve Objektifliği Tartışılmaz Bilgilerin Arayışına Girmek Değildir.

Cevap : c) Medya Okuryazarlığı Tek Boyutludur

Medya Okuryazarlığının kapsamında aşağıdaki kavramlardan hangisi yer almaz?

a) Erişim
b) Çözümleme
c) Değerlendirme
d) Türetme
e) Üretme

Cevap : d) Türetme

Aşağıdaki Beceri Alanlarından hangisi yanlış ifade edilmiştir?

a) Bilişsel Alan
b) Davranışsal Alan
c) Estetik Alan
d) Değerler Alanı
e) Duygusal Alan

Cevap : b) Davranışsal Alan

Aşağıdaki Medya Okuryazarlığının ne olmadığına ilişkin ifadelerden hangisi yanlıştır?

a) Medya okuryazarlığı eleştirel bir bakış açısıyla medyayı ve medya iletilerini sorgulamayı içerse de, “medyaya saldırmak ya da bütün suçu medyaya atmak” değildir.
b) Medya iletisi üretmek, Medya Okuryazarlığının önemli bir bileşeni olmakla birlikte tek başına Medya Okuryazarlığı değildir.
c) Televizyon, video ya da diğer medya materyallerini kullanarak öğretim yapmak, Medya Okuryazarlığı değildir.
d) Medya Okuryazarlığı, “televizyondan uzak kalmak” değil; televizyon ve diğer medyanın iletilerini eleştirel bir yolla okumaktır.
e) Medya okuryazarlığı politik/ideolojik/önyargılı temsillere bakarak bir yanlış ya da kötü arama çabasıdır.

Cevap : e) Medya okuryazarlığı politik/ideolojik/önyargılı temsillere bakarak bir yanlış ya da kötü arama çabasıdır.

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

a) Tüm medya kurgulardan ibarettir.
b) Medya gerçekliği kurar, gerçeklik kurgular.
c) İzleyici medyada bağlamı tartışır
d) Medyanın ticari içermeleri vardır.
e) Medya ideolojik ve değersel mesajlar içerir.

Cevap : c) İzleyici medyada bağlamı tartışır

Etkili medya analizi süreci aşağıdaki anahtar kavramlardan hangisinden söz edilemez?

a) Tüm medya mesajları kurgudur.
b) Dil inşasında her bir medyanın farklı karakteristiği, güçlü yanları ve eşsiz bir dili vardır.
c) Medya mesajları belirli amaçlar için üretilmiştir.
d) Medya ve medya mesajları; inanışları, tutumları, davranışları, değerleri ve demokratik süreci etkilemez.
e) Tüm araçlar ve mesajlar gömülü değerler ve bakış açıları barındırır.

Cevap : d) Medya ve medya mesajları; inanışları, tutumları, davranışları, değerleri ve demokratik süreci etkilemez.

Medya Okuryazarlığı eğitimiyle kişilere kazandırılmak istenen temel beceriler arasındaki aşağıdakilerden hangisi yanlış ifade edilmiştir?

a) Medya kapsamındaki bilgi kaynaklarını ve kanallarını özellikleriyle tanıma.
b) Medya üretiminin temelinde yatan düşüncelerin ve değerlerin nasıl analiz edileceğini öğrenme.
c) Medyanın isimler, tarihler, tanımlar ve ortamlarla ifade edilebilen kurgusal olaylara dayalı bilgiyi ne denli kapsadığını inceleme.
d) Medya kapsamında aşk, nefret, mutluluk ve kızgınlık gibi duyguların nasıl aktarılması gerektiğini anlatma.
e) Materyal üretim aşamalarını öğrenerek, düşünceleri gerektiğinde medya ortamlarında ifade etme.

Cevap : c) Medyanın isimler, tarihler, tanımlar ve ortamlarla ifade edilebilen kurgusal olaylara dayalı bilgiyi ne denli kapsadığını inceleme.

İletişim Bilimi

Telegram Tıbbi Dokümantasyon Ve Sekreterlik

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!