auzefiş sağlığı ve güvenliğiİş Sağlığı ve GüvenliğiMadenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği

Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Final Deneme Sınavı -1

Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Final Deneme Sınavı -1

#1. Patlayıcı maddelerin taşınması işinde bir kişinin taşıyabileceği enfazla patlayıcı madde miktarı aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#2. Aşağıdakilerden hangisi Delme ve Patlatma iş süreçlerinde kullanılan cihazlardan biri değildir ?

#3. Aşağıdakilerden hangisi yemlemeye duyarlı patlayıcı madde türüdür ?

#4. Sondaj matkabının sondaj yüzeyinde kolay ilerleyebilmesi ve açılan sondaj kuyusunun mukavemetinin arttırılabilmesi için kuyu içerisine sondaj sıvısının gönderilmesi gerekmektedir. Sondaj sıvısının kuyu içerisine tijler vasıtasıyla iletilmesini sağlayan ekipman ……. veya ……… olarak isimlendirilmektedir. Cümledeki boşluklara sırasıyla getirilmesi gereken kavramlar aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#5. Deliklere doldurulmuş olan patlayıcı maddelerin infilak ettirilmesi işleminin başlatılmasına ne ad verilmektedir?


#6. Masalı dönme ünitesine sahip sondaj makinelerinde kullanılan ……., döner masaya bağlı olarak motordan aldığı hareket kuvvetini matkaba ileten sondaj makinesi elemanıdır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#7. Delme ve Patlatma iş süreçleri için hazırlanacak yönergede aşağıdaki hususlardan hangisi konu edilmez?

#8. Aşağıdakilerden hangisi Delme ve Patlatma iş süreçlerinin olumsuz çevresel etkilerinden biri değildir?

#9. Aşağıdakilerden hangisi sondaj çalışmaları sırasında ve sonrasında alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinden biri değildir?

#10. Aşağıdakilerden hangisi madencilik faaliyetlerinde kullanılan sondaj çeşitlerinden biri değildir ?


#11. Aşağıdakilerden hangisi sondaj çalışmalarına başlanılmadan önce alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinden biri değildir?

#12. Aşağıdakilerden hangisi patlayıcı maddelerin depolanmasında ve taşınmasında alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarından biri değildir ?

#13. Sondaj makina sistemlerinde, matkap üzerine asıl yükü ileten ve sondaj kuyusunun istikamet doğrultusunda delinmesini sağlayan ekipman aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#14. Elektrikli kapsüllerle yapılan ateşlemede patlatma işi tamamlandıktan sonra emniyetli bir şekilde atım sahasına girilmesi için bekleme süresi aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#15. Delme ve Patlatma işlerinde kullanılan kimyasalların meydana getirdiği reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı ve basınç kuvveti aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?


#16. Aşağıdaki makinelerden hangisi patlama öncesi delik delme işinde kullanılmaktadır?

#17. Aşağıdakilerden hangisi sondaj yöntemlerinden biridir ?

#18. Sondaj makinesi ile kayaç içerisinde gerçekleştirilen ilerleme doğrultusunda, matkap tarafından kesilen parçalardan oluşan numuneyi yani karotu içine alarak yerüstüne çıkarılmasını sağlayan ekipmana ……….. adı verilmektedir. Cümledeki boşluğa aşğıdakilerden hangisi getirilmelidir ?

#19. Aşağıda sondajla ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur ?

#20. Sondaj çalışmalarında, sondaj ünitelerini belirli bir hız ve kuvvetle döndüren bununla birlikte sondaj yüzeyine baskı uygulayan ana üniteler döndürme ünitesi olarak isimlendirilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi döndürme üniteleri çeşitlerinden birisidir ?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Final Deneme Sınavı -1

Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Final Deneme Sınavı -1

Aşağıda sondajla ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur ?

a) Sondaj herhangi bir amaç için yer kabuğu içerisine özellikli aletler vasıtasıyla dairesel delik açma işlemine verilen isimdir.
b) Sondaj cevher adı verilen minerallerin yeryüzüne çıkarma işlemidir.
c) Sondaj yalnızca madencilik faaliyetlerine özgü bir iş sürecidir.
d) Sondaj işlerinde kullanılan makineler genelde güneş enerjisi ile çalışmaktadır.
e) Madencilikte sondaj işleri sadece arama safhasında söz konusudur.

Cevap : a) Sondaj herhangi bir amaç için yer kabuğu içerisine özellikli aletler vasıtasıyla dairesel delik açma işlemine verilen isimdir.

Aşağıdakilerden hangisi madencilik faaliyetlerinde kullanılan sondaj çeşitlerinden biri değildir ?

a) Arama Sondajları
b) Üretim Sondajları
c) Geliştirme Sondajları
d) Kapatma Sondajları
e) Su Sondajları

Cevap : d) Kapatma Sondajları

Aşağıdakilerden hangisi sondaj yöntemlerinden biridir ?

a) Kesmeli Sondaj Yöntemi
b) Kuyu Üstü Sondaj Yöntemi
c) Darbeli Sondaj Yöntemi
d) Kaideli Sondaj Yöntemi
e) Koşutsuz Sondaj Yöntemi

Cevap : c) Darbeli Sondaj Yöntemi

Sondaj makinesi ile kayaç içerisinde gerçekleştirilen ilerleme doğrultusunda, matkap tarafından kesilen parçalardan oluşan numuneyi yani karotu içine alarak yerüstüne çıkarılmasını sağlayan ekipmana ……….. adı verilmektedir. Cümledeki boşluğa aşğıdakilerden hangisi getirilmelidir ?

a) Tij
b) Karotiyer
c) Sondaj Çamuru
d) Morset
e) Matkap

Cevap : b) Karotiyer

Sondaj çalışmalarında, sondaj ünitelerini belirli bir hız ve kuvvetle döndüren bununla birlikte sondaj yüzeyine baskı uygulayan ana üniteler döndürme ünitesi olarak isimlendirilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi döndürme üniteleri çeşitlerinden birisidir ?

a) Karotlu
b) Darbeli
c) Su Başlıklı
d) Morsetli
e) Basınçlı

Cevap : d) Morsetli

Sondaj matkabının sondaj yüzeyinde kolay ilerleyebilmesi ve açılan sondaj kuyusunun mukavemetinin arttırılabilmesi için kuyu içerisine sondaj sıvısının gönderilmesi gerekmektedir. Sondaj sıvısının kuyu içerisine tijler vasıtasıyla iletilmesini sağlayan ekipman ……. veya ……… olarak isimlendirilmektedir. Cümledeki boşluklara sırasıyla getirilmesi gereken kavramlar aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

a) Morset – Döner masa
b) Su başlığı – Fırdöndü
c) Su hortumu – Morset
d) Su hortumu – Akifer
e) Sondaj pimi – Morset

Cevap : b) Su başlığı – Fırdöndü

Sondaj makina sistemlerinde, matkap üzerine asıl yükü ileten ve sondaj kuyusunun istikamet doğrultusunda delinmesini sağlayan ekipman aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

a) Ağırlık Boruları
b) Tij
c) Matkap
d) Kelly Ünitesi
e) Fırdöndü

Cevap : a) Ağırlık Boruları

Aşağıdakilerden hangisi sondaj çalışmalarına başlanılmadan önce alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinden biri değildir?

a) Maden sondaj makineleri, çalışma alanına yürütülmeden önce makinanın yürüyüş güzergâhı incelenmeli ve yürüyüş yolundan kaynaklı riskler ve tehlikeler bertaraf edilmeden çalışmalara başlanılmamalıdır.
b) Maden sondaj makineleri, çalıştırılmadan önce rutin bakımları yapılmalı ve bununla birlikte sondaj makinesinin yürüyüş aksamı kontrol edilmelidir.
c) Sondaj makinesinin yürütülmesi işlemini gerçekleştirecek operatörün görüş açısında olmayan alanların kontrolünü sağlamak üzere sondaj makinesinin iki yanında yardımcı personel bulunmalıdır.
d) Sondaj makinesinin yürütülmesi esnasında yardımcı personeller ile maden arama sondajı makinesi arasında en az 2 metrelik güvenlik mesafesi bırakılacak şekilde çalışmalar yapılmalıdır.
e) Çalışma alanına getirilen sondaj makinesinin ayakları zemine sağlam oturacak şekilde ayarlanmalı ve sistem dengede olmalıdır.

Cevap : d) Sondaj makinesinin yürütülmesi esnasında yardımcı personeller ile maden arama sondajı makinesi arasında en az 2 metrelik güvenlik mesafesi bırakılacak şekilde çalışmalar yapılmalıdır.

Aşağıdakilerden hangisi sondaj çalışmaları sırasında ve sonrasında alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinden biri değildir?

a) Sondaj çalışmalarında kullanılan sondaj makinelerini gerekli sağlık ve güvenlik önlemleri alınmak şartıyla müsait olan çalışanlar tarafından kullanılması sağlanmalıdır.
b) Sondaj makinelerinin çalışmaları sırasında çıkardıkları gürültü seviyesi 85 dB (A) ses seviyesinden yüksek olması durumunda çalışanların çalışmalar sırasında baş üstü veya kulak içi kulak koruyucu kullanmaları sağlanmalıdır.
c) Sondaj makinesinde herhangi bir arıza meydana gelmesi durumunda onarım ve bakım çalışmalarına geçilmeden evvel sondaj makinesi durdurulmalı ve kullanılan su hortumları sabitlenmelidir.
d) Yakıt ikmali sırasında da sondaj makineleri mutlaka durdurulmalıdır.
e) Sondaj çalışmaları sırasında herhangi bir acil durum meydana gelmesi durumunda sondaj makineleri üzerinde çalışanların kolayca ulaşılabilecekleri ve görebilecekleri yerlerde acil durdurma butonları bulunmalıdır.

Cevap : a) Sondaj çalışmalarında kullanılan sondaj makinelerini gerekli sağlık ve güvenlik önlemleri alınmak şartıyla müsait olan çalışanlar tarafından kullanılması sağlanmalıdır.

Masalı dönme ünitesine sahip sondaj makinelerinde kullanılan ……., döner masaya bağlı olarak motordan aldığı hareket kuvvetini matkaba ileten sondaj makinesi elemanıdır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

a) Morset
b) Kelly Ünitesi
c) Fırdöndü
d) Tij
e) Karotiyer

Cevap : b) Kelly Ünitesi

Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Final Deneme Sınavı -1

Delme ve Patlatma işlerinde kullanılan kimyasalların meydana getirdiği reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı ve basınç kuvveti aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

a) ISI (°C) BASINÇ (Gpa)
3.000 10
b) ISI (°C) BASINÇ (Gpa)
300 1
c) ISI (°C) BASINÇ (Gpa)
30.000 30
d) ISI (°C) BASINÇ (Gpa)
400 2
e) ISI (°C) BASINÇ (Gpa)
4.000 20

Cevap : a) ISI (°C) BASINÇ (Gpa)
3.000 10

Aşağıdakilerden hangisi Delme ve Patlatma iş süreçlerinin olumsuz çevresel etkilerinden biri değildir?

a) Hava şokuna neden olması
b) Yer sarsıntısına neden olması
c) Ozon tabakasında zararlara neden olması
d) Toz oluşumuna neden olması
e) Kayaç ve taş parçalarının savrulmasına neden olması

Cevap : c) Ozon tabakasında zararlara neden olması

Aşağıdaki makinelerden hangisi patlama öncesi delik delme işinde kullanılmaktadır?

a) Loader
b) Eskavatör
c) Dragline
d) Rok
e) Paletli Loader

Cevap : d) Rok

Aşağıdakilerden hangisi Delme ve Patlatma iş süreçlerinde kullanılan cihazlardan biri değildir ?

a) Manyetolar
b) Kelly ünitesi
c) Dijital sismograflar
d) Delik içi kontrol cihazları
e) Devre kontrol cihazları

Cevap : b) Kelly ünitesi

Aşağıdakilerden hangisi yemlemeye duyarlı patlayıcı madde türüdür ?

a) Jelatin dinamit
b) Kapsüle duyarlı dinamit
c) Emülsüyon dinamit
d) Sismik dinamit
e) Amonyum nitrat

Cevap : e) Amonyum nitrat

Deliklere doldurulmuş olan patlayıcı maddelerin infilak ettirilmesi işleminin başlatılmasına ne ad verilmektedir?

a) Sıkılama
b) Patlatma
c) Yakma
d) Ateşleme
e) Küpeçleme

Cevap : d) Ateşleme

Delme ve Patlatma iş süreçleri için hazırlanacak yönergede aşağıdaki hususlardan hangisi konu edilmez?

a) Patlayıcı madde depolarının yerini gösterir planlar
b) Şantiye yakıt tüketim planı
c) Tecrit (ayırma) tedbirleri
d) Patlayıcı maddelerin taşınmasına dair kuralları
e) Ateşleyiciler ile patlayıcı madde depolarına girmeye yetkili çalışanların listesi

Cevap : b) Şantiye yakıt tüketim planı

Aşağıdakilerden hangisi patlayıcı maddelerin depolanmasında ve taşınmasında alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarından biri değildir ?

a) Patlayıcı maddelerin ve kapsüllerin mutlaka aynı sandık içerisinde taşınması gerekmektedir.
b) Ateşleme elemanlarından manyeto ve patlayıcı madde sandıklarının anahtarları mutlaka ateşçiler tarafından muhafaza edilmelidir.
c) Ateşçilerin ve patlayıcı madde deposuna girecek yetkili kişilerin üzerlerindeki olası statik elektriğe karşı mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır
d) Depolardaki patlayıcı madde ve ateşleyici ekipmanların tüketim ve stok kayıtları mutlaka tutulmalıdır.
e) Patlayıcı maddelerin sadece bu işe özgü üretilmiş özel sandıklar içerisinde taşınması gerekmektedir.

Cevap : a) Patlayıcı maddelerin ve kapsüllerin mutlaka aynı sandık içerisinde taşınması gerekmektedir.

Patlayıcı maddelerin taşınması işinde bir kişinin taşıyabileceği enfazla patlayıcı madde miktarı aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

a) 3 kg
b) 5 kg
c) 8 kg
d) 10 kg
e) 12 kg

Cevap : d) 10 kg

Elektrikli kapsüllerle yapılan ateşlemede patlatma işi tamamlandıktan sonra emniyetli bir şekilde atım sahasına girilmesi için bekleme süresi aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

a) 5 Dakika
b) 10 Dakika
c) 20 Dakika
d) 30 Dakika
e) 60 Dakika

Cevap : a) 5 Dakika

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!