auzefSosyal HizmetSosyal Hizmette Uygulama Alanları

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020-2021 Vize-2

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020-2021 Vize-2

#1. Sosyal hizmet öğrencilerinin bir danışmanın yönlendirmesiyle sosyal hizmet kurum, kuruluş ve ortamlarda müracaatçı sistemi ile çalıştıkları eğitim sürecinde elde ettikleri teorik bilgi ve becerilerini hayata geçirdikleri süreç olarak tanımlanan kavram hangisidir?

#2. Aşağıdakilerden hangisi aile danışmanlığı yapan sosyal çalışmacının yerine getirmesi gereken rollerden biri değildir?

#3. Aşağıdakilerden hangisi çocuklarla yapılan adli görüşmede çocuğun ifade ettiği mesajı doğru alabilmek için önerilen yöntemlerden biri değildir?

NOT: Çocuğun ifade ettiği mesajı doğru alabilmek için öneriler:
-Bebeksi konuşma tarzını kullanmayın.
-Çocuk ne diyorsa onu temel alın, tahminler çıkarmaya çalışmayın, niyet okuyuculuğu yapmayın.
-Çocuğun anlamayacağı kavramları kullanmaktan kaçının.
-Aynı anda sadece tek bir konudaki görüşlerini alacak sorular sorun. Çoklu soru sormayın ya da birden fazla konuyu birden açmayın.
-Küçük cümle yapılarıyla konuşun.

#4. Türk medeni kanununa göre korunmaya muhtaç çocuğun evlat edindirilmesine anne babası tarafından verilen iznin mahkeme tarafından kabul edilmesi şeklinde gerçekleşen karar aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Aile içi iletişimde ailenin duygusal bağlılık düzeyini tanımlayan ve aile üyeleri arasında ayrılık-bütünlük dengesini açıklayan boyut aşağıdakilerden hangisidir?


#6. Ailelere yardım eden danışmanın, aile üyeleriyle arasında güven ilişkisi oluşturulmalıdır. Psikolojik sağaltım işini yürütmek üzere ortak çalışma ilişkisine ne ad verilmektedir?

NOT: Ailelere yardım etmedeki ilk basamak danışmanların kendileriyle aile üyeleri arasında güven oluşturmalarıdır. Bu aşamaya aileyle raport oluşturma (destekleyici ilişki başlatma) bir başka ifadeyle katılım ya da katılma denir. Katılma aileyle terapötik işbirliği kurma anlamına gelir. Terapötik işbirliği, sağaltım işini yürütmek üzere danışan ve danışman arasında kurulan ortak bir çalışma ilişkisidir.

#7. Aile danışmanlığı sürecinde danışmanın “durumunuz bir günde bu hale gelmedi ve düzelmesi de öyle hızlı olmayacak ama bence çaba gösterirseniz değişecektir” ifadesini kullanmasının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

#8. Korunmaya muhtaç çocuğun koruyucu aile yanına yerleştirilmesindeki temel amaç aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Toplumun sosyal kontrol gücünü zayıflatan ve aile yapısını etkileyen sosyal düzensizlik ve eşitsizlik olgusunun en temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

#10. Türkiye’deki sosyal yardım faaliyetlerinin kapsamlı bir şekilde yürütülmesini sağlayan sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik fonu hangi yılda kurulmuştur?

NOT: Türkiye’de sosyal yardım faaliyetleri, sürekli ve kapsamlı olarak, 1986 yılında 3294 sayılı Kanun ile kurulan “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu” kaynaklarıyla yürütülmektedir.


#11. I. Bir an önce sonuca varmaya çalışmak II. aile üyeleri arasındaki iletişime açıklık kazandırmak III. dirençle başa çıkmak IV. herkesi mutlu etmeye çalışmak V. işlevsel olmayan davranışları değiştirmek Aile danışmanlığı, aile bireylerinin birlikte katılacağı oturumlara liderlik yapmayı gerektirecek deneyime ve danışmanlık becerisine sahip meslek elemanlarının yapacağı bir uygulamadır. Dolayısıyla aile danışmanlığı yapan sosyal çalışmacı eklektik bir yaklaşım kullanarak yukarıdaki hangi ortak terapötik etkinliklerde bulunmak zorundadır?

NOT: Aile danışmanlığı yapan sosyal çalışmacının yaklaşımı ne olursa olsun aile danışmanlığının belli aşamalardan oluşan sistematik bir süreci vardır. Aileyle çalışan danışmanlar hangi yaklaşımı kullanırlarsa kullansınlar; aile üyeleri arasındaki iletişime açıklık kazandırmak, dirençle başa çıkmak ve işlevsel olmayan davranışları değiştirmek gibi ortak terapötik etkinliklerde bulunmak zorundadırlar.

#12. Türk medeni kanununun 315. Maddesinde evlat edinme işleminin mahkeme kararı ile kurulacağı belirtilmiştir. Mahkemenin evlat edinme hususunda vereceği karar hukuki bir ilişki kurulması sonucunu doğurması nedeniyle hangi karar türü olarak kabul edilmektedir?

#13. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından çalışabilir durumda bulunan yoksul ve muhtaç vatandaşların kendi işlerini kurarak geçimlerini sağlamaları ve sürdürülebilir gelire kavuşmaları amacıyla yapılan yardım türü hangisidir?

#14. Sosyal çalışmacı adayı olarak uygulama yapan öğrencinin kurumla ilgili öncelikle edinmesi gereken temel bilgi hangisidir?

#15. I. Tıbbi tedavi hizmetleri II. Koruyucu önleyici hizmetler III. Medikal erken tanı hizmetleri IV. Müdahale hizmetleri Çocuk istismarı, aile içi şiddet ve bakıma muhtaçlık gibi sosyal sorunların çözümünde uygulamaya konulan sosyal hizmetlerden hangilerini kapsamaktadır?


#16. Suça sürüklenen çocuk hakkında suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen süreçte hangi adli işlem gerçekleştirilmektedir?

#17. I. Sosyal ilişkiler kuramama II. ilgi gösterenlere karşı kuşkulu ve duyarsız davranma III. umutlu ve dışa dönük olma IV. depresif bir ruh hali gösterme V. güvenli bağlanma ilişkisi kurma Çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında büyüyen çocukların gelişimlerini inceleyen araştırmalar, bu çocukların duygusal ve sosyal gelişimlerinin olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Kurum bakımında yetişen çocuklarda duygusal uyarı eksikliği nedeniyle yukarıdaki durumlardan hangilerinin görülme olasılığı yüksektir?

NOT: Kurum bakımında yetişen çocuklar duygusal uyarı eksikliği nedeni ile sosyal ilişkiler kuramamakta, ilgi gösterenlere karşı kuşkulu ve duyarsız davranmakta, mutsuz, apatik, içine kapanık ve depresif bir ruh hali göstermektedir. Onları seven ve güven duyabilecekleri bir modelden yoksun olduklarından diğer insanlara karşı sevgi göstermeyi öğrenmemekte ve insanlara sevgi bağı ile bağlanamamaktadırlar.

#18. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 31/1 maddesi uyarınca fiili işlediği tarihte 12 yaşını doldurmamış çocukların ceza sorumluluğu kapsamında olan çocuklara aşağıdaki işlemlerden hangisinin yapılması uygundur?

#19. Aile danışmanlığı hizmeti alan bir ailede eğer aile üyeleri birbirlerine çok az vakit ayırıyor ve genellikle ihtiyaçlarını ve isteklerini dışarıda gideriyorlarsa bu tarz bir ailenin birliktelik düzeyi aşağıdakilerden hangisidir?

NOT: Birliktelik boyutunun 4 düzeyi vardır: Kopuk, ayrı, bağlı ve iç içe. Birlikteliği ve bütünlüğü az olan aileler, “kopuk” olarak nitelendirilir. Bu ailelerde, üyeler arasındaki bağlılık çok zayıftır ve aile üyeleri birbirlerine çok az vakit ayırır.

#20. Kişinin belli bir fiziksel veya ruhsal rahatsızlığa yakalanma ihtimalini artıran durumlar yada davranışlar olarak tanımlanan kavram hangisidir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020-2021 Vize-2

1- I. Tıbbi tedavi hizmetleri
II. Koruyucu önleyici hizmetler
III. Medikal erken tanı hizmetleri
IV. Müdahale hizmetleri
Çocuk istismarı, aile içi şiddet ve bakıma muhtaçlık gibi sosyal sorunların çözümünde uygulamaya konulan sosyal hizmetlerden hangilerini kapsamaktadır?

A) I, III ve IV
B) I, II ve III
C) III ve IV
D) II ve IV
E) II ve III

Cevap : D) II ve IV

2- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 31/1 maddesi uyarınca fiili işlediği tarihte 12 yaşını doldurmamış çocukların ceza sorumluluğu kapsamında olan çocuklara aşağıdaki işlemlerden hangisinin yapılması uygundur?

A) ceza sorumluluğunun olup olmadığının araştırılması
B) çocuk hakkında iddianame hazırlanması
C) çocuğun denetimli serbestlikten yararlandırılması
D) çocuğa özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanması
E) çocuğun kovuşturmasının bizzat çocuk hakimi tarafından yapılması

Cevap : D) çocuğa özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanması

3- Aşağıdakilerden hangisi çocuklarla yapılan adli görüşmede çocuğun ifade ettiği mesajı doğru alabilmek için önerilen yöntemlerden biri değildir?

A) küçük cümle yapılarıyla konuşun
B) aynı anda sadece tek bir konudaki görüşlerini alacak sorular sorun
C) bebeksi konuşma tarzını kullanmayın
D) çocuğun anlamayacağı kavramları kullanmaktan kaçının
E) çocuğun ifadelerinden tahminler çıkarmaya çalışın

Cevap : E) çocuğun ifadelerinden tahminler çıkarmaya çalışın
NOT: Çocuğun ifade ettiği mesajı doğru alabilmek için öneriler:
-Bebeksi konuşma tarzını kullanmayın.
-Çocuk ne diyorsa onu temel alın, tahminler çıkarmaya çalışmayın, niyet okuyuculuğu yapmayın.
-Çocuğun anlamayacağı kavramları kullanmaktan kaçının.
-Aynı anda sadece tek bir konudaki görüşlerini alacak sorular sorun. Çoklu soru sormayın ya da birden fazla konuyu birden açmayın.
-Küçük cümle yapılarıyla konuşun.

4- Aile içi iletişimde ailenin duygusal bağlılık düzeyini tanımlayan ve aile üyeleri arasında ayrılık-bütünlük dengesini açıklayan boyut aşağıdakilerden hangisidir?

A) birliktelik
B) bağlılık
C) esneklik
D) farkındalık
E) iletişim

Cevap : A) birliktelik

5- Toplumun sosyal kontrol gücünü zayıflatan ve aile yapısını etkileyen sosyal düzensizlik ve eşitsizlik olgusunun en temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) küreselleşmeyle birlikte sosyal risklerin kontrol altına alınması
B) denetim eksikliği nedeni ile etkili sosyal güvencelerin sağlanamaması
C) sanayileşme nedeniyle işçilerin asgari geçim düzeyinin değişmesi
D) kırsal yerleşim birimlerinde okullaşma oranının düşük olması
E) küçük yerleşim yerlerinde yaşayan insanların büyük şehirlere göç etmesi

Cevap : E) küçük yerleşim yerlerinde yaşayan insanların büyük şehirlere göç etmesi

6- Ailelere yardım eden danışmanın, aile üyeleriyle arasında güven ilişkisi oluşturulmalıdır. Psikolojik sağaltım işini yürütmek üzere ortak çalışma ilişkisine ne ad verilmektedir?

A) asgari düzeyde teşvik
B) içeriğin yansıtılması
C) ekip çalışması
D) duyguların yansıtılması
E) terapötik iş birliği

Cevap : E) terapötik iş birliği
NOT: Ailelere yardım etmedeki ilk basamak danışmanların kendileriyle aile üyeleri arasında güven oluşturmalarıdır. Bu aşamaya aileyle raport oluşturma (destekleyici ilişki başlatma) bir başka ifadeyle katılım ya da katılma denir. Katılma aileyle terapötik işbirliği kurma anlamına gelir. Terapötik işbirliği, sağaltım işini yürütmek üzere danışan ve danışman arasında kurulan ortak bir çalışma ilişkisidir.

7- Sosyal çalışmacı adayı olarak uygulama yapan öğrencinin kurumla ilgili öncelikle edinmesi gereken temel bilgi hangisidir?

A) kurumun hizmet sunum süreçleri
B) kurumun hizmet alanları
C) müracaatçıların psiko sosyal durumları
D) kurumun kayıt sistemi
E) müracaatçıların arşiv bilgileri

Cevap : B) kurumun hizmet alanları

8- Kişinin belli bir fiziksel veya ruhsal rahatsızlığa yakalanma ihtimalini artıran durumlar yada davranışlar olarak tanımlanan kavram hangisidir?

A) risk faktörü
B) risk durumu
C) riskli grup
D) risk
E) risk yönetimi

Cevap : A) risk faktörü

9- Suça sürüklenen çocuk hakkında suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen süreçte hangi adli işlem gerçekleştirilmektedir?

A) adli muayene
B) adli kontrol
C) ceza infaz
D) kovuşturma
E) soruşturma

Cevap : E) soruşturma

10- Aşağıdakilerden hangisi aile danışmanlığı yapan sosyal çalışmacının yerine getirmesi gereken rollerden biri değildir?

A) Danışmanlık süreci danışmanın katılımcı gözlemci ve geliştirici rol üstlendiği süreçtir
B) Danışmanlık süreci danışman ile ailenin ortak çabasıyla yürütülmektedir
C) Danışman değişim için uygun atmosferi oluşturmak sorumludur
D) Danışman aileyi destekleyerek ve onlara sorular sorarak değişim sürecinde liderlik eder
E) Değişim nihai olarak danışmanın sorumluluğundadır ve uygun çözümü tercih etmelidir

Cevap : E) Değişim nihai olarak danışmanın sorumluluğundadır ve uygun çözümü tercih etmelidir

11- Sosyal hizmet öğrencilerinin bir danışmanın yönlendirmesiyle sosyal hizmet kurum, kuruluş ve ortamlarda müracaatçı sistemi ile çalıştıkları eğitim sürecinde elde ettikleri teorik bilgi ve becerilerini hayata geçirdikleri süreç olarak tanımlanan kavram hangisidir?

A) sosyal hizmet uygulaması
B) sosyal hizmet danışmanlığı
C) sosyal hizmet etiği
D) sosyal hizmet ortam incelemesi
E) sosyal hizmet mevzuatı

Cevap : A) sosyal hizmet uygulaması

12- Aile danışmanlığı hizmeti alan bir ailede eğer aile üyeleri birbirlerine çok az vakit ayırıyor ve genellikle ihtiyaçlarını ve isteklerini dışarıda gideriyorlarsa bu tarz bir ailenin birliktelik düzeyi aşağıdakilerden hangisidir?

A) kaotik
B) bağlı
C) kopuk
D) ayrı
E) iç içe geçmiş

Cevap : C) kopuk
NOT: Birliktelik boyutunun 4 düzeyi vardır: Kopuk, ayrı, bağlı ve iç içe. Birlikteliği ve bütünlüğü az olan aileler, “kopuk” olarak nitelendirilir. Bu ailelerde, üyeler arasındaki bağlılık çok zayıftır ve aile üyeleri birbirlerine çok az vakit ayırır.

13- Aile danışmanlığı sürecinde danışmanın “durumunuz bir günde bu hale gelmedi ve düzelmesi de öyle hızlı olmayacak ama bence çaba gösterirseniz değişecektir” ifadesini kullanmasının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) aileyi başka kuruma yönlendirme
B) ailede değişimin mümkün olmadığını vurgulama
C) aile üyelerinin çabalarının yönünü değiştirme
D) ailelerin beklentisini değiştirme
E) aileye umut verme

Cevap : E) aileye umut verme

14- Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından çalışabilir durumda bulunan yoksul ve muhtaç vatandaşların kendi işlerini kurarak geçimlerini sağlamaları ve sürdürülebilir gelire kavuşmaları amacıyla yapılan yardım türü hangisidir?

A) eğitim desteği
B) tarımsal destek
C) proje desteği
D) sosyal konut desteği
E) aile desteği

Cevap : C) proje desteği

15- I. Sosyal ilişkiler kuramama
II. ilgi gösterenlere karşı kuşkulu ve duyarsız davranma
III. umutlu ve dışa dönük olma
IV. depresif bir ruh hali gösterme
V. güvenli bağlanma ilişkisi kurma
Çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında büyüyen çocukların gelişimlerini inceleyen araştırmalar, bu çocukların duygusal ve sosyal gelişimlerinin olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Kurum bakımında yetişen çocuklarda duygusal uyarı eksikliği nedeniyle yukarıdaki durumlardan hangilerinin görülme olasılığı yüksektir?

A) I, II ve V
B) I, II ve IV
C) I ve V
D) I, III ve IV
E) II, IV ve V

Cevap : B) I, II ve IV
NOT: Kurum bakımında yetişen çocuklar duygusal uyarı eksikliği nedeni ile sosyal ilişkiler kuramamakta, ilgi gösterenlere karşı kuşkulu ve duyarsız davranmakta, mutsuz, apatik, içine kapanık ve depresif bir ruh hali göstermektedir. Onları seven ve güven duyabilecekleri bir modelden yoksun olduklarından diğer insanlara karşı sevgi göstermeyi öğrenmemekte ve insanlara sevgi bağı ile bağlanamamaktadırlar.

16- Türk medeni kanununa göre korunmaya muhtaç çocuğun evlat edindirilmesine anne babası tarafından verilen iznin mahkeme tarafından kabul edilmesi şeklinde gerçekleşen karar aşağıdakilerden hangisidir?

A) çocuk talep kararı
B) korunma kararı
C) rıza kararı
D) bakım kararı
E) velayet kararı

Cevap : C) rıza kararı

17- Türk medeni kanununun 315. Maddesinde evlat edinme işleminin mahkeme kararı ile kurulacağı belirtilmiştir. Mahkemenin evlat edinme hususunda vereceği karar hukuki bir ilişki kurulması sonucunu doğurması nedeniyle hangi karar türü olarak kabul edilmektedir?

A) icbari karar
B) inşai karar
C) tescilli karar
D) hususi karar
E) nihai karar

Cevap : B) inşai karar

18- Korunmaya muhtaç çocuğun koruyucu aile yanına yerleştirilmesindeki temel amaç aşağıdakilerden hangisidir?

A) çocuğun sosyal güvence altına alınması
B) çocuğun ailenin ev işlerine katılımının sağlanması
C) çocuğun ailenin miras haklarından yararlanılması
D) çocuğun öz ailesiyle iletişiminin sona erdirilmesi
E) çocuğun destekleyici bir aile ortamında korunması

Cevap : E) çocuğun destekleyici bir aile ortamında korunması

19- I. Bir an önce sonuca varmaya çalışmak
II. aile üyeleri arasındaki iletişime açıklık kazandırmak
III. dirençle başa çıkmak
IV. herkesi mutlu etmeye çalışmak
V. işlevsel olmayan davranışları değiştirmek
Aile danışmanlığı, aile bireylerinin birlikte katılacağı oturumlara liderlik yapmayı gerektirecek deneyime ve danışmanlık becerisine sahip meslek elemanlarının yapacağı bir uygulamadır. Dolayısıyla aile danışmanlığı yapan sosyal çalışmacı eklektik bir yaklaşım kullanarak yukarıdaki hangi ortak terapötik etkinliklerde bulunmak zorundadır?

A) II, IV ve V
B) I, III ve IV
C) II, III ve V
D) III, IV ve V
E) I, II ve V

Cevap : C) II, III ve V
NOT: Aile danışmanlığı yapan sosyal çalışmacının yaklaşımı ne olursa olsun aile danışmanlığının belli aşamalardan oluşan sistematik bir süreci vardır. Aileyle çalışan danışmanlar hangi yaklaşımı kullanırlarsa kullansınlar; aile üyeleri arasındaki iletişime açıklık kazandırmak, dirençle başa çıkmak ve işlevsel olmayan davranışları değiştirmek gibi ortak terapötik etkinliklerde bulunmak zorundadırlar.

20- Türkiye’deki sosyal yardım faaliyetlerinin kapsamlı bir şekilde yürütülmesini sağlayan sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik fonu hangi yılda kurulmuştur?

A) 1986
B) 1983
C) 1993
D) 1984
E) 2002

Cevap : A) 1986
NOT: Türkiye’de sosyal yardım faaliyetleri, sürekli ve kapsamlı olarak, 1986 yılında 3294 sayılı Kanun ile kurulan “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu” kaynaklarıyla yürütülmektedir.

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020-2021 Vize-2

Auzef Sosyal Hizmetler
Telegram Sosyal Hizmetler

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020-2021 Vize-2

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!