auzefPsikiyatrik Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Psikiyatrik Sosyal Hizmet 2022 Vize Deneme Sınavı 2

Psikiyatrik Sosyal Hizmet 2022 Vize Deneme Sınavı 2

#1. Ruh hekimliğine ve psikolojiye, bilinç, bilinçdışı, ruhsal aygıtın yapısı, dürtü, psikoseksüel gelişme, çatışma ve savunma kuramları ve tedavi yöntemi ile yeni boyutlar, yeni araştırma, uygulama alanları kazandırmıştır. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

#2. Tedavi ve bakım hizmetlerinin geleneksel hastaneler yerine hastanın kendi yaşadığı çevrede sağlandığı modeldir. Bu modelin ana hedefleri ruh sağlığı hastalarının hastaneye yatışının önlenmesi ve hastaların minimum destekle başkalarına ihtiyaç duymadan yaşayabilecek seviyeye gelmesinin sağlanmasıdır. Bu model aşağıdakilerden hangisidir?

#3. Johns Hopkins Hastanesi'nde bireyin psikiyatri asistanlarına ilk değerlendirmelerini yaparken ve vakayı formüle ederken her hastanın sosyal geçmişine dikkatlice bakmayı öğretti. Onları, bir tedavi planı geliştirirken hastanın kişisel güçlü yönlerinin ve sosyal değerlerinin neler olduğunu düşünmeye teşvik etmiştir. Bu psikiyatrist kimdir?

#4. Aşağıdakilerden hangisi tıbbi sosyal hizmetin en önemli kurucularından değildir?

#5. Birbiriyle sürekli olarak etkileşim halinde olan psikolojik ve sosyal süreçlerin dinamik ilişkisini ifade eder. Bu aşağıdakilerden hangi kavramı tanımlamaktadır?


#6. Bireylerin duygu, düşünce ve davranış gibi psikolojik tepkilerindeki ve farklılıkları belirleyen sadece yaşanan an, içinde bulunulan biyolojik durum veya sosyal ortam ile açıklanamayan biçimde süreklilik gösteren özellikler ve eğilimler olarak tanımlanabilir. Bu durum aşağıdaki kişilik bozukluklarından hangisini tanımlamaktadır?

#7. Avrupa’da ilk kez 1547’de Londra’daki ....... III. Henry tarafından bir hastaneye dönüştürülmüştür. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

#8. ......... birincil olarak bireylerin, çiftlerin, ailelerin ve grupların zihinsel, duygusal ve davranışsal iyiliğine odaklanır, toplum ruh sağlığı merkezleri, hastaneler, madde kullanımı tedavi ve iyileştirme programları, okullar, birinci basamak sağlık merkezleri, çocuk refahı kurumları, geriatrik hizmetleri ve özel muayenehane dahil olmak üzere çeşitli danışan merkezli ortamlarda gerçekleştirilir. Boşluğa aşağıdakilerden hangisini gelmelidir?

#9. 1967 yılında bir sosyal hizmet uzmanı bu hastanede çalışmaya başlamıştır. 1968 yılında aynı hastanede 5 sosyal hizmet uzmanı daha görevlendirilmiştir. Bu hastane aşağıdakilerden hangisidir?

#10. Hastalar aşırı derecede tuhaf ve gerçekliğe yabancılaşmışlardır. Büyüsel inanış ve düşünceler, garip fikirler, batıl inançlara tutulma, gaipten sesler ve kişilerle görüşmeler ve mesajlar aldığına inanma, telepati ve altıncı his saplantısı, imkansız düşler kurarak bunlar üzerinde sürekli düşünme şeklinde tanımlanabilir. Kişinin duygu, düşünce ve davranışlar birbirinden bağımsızlaşarak savrulur. Düşünsel ve içsel özel güçlerinin olduğuna inanırlar. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?


#11. Bu kişiler başkalarından destek ve öğüt almadan karar veremez, adım atamaz ve iş yapamazlar. Kendilerini yetersiz, ayakları üzerinde duramayacak, kendi bakımlarını sağlayamayacak kadar yetersiz hisseder ve başkalarının bakım ve desteğini alabilmek için her türlü şeyi yapabilecek kadar ileriye gidebilirler. Bu durum aşağıdaki kişilik bozukluklarından hangisini tanımlamaktadır?

#12. Sağlık alanındaki sosyal hizmet uygulamalarını düzenleyen yönergenin adı aşağıdakilerden hangisidir?

#13. İbni Sina’nın “……….” adlı eserinde on iki çeşit psikiyatrik hastalık tanımlanmıştır. Boşluğa İbni Sina’nın gelmesi gereken eseri aşağıdakilerden hangisidir?

#14. Gerçek ya da hayali bir terk edilmekten kaçınmak için çılgınca çabalar gösterirler. Terk edilme korkusu içinde yaşarlar. Sevgili veya eşlerinin ya da yakın arkadaşlarının kendilerini terk edeceğinden korkarlar ve terk edilmemek için, intihar tehditleri ya da girişimleri de dahil olmak üzere, çılgınca çabalar gösterirler. Suçluluk uyandırmak, duygu sömürüsü yapmak ya da borçlu bırakmak gibi yollarla insanları kontrol altında tutmaya çalışırlar. Bu durum aşağıdaki kişilik bozukluklarından hangisini tanımlamaktadır?

#15. Empati yeteneğinin bulunmayışı, takdir beklentisi ve kişinin kendisini aşırı derecede önemsemesi bu kişilik bozukluğunun karakteristik özelliklerindendir. Bu kişilik bozukluğu bulunan kişiler başkalarını küçük görme eğiliminde olurlarken kendi yaptıkları ufak işleri dahi büyütme eğilimindedirler ve bu tutumlarını da hak ettiklerini düşünmektedirler. Bu durum aşağıdaki kişilik bozukluklarından hangisini tanımlamaktadır?


#16. İkinci Selim’in eşi Nur Banu Sultan tarafından Valide Camii yanında yapılan ünlü ruh sağlığı kuruluşu aşağıdakilerden hangisidir?

#17. 1905 yılında hastaların beşte ikisinin sadece tıbbi tedaviye muhtaç olduğunu, beşte üçünün ise tıbbi sosyal hizmet görmedikçe tam anlamıyla iyileşmeyeceklerini gözlemlemiş ve bu fikri savunmuştur. Söz konusu kişi aşağıdakilerden hangisidir?

#18. Ruh sağlığı hizmetleri alanında 100 bin nüfusa düşen sosyal hizmet uzmanı sayısı en fazla olan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

#19. Tıbbi sosyal hizmet kavramını aşağıdakilerden hangisi daha iyi tanımlar?

#20. Sağlık hizmetlerinde ruh sağlığı hizmetleri disiplinler arası ve ekip çalışmasını gerekli kılmaktadır. Aşağıdakilerden hangisini ruh sağlığı alanının temel meslek elamanlarından değildir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Psikiyatrik Sosyal Hizmet

Auzef Sosyal Hizmet 2022

LOLONOLO

Psikiyatrik Sosyal Hizmet

Auzef Sosyal Hizmet 2022

LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Psikiyatrik Sosyal Hizmet 2022 Vize Deneme Sınavı 2

Psikiyatrik Sosyal Hizmet 2022 Vize Deneme Sınavı 2

İbni Sina’nın “……….” adlı eserinde on iki çeşit psikiyatrik hastalık tanımlanmıştır. Boşluğa İbni Sina’nın gelmesi gereken eseri aşağıdakilerden hangisidir?

a) Kitabü’l-Necat,
b) Kanun (El-Kanun fi’t-Tıb)
c) Risale fi-İlmi’l-Ahlak
d) Kitab fi’s-Siyaset,
e) El-hidaye

Cevap : b) Kanun (El-Kanun fi’t-Tıb)

Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde Anadolu’da hastaların tedavisi ve bakım verilmesi sağlanması amacıyla açılan ruh sağlığı merkezlerinin adı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bimarhane
b) Şifahane
c) Hastahane
d) Hidayethane
e) Tımarhane

Cevap : a) Bimarhane

Tedavi ve bakım hizmetlerinin geleneksel hastaneler yerine hastanın kendi yaşadığı çevrede sağlandığı modeldir. Bu modelin ana hedefleri ruh sağlığı hastalarının hastaneye yatışının önlenmesi ve hastaların minimum destekle başkalarına ihtiyaç duymadan yaşayabilecek seviyeye gelmesinin sağlanmasıdır. Bu model aşağıdakilerden hangisidir?

a) Hastane temelli
b) Toplum-hastane denge modeli
c) Toplum temelli model
d) Medikal model
e) Psikososyal model

Cevap : c) Toplum temelli model

Hastane ve toplum temelli ruh sağlığı modellerinin ağır ruh sağlığı hastalarının tedavisi ve bakımı konusunda tek başlarına yetersiz olması nedeniyle bu modele ihtiyaç duyulmuştur. Bu model aşağıdakilerden hangisidir?

a) Hastane temelli
b) Toplum-hastane denge modeli
c) Toplum temelli model
d) Medikal model
e) Psikososyal model

Cevap : b) Toplum-hastane denge modeli

Sağlık hizmetlerinde ruh sağlığı hizmetleri disiplinler arası ve ekip çalışmasını gerekli kılmaktadır. Aşağıdakilerden hangisini ruh sağlığı alanının temel meslek elamanlarından değildir?

a) Psikiyatri hemşiresi
b) Sosyal hizmet uzmanı
c) Psikiyatrist
d) PDR-Rehberlik ve psikolojik danışman
e) Psikolog

Cevap : d) PDR-Rehberlik ve psikolojik danışman

İngiltere’de ruh sağlığı hastalarının tedavi edilmesi için kontrollü bir çevrede aynı anda somatik ve psikososyal tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiğini, bu kontrollü ortamı sağlamak için Asylum’ların kurulması gerektiğini belirtmiştir. Bu bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Sigmund Freud
b) Dorothea Dix
c) Dr. Richard Cabot
d) Thomas Harrington Tuke
e) Philippe Pinel

Cevap : b) Dorothea Dix

Avrupa’da ilk kez 1547’de Londra’daki ……. III. Henry tarafından bir hastaneye dönüştürülmüştür. Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

a) St. Maria of Bethlehem manastırı
b) St. London of Bethlehem manastırı
c) St. King of Bethlehem manastırı
d) St. Quin of Bethlehem manastırı
e) St. Mary of Bethlehem manastırı

Cevap : e) St. Mary of Bethlehem manastırı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada yeti yitimine e çok yol açan 10 hastalıktan beşini ruhsal hastalıklar oluşturmaktadır. Aşağıda yer alan hastalıklardan hangisi bu grupta yer almamaktadır?

a) Depresyon
b) Şizofreni
c) Otizm
d) Alkol kullanımı
e) Bipolar bozukluklar

Cevap : c) Otizm

Ruh sağlığı hizmetleri alanında 100 bin nüfusa düşen sosyal hizmet uzmanı sayısı en fazla olan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

a) Almanya
b) Kanada
c) Amerika Birleşik Devletleri
d) İngiltere
e) Japonya

Cevap : a) Almanya

Aşağıdakilerden hangisi Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı (2011-2023) çerçevesinde yer alan alanlardan biri değildir?

a) Ayrımcılıkla mücadele
b) Kadına yönelik şiddetle mücadele
c) Sektörler arasında koordinasyon kurma
d) Adaletli ve uygun finansmanı sağlama
e) Ruh sağlığı problemlerini ve intiharı önleme

Cevap : b) Kadına yönelik şiddetle mücadele

Psikiyatrik Sosyal Hizmet

Auzef Sosyal Hizmet 2022

LOLONOLO

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!