auzefPsikiyatrik Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Psikiyatrik Sosyal Hizmet 2022 Vize Deneme Sınavı 3

Psikiyatrik Sosyal Hizmet 2022 Vize Deneme Sınavı 3

#1. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada yeti yitimine e çok yol açan 10 hastalıktan beşini ruhsal hastalıklar oluşturmaktadır. Aşağıda yer alan hastalıklardan hangisi bu grupta yer almamaktadır?

#2. ......... birincil olarak bireylerin, çiftlerin, ailelerin ve grupların zihinsel, duygusal ve davranışsal iyiliğine odaklanır, toplum ruh sağlığı merkezleri, hastaneler, madde kullanımı tedavi ve iyileştirme programları, okullar, birinci basamak sağlık merkezleri, çocuk refahı kurumları, geriatrik hizmetleri ve özel muayenehane dahil olmak üzere çeşitli danışan merkezli ortamlarda gerçekleştirilir. Boşluğa aşağıdakilerden hangisini gelmelidir?

#3. 1967 yılında bir sosyal hizmet uzmanı bu hastanede çalışmaya başlamıştır. 1968 yılında aynı hastanede 5 sosyal hizmet uzmanı daha görevlendirilmiştir. Bu hastane aşağıdakilerden hangisidir?

#4. Kendilik ve nesne tasarımları bütünleşmemiştir. Kendilerini tutarlı bir şekilde algılayamazlar. Egoları zayıftır. Dürtülerini kontrol edemezler. Terk edilmemek için çok çaba harcarlar. İnsanları gözlerinde aşırı büyütürler ve ufak bir olayla yerin dibine gözden düşürürler. Kendine zarar verme olasılığı yüksek, riskli davranışlarda bulunurlar. Suisid (intihar) girişimleri ya da planları sıktır. Bu durum aşağıdaki kişilik bozukluklarından hangisini tanımlamaktadır?

#5. Hastane ve toplum temelli ruh sağlığı modellerinin ağır ruh sağlığı hastalarının tedavisi ve bakımı konusunda tek başlarına yetersiz olması nedeniyle bu modele ihtiyaç duyulmuştur. Bu model aşağıdakilerden hangisidir?


#6. Johns Hopkins Hastanesi'nde bireyin psikiyatri asistanlarına ilk değerlendirmelerini yaparken ve vakayı formüle ederken her hastanın sosyal geçmişine dikkatlice bakmayı öğretti. Onları, bir tedavi planı geliştirirken hastanın kişisel güçlü yönlerinin ve sosyal değerlerinin neler olduğunu düşünmeye teşvik etmiştir. Bu psikiyatrist kimdir?

#7. Sürekli ilgiyi üzerlerine çekmek isterler. İlgisizliğe tahammül edemediklerinden, ilgiyi üzerlerine çekmek için her yolu kullanırlar. Tanıdıklarının olduğu ortamlarda, sürekli konuşarak, bir şeyler anlatarak bunu yapmaya çalışırlar, ama mesela, otobüs, vapur gibi yerlerde bu imkanı bulamadıkları zaman, bir şekilde gürültü çıkararak ya da yanlarındaki kişiyle yüksek sesle konuşarak, kahkahalar atarak herkesin kendisine bakmasını sağlamaya çalışırlar. Bu durum aşağıdaki kişilik bozukluklarından hangisini tanımlamaktadır?

#8. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde Anadolu’da hastaların tedavisi ve bakım verilmesi sağlanması amacıyla açılan ruh sağlığı merkezlerinin adı aşağıdakilerden hangisidir?

#9. İçine kapanma, sosyal ortamlardan geri çekilme, düşünce içeriğinde fakirleşme durumlarından, çeşitli sanrıların (hezeyan da denen mantıksız ve esnek olamayan inanışlar) ve varsanıların (hallusinasyon da denilen gerçekte olmayan sesler duyulması, görüntüler görülmesi, dokunuşlar hissedilmesi gibi yanlış duyusal algılamalar) olmasına; mantıksız, tuhaf davranışlara, tuhaf çağrışım ve konuşmalara kadar uzanan ruhsal bozukluklardır. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

#10. Bu tür bozukluğu olan birey fizyolojik ve nörolojik hiçbir neden olmadığı halde belirli işlevsel yetersizlikler gösterir. Örneğin, birey hiç bedensel bozukluğu olmadığı halde bayılır; işitmede bozukluk ve bedeninde felç durumları görülür. Bu durum aşağıdakilerden hangisi tanımlamaktadır?


#11. Bu kişilik bozukluğunun ayırt edici özelliği, bireyin sosyal olarak kayıtsız olmasıdır. Kişi, ailesi dahil bütün yakın ilişkilerden uzaktır. Toplumsal olarak geri çekilmiş ve kısıtlı bir duygu ifadesine sahiptir. Bu durum aşağıdaki kişilik bozukluklarından hangisini tanımlamaktadır?

#12. Ruh hekimliğine ve psikolojiye, bilinç, bilinçdışı, ruhsal aygıtın yapısı, dürtü, psikoseksüel gelişme, çatışma ve savunma kuramları ve tedavi yöntemi ile yeni boyutlar, yeni araştırma, uygulama alanları kazandırmıştır. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

#13. İngiltere’de ruh sağlığı hastalarının tedavi edilmesi için kontrollü bir çevrede aynı anda somatik ve psikososyal tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiğini, bu kontrollü ortamı sağlamak için Asylum’ların kurulması gerektiğini belirtmiştir. Bu bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

#14. Kişiliğin çevresel ve dışsal faktörler tarafından şekillenen kısmıdır. Bu durum aşağıdaki kişilik bozukluklarından hangisini tanımlamaktadır?

#15. Aşağıdakilerden hangisi Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı (2011-2023) çerçevesinde yer alan alanlardan biri değildir?


#16. Bu kişiler Suça ve tutuklanmaya yönelik davranışları devam ettirme, yasalara ve toplum kurallarına başkaldırı, zevk için veya kendi çıkarı için huzur bozma, saldırganlık, sorumsuzluk, vicdan duygusunun yokluğu, yetersizliği, başkalarına zarar vererek zevk aldığında dahi kendini haklı çıkaracak bir model oluşturma şeklinde gelişen bir bozukluktur. Bu durum aşağıdaki kişilik bozukluklarından hangisini tanımlamaktadır?

#17. Bu kişiler başkalarından destek ve öğüt almadan karar veremez, adım atamaz ve iş yapamazlar. Kendilerini yetersiz, ayakları üzerinde duramayacak, kendi bakımlarını sağlayamayacak kadar yetersiz hisseder ve başkalarının bakım ve desteğini alabilmek için her türlü şeyi yapabilecek kadar ileriye gidebilirler. Bu durum aşağıdaki durumlardan hangisini tanımlamaktadır?

#18. İkinci Selim’in eşi Nur Banu Sultan tarafından Valide Camii yanında yapılan ünlü ruh sağlığı kuruluşu aşağıdakilerden hangisidir?

#19. Bellek kaybıdır. Belleğin parçasal ya da tümden kaybı anlamına gelir. Bireydeki bellek kayıpları ya beyinde oluşan organik bozukluklardan ya da psikolojik nedenlerden oluşur. Bu durum aşağıdakilerden hangisi tanımlamaktadır?

#20. Şişmanlama korkusuyla aşırı bir biçimde veya yaşamı tehdit eden boyutlarda zayıflamadır. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Psikiyatrik Sosyal Hizmet

Auzef Sosyal Hizmet 2022

LOLONOLO

Psikiyatrik Sosyal Hizmet

Auzef Sosyal Hizmet 2022

LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Psikiyatrik Sosyal Hizmet

Auzef Sosyal Hizmet 2022

LOLONOLO

Psikiyatrik Sosyal Hizmet 2022 Vize Deneme Sınavı 3

Psikiyatrik Sosyal Hizmet

Auzef Sosyal Hizmet 2022

LOLONOLO

Psikiyatrik Sosyal Hizmet 2022 Vize Deneme Sınavı 3

……… birincil olarak bireylerin, çiftlerin, ailelerin ve grupların zihinsel, duygusal ve davranışsal iyiliğine odaklanır, toplum ruh sağlığı merkezleri, hastaneler, madde kullanımı tedavi ve iyileştirme programları, okullar, birinci basamak sağlık merkezleri, çocuk refahı kurumları, geriatrik hizmetleri ve özel muayenehane dahil olmak üzere çeşitli danışan merkezli ortamlarda gerçekleştirilir. Boşluğa aşağıdakilerden hangisini gelmelidir?

a) Psikoterapi
b) Ruh sağlığı
c) Klinik sosyal hizmet
d) Onkolojik sosyal hizmet
e) Aile danışmanlığı

Cevap : c) Klinik sosyal hizmet

Sosyal hizmet uzmanının psikiyatri ekibi içindeki görevleri arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?

a) Sosyal inceleme gerçekleştirme
b) Hastaya verilmiş ilaçların dozlarını kontrol etme
c) Kaynakları ve ihtiyaçları belirleme
d) Hastayı ve yakın çevresini bilinçlendirme
e) Bireyi çevresi içinde değerlendirme

Cevap : b) Hastaya verilmiş ilaçların dozlarını kontrol etme

Ruh hekimliğine ve psikolojiye, bilinç, bilinçdışı, ruhsal aygıtın yapısı, dürtü, psikoseksüel gelişme, çatışma ve savunma kuramları ve tedavi yöntemi ile yeni boyutlar, yeni araştırma, uygulama alanları kazandırmıştır. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

a) Psikanaliz
b) Psikoterapi
c) Konversiyon
d) Detoksifikasyon
e) Delüzyon

Cevap : a) Psikanaliz

Amerika’da giderek artan psikiyatrik sosyal hizmet uzmanı ihtiyacı için önceleri hizmet içi eğitimler düzenlenmiş, ardından psikiyatrik sosyal hizmet uzmanlarının ilk eğitim programı 1918’de başlamıştır. Bu program aşağıdaki kurumların hangisinde başlamıştır?

a) Newyork College
b) Johns Hopkins Hastanesi
c) Newyork Psikiyatri hastanesi
d) Massachusetts Genel Hastanesi
e) Smith College

Cevap : e) Smith College

Johns Hopkins Hastanesi’nde bireyin psikiyatri asistanlarına ilk değerlendirmelerini yaparken ve vakayı formüle ederken her hastanın sosyal geçmişine dikkatlice bakmayı öğretti. Onları, bir tedavi planı geliştirirken hastanın kişisel güçlü yönlerinin ve sosyal değerlerinin neler olduğunu düşünmeye teşvik etmiştir. Bu psikiyatrist kimdir?

a) Sigmund Freud
b) Carl Gustavt Jung
c) Richard Cabot
d) Adolf Meyer
e) Abraham Harold Maslow

Cevap : d) Adolf Meyer

Türkiye’de ilk ruh ve sinir hastanesi, milattan önce beşinci yüzyılda, Bergama kentinin tepelerinde kurulmuştur..Bu durum aşağıdakilerden hangisi tanımlamaktadır?

a) Artemis Tapınağı
b) Bergama Asklepionu
c) Eskülap Tapınağı
d) Bergama Arastası
e) Bergama Kızıl Avlu

Cevap : c) Eskülap Tapınağı

İkinci Selim’in eşi Nur Banu Sultan tarafından Valide Camii yanında yapılan ünlü ruh sağlığı kuruluşu aşağıdakilerden hangisidir?

a) Topbaşı Tımarhanesini
b) Gevher Nesibe
c) Süleymaniye Tımarhanesi
d) Topkapı Tımarhanesi
e) Tophane Tımarhanesi

Cevap : a) Topbaşı Tımarhanesini

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde çağdaş psikiyatrinin kurulup yerleşmesinde büyük katkıları olmuştur. Ayrıca, bu hastaneye adı da verilmiştir. Bu psikiyatrist kimdir?

a) Dr. Engin Geçtan
b) Dr. Osman Müftüoğlu
c) Dr. Mazhar Osman
d) Dr. Raşit Tahsin
e) Dr. Özcan KÖKNEL

Cevap : c) Dr. Mazhar Osman

1967 yılında bir sosyal hizmet uzmanı bu hastanede çalışmaya başlamıştır. 1968 yılında aynı hastanede 5 sosyal hizmet uzmanı daha görevlendirilmiştir. Bu hastane aşağıdakilerden hangisidir?

a) Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği
b) Bakırköy Akıl Hastanesi
c) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği
d) Gülhane Askeri Tıp Akademisi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği
e) İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Enstitüsü

Cevap : b) Bakırköy Akıl Hastanesi

Hastalara zihinsel hastalık semptomlarını nasıl tanıyacağını ve zihinsel hastalık semptomlarıyla nasıl başa çıkılacağını öğretmeye çalışır. Bu durum aşağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır?

a) Mesleki eğitim
b) Psikolojik danışmanlık
c) Psikodrama
d) Psikoterapi
e) Psikoeğitim

Cevap : e) Psikoeğitim

LOLONOLO

Psikiyatrik Sosyal Hizmet

Auzef Sosyal Hizmet 2022

LOLONOLO

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!