auzefPsiko-Sosyal RehabilitasyonYaşlı Bakımı

Psiko-Sosyal Rehabilitasyon Vize Deneme Sınavı 1

Psiko-Sosyal Rehabilitasyon Vize Deneme Sınavı 1

#1. Aşağıdaki durumlardan hangisinde intihar eğilimi yüksek değildir?

#2. Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde engelilerle ilgili yapılan kamu faaliyetlerinden biri değildir?

#3. Aşağıdakilerden hangisi kaybın olduğu/öğrenildiği ilk zamanlarda yaşanan ve kişinin ölüm gerçeğiyle kısa bir süre hissizlik yaşadığı aşamadır?

#4. Aşağıdakilerden hangisi rehabilitasyon hizmetinin alanlarından biri değildir?

#5. Yaşlılarda sosyal rehabilitasyonun amaçlarının sıralandığı aşağıdaki seçeneklerden hangisi yanlıştır?

#6. Psikososyal rehabilitasyon hizmetlerinin başlıca hedeflerinin sıralandığı seçenekler arasında hangisi yanlıştır?

#7. Aşağıdakilerden hangisi yaşlılarda intiharın engellenmesinde alınacak üçüncül önlemlerdendir?

#8. Aşağıdakilerden hangisi psiko-sosyal rehabilitasyonun genel amaçlarından birisi değildir?

#9. I. Hafıza güçlendirme II. Düşünceleri engelleme III.Konsantrasyon kazanımı IV. Bilişsel beceri kazanımı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri psikiyatrik rehabilitasyonun eğitim sürecinde hedeflenen kazanımlarındandır?

Cevap D) d) I ve III

Psikiyatrik rehabilitasyonun eğitim sürecinde hedeflenen kazanımlar, bireyin günlük yaşamda karşılaştığı zorluklarla başa çıkabilmesi ve yaşam kalitesini artırabilmesi için gereklidir. Bu süreçte genellikle bilişsel fonksiyonların güçlendirilmesi, konsantrasyon ve dikkat becerilerinin artırılması, bilişsel becerilerin geliştirilmesi gibi hedefler bulunur. Düşünceleri engelleme, doğrudan bir rehabilitasyon hedefi olarak değil, belirli psikiyatrik bozukluklarda (örneğin, obsesif kompulsif bozuklukta) istenmeyen düşüncelerle başa çıkmak için kullanılan bir strateji olarak ele alınabilir. Ancak, bu, genel bir psikiyatrik rehabilitasyon hedefi olarak tanımlanmaktan ziyade, daha spesifik bir tedavi yöntemi veya teknik olarak görülür.

Bu bağlamda, psikiyatrik rehabilitasyonun eğitim sürecinde genel olarak hedeflenen kazanımlar arasında:

– I. Hafıza güçlendirme: Bireyin günlük işlevlerini yerine getirebilmesi ve öğrenme süreçlerinde gerekli olan hafıza becerilerinin geliştirilmesi.
– III. Konsantrasyon kazanımı: Dikkatini bir noktaya yoğunlaştırma ve bu yoğunlaşmayı sürdürebilme becerisinin artırılması.
– IV. Bilişsel beceri kazanımı: Problem çözme, karar verme ve diğer bilişsel işlevlerin geliştirilmesi.

Bu bilgiler ışığında, psikiyatrik rehabilitasyonun eğitim sürecinde hedeflenen kazanımlardan hangisinin veya hangilerinin dahil olduğu sorusuna verilecek cevap e) I, II ve IV olacaktır. Ancak, düşünceleri engelleme (II) genellikle psikiyatrik rehabilitasyonun direkt bir hedefi olarak değerlendirilmez. Bu nedenle, daha uygun bir cevap c) I ve IV olabilir, çünkü bu seçenek hafıza güçlendirme ve bilişsel beceri kazanımını içerir, ki bunlar genel psikiyatrik rehabilitasyon hedefleri arasında yer alır. Konsantrasyon kazanımı da önemli bir hedef olduğundan, sorunun formülasyonu veya verilen cevap seçeneklerinde bir karışıklık olabilir. En kapsamlı ve doğru hedefleri yansıtan seçenek bu açıklamalara dayanarak c) I ve IV olarak görünmektedir

#10. Yas sendromunun danışmanlık süreçlerinin sıralandığı aşağıdaki seçeneklerden hangisi bunlardan biri değildir?

#11. Seçeneklerden hangisi tıbbi rehabilitasyonun uygulamalarından biri değildir?

#12. . Kabullenme II. Arzu etme III. İnanmama ve inkâr IV. Çaresizlik V. Şok ve uyuşma Yukarıda verilen yas aşamalarının doğru sırası aşağıdakilerden hangisidir?

#13. Yaşlılık döneminde bireyin ruh ve beden sağlığını koruma hakkında ailenin olumlu katkıları vardır. Aşağıdakilerden hangisi buna bir örnek olarak verilemez?

#14. Aşağıda intiharla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

#15. Aşağıdakilerden hangisi rehabilitasyon uygulamalarının ana konusudur?

#16. Aşağıdakilerden hangisi bireylerin ve toplulukların psikolojik yaralarını iyileştirmelerine ve acil bir durumdan veya kritik bir olaydan sonra sosyal yapıları yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak için verilen desteği açıklar?

#17. I. Bilgisel destek II. Fiziksel destek III. İletişimsel destek IV. Duygusal destek V. Araçsal destek Yukarıdakilerden hangileri sosyal destek kaynakları çeşitlerindendir?

#18. Psikososyal kavramını sosyal gelişim alanında kullanan ilk kişi kimdir?

#19. Aşağıdakilerden hangisi empati, ilgi, sevgi ve dürüstlük gösterilmesi olarak tanımlanan araçsal desteğe göre daha soyut kalan alan hangisidir?

#20. I.Psikolojik sağlamlılık II.Gelir durumunun iyi olması III.Sosyal ilişki kurma oranının yüksek olması IV.Fiziksel sağlığın yerinde olması Yukarıdaki maddelerden hangileri yaşlıların yaşam memnuniyetini artmasına sebep olan etkenlerin sıralandığı seçeneklerdendir?

#21. Hangi seçenek intihar girişimi bulunan bir yaşlıya yaklaşımda dikkat edilmesi gereken durumlardan biri olamaz?

#22. Yaşlılarda rehabilitasyon ilkelerinin sıralandığı aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğru değildir?

#23. Seçeneklerden hangisi yaşlı rehabilitasyon sürecinin amaçlardan biri değildir?

#24. Hangi seçenek psikososyal rehabilitasyon uygulamalarında yapılması gereken müdahalelerden biri değildir?

#25. Yaşlılara uygulanan psikososyal rehabilitasyonda karşılaşılan sorunlardan biride bireyin kültürel geçmişini dikkate almaktır. Aşağıdakilerden hangisi bu duyarlığı açıklayan bir ifadedir?

#26. Hangi seçenek etkili bir psiko-sosyal rehabilitasyon hizmetinin özelliklerinden biridir?

#27. I. Danışman II. Bakıcı III. Sosyal hizmet uzmanı IV. Psikiyatri hemşiresi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri psikososyal rehabilitasyon ekibi arasında bulunur?

#28. İntihar düşüncesi nedeniyle bir yaşlının yatırılmasına gerek olmadığı durum hangisi olabilir?

c) Yoğun bedensel uğraşılar (okulun cevap anahtarı)

İntihar düşüncesi nedeniyle bir yaşlının yatırılmasına gerek olmayabilecek durumu belirlerken, her bir seçeneğin altında yatan koşulların intihar riski açısından nasıl değerlendirilebileceğini göz önünde bulunduralım:

a) Kötülük görme hezeyanları: Bu, kişinin olmayan tehlikeleri veya saldırganlıkları hissettiği, gerçek dışı inançlara sahip olduğu bir durumdur. Bu tür hezeyanlar, özellikle kişi bu hezeyanlara göre hareket etmeye başladığında, risk oluşturabilir ve genellikle yatırılarak tedavi gerektirir.

b) Bilişsel işlevlerde bozukluk: Bilişsel bozukluklar, kişinin karar verme yeteneğini, hafızasını, problem çözme becerilerini ve diğer zihinsel işlevleri etkileyebilir. Bu durumlar, kişinin güvenliğini tehdit edebilir ve bazen yatırılarak daha yoğun bir bakım gerektirebilir.

c) Yoğun bedensel uğraşılar: Bu seçenek, kişinin fiziksel olarak aktif olduğunu ve belki de bu aktivitenin mental sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösterir. Fiziksel aktivite genellikle stresi azaltır ve genel ruh halini iyileştirir, bu nedenle bu durum, intihar düşüncesi nedeniyle yatırılma gerektirmeyebilir.

d) Suçluluk hezeyanları: Kişinin aşırı ve genellikle temelsiz bir suçluluk duygusu hissettiği durumlar, ciddi psikolojik sorunları işaret edebilir ve kişinin kendine zarar verme olasılığını artırabilir. Bu durumlar, genellikle yatırılarak tedaviyi gerektirebilir.

e) Gerçekdışı olduğu anlaşılan intihar düşüncesi: Bu, kişinin intihar düşüncelerinin olduğunu ifade etmesine rağmen, bu düşüncelerin derinlemesine değerlendirilmesi sonucunda herhangi bir gerçek intihar riski taşımadığının belirlendiği durumdur. Bu durum, doğrudan yatırılma gerektirmeyebilir ve daha çok psikolojik destek veya danışmanlık gerektirebilir.

Yeniden değerlendirme sonucunda, intihar düşüncesi nedeniyle bir yaşlının yatırılmasına gerek olmayabilecek durum, e) Gerçekdışı olduğu anlaşılan intihar düşüncesi olarak daha uygun görünmektedir. Ancak, cevap anahtarında “c) Yoğun bedensel uğraşılar” seçeneğinin doğru olarak belirlenmesi, belirli bir bağlam veya yaklaşımı yansıtıyor olabilir ki bu, sorunun nasıl formüle edildiğine veya değerlendirildiğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu durumda, cevap anahtarındaki tercih, belirli bir yaklaşım veya değerlendirme kriterine dayanıyor olabilir, ancak bu, genel olarak kabul edilen bir değerlendirme olmayabilir

#29. Bireyin hedeflerine dair düşük beklenti, kişisel boşluk hissi eşliğinde düşük motivasyon ve geleceğin sadece olumsuz sonuçlar doğuracağı inancını içeren bilişsel durum olduğunu belirten kuram hangisidir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef Yaşlı Bakımı Çıkmış Sorular
Psiko-Sosyal Rehabilitasyon 2022
LOLONOLO

Auzef Yaşlı Bakımı Çıkmış Sorular
Psiko-Sosyal Rehabilitasyon 2022
LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

 

Psiko-Sosyal Rehabilitasyon Vize Deneme Sınavı 1

Auzef Yaşlı Bakımı

lolonolo

1. Psikososyal rehabilitasyon hizmetlerinin başlıca hedeflerinin sıralandığı seçenekler arasında hangisi yanlıştır?

a) Fiziksel sağlık engellerinin iyileştirilmesini sağlamak
b) Beceri eğitimi yoluyla ruhsal yapının rehabilitasyonunu sağlamak
c) Moral destek yoluyla yaşamsal kayıpların giderilmesi
d) Birincil amaç, rahatsızlıklara odaklanmaktır
e) Sosyal ortamlarda başarılı ve tatmin olma kapasitelerini artırmak

Cevap : d)Birincil amaç, rahatsızlıklara odaklanmaktır

2. Hangi seçenek psikososyal rehabilitasyon uygulamalarında yapılması gereken müdahalelerden biri değildir?

a) Kişinin özerkliğine saygı duymak
b) Psikososyal rehabilitasyon tanısını doğru belirlemek
c) Yetersiz uzmanlık eğitimi almış servis personelinin istihdamını sağlamak
d) Kişi için belirlenen hizmet alanında olası riskleri göze almak
e) Rehabilitasyon programını prosedüre uygun düzenlemek

Cevap : c)Yetersiz uzmanlık eğitimi almış servis personelinin istihdamını sağlamak

3. Aşağıdakilerden hangisi bireylerin ve toplulukların psikolojik yaralarını iyileştirmelerine ve acil bir durumdan veya kritik bir olaydan sonra sosyal yapıları yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak için verilen desteği açıklar?

a) Motivasyonel görüşme
b) Psikososyal destek
c) Sosyal yardımlaşma
d) Ruhsal destek
e) Yaşamsal destek

Cevap : b)Psikososyal destek

4. I. Danışman
II. Bakıcı
III. Sosyal hizmet uzmanı
IV. Psikiyatri hemşiresi
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri psikososyal rehabilitasyon ekibi arasında bulunur?

a) Yalnız I
b) Yanız III
c) II ve IV
d) I, III, IV
e) Hepsi

Cevap : e)Hepsi

5. Aşağıdakilerden hangisi psiko-sosyal rehabilitasyonun genel amaçlarından birisi değildir?

a) Bireysel bağımsızlığı artırmak
b) Daha ileri bozulma ve yeti kayıplarını önlemek
c) Hastanın bireysel sorumluluğunu artırmak
d) Hastanın toplumsal sorumluluk bilincini yükseltmek
e) Aile ve arkadaş gibi destek grubu üzerindeki zorlanmayı azaltmak

Cevap : d)Hastanın toplumsal sorumluluk bilincini yükseltmek

6. I. Hafıza güçlendirme
II. Düşünceleri engelleme
III.Konsantrasyon kazanımı
IV. Bilişsel beceri kazanımı
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri psikiyatrik rehabilitasyonun eğitim sürecinde hedeflenen kazanımlarındandır?

a) Yalnız II
b) Yalnız III
c) I ve IV
d) I ve III
e) I, II ve IV

Cevap : d) I ve III

Psikiyatrik rehabilitasyonun eğitim sürecinde hedeflenen kazanımlar, bireyin günlük yaşamda karşılaştığı zorluklarla başa çıkabilmesi ve yaşam kalitesini artırabilmesi için gereklidir. Bu süreçte genellikle bilişsel fonksiyonların güçlendirilmesi, konsantrasyon ve dikkat becerilerinin artırılması, bilişsel becerilerin geliştirilmesi gibi hedefler bulunur. Düşünceleri engelleme, doğrudan bir rehabilitasyon hedefi olarak değil, belirli psikiyatrik bozukluklarda (örneğin, obsesif kompulsif bozuklukta) istenmeyen düşüncelerle başa çıkmak için kullanılan bir strateji olarak ele alınabilir. Ancak, bu, genel bir psikiyatrik rehabilitasyon hedefi olarak tanımlanmaktan ziyade, daha spesifik bir tedavi yöntemi veya teknik olarak görülür.

Bu bağlamda, psikiyatrik rehabilitasyonun eğitim sürecinde genel olarak hedeflenen kazanımlar arasında:

  • – I. Hafıza güçlendirme: Bireyin günlük işlevlerini yerine getirebilmesi ve öğrenme süreçlerinde gerekli olan hafıza becerilerinin geliştirilmesi.
  • – III. Konsantrasyon kazanımı: Dikkatini bir noktaya yoğunlaştırma ve bu yoğunlaşmayı sürdürebilme becerisinin artırılması.
  • – IV. Bilişsel beceri kazanımı: Problem çözme, karar verme ve diğer bilişsel işlevlerin geliştirilmesi.

Bu bilgiler ışığında, psikiyatrik rehabilitasyonun eğitim sürecinde hedeflenen kazanımlardan hangisinin veya hangilerinin dahil olduğu sorusuna verilecek cevap e) I, II ve IV olacaktır. Ancak, düşünceleri engelleme (II) genellikle psikiyatrik rehabilitasyonun direkt bir hedefi olarak değerlendirilmez. Bu nedenle, daha uygun bir cevap c) I ve IV olabilir, çünkü bu seçenek hafıza güçlendirme ve bilişsel beceri kazanımını içerir, ki bunlar genel psikiyatrik rehabilitasyon hedefleri arasında yer alır. Konsantrasyon kazanımı da önemli bir hedef olduğundan, sorunun formülasyonu veya verilen cevap seçeneklerinde bir karışıklık olabilir. En kapsamlı ve doğru hedefleri yansıtan seçenek bu açıklamalara dayanarak c) I ve IV olarak görünmektedir

7. Psikososyal kavramını sosyal gelişim alanında kullanan ilk kişi kimdir?

a) Kierkegaard
b) E. Erikson
c) J. G. Jung
d) A. Adler
e) Horney

Cevap : b)E. Erikson

8. Hangi seçenek etkili bir psiko-sosyal rehabilitasyon hizmetinin özelliklerinden biridir?

a) Rehabilitasyon sürekli değil aralıklı olarak uygulanmalıdır.
b) Hastanın isteği dışında da uygulanabilir.
c) İlaç tedavisinden bağımsız olarak uygulanmalıdır.
d) Hastanın ailesinin tedavi sürecinin dışında tutulması esastır.
e) Hastanın kaygılarını ifade etmesine olanak sağlanmalıdır.

Cevap : e)Hastanın kaygılarını ifade etmesine olanak sağlanmalıdır.

9. Aşağıdakilerden hangisi rehabilitasyon uygulamalarının ana konusudur?

a) Sosyal işlevsellik
b) Ruhsal işlevsellik
c) Fiziksel işlevsellik
d) Zihinsel işlevsellik
e) İletişimsel işlevsellik

Cevap : c)Fiziksel işlevsellik

10. Yaşlılara uygulanan psikososyal rehabilitasyonda karşılaşılan sorunlardan biride bireyin kültürel geçmişini dikkate almaktır. Aşağıdakilerden hangisi bu duyarlığı açıklayan bir ifadedir?

a) Kendini kabullenme
b) Sosyal uyum sağlama
c) Sosyo kültürel çeşitlilik
d) Güçlü sosyal ağlara sahip olma
e) Eşin ölümüne uyum sağlama

Cevap : c)Sosyo kültürel çeşitlilik

Psiko-Sosyal Rehabilitasyon Vize Deneme Sınavı 1

Auzef Yaşlı Bakımı

lolonolo

11. Aşağıdakilerden hangisi empati, ilgi, sevgi ve dürüstlük gösterilmesi olarak tanımlanan araçsal desteğe göre daha soyut kalan alan hangisidir?

a) İletişimsel destek
b) Fiziksel destek
c) Araçsal destek
d) Duygusal destek
e) Bilgisel destek

Cevap : d)Duygusal destek

12. I. Bilgisel destek
II. Fiziksel destek
III. İletişimsel destek
IV. Duygusal destek
V. Araçsal destek
Yukarıdakilerden hangileri sosyal destek kaynakları çeşitlerindendir?

a) I, III, IV
b) I, III, V
c) I, IV, V
d) I, II, IV
e) Hepsi

Cevap : c) I, IV, V

13. Seçeneklerden hangisi yaşlı rehabilitasyon sürecinin amaçlardan biri değildir?

a) Psikoterapi uygulamak
b) Özürlülüğü önlemek ve iyileştirmek
c) Günlük yaşamda bağımsız duruma gelmelerini sağlamak
d) Fonksiyonel kapasitelerini arttırmak ve korumak
e) Yaşam kalitesini arttırmaktır

Cevap : a) Psikoterapi uygulamak

14. Aşağıdakilerden hangisi rehabilitasyon hizmetinin alanlarından biri değildir?

a) Kalça ve diz hastalıkları
b) Böbrek yetmezliği
c) Omuz ve çevresindeki eklem hastalıkları
d) Felçler ve ortopedik problemler
e) Boyun, sırt, bel ağrılarının tedavisi

Cevap : b)Böbrek yetmezliği

15. Seçeneklerden hangisi tıbbi rehabilitasyonun uygulamalarından biri değildir?

a) Bedensel kalıcı bozukluk ve sakatlıkların düzeltilmesi
b) Yaşlılar için check-up yaptırmak
c) Postür bozukluklarının düzeltilmesi
d) Ekstremite protezlerinin kullanılması
e) İşitme, görme vb. kusurların en aza indirgenmesi

Cevap : b)Yaşlılar için check-up yaptırmak

16. Yaşlılarda sosyal rehabilitasyonun amaçlarının sıralandığı aşağıdaki seçeneklerden hangisi yanlıştır?

a) Bazı engeller nedeniyle yerine getiremediği fonksiyonlarını mümkün olan en üst düzeyde yerine getirilmesini sağlamak
b) Yaşlının ihtiyaçlarından önce taleplerine önem vermek
c) Toplumsal kaynakları kullanabilmeyi sağlamak
d) Kişilere çalışma yeteneği kazandırmak
e) Başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilmelerini sağlamak.

Cevap : b)Yaşlının ihtiyaçlarından önce taleplerine önem vermek

17. I.Psikolojik sağlamlılık
II.Gelir durumunun iyi olması
III.Sosyal ilişki kurma oranının yüksek olması
IV.Fiziksel sağlığın yerinde olması
Yukarıdaki maddelerden hangileri yaşlıların yaşam memnuniyetini artmasına sebep olan etkenlerin sıralandığı seçeneklerdendir?

a) I ve II
b) I ve III
c) II ve III
d) II, III, IV
e) I, II, III, IV

Cevap : e)I, II, III, IV

18. Yaşlılarda rehabilitasyon ilkelerinin sıralandığı aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğru değildir?

a) Yaşlının rehabilitasyona aktif katılımı sağlanmalıdır.
b) Rehabilitasyon uygulamalarına erken başlanmalı
c) Uygulanan rehabilitasyon programı, gerçekçi olmalı
d) Yaşlının bütün ihtiyaçları programa alınmalı
e) Yardıma ve güvene dayalı hasta-ekip ilişkisi olmalı

Cevap : d)Yaşlının bütün ihtiyaçları programa alınmalı

19. ……. ……….bir insanın beklentileri ve elinde olanların karşılanması

Cevap :Yaşam doyumu

20. Hangi seçenek intihar girişimi bulunan bir yaşlıya yaklaşımda dikkat edilmesi gereken durumlardan biri olamaz?

a) İntihar konusunu açıkça konuşmaktan çekinmek
b) İntihar planının sorgulanması
c) İntihar düşüncesinin sorgulanması
d) İntiharda kullanılacak araçların ulaşılabilirliğinin sorgulanması
e) Sakin bir şekilde dinlenilmesi

Cevap : a)İntihar konusunu açıkça konuşmaktan çekinmek

Psiko-Sosyal Rehabilitasyon Vize Deneme Sınavı 1

Auzef Yaşlı Bakımı

lolonolo

error: Content is protected !!