auzefÇocuk GelişimiYönetim ve Liderlik

Yönetim ve Liderlik Vize Deneme Sınavı -6

Yönetim ve Liderlik Vize Deneme Sınavı -6

#1. Okul örgütlerinde etkili bir denetim faaliyetinin sürdürülebilmesi için çeşitli denetim modellerinden yararlanılmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu denetim modelleri arasında yer almaz?

#2. “Bu aşamada çatışmalar artık göz önündedir. Çatışan tarafların genellikle kendi niyetlerini uygulamaya yönelik açık girişimlerde bulunurlar.” Şeklinde ifade edilen çatışmanın hangi aşamasıdır?

#3. Örgüt içinde meslektaşları ile etkili bir iletişim içerisinde olmak isteyen bir öğretmen aşağıdakilerden hangisini yapmamalıdır?

#4. Okul öncesi eğitim kurumlarını diğer kurumlardan farklı kılan özellikler düşünüldüğünde aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

#5. Aşağıdakilerden hangisi yönetişimin özelliklerinden biri değildir?


#6. Yönetici ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

#7. Mintzberg’e göre, yöneticinin üç tür örgütsel rolü vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu rollerden biridir?

#8. Aşağıdakilerden hangisi liderlik becerisine sahip okul müdürlerinin özelliklerinden biri değildir?

#9. Aşağıdakilerden hangileri yöneticinin sahip olması gereken becerilerdendir? I. Liderlik becerileri II. İletişim becerileri III. İş birliği ve müzakere becerileri IV. Cezalandırma becerileri

#10. Etkili bir planlama süreci gerçekleştirilmek istenen bir kurumda yönetici ve çalışanlar tarafından planlama sürecinin aşamaları uygulamaktadır. Buna göre bu kurumda aşağıdaki aşamalardan hangisi planlama sürecinde yer almaz?


#11. Erken çocukluk eğitim kurumlarında etkili bir organizasyon süreci gerçekleştirmek isteyen okul yönetimi için aşağıdakilerden hangisi doğru ve yerinde bir uygulamadır?

#12. Aşağıdakilerden hangisi lider çocukların özelliklerinden biri değildir?

#13. İnsanlarla ve diğer örgütsel kaynaklarla birlikte ve onlar aracılığıyla çalışarak örgütsel hedeflere ulaşma süreci olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

#14. Bireyler arasındaki beceri ve yetenek, kişilik, algısal, değer ve yargı ve duygu farklılıkları çatışma nedenleridir. Bu durum çatışma nedenlerinden hangisini anlatır?

#15. Planlamanın tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde eksiksiz olarak yapılmıştır?


#16. I. Öğretmen, "Toplama zamanı" diyerek "Temizlik" şarkısını başlattı. Uras, blok merkezindeki çocuklara hemen şunları söyledi: "Kareleri Cemre toplasın, yuvarlak olanları İlay toplasın, dikdörtgenleri Tahir toplasın. Ben ve Mustafa ise diğerlerini toplayacağız. Tamam mı?". Sonra Uras diğer çocukların blokları toplamasını izledi. II. Bazı çocuklar öğretmenin öykü kitabını göremedikleri için şikayet ediyordu. Eylül "Uzun olanlar arkaya, kısa olanlar öne otursun" önerisinde bulundu. Eylül’ün önerisine göre bazı çocuklar halının üzerinde hareket etmeye başladı. III. Miraç hikaye sırasında yanında oturan diğer çocuklarla konuşuyordu. Öğretmen, Miraç’tan sessiz olmasını istedi. Miraç çevresindeki diğer çocuklarla konuşmaya devam etti. Yukarıdaki örnek olayların hangisi ya da hangilerinde çocuklar liderlik özellikleri sergilemektedir?

#17. “Çatışma gereksizdir. Otaya çıkmadan önlenmesi gerekir.” Şeklinde görüş bildiren bir yöneticinin yaklaşımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#18. Sema, Sivas’ta bir okulun müdürüdür. İbrahim ise aynı okulda okul öncesi öğretmenidir. Sema, İbrahim’e şunları söylemiştir: I- Bu sene öğrencilerin ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmasını sağlamak okulumuz hedefleri arasındadır. II- Öğrencilerin ilköğretime hazır bulunuşluk düzeylerini geçen ay gözlemlemiştim. Üç ay sonra tekrar gözlemleyerek, ilerlemeyi izleyeceğim. III- Okul öncesi eğitim programı sosyal ve duygusal gelişim ve kazanım göstergelerine aylık eğitim planlarında yer verip vermediğini, eğitim etkinliği esnasında denetleyip değerlendireceğim. IV- Farklı kültürleri öğrenebilmeyi teşvik amacıyla, birer hafta Viyana ve Hannover’de gözlem yapabilmemizi sağlayacak bir programın izinlerini aldım. Buna göre; öğretimsel liderlik boyutları düşünüldüğünde, sadece öğretim programını yönetme boyutuna Sema hangisi veya hangilerinde yer vermiştir?

#19. Çocuk liderliğine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

#20. Çatışma sürecinde potansiyel uyuşmazlık aşamasının ön koşulları arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Yönetim ve Liderlik

Çocuk Gelişimi Lisans

LOLONOOLO

Yönetim ve Liderlik

Çocuk Gelişimi Lisans

LOLONOOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Yönetim ve Liderlik Vize Deneme Sınavı -6
Yönetim ve Liderlik

Çocuk Gelişimi Lisans

LOLONOOLO

Yönetim ve Liderlik Vize Deneme Sınavı -6

Okul öncesi eğitim kurumlarını diğer kurumlardan farklı kılan özellikler düşünüldüğünde aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

a) İnsan ilişkilerine yaklaşım zayıftır
b) Belirsizliklere karşı toleranslı davranılmaz
c) Kişisellik düşük düzeydedir
d) Karmaşık bilgi sistemi ile ilgilenme kabul edilir
e) Özerklik gereksizdir

Cevap : d) Karmaşık bilgi sistemi ile ilgilenme kabul edilir

Çatışma kavramının tanımında yer verilen etkileşimli süreç ile vurgulanmak istenen düşünce aşağıdaki seçeneklerden hangisinde sunulmuştur?

a) Birey-birey
b) Birey-grup
c) Bireyin kendisi-diğerleri
d) Grup-grup
e) Grup-yönetim

Cevap : c) Bireyin kendisi-diğerleri

“Çatışma gereksizdir. Otaya çıkmadan önlenmesi gerekir.” Şeklinde görüş bildiren bir yöneticinin yaklaşımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

a) Geleneksel görüş
b) İnsan ilişkileri görüşü
c) Etkileşimci görüş
d) Davranışçı görüş
e) Çatışma yönetimi görüşü

Cevap : a) Geleneksel görüş

Okulda çalışanlar arasında ortaya çıkan çatışmaların okulun verimliliğini olumlu etkilediğini düşünen bir yönetici aşağıdaki görüşlerden hangisini benimsemiştir?

a) Geleneksel görüş
b) İnsan ilişkileri görüşü
c) Etkileşimci görüş
d) Davranışçı görüş
e) Çatışma yönetimi görüşü

Cevap : c) Etkileşimci görüş

Çatışma sürecinde potansiyel uyuşmazlık aşamasının ön koşulları arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?

a) İletişim
b) Yapı
c) Kişilik
d) Üye-amaç uyumluluğu
e) Rekabet

Cevap : e) Rekabet

Çatışma aşamasında kişilerin çatışmayı önlemeye, ihmal etmeye başvurdukları aşama aşağıdakilerden hangisidir?

a) Algılanan
b) Hissedilen
c) Yaşanan
d) Görüşülen
e) Kişiselleştirilen

Cevap : a) Algılanan

“Bu aşamada çatışmalar artık göz önündedir. Çatışan tarafların genellikle kendi niyetlerini uygulamaya yönelik açık girişimlerde bulunurlar.” Şeklinde ifade edilen çatışmanın hangi aşamasıdır?

a) Muhalefet
b) Kavrama
c) Niyetler
d) Davranış
e) Sonuçlar

Cevap : d) Davranış

“Çalışanların karar alma sürecine katılma düzeyi çatışmayı etkiler.” İfadesi çatışma nedenlerinden hangisinin kapsamında olabilir?

a) İletişim
b) Yapı
c) İnsan
d) Kaynak
e) Beklenti

Cevap : b) Yapı

Bireyler arasındaki beceri ve yetenek, kişilik, algısal, değer ve yargı ve duygu farklılıkları çatışma nedenleridir. Bu durum çatışma nedenlerinden hangisini anlatır?
a) İletişim
b) Yapı
c) İnsan
d) Kaynak
e) Beklenti

Cevap : c) İnsan

Okuldaki bir yönetici kendisine ve öğretmenlere karşı yüksek endişe sergilemektedir. Taraflar arasında işbirliğini ve her iki taraf için de kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak için farklılıkların incelenmesini önemseyen bu yönetici, aşağıdakilerden hangi stili benimsemiştir?
a) Bütünleştirme,
b) Hükmetme,
c) Kaçınma,
d) Ödün verme,
e) Uzlaşma,

Cevap : a) Bütünleştirme,

Çatışma Ve Çatışma Yönetimi
Yönetim ve Liderlik

Çocuk Gelişimi Lisans

LOLONOOLO

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!