auzefİş Sağlığı ve GüvenliğiToplam Kalite Yönetimi

Toplam Kalite Yönetimi 2021 Final Soruları-2

Toplam Kalite Yönetimi 2021 Final Soruları-2

#1. Kalite ile ilgili prosedür standart vb. dökümanların hazırlanması ile birlikte çalışanlara eğitimlerin verilmesine ait maliyetler hangi kalite maliyeti sınıfına girmektedir?

#2. Kontrol diyagramları ile süreç izlenerek sürecin kontrolü sağlanmaktadır. Buna göre aynı Ürünün aynı zaman içinde, aynı model ve özelliklerde ki iki farklı tezgâhta ki üretimlerinden (solda ki A tezgâhı sağdaki B tezgâhı) örnekler alınmış ve çap genişlikleri ölçülerek aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. I. Tezgâhtaki değişkenlik kesinlikle makine ayarlarından kaynaklanmaktadır II. A Ürününde ölçülen ardışık 8 değerin hepsinin ortalamanın üstünde yer aldığı B de ise ölçülen ardışık 8 değerin hepsinin ortalamanın altında yer aldığı görülmektedir. Süreçler incelenmelidir. III. Üretim süreçleri kontrol altındadır. Herhangi bir incelemeye gerek yoktur. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri söylenebilir?

#3. Yukarıda bir montaj bandında işçilerin işlem süreleri gösterilmektedir.Buna göre en önemli darboğaz olan, ilk olarak iyileştirme ihtiyacının olduğu istasyon aşağıdakilerden hangisidir?

#4. Üretilen millerden farklı üretim partilerinden farklı zamanlarda 100 adet örnek alınmıştır. Mil çaplarının normal dağıldığı bilinmektedir. Alınan örneklerin çaplarının ortalaması 3.00cm standart sapması ise 0,4 cm dir. Buna göre 100 adet milden yaklaşık kaç tanesinin çapının 3,04 ten küçük olması beklenir?

#5. Kalite öncülerinden en önde gelen isimlerinden biri olan Walter Shewart hangi çalışmaları ve katkıları ile ön plana çıkmaktadır?


#6. “Müşteri ürün ya da hizmette bu özelliklerin olması gerektiğini düşünmektedir. Bu özelliğin olması müşterinin çok fazla memnun olmasını ve memnuniyet seviyesinin çok artmasını sağlamaz.Bu özellik olmaması durumunda ise memnuniyetsizlik çok fazla azalır ve müşteri bu durumu kabullenemez. Örneğin, satın alınan akıllı bir cep telefonunun internete bağlanabilme özelliği ek bir memnuniyet oluşturmayacaktır. İnternete bağlanabilme özelliğinin olmaması ise müşteriyi önemli ölçüdeki bir memnuniyetsizliğe itmektedir. Kano modeline göre yukarıda bahsedilen özellik aşağıdakilerden hangisidir?

#7. Aşağıdakilerden hangisi süreç özelliklerinden değildir?

#8. Girdileri çıktı haline getiren birbiriyle ilgili ve etkileşimli faaliyetler takımı ......... olarak ifade edilir. Yukarıda boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?

#9. 5S üretken iş alanlarının sistematik olarak düzenlenmesi, temizlenmesi, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için bir metodolojidir. Buna göre aşağıdaki çalışmalardan hangisi 5S çalışmaları kapsamında değerlendirilemez?

#10. Firmanın misyonuna uygun asli faaliyetleri ile ilgili gerçekleştirmiş olduğu ürün ya da hizmete ait süreçler ............. şeklinde tanımlanmaktadır. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


#11. Bir işletme stok maliyetlerini azaltıcı önlemler almak için çalışma başlatmak istemektedir. Bu kapsamda tüm stok kalemleri çıkartılmış ve 3200 kalem stok olduğu görülmüştür. Yapılan incelemede stok kalemlerinin %16’sının toplam stok maliyetinin %86’sınıoluşturduğu görülmüş ve ilk etapta 3200 stok kalemi yerine 512 (3200*0,16) adet stoğa ait parametrelerin gözden geçirilmesine karar verilmiştir. Bu işletmede hangi kalite aracından yararlanarak daha öncelikli stokları tespit etmiştir?

#12. Bir iş yerinde operatörlere iş sağlığı ve güvenliği kapsamında makine kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda eğitimler düzenlenmektedir. Bu kapsamda bu faaliyetler hangi kalite maliyeti ile ilgilidir?

#13. Kalite çemberleri çalışmaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#14. Kalite Çemberi çalışmaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#15. Aşağıdakilerden hangisi kalite çemberlerinin sağladığı direkt avantajlardan biri değildir?


#16. Aşağıda farklı işlemlerden oluşan bir üretim sürecine ait işlemler ve işlemlere ait süreler verilmiştir. Bu süreçte takt süresi 9 dk/ürün olabilmesi için ihtiyaç duyulan en az iş istasyonu kaç adettir?

#17. 30 kümeden oluşan veri setinde, her kümede 5 gözlem bulunmaktadır. Veri seri dikkate alınarak X kontrol grafiği oluşturulacaktır. Bu veri setinde x=20 ve R=1 olduğuna göre kontrol grafiği üst kontrol limiti nedir?

#18. Toplam kalite yönetimi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

#19. Bir bardak üreticisi tek kulplu toplamda 20 işlemden geçen kupa bardaklarını geliştirmeye karar vermiştir. Bu kapsamda bardaklarda kulp üzerinde desenli çizgi oluşturarak farklı bir ürün elde etmiştir. Bu ürün toplamda eskisinden farklı olarak 22 işlemden geçmektedir. Bardak satışları incelendiğinde yeni ürününün satışlarının eskisiyle aynı olduğu ve yeni tasarımın müşteri memnuniyetinde bir değişiklik oluşturmadığı görülmüştür. Yukarıdaki örnek olay yalın üretim anlayışında ne tür bir israftır?

#20. .............üretilen ürün ya da hizmetlerin, süreçlerin, sistemlerin amaçlarına uygun olduğunu garanti etmek amacı ile sabit kurallar ana hatlar veya karakteristikler ile tanımlanması işlemidir. Yukarıda boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?


#21. 5S’in en önemli adımlarından biri olan bu aşama toparlama, düzen ve temizliğin korunması ve sürekliliğin sağlanması için kuralların oluşturulması kontrollerin belirlenmesi ve iyileştirmelerin yapılandırılması gibi faaliyetleri kapsar. Bu aşamadıki ama 5S in sürdürülebilirliğinin garanti altına alınmasıdır. Yukarıda bahsedilen 5S in hangi adımıdır?

#22. ISO 9001 Kalite yönetim Sisteminin dayandığı temel prensiplerden olan .............prensibe göre bir işletme -Anahtar tedarikçilerini seçmeli ve değerlendirmeli -Mal-Hizmet satınaldığı firmalar ile sürekli iletişimde olmak -Müşteri memnuniyetini artırıcı ortak çalışmalar yapmalı -Mal-hizmet satınaldığı firmalardan yenilikler yapmasını istemelidir. Boş bırakılan yere hangi prensip gelmelidir.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Toplam Kalite Yönetimi 2021 Final Soruları-2

1- Kalite Çemberi çalışmaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Japonya da kalite çemberleri geleneksel olarak normal çalışma saatleri yerine kendi zamanlarından karşılanır.
B) Ekibin aldığı karara herkes saygı duyar ve o kararın arkasında herkes durur.
C) Kalite çemberlerinde ekipteki herkesin bir söz hakkı vardır. Kararlar müşterek verilir.
D) Kalite çemberlerinde problem çözmede bazı teknikler kullanılmaktadır. Çember üyelerinin veri toplaması verilerin analizini gerçekleştirmesi sonuçları değerlendirmesi ve sunması için belli bazı teknikleri kullanmaları gerekmektedir.
E) Kalite çemberlerinin başarısı durumunda çember üyelerinin hepsi yönetim tarafından ödüllendirilmek zorundadır.

Cevap : E) Kalite çemberlerinin başarısı durumunda çember üyelerinin hepsi yönetim tarafından ödüllendirilmek zorundadır.

2- Kalite öncülerinden en önde gelen isimlerinden biri olan Walter Shewart hangi çalışmaları ve katkıları ile ön plana çıkmaktadır?

A) Kalite Maliyetleri
B) Kalite Fonksiyon Göçerimi
C) İstatistiksel Kalite Kontrol ve Kontrol Diyagramları
D) Deneysel Tasarım
E) Kalite Boyutları

Cevap : C) İstatistiksel Kalite Kontrol ve Kontrol Diyagramları

3- Kalite ile ilgili prosedür standart vb. dökümanların hazırlanması ile birlikte çalışanlara eğitimlerin verilmesine ait maliyetler hangi kalite maliyeti sınıfına girmektedir?

A) Değerleme-Ölçme maliyetleri
B) İç Başarısızlık Maliyetleri
C) Önleme Maliyetleri
D) Nihai Kullanıcı Sebepli Maliyetler
E) Dış Başarısızlık Maliyetleri

Cevap : C) Önleme Maliyetleri

4- “Müşteri ürün ya da hizmette bu özelliklerin olması gerektiğini düşünmektedir. Bu özelliğin olması müşterinin çok fazla memnun olmasını ve memnuniyet seviyesinin çok artmasını sağlamaz.Bu özellik olmaması durumunda ise memnuniyetsizlik çok fazla azalır ve müşteri bu durumu kabullenemez. Örneğin, satın alınan akıllı bir cep telefonunun internete bağlanabilme özelliği ek bir memnuniyet oluşturmayacaktır. İnternete bağlanabilme özelliğinin olmaması ise müşteriyi önemli ölçüdeki bir memnuniyetsizliğe itmektedir.
Kano modeline göre yukarıda bahsedilen özellik aşağıdakilerden hangisidir?

A) Temel özellik
B) Doğrusal ihtiyaçlar
C) Şüpheli özellik
D) Heyecan verici özellik
E) Tanımlanamamış özellik

Cevap : A) Temel özellik

5- Firmanın misyonuna uygun asli faaliyetleri ile ilgili gerçekleştirmiş olduğu ürün ya da hizmete ait süreçler …………. şeklinde tanımlanmaktadır.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) Destek süreci
B) Yönetim süreci
C) Temel süreç
D) Stratejik süreç
E) Katma değeri olmayan süreç

Cevap : C) Temel süreç

6- 5S’in en önemli adımlarından biri olan bu aşama toparlama, düzen ve temizliğin korunması ve sürekliliğin sağlanması için kuralların oluşturulması kontrollerin belirlenmesi ve iyileştirmelerin yapılandırılması gibi faaliyetleri kapsar. Bu aşamadıki ama 5S in sürdürülebilirliğinin garanti altına alınmasıdır.
Yukarıda bahsedilen 5S in hangi adımıdır?

A) Temizlik
B) Sınıflandırma
C) Düzen
D) Standartlaştırma
E) Disiplin ve eğitim

Cevap : D) Standartlaştırma

7- Bir iş yerinde operatörlere iş sağlığı ve güvenliği kapsamında makine kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda eğitimler düzenlenmektedir. Bu kapsamda bu faaliyetler hangi kalite maliyeti ile ilgilidir?

A) İş Güvenliği Maliyetleri
B) Dış Başarısızlık Maliyeti
C) İç Başarısızlık Maliyeti
D) Değerlendirme Maliyeti
E) Önleme Maliyeti

Cevap : E) Önleme Maliyeti

8- ………….üretilen ürün ya da hizmetlerin, süreçlerin, sistemlerin amaçlarına uygun olduğunu garanti etmek amacı ile sabit kurallar ana hatlar veya karakteristikler ile tanımlanması işlemidir.
Yukarıda boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?

A) Öz Denetim
B) Kalite
C) Standardizasyon
D) Sürekli İyileştirme
E) Müşteri Beklentisi

Cevap : C) Standardizasyon

9- ISO 9001 Kalite yönetim Sisteminin dayandığı temel prensiplerden olan ………….prensibe göre bir işletme
-Anahtar tedarikçilerini seçmeli ve değerlendirmeli
-Mal-Hizmet satınaldığı firmalar ile sürekli iletişimde olmak
-Müşteri memnuniyetini artırıcı ortak çalışmalar yapmalı
-Mal-hizmet satınaldığı firmalardan yenilikler yapmasını istemelidir.
Boş bırakılan yere hangi prensip gelmelidir.

A) Sistem yaklaşımı
B) Gerçeklere dayalı karar verme
C) Karşılıklı yarara dayalı tedarikçi ilişkisi
D) Kişilerin katılımı
E) Süreç yaklaşımı

Cevap : C) Karşılıklı yarara dayalı tedarikçi ilişkisi

10- Aşağıda bir montaj bandında işçilerin işlem süreleri gösterilmektedir.Buna göre en önemli darboğaz olan, ilk olarak iyileştirme ihtiyacının olduğu istasyon aşağıdakilerden hangisidir.?

İşlem Süresi İşlem Süresi İşlem Süresi İşlem Süresi İşlem Süresi
7 saniye 10 saniye 8 saniye 6 saniye 7 saniye
İstasyon 1 İstasyon 2 İstasyon 3 İstasyon 4 İstasyon 5

A) İstasyon 3
B) İstasyon 5
C) İstasyon 1
D) İstasyon 2
E) İstasyon 4

Cevap : D) İstasyon 2

11- Kalite çemberleri çalışmaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Kalite çemberlerinde ekipteki herkesin bir söz hakkı vardır. Kararlar müşterek verilir.
B) Ekibin aldığı karara herkes saygı duyar ve o kararın arkasında herkes durur.,
C) Kalite çemberlerinde problem çözmede bazı teknikler kullanılmaktadır. Çember üyelerinin veri toplaması verilerin analizini gerçekleştirmesi sonuçları değerlendirmesi ve sunması için belli bazı teknikleri kullanmaları gerekmektedir.
D) Kalite çemberlerinin başarısı durumunda çember üyelerinin hepsi yöntem tarafından ödüllendirilmek zorundadır.
E) Japonya’ da kalite çemberleri geleneksel olarak normal çalışma saatleri yerine kendi zamanlarından karşılanır.

Cevap : D) Kalite çemberlerinin başarısı durumunda çember üyelerinin hepsi yöntem tarafından ödüllendirilmek zorundadır.

12- Toplam kalite yönetimi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Maliyetleri sürekli düşürürken müşteri memnuniyetini kalıcı şekilde artırmayı hedefleyen bir yönetim sistemidir.
B) Temel prensiplerinden biri sürekli iyileştirme esaslı olmasıdır.
C) Toplam kelimesi, kalite çalışmalarında tüm çalışanların ve birimlerin katılımını ifade eder.
D) İnsan odaklı bir yönetim sistemidir.
E) Toyota üretim sisteminden doğmuş bir sistemdir.

Cevap : E) Toyota üretim sisteminden doğmuş bir sistemdir.

13- 5S üretken iş alanlarının sistematik olarak düzenlenmesi, temizlenmesi, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için bir metodolojidir. Buna göre aşağıdaki çalışmalardan hangisi 5S çalışmaları kapsamında değerlendirilemez?

A) Malzemelerin sınıflandırılması
B) Temizlik standartlarının oluşturulması
C) Makine araç parkının yerlerinin sabitlenmesi ve standartlaştırılması
D) Çalışanların sigortalarının takibi
E) Hiç kullanılmayan ekipmanların uzaklaştırılması

Cevap : D) Çalışanların sigortalarının takibi

14- Üretilen millerden farklı üretim partilerinden farklı zamanlarda 100 adet örnek alınmıştır. Mil çaplarının normal dağıldığı bilinmektedir. Alınan örneklerin çaplarının ortalaması 3.00cm standart sapması ise 0,4 cm dir. Buna göre 100 adet milden yaklaşık kaç tanesinin çapının 3,04 ten küçük olması beklenir?

A) 75-76 tane
B) 84-85 tane
C) 15-16 tane
D) 5-6 tane
E) 94-95 tane

Cevap : C) 15-16 tane

15- Aşağıdakilerden hangisi kalite çemberlerinin sağladığı direkt avantajlardan biri değildir?

A) Geliştirilmiş iletişim
B) Artan motivasyon iş yerinde doyumu ve gurur artışı
C) Satın alma maliyetlerinde düşüş
D) Liderlerde liderlik gelişimi
E) Hatalarda azalma

Cevap : C) Satın alma maliyetlerinde düşüş

16- Girdileri çıktı haline getiren birbiriyle ilgili ve etkileşimli faaliyetler takımı ……… olarak ifade edilir.
Yukarıda boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?

A) Süreç
B) İletişim
C) Kaynak
D) Pazar
E) Proje

Cevap : A) Süreç

17- Bir işletme stok maliyetlerini azaltıcı önlemler almak için çalışma başlatmak istemektedir. Bu kapsamda tüm stok kalemleri çıkartılmış ve 3200 kalem stok olduğu görülmüştür. Yapılan incelemede stok kalemlerinin %16’sının toplam stok maliyetinin %86’sınıoluşturduğu görülmüş ve ilk etapta 3200 stok kalemi yerine 512 (3200*0,16) adet stoğa ait parametrelerin gözden geçirilmesine karar verilmiştir. Bu işletmede hangi kalite aracından yararlanarak daha öncelikli stokları tespit etmiştir?

A) Balık kılçığı
B) Kıyaslama-benchmarking
C) Pareto diyagramları
D) 5N 1K
E) Kalite kontrol diyagramları

Cevap : C) Pareto diyagramları

18- Bir bardak üreticisi tek kulplu toplamda 20 işlemden geçen kupa bardaklarını geliştirmeye karar vermiştir. Bu kapsamda bardaklarda kulp üzerinde desenli çizgi oluşturarak farklı bir ürün elde etmiştir. Bu ürün toplamda eskisinden farklı olarak 22 işlemden geçmektedir. Bardak satışları incelendiğinde yeni ürününün satışlarının eskisiyle aynı olduğu ve yeni tasarımın müşteri memnuniyetinde bir değişiklik oluşturmadığı görülmüştür.
Yukarıdaki örnek olay yalın üretim anlayışında ne tür bir israftır?

A) Gereksiz işlem
B) Aşırı üretim
C) Üretim hatası
D) Taşıma
E) Gereksiz hareket

Cevap : A) Gereksiz işlem

19- Aşağıdakilerden hangisi süreç özelliklerinden değildir?

A) Sürecin sınırları tanımlanabilmektedir.
B) Süreç en az on faaliyetten oluşmalıdır.
C) Süreç faaliyetleri tekrarlanan faaliyetlerdir.
D) Sürecin bir sahibi ve/veya sorumluları olur.
E) Süreç ölçülebilir olmalıdır.

Cevap : B) Süreç en az on faaliyetten oluşmalıdır.

20- Aşağıda farklı işlemlerden oluşan bir üretim sürecine ait işlemler ve işlemlere ait süreler verilmiştir. Bu süreçte takt süresi 9 dk/ürün olabilmesi için ihtiyaç duyulan en az iş istasyonu kaç adettir?

A) 2
B) 5
C) 6
D) 4
E) 3

Cevap : E) 3

21- Kontrol diyagramları ile süreç izlenerek sürecin kontrolü sağlanmaktadır. Buna göre aynı Ürünün aynı zaman içinde, aynı model ve özelliklerde ki iki farklı tezgâhta ki üretimlerinden (solda ki A tezgâhı sağdaki B tezgâhı) örnekler alınmış ve çap genişlikleri ölçülerek aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir.
I. Tezgâhtaki değişkenlik kesinlikle makine ayarlarından kaynaklanmaktadır
II. A Ürününde ölçülen ardışık 8 değerin hepsinin ortalamanın üstünde yer aldığı B de ise ölçülen ardışık 8 değerin hepsinin ortalamanın altında yer aldığı görülmektedir. Süreçler incelenmelidir.
III. Üretim süreçleri kontrol altındadır. Herhangi bir incelemeye gerek yoktur.
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri söylenebilir?

A) I
B) I,III
C) I,II,III
D) II
E) II,III

Cevap : D) II

22- 30 kümeden oluşan veri setinde, her kümede 5 gözlem bulunmaktadır. Veri seri dikkate alınarak X kontrol grafiği oluşturulacaktır. Bu veri setinde x=20 ve R=1 olduğuna göre kontrol grafiği üst kontrol limiti nedir?

A) 20.50
B) 20.58
C) 20.73
D) 20.37
E) 20.42

Cevap : B) 20.58

Toplam Kalite Yönetimi 2021 Final Soruları-2

Auzef Bölümler İş Sağlığı Ve Güvenliği Lisans-min
Telegram İş sağlığı Ve güvenliği

Toplam Kalite Yönetimi 2021 Final Soruları-2

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!