TAR202U – Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2 Final 6

TAR202U – Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2 Final 6

#1. Koalisyon hükûmetlerinde güvenoyu alamayan hükûmet aşağıdakilerden hangisidir?

#2. KKTC ve GKRY’nin birleşerek Kıbrıs Cumhuriyeti olarak AB’ye girdiği, KKTC’in kabul, GKRY’nin ise reddettiği BM planı aşağıdakilerden hangisidir?

#3. Aşağıdakilerden hangisi 1961 seçimleri sonrasında kurulan siyasi partilerden biri değildir?

#4. Türkiye’yi savaşın Akdeniz’e sıçraması dolayısıyla müttefikleri olan İngiltere ve Fransa’ya tüm gücüyle yardım etme taahhüdünü yerine getirmek durumunda bırakan antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Koalisyon hükûmetlerinde en uzun süre görev yapan başbakan aşağıdakilerden hangisidir?

#6. "----CHP lideri İsmet İnönü’nün konuşmasından bazı bölümler; “(…) Biz aldığımız tedbiri aldık, yürüteceğiz diyorsunuz. Gayri meşru baskı rejimine girmiş olan idarelerin hepsi böyle söylemişlerdir. Sizde öyle diyorsunuz, fakat muvaffak olamayacaksınız. Kore Başkanı Syngman Rhee kurtuldu mu? Üstelik onun ordusu, polisi, memuru elinde idi. Hâlbuki sizin elinizde ne ordu var, ne memur, ne üniversite ve hatta ne de polis var(…) Bir baskı rejimi kurulduğu zaman onu kuranlar artık mukavemeti kalmayacak zannederler. Bizdeki baskı rejimini kuranlar da öyle zannediyorlar. Baskı tertipçileri bilsinler ki Türk Milleti Kore Milletinden daha az haysiyetli değildir.” diye konuştu. Yukarıdaki metinden hareketle aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

#7. Türk siyasi hayatında kurulan en uzun süreli koalisyon aşağıdakilerden hangisidir?

#8. AK Parti’nin kurucu genel başkanı aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Cumhuriyet dönemi Türk siyasi hayatında ilk defa sağlık sebebi gösterilmeksizin istifa eden bakan aşağıdakilerden hangisidir?

#10. Türk siyasi hayatında ilk defa tek başına iktidarda iken kendisine yönelik kapatılma davası açılan siyasi parti aşağıdakilerden hangisidir?

#11. Aşağıdakilerden hangisi 1990’ların koalisyonlarını gerçekleştiren siyasi liderlerden biri değildir?

#12. Aşağıdakilerden hangisi 30 Haziran 1971’de yapılan, 1961 Anayasası’nın siyasal ve ekonomik özgürlükleriyle ilgili maddelerinde hükûmetin elini kuvvetlendirecek düzenlemelerden biri değildir?

#13. Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu hangi tarihte kabul edilmiştir?

#14. Ahmet Necdet Sezer’in cumhurbaşkanı seçilmesi hangi koalisyon döneminde gerçekleşmiştir?

#15. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 5. Büyük Kurultayı hangi tarihte toplanmıştır?

#16. Demokrat Parti hangi tarihte kurulmuştur?

#17. Türkiye’de 16 Nisan 2017’de gerçekleştirilen Anayasa Değişikliği Halkoylaması ile geçilen hükûmet sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

#18. 1994 yılında Ankara ziyareti sırasında “Biz tek millet, iki devletiz” ifadesini kullanarak, Türkiye-Azerbaycan arasında günümüzde de var olan stratejik ortaklığın, dostluğun ve kardeşliğin temelini atan, Azerbaycan’ın Kurucu Devlet Başkanı aşağıdakilerden hangisidir?

#19. Aşağıdakilerden hangisi 1960 Askerî Darbesi’nden sonra tutuklanan kişilerden biri değildir?

#20. “...…Askerî darbe söz konusu olduğunda, en fazla etkilenen sinema türünün “siyasal sinema” olması kaçınılmazdır. Askerî müdahale dönemleri siyasal sinemayla uğraşan sinemacıların gözaltına alınması, tutuklanması, sinema çalışmalarının engellenmesi gibi örneklerle doludur…” Yukarıdaki metinden hareketle aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

TESTi BiTiR

Doğru / Toplam Soru

Anadolu AÖf Bahar Dönemi Soruları
Aöıköğretim çıkmış Soruları
LOLONOLO

Anadolu AÖf Bahar Dönemi Soruları
Aöıköğretim çıkmış Soruları
LOLONOLO

HD Quiz powered by harmonic design

TAR202U – Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2 Final 6

Anadolu AÖf Bahar Dönemi Soruları
Aöıköğretim çıkmış Soruları
LOLONOLO

TAR202U - Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2 Final 6 TAR202U - Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2-min

Türkiye Cumhuriyeti Siyasi Hayatında Özallı Yıllar (1980-1991)

TAR202U – Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2 Final 6

Eylül Askerî Darbesi’nden sonra MGK tarafından kurulan hükûmetin başbakanı aşağıdakilerden hangisidir?

A. Turgut Özal
B. Bülent Ulusu
C. Turgut Sunalp
D. Fahri Korutürk
E. Necdet Uruğ

Cevap : B. Bülent Ulusu

Turgut Özal’ın başbakan ve cumhurbaşkanı olmadan önce devlet bürokrasisinde aldığı ilk idari görev aşağıdakilerden hangisidir?

A. TOBB Başkanlığı
B. Başbakan Yardımcılığı
C. Başbakan Müsteşarlığı
D. DPT Müsteşarlığı
E. EİEİ Genel Müdür Yardımcısı

Cevap : E. EİEİ Genel Müdür Yardımcısı

Turgut Özal’ın iktisadi ve toplumsal görüşlerini yansıtan ideoloji aşağıdakilerden hangisidir?

A. Sosyalizm
B. Devletçilik
C. Marksizm
D. Liberalizm
E. Milliyetçilik

Cevap : D. Liberalizm

12 Eylül Darbesi’nden sonra yapılan ilk genel seçimlerde MGK’nın isteği ile parti kurarak seçimlere katılan siyasi lider aşağıdakilerden hangisidir?

A. Turgut Özal
B. Bülent Ulusu
C. Turgut Sunalp
D. Fahri Korutürk
E. Necdet Uruğ

Cevap : C. Turgut Sunalp

1983 seçimlerinde Turgut Özal liderliğindeki ANAP’ın seçim zaferini belirleyen propaganda aşağıdakilerden hangisidir?

A. Bütün eğilimleri birleştirmesi
B. Muhafazakar olması
C. Liberal olması
D. Milliyetçi olması
E. Özal’ın seçime giren tek sivil lider olması

Cevap :A. Bütün eğilimleri birleştirmesi

Aşağıdakilerden hangisi siyasi yasakların kaldırılması ile ilgili yapılan 1987 referandumu ile siyasete geri dönen siyasi liderlerden biri değildir?

A. Necmettin Erbakan
B. Süleyman Demirel
C. Alpaslan Türkeş
D. Bülent Ecevit
E. Erdal İnönü

Cevap : E. Erdal İnönü

Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde iç politikadaki terör sorununun çözümündeki önceliği aşağıdakilerden hangisidir?

A. Ekonomik kalkınmayla refahı artırmak
B. Seçimleri kazanarak mecliste çoğunluğu sağlamak
C. Siyasi yasakların sürmesini sağlamak
D. Terör meselesini askerî yöntemle çözmek
E. KİT’lerin üretimini artırmak

Cevap : A. Ekonomik kalkınmayla refahı artırmak

Turgut Özal cumhurbaşkanı olduktan sonra ANAP’ın genel başkanlığına getirilen siyasetçi aşağıdakilerden hangisidir?

A. Mesut Yılmaz
B. Güneş Taner
C. Yıldırım Akbulut
D. Hasan Celal Güzel
E. Adnan Kahveci

Cevap : C. Yıldırım Akbulut

Aşağıdakilerden hangisi Turgut Özal’ın cumhurbaşkanlığı döneminde dış politikadaki önceliklerinden biri değildir?

A. Türk Dünyası ülkelerine öncülük etmek
B. NATO üyeliğinden çıkmak
C. ABD ile olan İlişkileri azaltarak AB’ye yakınlaşmak
D. AB yerine EFTA’ya üye olmak
E. ABD’ye alternatif bölgesel ittifaklar oluşturmak

Cevap : B. NATO üyeliğinden çıkmak

Aşağıdakilerden hangisi 1991 seçimlerinde ANAP’ın oy oranının azalmasının nedenlerinden biri değildir?

A. Kürt siyasi hareketinin ortaya çıkması
B. Sağ partilerin seçimlerde yaptığı ittifaklar
C. Ekonomik göstergelerdeki olumsuz tablo
D. Özal’ın ANAP’ın yönetimine müdahale etmesi
E. ANAP’ın dayandığı sağ seçmenin yeni partilerle parçalanma

Cevap : C. Ekonomik göstergelerdeki olumsuz tablo

Türkiye Cumhuriyeti Siyasi Hayatında Özallı Yıllar (1980-1991)

Anadolu AÖF Bahar Dönemi Soruları

Aöıköğretim çıkmış Soruları
LOLONOLO

Editor

Editör

%d blogcu bunu beğendi: