auzefSosyal HizmetSosyal Hizmette Uygulama Alanları

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020 Final Soruları-1

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020 Final Soruları-1

#1. I. Tanımlanmış bir hedef II. Birbirinden bağımsız faaliyetler III. belirli bir süre IV. ulaşılması gereken sonuçlar V. kamu kurumundan tahsis edilen ödenek Yukarıda verilen özelliklerden hangileri bir projede bulunması gereken zorunlu unsurlar arasındadır?

#2. I. Kadınlar cinsel amaçlı ve ev işlerinde çalıştırılmak için kaçırılırlar II. çocuklar uluslararası evlat edinmeye aracılık, cinsel amaçlı veya pornografide kullanılmak amacıyla kaçırılırlar III. yaşlılar zorla çalıştırılıp dilencilik ve seyyar satıcılık yaptırılmak için kaçırılırlar IV. erkekler ise ağır işlerde çalıştırılmak ve tehlikeli işlerde kullanılmak üzere kaçırılırlar İnsan ticareti mağdurlarıyla ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

#3. Sosyal hizmet alanında yapılan projeler ile sonuçlar aracılığıyla proje amacını oluşturan sorunun ortadan kalkması hedeflenmektedir. Projenin amacına ulaştığının anlaşılabilmesi için elde edilen sonuçlar nasıl olmalıdır?

#4. Bireyle çalışmanın temel koşullarını “Faydalı bulduğum ilişki biçimini tanımlamam gerekirse; karşıdaki kişiyi, kendi içinde değerleri olan ayrı bir birey olarak kabul etmek ve özel dünyasını onun gözleriyle görmeyi sağlayan derin bir empatik anlayış sergilemek” şeklinde tanımlayan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Çok kültürcü sosyal hizmet uygulamalarının amacı, risk altındaki farklı kültürel grupların birer aktör olarak kendi kaderlerini belirlemelerine yardımcı olacak araçlar sunmaktır. Bu bağlamda çok kültürcü sosyal hizmet müdahalesi nasıl bir anlayışla uygulanmalıdır?


#6. Proje önerisi belirli bir sorunun çözümünü hedefleyen bir dizi etkinliğin ayrıntılı anlatımıdır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bir proje önerisinde bulunması gereken unsurlardan biri değildir?

#7. I. Bir an önce sonuca varmaya çalışmak II. aile üyeleri arasındaki iletişime açıklık kazandırmak III. dirençle başa çıkmak IV. herkesi mutlu etmeye çalışmak V. işlevsel olmayan davranışları değiştirmek Aile danışmanlığı, aile bireylerinin birlikte katılacağı oturumlara liderlik yapmayı gerektirecek deneyime ve danışmanlık becerisine sahip meslek elemanlarının yapacağı bir uygulamadır. Dolayısıyla aile danışmanlığı yapan sosyal çalışmacı eklektik bir yaklaşım kullanarak yukarıdaki hangi ortak terapötik etkinliklerde bulunmak zorundadır?

#8. Aile danışmanlığı uygulamasında genellikle danışmaya devam edilip edilmeyeceğini belirleyen danışmanlığa en az ilgili olan kişidir. Araştırmacılara göre aile danışmanlığı uygulamasında başarısızlığın en temek nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Sağlık Bakanlığı’nın Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde sosyal servis biriminin sorumlulukları belirtilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu sorumluluklardan biri değildir?

#10. I. Yakınların kaybı II. algılama ve üretkenlikte artış III. düşünme hızında yavaşlama IV. zihinsel ve fiziksel fonksiyonların normalleşmesi Yukarıda sıralanan durumlardan hangileri yaşlılık döneminde psikolojik uyum sorunları ve işe yaramazlık duygusunu oluşturan temel etmenler arasındadır?


#11. Yaşlı nüfusun artması nedeniyle gelişmiş ülkelerin karşı karşıya kaldıkları en öncelikli sorun aşağıdakilerden hangisidir?

#12. Tıbbı sosyal çalışmacılar sağlık alanında görev yapmaları nedeniyle biyo-psiko-sosyal yaklaşımdan yararlanırlar. Bu yaklaşımla ilgili aşağıda verilen tanımlardan hangisi doğrudur?

#13. Yaşlanma döneminde bakım ihtiyacının artmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

#14. Aile danışmanlığı yapan sosyal çalışmacı danışmanlık sürecinin başlangıcında aile bireylerinin kendisini istenmeyen müdahaleci, davetsiz yabancı ve otorite algılayabileceğinin farkında olmalıdır. Bu yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için sosyal çalışmacı aile üyeleriyle ilk yüz yüze görüşmede ne yapmalıdır?

#15. Ailelere yardım eden danışmanın, aile üyeleriyle arasında güven ilişkisi oluşturulmalıdır. Psikolojik sağaltım işini yürütmek üzere ortak çalışma ilişkisine ne ad verilmektedir?


#16. Aşağıdakilerden hangisi aile danışmanlığı yapan sosyal çalışmacının yerine getirmesi gereken rollerden biri değildir?

#17. Aile danışmanlığı sürecinde danışmanın “durumunuz bir günde bu hale gelmedi ve düzelmesi de öyle hızlı olmayacak ama bence çaba gösterirseniz değişecektir” ifadesini kullanmasının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

#18. Aile danışmanlığı sürecinde, her sabah okula gitmemek için hasta numarası yapan ve huzursuzluk çıkaran bir çocuğu aile sorun oluşturan problemli bir çocuk olarak nitelendirirken danışman onun evde duran ve annesinden ayrılmak istemeyen, ailesine düşkün bir çocuk olarak tanımlarsa aşağıdaki tekniklerden hangisini kullanmış olur?

#19. Bir sosyal hizmet projesinin teknik ve operasyonel açıdan detaylı olarak tasarlandığı aşama aşağıdakilerden hangisidir?

#20. Toplum ruh sağlığı kavramı; bireyin psikiyatrik tedavi ve bakımının etkileşimde bulunduğu çevre içinde sürdürülmesini ifade etmektedir. Bu kapsamda toplum ruh sağlığı uygulamalarının ikincil önleme amacıyla yapılan çalışmalar aşağıdakilerden hangisidir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020 Final Soruları-1

1- Aile danışmanlığı uygulamasında genellikle danışmaya devam edilip edilmeyeceğini belirleyen danışmanlığa en az ilgili olan kişidir. Araştırmacılara göre aile danışmanlığı uygulamasında başarısızlığın en temek nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) aile üyeleriyle iş birliği kurulamaması
B) sorunu bir yabancıya anlatmanın rahatsızlığı
C) danışmanın geçmiş yaşantılarla ilgili soru sorması
D) bazı aile üyelerinin danışmaya katılmaması
E) aile üyelerinin ilk görüşmede kaygılı olması

Cevap : A) aile üyeleriyle iş birliği kurulamaması

2- Aşağıdakilerden hangisi aile danışmanlığı yapan sosyal çalışmacının yerine getirmesi gereken rollerden biri değildir?

A) Danışmanlık süreci danışman ile ailenin ortak çabasıyla yürütülmelidir
B) Danışman aileyi destekleyerek ve onlara sorular sorarak değişim sürecine liderlik eder
C) Danışmanlık süresi danışmanın katılımcı gözlemci ve geliştirici rol üstlendiğini süreçtir
D) Değişim nihai olarak danışmanın sorumluluğundadır ve uygun çözümü tercih etmelidir
E) Danışman değişim için uygun atmosferi oluşturmaktan sorumludur

Cevap : D) Değişim nihai olarak danışmanın sorumluluğundadır ve uygun çözümü tercih etmelidir

3- Aile danışmanlığı sürecinde danışmanın “durumunuz bir günde bu hale gelmedi ve düzelmesi de öyle hızlı olmayacak ama bence çaba gösterirseniz değişecektir” ifadesini kullanmasının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) aileyi başka kuruma yönlendirme
B) ailede değişimin mümkün olmadığını vurgulama
C) aile üyelerinin çabalarının yönünü değiştirme
D) ailelerin beklentisini değiştirme
E) aileye umut verme

Cevap : E) aileye umut verme

4- Aile danışmanlığı yapan sosyal çalışmacı danışmanlık sürecinin başlangıcında aile bireylerinin kendisini istenmeyen müdahaleci, davetsiz yabancı ve otorite algılayabileceğinin farkında olmalıdır. Bu yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için sosyal çalışmacı aile üyeleriyle ilk yüz yüze görüşmede ne yapmalıdır?

A) Ailenin bulunduğu yerden başlamalı
B) Gizlilik kurallarını açıklamalı
C) Aile üyelerinin söylediklerini kaydetmeli
D) Hizmet sunma ve yardım yaklaşımını açıklamalı
E) Aile bireylerini acele ettirmemeli

Cevap : D) Hizmet sunma ve yardım yaklaşımını açıklamalı

5- I. Bir an önce sonuca varmaya çalışmak
II. aile üyeleri arasındaki iletişime açıklık kazandırmak
III. dirençle başa çıkmak
IV. herkesi mutlu etmeye çalışmak
V. işlevsel olmayan davranışları değiştirmek
Aile danışmanlığı, aile bireylerinin birlikte katılacağı oturumlara liderlik yapmayı gerektirecek deneyime ve danışmanlık becerisine sahip meslek elemanlarının yapacağı bir uygulamadır. Dolayısıyla aile danışmanlığı yapan sosyal çalışmacı eklektik bir yaklaşım kullanarak yukarıdaki hangi ortak terapötik etkinliklerde bulunmak zorundadır?

A) II, III ve V
B) II, IV ve V
C) III, IV ve V
D) I, III ve V
E) I, II ve V

Cevap : A) II, III ve V

6- Ailelere yardım eden danışmanın, aile üyeleriyle arasında güven ilişkisi oluşturulmalıdır. Psikolojik sağaltım işini yürütmek üzere ortak çalışma ilişkisine ne ad verilmektedir?

A) içeriğin yansıtılması
B) terapötik iş birliği
C) asgari düzeyde teşvik
D) ekip çalışması
E) duyguların yansıtılması

Cevap : B) terapötik iş birliği

7- Aile danışmanlığı sürecinde, her sabah okula gitmemek için hasta numarası yapan ve huzursuzluk çıkaran bir çocuğu aile sorun oluşturan problemli bir çocuk olarak nitelendirirken danışman onun evde duran ve annesinden ayrılmak istemeyen, ailesine düşkün bir çocuk olarak tanımlarsa aşağıdaki tekniklerden hangisini kullanmış olur?

A) kendini açma
B) yeniden çerçeveleme
C) içeriğin yansıtılması
D) pozitif çağrışım
E) empatik tepki

Cevap : D) pozitif çağrışım

8- Bireyle çalışmanın temel koşullarını “Faydalı bulduğum ilişki biçimini tanımlamam gerekirse; karşıdaki kişiyi, kendi içinde değerleri olan ayrı bir birey olarak kabul etmek ve özel dünyasını onun gözleriyle görmeyi sağlayan derin bir empatik anlayış sergilemek” şeklinde tanımlayan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sigmund Freud
B) john Bowlby
C) Virginia Satir
D) Carl Rogers
E) Aaron Beck

Cevap : D) Carl Rogers

9- I. Yakınların kaybı
II. algılama ve üretkenlikte artış
III. düşünme hızında yavaşlama
IV. zihinsel ve fiziksel fonksiyonların normalleşmesi
Yukarıda sıralanan durumlardan hangileri yaşlılık döneminde psikolojik uyum sorunları ve işe yaramazlık duygusunu oluşturan temel etmenler arasındadır?

A) II, III ve IV
B) I, II ve IV
C) III ve IV
D) I ve III
E) II ve III

Cevap : D) I ve III

10- Tıbbı sosyal çalışmacılar sağlık alanında görev yapmaları nedeniyle biyo-psiko-sosyal yaklaşımdan yararlanırlar. Bu yaklaşımla ilgili aşağıda verilen tanımlardan hangisi doğrudur?

A) biyo hata sağlığı ve mutluluğunun kültürel yönüne atıf yapmaktadır
B) sosyal hastayı etkileyen genetik özellikleri belirtmektedir.
C) biyo-sosyal hastanın öz yeterlilik düzeyine atıf yapmaktadır
D) psiko-sosyal hastaya uygulanan medikal müdahaleyi vurgulamaktadır
E) psiko hastanın sağlık durumuna etki eden duygusal hususları vurgulamaktadır

Cevap : E) psiko hastanın sağlık durumuna etki eden duygusal hususları vurgulamaktadır

11- Sosyal hizmet alanında yapılan projeler ile sonuçlar aracılığıyla proje amacını oluşturan sorunun ortadan kalkması hedeflenmektedir. Projenin amacına ulaştığının anlaşılabilmesi için elde edilen sonuçlar nasıl olmalıdır?

A) Tamamlanabilir ve genellenebilir
B) Erişilebilir ve tekrarlanabilir
C) Özgün ve amaca uygun
D) Ölçülebilir ve sürdürülebilir
E) Nesnel ve yanlışlanabilir

Cevap : D) Ölçülebilir ve sürdürülebilir

12- I. Kadınlar cinsel amaçlı ve ev işlerinde çalıştırılmak için kaçırılırlar
II. çocuklar uluslararası evlat edinmeye aracılık, cinsel amaçlı veya pornografide kullanılmak amacıyla kaçırılırlar
III. yaşlılar zorla çalıştırılıp dilencilik ve seyyar satıcılık yaptırılmak için kaçırılırlar
IV. erkekler ise ağır işlerde çalıştırılmak ve tehlikeli işlerde kullanılmak üzere kaçırılırlar
İnsan ticareti mağdurlarıyla ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

A) II ve III
B) I, II ve IV
C) III ve IV
D) II, III ve IV
E) I, II ve III

Cevap : B) I, II ve IV

13- I. Tanımlanmış bir hedef
II. Birbirinden bağımsız faaliyetler
III. belirli bir süre
IV. ulaşılması gereken sonuçlar
V. kamu kurumundan tahsis edilen ödenek
Yukarıda verilen özelliklerden hangileri bir projede bulunması gereken zorunlu unsurlar arasındadır?

A) I, III ve IV
B) III, IV ve V
C) II, III ve IV
D) II, IV ve V
E) I, II ve III

Cevap : A) I, III ve IV

14- Toplum ruh sağlığı kavramı; bireyin psikiyatrik tedavi ve bakımının etkileşimde bulunduğu çevre içinde sürdürülmesini ifade etmektedir. Bu kapsamda toplum ruh sağlığı uygulamalarının ikincil önleme amacıyla yapılan çalışmalar aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ruhsal hastalıkların erken tanısını sağlamak
B) Ruhsal hastalıkları iyileştirmek
C) Ruhsal hastalıklar konusunda halkı bilinçlendirmek
D) Ruh sağlığını korumak
E) Ruhsal hastalıkların oluşumunu önlemek

Cevap : A) Ruhsal hastalıkların erken tanısını sağlamak

15- Yaşlanma döneminde bakım ihtiyacının artmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Psiko-sosyal yetersizlik
B) Sosyal etiketlenme ve dışlanma
C) Sosyal izolasyon ve dışlanma
D) Fizyolojik deformasyon ve gerileme
E) Aktivitelerin artması ve yıpranma

Cevap : D) Fizyolojik deformasyon ve gerileme

16- Proje önerisi belirli bir sorunun çözümünü hedefleyen bir dizi etkinliğin ayrıntılı anlatımıdır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bir proje önerisinde bulunması gereken unsurlardan biri değildir?

A) Yöntem
B) Somut olmayan veriler
C) Projenin gerekçesi
D) Gerek duyulan insan kaynakları
E) Projenin faaliyetleri ve uygulama takvimi

Cevap : B) Somut olmayan veriler

17- Yaşlı nüfusun artması nedeniyle gelişmiş ülkelerin karşı karşıya kaldıkları en öncelikli sorun aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bakım ve sağlık hizmetleri maliyetinin nasıl karşılanacağı
B) Bakım ve sağlık hizmetlerinin nerede yerine getirileceği
C) Bakım ve sağlık hizmetlerinin kapsamının ne olacağı
D) Bakım ve sağlık hizmetlerinin kurumsallaşmasının nasıl olacağı
E) Bakım ve sağlık hizmetlerinin kim tarafından sunulacağı

Cevap : A) Bakım ve sağlık hizmetleri maliyetinin nasıl karşılanacağı

18- Bir sosyal hizmet projesinin teknik ve operasyonel açıdan detaylı olarak tasarlandığı aşama aşağıdakilerden hangisidir?

A) Finansman ve uygulama
B) Planlama/Ön değerlendirme
C) Proje fikrinin oluşması
D) Değerlendirme ve izleme
E) Proje fikrinin analizi

Cevap : E) Proje fikrinin analizi

19- Sağlık Bakanlığı’nın Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde sosyal servis biriminin sorumlulukları belirtilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu sorumluluklardan biri değildir?

A) Kurumun halkla ilişkiler işlerinin yürütülmesi
B) Hastanın çevresi ve ailesiyle ilişkilerinin sağlanması
C) Yatan hastaların sosyal sorunlarının belirlenmesi
D) Kurumdan çıkan hastaların ekonomik sorunlarının çözümlenmesi
E) Yatağa bağımlı hastalara evde bakım yardımı bağlanması

Cevap : E) Yatağa bağımlı hastalara evde bakım yardımı bağlanması

20- Çok kültürcü sosyal hizmet uygulamalarının amacı, risk altındaki farklı kültürel grupların birer aktör olarak kendi kaderlerini belirlemelerine yardımcı olacak araçlar sunmaktır. Bu bağlamda çok kültürcü sosyal hizmet müdahalesi nasıl bir anlayışla uygulanmalıdır?

A) Özgürleştirici
B) Rasyonelleştirici
C) Normalleştirici
D) Disipline edici
E) Baskılayıcı

Cevap : A) Özgürleştirici

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020 Final Soruları-1

Auzef Sosyal Hizmetler
Telegram Sosyal Hizmetler

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020 Final Soruları-1

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!