auzefSosyal HizmetSosyal Hizmette Uygulama Alanları

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020 Final Soruları-2

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020 Final Soruları-2

#1. Projenin niteliklere uygun tasarlanabilmesi için bölgenin, kurumun ya da problemin kapsamlı şekilde tanımlanması, ihtiyaç ve sorunların belirlenmesi amacıyla yapılan analiz aşağıdakilerden hangisidir?

#2. Irkı dini belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zülüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden başka bir ülkeye kabul edilen kişi hangisidir?

#3. sosyal çalışmacının yürüttüğü mesleğe karşı kendisinin ve toplumun gösterdiği saygınlık duygusuna verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

#4. Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Hizmetler Etik İlkeleri kitapçığının ilgili bölümünde sosyal hizmet uzmanlarının bağlı olması gereken sorumluluklardan biri değildir?

#5. I. Sosyal problemi olan ve yardıma gereksinim duyan bireylere yardım etmek amacıyla kendi bilgi değer ve becerilerini kullanırlar II. Yardım sürecinde pek çok birey ile bağlantı kurarlar III. Bireyin ailelerin sosyal grupların organizasyonların ve toplumun refahının artırılmasını, sürdürülmesini ve insanlar arasında ilişkilerin güçlenmesini isterler IV. İnsanlar arasındaki ilişkilerin değişim için önemli bir araç olduğunu bilirler V. Yoksulluk işsizlik ayrımcılık ve diğer sosyal adaletsizlikler konusunda sosyal değişimi hedeflemektedirler? Yukarıdaki maddelerinde hangileri sosyal hizmet mesleğimin “insan ilişkilerinin önemi temel değerleri kapsamında sosyal çalışmacının uyması gereken etik ilkelerdendir?


#6. Azınlık kimliği gelişim kuramları bireylerin dünyayı nasıl bir süreçten geçirip algıladıkları konusunda sosyal çalışmacıya bilgi sağlar. Aşağıdakilerden hangisi azınlık kimlik gelişimi safhalarında ortaya çıkan tutumlardan biri değildir?

#7. I. Müracaatçının mahremiyetinin açığa vurulması II. müracaatçının özerkliğine saygı duyulması III. müracaatçılara adil ve doğru eylemde bulunulması IV. müracaatçının zarar görmesinin önüne geçilmesi V. müracaatçı adına karar verilmesi Yukarıdaki maddelerinde hangileri sosyal hizmet uygulamasında etik ilkelerin temel işlevleri arasındadır?

#8. I. İyi davranışta bulunma ve kötü davranışlardan kaçınma konusunda sosyal çalışmacılara rehberlik eder II. Sosyal hizmet kurumlarına olan güveni artırır III. Sosyal hizmetin uygulandığı kamu örgütlerindeki yönetsel davranış standartlarını yükseltir IV. Değerlerin çatıştığı durumlarda karar vericilere yol gösterir V. Sosyal hizmetin bilgi temelindeki kuramsal yaklaşımları oluşturur Yukarıdaki maddelerinde hangileri sosyal hizmet uygulamasında etik ilkelerine uygun hareket etmenin yararlarındandır?

#9. Görev yaptığı kurumdaki müracaatçıları sosyal inceleme yapmadan çalışma ofisinde gerçekleştirdiği görüşme ile değerlendiren sosyal çalışmacı aşağıdaki kurallardan hangisini ihlal etmiştir?

#10. Aşağıdakilerden hangisi sosyal çalışmacının uygulamada sık karşılaştığı etik ikilemlerden biri değildir?


#11. Sosyal çalışmacının toplumun tarihi nüfus yapısı ekonomik temeli siyası durumu, karar almayı ve gruplar arası davranışları etkileyen dinamikleri, normları ve efsaneleri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışması aşağıdakilerden hangisini anlamaya yönelik bir çalışmadır?

#12. Hastanelerde görev yapan sosyal çalışmacıların görev ve sorumluluklarına ilişkin ilk yasal düzenleme aşağıdakilerden hangisinde yer almıştır?

#13. Görüşme yaptığı bir müracaatçının, aile içinde yaşadığı cinsel istismar olayını kimseyle paylaşmaması kaydıyla ifade ettiğini belirtmesi karşısında sosyal çalışmacının yaşadığı çelişki aşağıdakilerden hangisidir?

#14. Sosyal çalışmacıların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek ve uygulamaya aktarmak için çaba göstermeleri sosyal hizmetin hangi mesleki değeriyle ilişkilidir?

#15. Çok kültürlü bir toplumda baskın kültüre mensup bireylerin kültürel farklılıklar hakkında bilgi edinmesi, hem azınlık hem de çoğunluk grubu üyelerini kabullenmesi ve onlara saygı duyması hangi kimlik gelişim aşamasına işaret etmektedir?


#16. I. Gönüllü çalışma ihtiyacı II. hastane tedavi giderlerini karşılayamama III. evlat edinme gereksinimi IV. hastanede terk edilme V. tıbbi malzeme gereksinimi Yukarıdaki maddelerinde hangileri hastaların tıbbi sosyal hizmet birimine müracaat etme nedenlerindendir?

#17. Aşağıdakilerden hangisi huzurevlerinde kalan yaşlıların kurum bakımının genel doğasından kaynaklanan psikolojik sorunlardan biri değildir?

#18. TİK verilerine göre 2015 yılında Türkiye’nin 65 yaş ve üzeri yaşlı nüfus oranı aşağıdakilerden hangisidir?

#19. Sosyal çalışmacıların öncelikli amacı sosyal problemleri olan ve ihtiyaç içerisindeki bireylere yardım etmektir. Bu etik ilke sosyal hizmetin hangi mesleki değeriyle ilişkilidir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020 Final Soruları-2

1- sosyal çalışmacının yürüttüğü mesleğe karşı kendisinin ve toplumun gösterdiği saygınlık duygusuna verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

A) mesleki ahlak
B) mesleki onur
C) mesleki kimlik
D) mesleki bilgi
E) mesleki katkı

Cevap : B) mesleki onur

2- TİK verilerine göre 2015 yılında Türkiye’nin 65 yaş ve üzeri yaşlı nüfus oranı aşağıdakilerden hangisidir?

A) % 10,2
B) % 9,3
C)% 7,1
D) % 6,7
E) % 8,2

Cevap : E) % 8,2

3- Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Hizmetler Etik İlkeleri kitapçığının ilgili bölümünde sosyal hizmet uzmanlarının bağlı olması gereken sorumluluklardan biri değildir?

A) sosyal hizmet uzmanlarının kendilerinin yardımına ve tavsiyesine gereksinim duyan herkese mümkün olan en iyi hizmeti sunar
B) Sosyal hizmet uzmanları mesleki tutum, karar ve eylemlerinde sosyal adaletsizlikle mücadele eder.
C) sosyal hizmet uzmanları müracaatçıların sorunlarına kendisi çözüm bulur ve bu doğrultuda müdahale planı hazırlar
D) Sosyal hizmet uzmanlarının nesnel olma, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme, uygulama yaptıkları alanlarda yetkin olma sorumlulukları vardır
E) sosyal hizmet uzmanları müracaatçılarından sonuçları onların yaşamlarını etkileyebilecek eylemlerin belirlenmesinde kendileriyle iş birliğine girmelerini ve sorumluluk almalarını bekler

Cevap : C) sosyal hizmet uzmanları müracaatçıların sorunlarına kendisi çözüm bulur ve bu doğrultuda müdahale planı hazırlar

4- ırkı dini belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zülüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden başka bir ülkeye kabul edilen kişi hangisidir?

A) mülteci
B) sığınmacı
C) evsiz
D) göçmen
E) muhacir

Cevap : A) mülteci

5- sosyal çalışmacıların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek ve uygulamaya aktarmak için çaba göstermeleri sosyal hizmetin hangi mesleki değeriyle ilişkilidir?

A) dürüstlük
B) yeterlik
C) otoriterlik
D) sosyal adalet
E) hizmet

Cevap : B) yeterlik

6- I. Gönüllü çalışma ihtiyacı
II. hastane tedavi giderlerini karşılayamama
III. evlat edinme gereksinimi
IV. hastanede terk edilme
V. tıbbi malzeme gereksinimi
Yukarıdaki maddelerinde hangileri hastaların tıbbi sosyal hizmet birimine müracaat etme nedenlerindendir?

A) I, IV ve V
B) I, II ve IV
C) III, IV ve V
D) II, III ve IV
E) II, IV ve V

Cevap : E) II, IV ve V

7- aşağıdakilerden hangisi huzurevlerinde kalan yaşlıların kurum bakımının genel doğasından kaynaklanan psikolojik sorunlardan biri değildir?

A) yalnızlık
B) unutkanlık
C) soyutlanmışlık
D) tükenmişlik
E) umutsuzluk

Cevap : B) unutkanlık

8- Sosyal çalışmacıların öncelikli amacı sosyal problemleri olan ve ihtiyaç içerisindeki bireylere yardım etmektir. Bu etik ilke sosyal hizmetin hangi mesleki değeriyle ilişkilidir?

A) Bireyin saygınlığı
B) İnsan ilişkilerinin önemi
C) Hizmet
D) Sosyal adalet
E) Dürüstlük

Cevap : C) Hizmet

9- Projenin niteliklere uygun tasarlanabilmesi için bölgenin, kurumun ya da problemin kapsamlı şekilde tanımlanması, ihtiyaç ve sorunların belirlenmesi amacıyla yapılan analiz aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hedef analizi
B) Strateji analizi
C) Mevcut durum analizi
D) Sorun analizi
E) Paydaş analizi

Cevap : C) Mevcut durum analizi

10- azınlık kimliği gelişim kuramları bireylerin dünyayı nasıl bir süreçten geçirip algıladıkları konusunda sosyal çalışmacıya bilgi sağlar. Aşağıdakilerden hangisi azınlık kimlik gelişimi safhalarında ortaya çıkan tutumlardan biri değildir?

A) uyumluluk
B) sinerji
C) bağımsızlık
D) sorgulama
E) direnç

Cevap : C) bağımsızlık

11- I. Müracaatçının mahremiyetinin açığa vurulması
II. müracaatçının özerkliğine saygı duyulması
III. müracaatçılara adil ve doğru eylemde bulunulması
IV. müracaatçının zarar görmesinin önüne geçilmesi
V. müracaatçı adına karar verilmesi
Yukarıdaki maddelerinde hangileri sosyal hizmet uygulamasında etik ilkelerin temel işlevleri arasındadır?

A) II, III ve IV
B) II, IV ve V
C) I, IV ve V
D) I, III ve V
E) III. IV ve V

Cevap : A) II, III ve IV

12- aşağıdakilerden hangisi sosyal çalışmacının uygulamada sık karşılaştığı etik ikilemlerden biri değildir?

A) bireysel ve mesleki değerler
B) sınırlı kaynakların dağıtımı
C) bir meslektaşı ile bilgi paylaşma
D) gizlilik
E) doğruyu söyleme

Cevap : C) bir meslektaşı ile bilgi paylaşma

13- sosyal çalışmacının toplumun tarihi nüfus yapısı ekonomik temeli siyası durumu, karar almayı ve gruplar arası davranışları etkileyen dinamikleri, normları ve efsaneleri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışması aşağıdakilerden hangisini anlamaya yönelik bir çalışmadır?

A) kararlara ulaşmada kullanılan resmi süreçleri anlama
B) topluluğun karar alma yapısını anlama
C) topluluğun güç uygulama otoritesini anlama
D) uygulama bağlamını anlama
E) var olan insani hizmetler sistemini anlama

Cevap : D) uygulama bağlamını anlama

14- I. İyi davranışta bulunma ve kötü davranışlardan kaçınma konusunda sosyal çalışmacılara rehberlik eder
II. sosyal hizmet kurumlarına olan güveni artırır
III. sosyal hizmetin uygulandığı kamu örgütlerindeki yönetsel davranış standartlarını yükseltir
IV. değerlerin çatıştığı durumlarda karar vericilere yol gösterir
V. sosyal hizmetin bilgi temelindeki kuramsal yaklaşımları oluşturur
Yukarıdaki maddelerinde hangileri sosyal hizmet uygulamasında etik ilkelerine uygun hareket etmenin yararlarındandır?

A) II, III ve IV
B) III, IV ve V
C) I, II, III ve IV
D) II, III, IV ve V
E) I, III, IV ve V

Cevap : C) I, II, III ve IV

15- I. Sosyal problemi olan ve yardıma gereksinim duyan bireylere yardım etmek amacıyla kendi bilgi değer ve becerilerini kullanırlar
II. yardım sürecinde pek çok birey ile bağlantı kurarlar
III. bireyin ailelerin sosyal grupların organizasyonların ve toplumun refahının artırılmasını, sürdürülmesini ve insanlar arasında ilişkilerin güçlenmesini isterler
IV. insanlar arasındaki ilişkilerin değişim için önemli bir araç olduğunu bilirler
V. yoksulluk işsizlik ayrımcılık ve diğer sosyal adaletsizlikler konusunda sosyal değişimi hedeflemektedirler?

Yukarıdaki maddelerinde hangileri sosyal hizmet mesleğimin “insan ilişkilerinin önemi temel değerleri kapsamında sosyal çalışmacının uyması gereken etik ilkelerdendir?

A) I, III ve V
B) II, III ve IV
C) II, III ve V
D) I,II,III ve IV
E) III, IV ve V

Cevap : B) II, III ve IV

16- Görev yaptığı kurumdaki müracaatçıları sosyal inceleme yapmadan çalışma ofisinde gerçekleştirdiği görüşme ile değerlendiren sosyal çalışmacı aşağıdaki kurallardan hangisini ihlal etmiştir?

A) İlk görüşme uygulaması
B) Psikolojik test uygulama
C) Bireyle mülakat uygulaması
D) Ön değerlendirme uygulaması
E) Hak temelli uygulama

Cevap : E) Hak temelli uygulama

17- Görüşme yaptığı bir müracaatçının, aile içinde yaşadığı cinsel istismar olayını kimseyle paylaşmaması kaydıyla ifade ettiğini belirtmesi karşısında sosyal çalışmacının yaşadığı çelişki aşağıdakilerden hangisidir?

A) Değer çatışması
B) Ahlaki çelişki
C) Etik ikilem
D) Etik uyum
E) Ahlaki uyumsuzluk

Cevap : C) Etik ikilem

18- Çok kültürlü bir toplumda baskın kültüre mensup bireylerin kültürel farklılıklar hakkında bilgi edinmesi, hem azınlık hem de çoğunluk grubu üyelerini kabullenmesi ve onlara saygı duyması hangi kimlik gelişim aşamasına işaret etmektedir?

A) Yeniden bütünleşme
B) Otonomi
C) Sahte bağımsızlık
D) Temas
E) Bölünme

Cevap : B) Otonomi

19- Hastanelerde görev yapan sosyal çalışmacıların görev ve sorumluluklarına ilişkin ilk yasal düzenleme aşağıdakilerden hangisinde yer almıştır?

A) Tıbbi Sosyal Hizmet Yönergesi
B) Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
C) Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri Yönetmeliği
D) Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği
E) Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği

Cevap : E) Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği

 

Auzef Sosyal Hizmetler
Telegram Sosyal Hizmetler

Sosyal Hizmette Uygulama Alanları 2020 Final Soruları-2

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!