auzefCoğrafyaKültürel Coğrafya: İnsan

Kültürel Coğrafya: İnsan-Kültür-Mekan 2021 Final Soruları-2

Kültürel Coğrafya: İnsan-Kültür-Mekan 2021 Final Soruları-2

#1. Aşağıdaki dinlerden hangisi etnik dinlere-yani ortak bir kültürel mirası paylaşan ve dini geleneklere ek olarak başka ortak özelliklere de sahip olan belirli bir grup insanla bağlantılı dinlere-bir örnektir?

#2. “Belirli bir zamanda, belirli bir yerde yaşayan belirli bir grup insanın karakteristik hayat tarzıdır.” ifadesiyle aşağıdakilerden hangisi tanımlanmıştır?

#3. Herhangi bir kültür, çıkış noktasından yayılarak, geniş bir alanı kaplayan hemen hemen sonsuz sayıdaki keşif veya yeniliğin ürünüdür. Bu yeniliklerden bazıları binlerce yıl önce meydana gelmişken, bazıları da çok yakın zamanlara aittir; bazıları çok yayılmışken, bazıları yalnızca çıkış noktasında kalmıştır. Yukarıdaki paragrafta Kültürel Coğrafya’nın hangi ana konu başlığından bahsedilmektedir?

#4. Orta Asya’da kurulan en büyük lider Devlet hangisidir?

#5. İspanyollar ve Portekizliler, aşağıdakilerden hangisini Latin Amerika’ya getirmemişlerdir?


#6. Coğrafi keşifler ve sömürgecilik sayesinde İber Yarımadası’nın dilleri, dini ve kurumları Latin Amerika’ya taşınmıştır. Aşağıdaki ülke gruplarından hangisi Latin Amerika’ya kültürel damgasını vurmuştur?

#7. Bu kültür aleminde din, büyük fakat genelde az nüfuslanmış bu alem için bir birlik ve kültürel farklılık ölçüsü olmaktadır. Bu kültür alemi, Ortadoğu’daki çekirdek alanından, batıya Kuzey Afrika’ya ve kuzeydoğuda da Orta Asya’ya doğru uzanır. İklim bakımından daha çok kurak olan ve dünyanın en geniş çöllerınden bazılarını da içeren bu alan, binlerce yıl kültürel yeniliklerin, kültürel yayılmanın ve kültürel gelişmenin meydana geldiği bir yer olmuştur. Yukarıdaki paragrafta hangi kültür alemi hakkında bilgi verilmiştir?

#8. Kültür ile ilgili olan aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

#9. Aşağıdakilerden hangisi maddi olmayan kültürün unsurlarından bir tanesidir?

#10. Toplumdaki kültürel bütünleşme sonucunda ortaya çıkan değişimler kaç kategori altında toplanmıştır?


#11. Günümüzde yaklaşık 450 milyon kişinin birinci dili olanbu dil, dünya çapında en çok konuşulan ikinci dildir ve 50 kadar ülkenin de resmi dili veya resmi dillerinden birisi durumundadır. Bu dil, yüz milyonlarca insanın da ikinci dilidir ve böylece de dünyanın uluslararası ilişkilerde egemen ikinci dili, yani günümüzün linguafranca’sıdır. Yukarıdaki paragrafta hangi dil hakkında bilgi verilmiştir?

#12. Küreselleşme ile birlikte, ülkeler arasında sınırları aşan ekonomik, toplumsal, siyasal ve kültürel bağlar insanları önemli ölçüde etkilemektedir. Bununla birlikte dünyadaki toplumlar arasında, aşağıdakilerden hangisi giderek artan bir şekilde ortaya çıkmaktadır?

#13. “Kültürel coğrafyacı, kültürün her yönünün mekânsal bakımdan birbiriyle bağlantılı yani-bütünleşmiş- olduğunu kabul eder. Kısacası kültürler, ilişkisiz özellikler dizisi olmaktan çok, tüm parçalarının nedensel olarak birbirine uyduğu bütünleşmiş karmaşık bütünler birimlerdir. Kültürün bir yönünün dağılışını diğer yönlerindeki mekânsal çeşitlilikleri incelemeden anlamak olanaksızdır.“ Yukarıdaki açıklamada kültürün hangi özelliği vurgulanmaktadır?

#14. İnsan hakları, liberal demokrasi ve serbest piyasa ekonomisi anlayışıyla dünyayı tamamen etkisi altına alan bu süreç; siyasal boyutuyla gelişmiş birkaç ülkenin liderliğini, ekonomik boyutuyla da çok uluslu sermayenin etkisini hissettirmektedir. Bu bilgiler aşağıdaki kavramların hangisini tanımlamaktadır?

#15. İslam kültür bölgesi, aşağıdaki bölgelerden hangisinde yayılım göstermez?


#16. Hangi iki önemli olayın meydana gelmesiyle ulus devletlerin ve ideolojilerin egemenliğinde kutuplaşan dünya düzeni sona ermiş ve yerini “Yeni Dünya Düzeni” olarak tartışılan küreselleşmeye bırakmıştır?

#17. Farklı insanlar veya farklı kültürler arasındaki temaslar aşağıdakilerden hangisi yoluyla açığa çıkar?

#18. Dünya genelinde önemli miktarda mensubunun faaliyetlerini, tavırlarını ve inançlarını yapılandıran ve birçok insanın da yaşamını dolaylı olarak etkileyen dünyada belli başlı beş din vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu belli başlı beş dinden bir tanesi değildir?

#19. İspanyolca, Fransızca, Portekizce ve İtalyanca gibi diller, Hint-Avrupa dil ailesinin hangi alt ailesine dâhildir?

#20. Coğrafyacılar kültürdeki mekânsal benzerlik ile çeşitlilikleri anlamak ve açıklamak için tarihi bir perspektif benimsemekte ve cevapları bulmak içinde geçmişe yönelik incelemeler yapmaktadırlar.” Buna göre kültürü, aşağdaki boyutlardan hangisi olmaksızın tam olarak anlamak mümkün değildir?


#21. Küreselleşme kavramını ve küreselleşmenin etkilerini açıklamaya çalışan Peter L. Berger’a göre küreselleşmenin kaç görünümü bulunmaktadır?

#22. İslam kültür aleminin etkisi aşağıdaki şıklarda yazılı olan dünyanın hangi bölgesine ulaşmamıştır?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Kültürel Coğrafya İnsan-Kültür-Mekan 2021 Final Soruları-2

1- Küreselleşme kavramını ve küreselleşmenin etkilerini açıklamaya çalışan Peter L. Berger’a göre küreselleşmenin kaç görünümü bulunmaktadır?

A) 1
B) 4
C) 3
D) 2
E) 5

Cevap : B) 4

2- İspanyolca, Fransızca, Portekizce ve İtalyanca gibi diller, Hint-Avrupa dil ailesinin hangi alt ailesine dâhildir?

A) Kelt dilleri alt-ailesi
B) Slav dilleri alt ailesi
C) Cermenik diller alt ailesi
D) İndik diller alt ailesi
E) Latin dilleri alt ailesi

Cevap : E) Latin dilleri alt ailesi

3- Toplumdaki kültürel bütünleşme sonucunda ortaya çıkan değişimler kaç kategori altında toplanmıştır?

A) 5
B) 3
C) 2
D) 1
E) 4

Cevap : A) 5

4- “Belirli bir zamanda, belirli bir yerde yaşayan belirli bir grup insanın karakteristik hayat tarzıdır.” ifadesiyle aşağıdakilerden hangisi tanımlanmıştır?

A) Kültür
B) Örf ve âdetler
C) Norm kuralları
D) Dil
E) Din

Cevap : A) Kültür

5- “Kültürel coğrafyacı, kültürün her yönünün mekânsal bakımdan birbiriyle bağlantılı yani-bütünleşmiş- olduğunu kabul eder. Kısacası kültürler, ilişkisiz özellikler dizisi olmaktan çok, tüm parçalarının nedensel olarak birbirine uyduğu bütünleşmiş karmaşık bütünler birimlerdir. Kültürün bir yönünün dağılışını diğer yönlerindeki mekânsal çeşitlilikleri incelemeden anlamak olanaksızdır.“
Yukarıdaki açıklamada kültürün hangi özelliği vurgulanmaktadır?

A) Kültürel adaptasyon
B) Kültürel yayılma
C) Kültürel coğrafi geçmiş
D) Kültürel bütünleşme
E) Kültürel bozulma

Cevap : D) Kültürel bütünleşme

6- Coğrafi keşifler ve sömürgecilik sayesinde İber Yarımadası’nın dilleri, dini ve kurumları Latin Amerika’ya taşınmıştır. Aşağıdaki ülke gruplarından hangisi Latin Amerika’ya kültürel damgasını vurmuştur?

A) İngiltere ve Hollanda
B) İngiltere ve Fransa
C) İspanya ve İngiltere
D) Portekiz ve Hollanda
E) İspanya ve Portekiz

Cevap : E) İspanya ve Portekiz

7- Günümüzde yaklaşık 450 milyon kişinin birinci dili olanbu dil, dünya çapında en çok konuşulan ikinci dildir ve 50 kadar ülkenin de resmi dili veya resmi dillerinden birisi durumundadır. Bu dil, yüz milyonlarca insanın da ikinci dilidir ve böylece de dünyanın uluslararası ilişkilerde egemen ikinci dili, yani günümüzün linguafranca’sıdır.
Yukarıdaki paragrafta hangi dil hakkında bilgi verilmiştir?

A) Rusça
B) İngilizce
C) Almanca
D) Fransızca
E) Çince

Cevap : B) İngilizce

8- İspanyollar ve Portekizliler, aşağıdakilerden hangisini Latin Amerika’ya getirmemişlerdir?

A) Göçmenleri
B) Hastalıkları
C) Arazi mülkiyet sistemini
D) Dillerini
E) Ortodoks Hristiyan inancını

Cevap : E) Ortodoks Hristiyan inancını

9- Bu kültür aleminde din, büyük fakat genelde az nüfuslanmış bu alem için bir birlik ve kültürel farklılık ölçüsü olmaktadır. Bu kültür alemi, Ortadoğu’daki çekirdek alanından, batıya Kuzey Afrika’ya ve kuzeydoğuda da Orta Asya’ya doğru uzanır. İklim bakımından daha çok kurak olan ve dünyanın en geniş çöllerınden bazılarını da içeren bu alan, binlerce yıl kültürel yeniliklerin, kültürel yayılmanın ve kültürel gelişmenin meydana geldiği bir yer olmuştur. Yukarıdaki paragrafta hangi
kültür alemi hakkında bilgi verilmiştir?

A) Avrupa kültür alemi
B) Slav-Rus kültür alemi
C) İslam kültür alemi
D) Şark (Doğu) kültür alemi
E) Afrika kültür alemi

Cevap : C) İslam kültür alemi

10- Herhangi bir kültür, çıkış noktasından yayılarak, geniş bir alanı kaplayan hemen hemen sonsuz sayıdaki keşif veya yeniliğin ürünüdür. Bu yeniliklerden bazıları binlerce yıl önce meydana gelmişken, bazıları da çok yakın zamanlara aittir; bazıları çok yayılmışken, bazıları yalnızca çıkış noktasında kalmıştır.
Yukarıdaki paragrafta Kültürel Coğrafya’nın hangi ana konu başlığından bahsedilmektedir?

A) Kültürel yayılma
B) Kültürel ekoloji
C) Kültürel bütünleşme
D) Kültür bölgeleri
E) Kültürel coğrafi görünüm

Cevap : A) Kültürel yayılma

11- Kültür ile ilgili olan aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Maddi kültür, kültürün düşük derecedeki anlatımıdır.
B) Görülebilir ve dokunulabilir olan şeyler; kullanımları, şekilleri, dokuları, maddeleri, renkleriyle kültüreldir.
C) Kültür, entelektüel ve soyut olduğu için maddileştirilemez.
D) Kültürün kendisi maddi değildir.
E) Madde, kültürel olabilir.

Cevap : A) Maddi kültür, kültürün düşük derecedeki anlatımıdır.

12- Hangi iki önemli olayın meydana gelmesiyle ulus devletlerin ve ideolojilerin egemenliğinde kutuplaşan dünya düzeni sona ermiş ve yerini “Yeni Dünya Düzeni” olarak tartışılan küreselleşmeye bırakmıştır?

A) II. Dünya Savaşı’nın sona ermesi ve Sovyetler’in çöküşü
B) Sovyetler’in çöküşü ve Sanayi Devrimi’nin ortaya çıkması
C) I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı’nın sona ermesi
D) Sovyetler’in çöküşü ve soğuk savaşın sona ermesi
E) Sanayi Devrimi’nin ortaya çıkması ve II. Dünya Savaşı’nın sona ermesi

Cevap : D) Sovyetler’in çöküşü ve soğuk savaşın sona ermesi

13- Dünya genelinde önemli miktarda mensubunun faaliyetlerini, tavırlarını ve inançlarını yapılandıran ve birçok insanın da yaşamını dolaylı olarak etkileyen dünyada belli başlı beş din vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu belli başlı beş dinden bir tanesi değildir?

A) Taoculuk
B) Musevilik
C) Hinduizm
D) Hıristiyanlık
E) İslamiyet

Cevap : A) Taoculuk

14- Farklı insanlar veya farklı kültürler arasındaki temaslar aşağıdakilerden hangisi yoluyla açığa çıkar?

A) Kültürel coğrafi görünüm
B) Kültürel coğrafi geçmiş
C) Kültürel bütünleşme
D) Kültür transferi
E) Kültür edinme

Cevap : D) Kültür transferi

15- Küreselleşme ile birlikte, ülkeler arasında sınırları aşan ekonomik, toplumsal, siyasal ve kültürel bağlar insanları önemli ölçüde etkilemektedir. Bununla birlikte dünyadaki toplumlar arasında, aşağıdakilerden hangisi giderek artan bir şekilde ortaya çıkmaktadır?

A) Homojen süreç
B) Evrenselcilik
C) Heterojen süreç
D) Yerellik
E) Karşılıklı bağımlılık

Cevap : E) Karşılıklı bağımlılık

16- İslam kültür bölgesi, aşağıdaki bölgelerden hangisinde yayılım göstermez?

A) Kuzey Avrupa’da
B) Ortadoğu’da
C) Kuzey Afrika’da
D) Balkanlar’da
E) Orta Asya’da

Cevap : A) Kuzey Avrupa’da

17- İslam kültür aleminin etkisi aşağıdaki şıklarda yazılı olan dünyanın hangi bölgesine ulaşmamıştır?

A) Avrupa
B) Afrika
C) Latin Amerika
D) Ortadoğu
E) Doğu Asya

Cevap : C) Latin Amerika

18- Aşağıdakilerden hangisi maddi olmayan kültürün unsurlarından bir tanesidir?

A) Batıl inançlar
B) Tapınaklar
C) Dekoratif eşyalar
D) Çiftlik planları
E) Taşıma araçları

Cevap : A) Batıl inançlar

19- İnsan hakları, liberal demokrasi ve serbest piyasa ekonomisi anlayışıyla dünyayı tamamen etkisi altına alan bu süreç; siyasal boyutuyla gelişmiş birkaç ülkenin liderliğini, ekonomik boyutuyla da çok uluslu sermayenin etkisini hissettirmektedir. Bu bilgiler aşağıdaki kavramların hangisini tanımlamaktadır?

A) Küreselleşme
B) Kreolizasyon
C) Eklemlenme
D) Melezleşme
E) Hibritleşme

Cevap : A) Küreselleşme

20- Orta Asya’da kurulan en büyük lider Devlet hangisidir?

A) Coğrafya lsn Alemi
B) Coğrafi Endemik
C) Samanyolu Alemi
D) Almanya bindiler Alemi
E) Asya Kuzey Alemi

Cevap : C) Samanyolu Alemi

21- Coğrafyacılar kültürdeki mekânsal benzerlik ile çeşitlilikleri anlamak ve açıklamak için tarihi bir perspektif benimsemekte ve cevapları bulmak içinde geçmişe yönelik incelemeler yapmaktadırlar.” Buna göre kültürü, aşağdaki boyutlardan hangisi olmaksızın tam olarak anlamak mümkün değildir?

A) Sezgisel boyutu
B) Güncel boyutu
C) Mekan boyutu
D) Maddi boyutu
E) Zaman boyutu

Cevap : E) Zaman boyutu

22- Aşağıdaki dinlerden hangisi etnik dinlere-yani ortak bir kültürel mirası paylaşan ve dini geleneklere ek olarak başka ortak özelliklere de sahip olan belirli bir grup insanla bağlantılı dinlere-bir örnektir?

A) Musevilik
B) Müslümanlık
C) Hristiyanlık
D) Hinduizm
E) Budizm

Cevap : A) Musevilik

Kültürel Coğrafya: İnsan-Kültür-Mekan 2021 Final Soruları-2

LOLONOLO.COM

Auzef Coğrafya
Telegram Coğrafya

Kültürel Coğrafya: İnsan-Kültür-Mekan 2021 Final Soruları-2

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!