Maliyet Muhasebesi Ünite 5

Maliyet Yerleri Ve Maliyet Dağıtımları

#1. Laser İşletmesinin beyaz ampul ve sarı ampul olmak üzere iki adet maliyet merkezi bulunmaktadır. Yukarıdaki verilere gelecek yıla ilişkin bütçelenmiş tutarları göstermektedir. Dağıtım haddinin hesaplanmasında pratik kapasite kullanılacaktır. Yıl içinde beyaz ampul merkezinde fiili olarak 1.400 saat, sarı ampul bölümünde 600 saat çalışılmıştır. Eğer tek bir dağıtım anahtarı kullanılırsa dağıtım sonucunda beyaz ampul merkezine düşen bütçelenmiş maliyet payı Yukarıdakilerden hangisidir?

#2. Eğer tek bir dağıtım anahtarı kullanılırsa dağıtım sonucunda beyaz ampul merkezine düşen fiili maliyet payı Yukarıdakilerden hangisidir?

#3. Eğer sabit ve değişken maliyetler için ayrı maliyet dağıtım anahtarları kullanılacaksa sarı ampul merkezine maliyet payı tutarı aşağıdakilerden hangisidir? Sabit maliyetler için bütçelenmiş maliyetlerin, değişken maliyetler için fiili saatlerin dikkate alındığını varsayınız.

#4. Beyaz işletmesinin ayakkabı ve terlik olmak üzere iki adet maliyet merkezi bulunmaktadır. Yukarıdaki verilere gelecek yıla ilişkin bütçelenmiş tutarları göstermektedir: Dağıtım haddinin (oranının) hesaplanmasında pratik kapasite kullanılacaktır. Yıl içinde ayakkabı maliyet merkezinde fiili olarak 2.800 direkt işçilik saati, terlik maliyet merkezinde 1.200 direkt işçilik saati çalışılmıştır. Eğer tek bir dağıtım anahtarı kullanılırsa ayakkabı maliyet merkezi için maliyet yükleme haddi aşağıdakilerden hangisidir?

#5. Eğer sabit ve değişken maliyetler için ayrı maliyet dağıtım anahtarları kullanılacaksa sarı ampul merkezine düşen bütçelenmiş maliyet payı aşağıdakilerden hangisidir?

#6. Alo İşletmesi 3.400 m2 alana kurulu bir fabrikada cep telefonu üretmektedir. A, B, C, D yardımcı hizmet bölümleri ile bitim ve montaj olmak üzere iki adet esas üretim yeri bulunmaktadır. Bu bölümlerin kapsadıkları alanlara ilişkin bilgiler yukarıda sunulmuştur. Kullanılan alan için ödenen yıllık kira 340.000 TL’dir. Birinci dağıtım sonucunda montaj bölümünün payına düşen kira gideri ne kadardır?

#7. Beyaz işletmesinin ayakkabı ve terlik olmak üzere iki adet maliyet merkezi bulunmaktadır. Yukarıdaki veriler gelecek yıla ilişkin bütçelenmiş tutarları göstermektedir: Dağıtım haddinin (oranının) hesaplanmasında pratik kapasite kullanılacaktır. Yıl içinde ayakkabı maliyet merkezinde fiili olarak 2.800 direkt işçilik saati, terlik maliyet merkezinde 1.200 direkt işçilik saati çalışılmıştır. Eğer sabit ve değişken maliyetler için ayrı maliyet dağıtım anahtarları kullanılacaksa terlik maliyet merkezine düşen bütçelenmiş maliyet payı aşağıdakilerden hangisidir?

#8. Beyaz İşletmesinin ayakkabı ve terlik olmak üzere iki adet maliyet merkezi bulunmaktadır. Yukarıdaki veriler gelecek yıla ilişkin bütçelenmiş tutarları göstermektedir: Dağıtım haddinin (oranının) hesaplanmasında pratik kapasite kullanılacaktır. Yıl içinde ayakkabı maliyet merkezinde fiili olarak 2.800 direkt işçilik saati, terlik maliyet merkezinde 1.200 direkt işçilik saati çalışılmıştır. Eğer tek bir dağıtım anahtarı kullanılırsa dağıtım sonucunda ayakkabı maliyet merkezine yüklenecek fiili maliyet payı aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Avcılar İşletmesi 5.000 m2 alana kurulu bir fabrikada gömlek üretmektedir. A, B, C, yardımcı hizmet yerleri ile kesme, dikme ve ütüleme olmak üzere üç adet esas üretim yeri bulunmaktadır. Bu bölümlerin kapsadıkları alanlara ilişkin bilgiler yukarıda sunulmuştur. Kullanılan alan için ödenen yıllık kira 1.000.000 TL’dir. Birinci dağıtım sonucunda kesme bölümünün payına düşen kira ne kadardır?

#10. Beylikdüzü İşletmesi 6.000 m2 alana kurulu bir fabrikada süt üretmektedir. İşletmede kalite kontrol ve tamir-bakım yardımcı hizmet yerleri ile pastörize ve şişeleme olmak üzere iki adet esas üretim yeri bulunmaktadır. Bu bölümlerde çalışan kişi sayıları yukarıda sunulmuştur. Yemek maliyetleri maliyet merkezlerine kişi sayısı ile orantılı olarak dağıtılmaktadır. 2014 yılı Şubat ayı için katlanılan toplam yemek maliyeti 15.000 TL ise şişeleme maliyet merkezine düşen yemek maliyeti ne kadardır?

TESTi BiTiR

Doğru / Toplam Soru

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

HD Quiz powered by harmonic design

Maliyet Yerleri Ve Maliyet Dağıtımları

Maliyet Yerleri Ve Maliyet Dağıtımları

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Maliyet Muhasebesi
Ünite – 5
Maliyet Yerleri Ve Maliyet Dağıtımları
Maliyet Muhasebesi Ünite 5 Soru 1-min

Alo İşletmesi 3.400 m2 alana kurulu bir fabrikada cep telefonu üretmektedir. A, B, C, D yardımcı hizmet bölümleri ile bitim ve montaj olmak üzere iki adet esas üretim yeri bulunmaktadır. Bu bölümlerin kapsadıkları alanlara ilişkin bilgiler yukarıda sunulmuştur. Kullanılan alan için ödenen yıllık kira 340.000 TL’dir. Birinci dağıtım sonucunda montaj bölümünün payına düşen kira gideri ne kadardır?

a) 201.572 TL
b) 119.000 TL
c) 157.014 TL
d) 164.900 TL
e) 198.333 TL

Cevap : b) 119.000 TL

Maliyet Muhasebesi Ünite 5 Soru 2-min

Laser İşletmesinin beyaz ampul ve sarı ampul olmak üzere iki adet maliyet merkezi bulunmaktadır. Yukarıdaki verilere gelecek yıla ilişkin bütçelenmiş tutarları göstermektedir.

Dağıtım haddinin hesaplanmasında pratik kapasite kullanılacaktır.
Yıl içinde beyaz ampul merkezinde fiili olarak 1.400 saat, sarı ampul bölümünde 600 saat çalışılmıştır.
Eğer tek bir dağıtım anahtarı kullanılırsa dağıtım sonucunda beyaz ampul merkezine düşen bütçelenmiş maliyet payı Yukarıdakilerden hangisidir?

a) 1.500.000
b) 1.560.000
c) 1.140.000
d) 1.410.000
e) 1.240.000

Cevap : a) 1.500.000

Eğer tek bir dağıtım anahtarı kullanılırsa dağıtım sonucunda beyaz ampul merkezine düşen fiili maliyet payı Yukarıdakilerden hangisidir?

a) 1.140.000
b) 1.200.000
c) 1.500.000
d) 1.050.000
e) 1.400.000

Cevap : d) 1.050.000

Eğer sabit ve değişken maliyetler için ayrı maliyet dağıtım anahtarları kullanılacaksa sarı ampul merkezine düşen bütçelenmiş maliyet payı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 390.000
b) 450.000
c) 375.000
d) 435.000
e) 410.000

Cevap : c) 375.000

 

Eğer sabit ve değişken maliyetler için ayrı maliyet dağıtım anahtarları kullanılacaksa sarı ampul merkezine maliyet payı tutarı aşağıdakilerden hangisidir? Sabit maliyetler için bütçelenmiş maliyetlerin, değişken maliyetler için fiili saatlerin dikkate alındığını varsayınız.

a) 375.000
b) 435.000
c) 390.000
d) 450.000
e) 475.000

Cevap : b) 435.000

Maliyet Muhasebesi Ünite 5 Soru 6-7-8-min

Beyaz İşletmesinin ayakkabı ve terlik olmak üzere iki adet maliyet merkezi bulunmaktadır. Yukarıdaki veriler gelecek yıla ilişkin bütçelenmiş tutarları göstermektedir:

Dağıtım haddinin (oranının) hesaplanmasında pratik kapasite kullanılacaktır.
Yıl içinde ayakkabı maliyet merkezinde fiili olarak 2.800 direkt işçilik saati, terlik maliyet merkezinde 1.200 direkt işçilik saati çalışılmıştır. Eğer tek bir dağıtım anahtarı kullanılırsa dağıtım sonucunda ayakkabı maliyet merkezine yüklenecek fiili maliyet payı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 3.400.000 TL
b) 3.430.000 TL
c) 2.140.000 TL
d) 2.410.000 TL
e) 1.240.000 TL

Cevap : b) 3.430.000 TL

Maliyet Muhasebesi Ünite 5 Soru 6-7-8-min

Beyaz işletmesinin ayakkabı ve terlik olmak üzere iki adet maliyet merkezi bulunmaktadır. Yukarıdaki verilere gelecek yıla ilişkin bütçelenmiş tutarları göstermektedir:

Dağıtım haddinin (oranının) hesaplanmasında pratik kapasite kullanılacaktır.
Yıl içinde ayakkabı maliyet merkezinde fiili olarak 2.800 direkt işçilik saati, terlik maliyet merkezinde 1.200 direkt işçilik saati çalışılmıştır. Eğer tek bir dağıtım anahtarı kullanılırsa ayakkabı maliyet merkezi için maliyet yükleme haddi aşağıdakilerden hangisidir?

a) 200 TL/direkt işçilik saati
b) 1.350 TL/direkt işçilik saati
c) 1.225 TL/direkt işçilik saati
d) 1.270 TL/direkt işçilik saati
e) 1.100 TL/direkt işçilik saati

Cevap : c) 1.225 TL/direkt işçilik saati

Maliyet Muhasebesi Ünite 5 Soru 6-7-8-min

Beyaz işletmesinin ayakkabı ve terlik olmak üzere iki adet maliyet merkezi bulunmaktadır. Yukarıdaki veriler gelecek yıla ilişkin bütçelenmiş tutarları göstermektedir:

Dağıtım haddinin (oranının) hesaplanmasında pratik kapasite kullanılacaktır.
Yıl içinde ayakkabı maliyet merkezinde fiili olarak 2.800 direkt işçilik saati, terlik maliyet merkezinde 1.200 direkt işçilik saati çalışılmıştır. Eğer sabit ve değişken maliyetler için ayrı maliyet dağıtım anahtarları kullanılacaksa terlik maliyet merkezine düşen bütçelenmiş maliyet payı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 1.470.000 TL
b) 2.600.000 TL
c) 2.140.500 TL
d) 2.410.000 TL
e) 1.240.500 TL

Cevap : a) 1.470.000 TL

Maliyet Muhasebesi Ünite 5 Soru 9-min

Avcılar İşletmesi 5.000 m2 alana kurulu bir fabrikada gömlek üretmektedir. A, B, C, yardımcı hizmet yerleri ile kesme, dikme ve ütüleme olmak üzere üç adet esas üretim yeri bulunmaktadır. Bu bölümlerin kapsadıkları alanlara ilişkin bilgiler yukarıda sunulmuştur. Kullanılan alan için ödenen yıllık kira 1.000.000 TL’dir. Birinci dağıtım sonucunda kesme bölümünün payına düşen kira ne kadardır?

a) 200.000 TL
b) 100.000 TL
c) 260.000 TL
d) 240.000 TL
e) 50.000 TL

Cevap : a) 200.000 TL

Maliyet Muhasebesi Ünite 5 Soru 10-min

Beylikdüzü İşletmesi 6.000 m2 alana kurulu bir fabrikada süt üretmektedir. İşletmede kalite kontrol ve tamir-bakım yardımcı hizmet yerleri ile pastörize ve şişeleme olmak üzere iki adet esas üretim yeri bulunmaktadır. Bu bölümlerde çalışan kişi sayıları yukarıda sunulmuştur. Yemek maliyetleri maliyet merkezlerine kişi sayısı ile orantılı olarak dağıtılmaktadır. 2014 yılı Şubat ayı için katlanılan toplam yemek maliyeti 15.000 TL ise şişeleme maliyet merkezine düşen yemek maliyeti ne kadardır?

a) 10.000 TL
b) 2.250 TL
c) 5.250 TL
d) 750 TL
e) 6.750 TL

Cevap : e) 6.750 TL

LOLONOLO

Editor

Editör

%d blogcu bunu beğendi: