Gelişimsel Psikopatoloji 2021 Final Sorular Deneme 2
Gelişimsel Psikopatoloji 2021 Final Sorular Deneme 2
#1. I. Odaklanma güçlükleri II. Travmayı yeniden yaşantılama hissi III. Öfke patlamaları IV. Artmış irkilme tepkisi V. Kendine zarar verici davranışlar VI. Travmayı hatırlatan ortamlardan kaçınma Yukardakilerden hangileri travma sonrası stres bozukluğunda görülen aşırı uyarılma belirtisi olarak kabul edilmez?
Cevap : B) II, VI
NOT: Travma sonrası stres bozukluğunda görülen aşırı uyarılmışlık veya tepki verme belirtileri:
-Kızgınlık ve çabuk öfkelenme, sözel veya fiziksel saldırganlık
-Riskli davranışlarda bulunma veya kendine zarar verme
-Her an tetikte olma hali, aşırı irkilme tepkileri
-Uyku sorunları, odaklanma güçlükleri
#2. Aşağıdakilerden hangisi çocuk ve ergenlerde görülen normal kaygının özelliklerinden biri olarak kabul edilmez?
#3. Aşağıdakilerden hangisi çocuk ve ergenlerde major depresif bozukluğun ortaya çıkmasında etkili olan psikososyal risk faktörlerinden biri değildir?
#4. Birincil bakım verenlerinden erken dönemde ayrılmış kurum çocuklarında tanımlanmış depresyon aşağıdakilerden hangisidir?
#5. Obsesif kompulsif bozuklukla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
Cevap : A) Sıklığı farklı toplumsal ve kültürel özelliklerden büyük ölçüde etkilenir.
NOT: Epidemiyolojik çalışmalar, OKB sıklığının farklı toplumsal ve kültürel özelliklerden bağımsız olduğunu ortaya koymaktadır.
#6. Dilin bileşenleri ile ilgili olarak dilin sosyal ortamda nasıl kullanılacağı ile ilgili olan ve işlevini kapsayan alan aşağıdakilerden hangisidir?
#7. Aşağıdakilerden hangisi DSM-5’e göre yeme bozuklukları kategorisinde yer almaz?
Cevap : D) İnfantil anoreksiya
NOT: DSM-5 Beslenme ve Yeme Bozuklukları Sınıflandırması:
*Pika
*Geri çıkarma (Geviş getirme) bozukluğu
*Kaçıngan/kısıtlı yiyecek alım bozukluğu
*Anoreksiya nervoza
*Bulimiya nervoza
*Tıkınırcasına yeme bozukluğu
#8. Sekiz ay önce kendisinden yaşça büyük bir kişi tarafından cinsel tacize maruz kaldığı öğrenilen dokuz yaşındaki kız hastanın son altı aydır yaşadığı olayın sürekli aklında olduğu, o kişiyle karşılaşmamak için okula gitmediği, artık hiçbir şeyden zevk alamadığı, olayla ilgili kendini suçladığı ve hayatı yaşamaya değer bulmadığı öğrenilmiştir. Şikâyetlerinin taciz sonrası başladığı öğrenilen hastanın muhtemel tanısı aşağıdakilerden hangisidir?
#9. Aşağıdakilerden hangisi otizm spektrum bozukluğunun B kümesi belirtilerinden biri değildir?
#10. Tiklerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : B) Motor tikler vokal tiklerden yaklaşık 1-2 yıl sonra ortaya çıkarlar.
NOT: Tiklerin ortaya çıkışı ve ilerleyişi hemen her çocukta belli bir örüntü ve sırayı izler. Önceleri göz kırpma, başını sallama, omuzları oynatma, mimikler vb. basit motor hareketler şeklinde baş ve boyun bölgesinde başlayan tikler zamanla vücudun diğer bölgelerine doğru yayılım gösterir. Vokal (ses) tikler ise motor tiklerden ortalama 1-2 yıl sonra burun çekme, burun temizleme, boğaz temizleme vb. şekillerde başlar.
#11. Bindiği otobüs kaza yapan 14 yaşındaki kız hastanın kazadan sonra arabaya binemediği, kaza anıyla ilgili neredeyse her gece kâbuslar gördüğü, kaza sırasında olanların önemli bir kısmını hatırlayamadığı öğrenilmiştir. Şikâyetlerinin kaza sonrası başladığı ve sekiz gündür devam ettiği öğrenilen hastanın muhtemel tanısı aşağıdakilerden hangisidir?
#12. İnsanlardaki uyku döngüsüyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : D) Erişkinler uykuya REM dönemiyle başlar ve NREM dönemiyle devam ederler.
NOT: İnsanlarda bir uyku döngüsü birbirini takip eden NREM (Non-Rapid Eye Movement) ve REM (Rapid Eye Movement) dönemlerinden oluşur. Bu dönemler beyin elektrik aktivitesi, göz hareketleri ve kaslardaki değişiklikler değerlendirilerek belirlenmiştir. NREM uykusunun ilk evreleri yüzeysel bir uykuyla başlar, ardından derin ve dinlendirici bir uyku evresine girilir. REM uykusu ise uykunun daha aktif dönemidir. Bu dönemde bilişsel ve fizyolojik aktivitelerde artış görülür; göz hareketleri hızlanır, solunum hızı ve derinliğinde artış meydana gelir. NREM ve REM dönemleri bir döngü hâlinde ortalama 4-6 kez tekrarlanarak sabaha kadar devam eder. Erişkinler uykuya NREM dönemiyle başlayıp yaklaşık 90 dakika sonra REM dönemine girerler.
#13. Otizm spektrum bozukluğuyla ilgili olarak aşağıda ifadelerden hangisi doğru değildir?
#14. Sekiz yaşındaki erkek çocuğu okula gitmek istememe şikâyetiyle çocuk ruh sağlığı kliniğine başvurdu. Çocuğun sürekli annesinin başına bir şey geleceğinden endişelendiği, rüyasında sürekli kaybolduğunu ve ailesinden uzak kaldığını gördüğü, annesi evden çıktığından sürekli arayarak nerede olduğunu, ne zaman geleceğini sorduğu öğrenildi. Alınan öyküde çocuğun kreşe başlarken de gitmekte direndiği, annesinin uzun süre eşlik ederek bu durumu aşabildikleri öğrenildi. Belirtilerin beş aydan fazladır sürdüğü öğrenilen bu olgunun muhtemel tanısı aşağıdakilerden hangisidir?
#15. Çocukluk çağında en sık görülen obsesyon ve kompulsiyon çifti, aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
#16. I. Etiyolojide genetik ve çevresel faktörler birlikte etkilidir. II. Çevresel faktörler içinde ebeveyn tutumları önemli yer tutar. III. Birçok durumda tedavini başlanmasına gerek duyulmaz, bekle ve gör yöntemi tercih edilir. IV. Erişkinlik dönemindeki psikiyatrik bozukluklardan daha hafif seyreder. V. Belirtiler çocukluk ve ergenlik döneminde farklılık gösterebilir. Çocukluk ve ergenlik dönemindeki psikiyatrik bozukluklarla ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
#17. Zihinsel yetersizliğin tarihçesiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
#18. 14 yaşında erkek hasta, küçük yaşlardan beri var olan, son birkaç yıldır kötüleşen birtakım davranış sorunları için aile ve okul tarafından çocuk psikiyatrisi kliniğine yönlendiriliyor. Aileden alınan bilgiden çocukluktan itibaren çok hareketli olduğu, yerinde duramadığı, sürekli kıpır kıpır olduğu, çok fazla konuştuğu, sık sık laf arasına girdiği, okuldan da hareketliliği konusunda sık sık şikayet geldiği, sınıfta ders dinlemekte ve evde ödev yapmakta belirgin zorluk yaşadığı, günlük yaşamda eşya kaybetme ve unutkanlık gibi sorunları olduğu dile getirilmiştir. Bunların dışında aile ve öğretmenlerinin belirttiğine göre çocukluktan beri çabuk sinirlenen ve öfkelenen birisi olduğu, kurallara ısrarla karşı geldiği, büyüklerle inatlaştığı, insanları bilerek kızdırdığı, kendi hatalarında dolayı başkalarını suçladığı; son birkaç yıldır da okulda çete kurup arkadaşlarını tehdit ettiği, sık sık kavga başlattığı, hayvanlara zarar vermeye başladığı, evden ve arkadaşlarından para çalmaya başladığı ifade edilmiştir. Yukarıdaki olgu ile ilgili olarak olası tanı veya tanılar nelerdir? I. Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu II. Karşıt olma karşı gelme bozukluğu III. Davranım bozukluğu
#19. I. Tıkınırcasına yeme bozukluğu II. Anoreksiya nervoza III. Bulimiya nervoza Yukarıdaki bozuklukların hangisinde vücut kitle indeksinin düşük olması beklenir?
Cevap : D) Yalnız II
NOT: Anoreksiya nervoza olan bireylerde bozukluğun şiddetini belirlemede önemli ölçütlerden birisi vücut kitle indeksi (VKİ) değeridir.
*VKİ 17 ve üzeri olgular hafif düzeyde
*VKİ 16-17 arası olanlar orta düzeyde
*VKİ 15-16 arası olanlar ağır düzeyde
*VKİ 15 in altında olan olgularsa çok ağır düzeyde sınıflandırılmaktadır.
#20. Psikiyatride sık kullanılan terimlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : D) Epidemiyoloji, bir hastalığın ya da bozukluğun bireyde oluşturduğu etki ve sonuçları araştıran bilim dalıdır.
NOT: Epidemiyolojinin tanımı yanlış verilmiş “bireyde” denmiş aslında toplumda etki, sonucunu, yaygınlığını ve sıklığını araştıran bilim dalıdır.
#21. Anksiyete bozukluklarının etiyolojisiyle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?
#22. Obsesyon ve kompulsiyonlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : A) Obsesyonlar kişi tarafından gerçek ve mantığa uygun olarak algılanır.
NOT: Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ya da halk arasında bilinen ismiyle “takıntı hastalığı” obsesyon ve/veya kompulsiyonlardan oluşan psikiyatrik bir bozukluktur. Burada adı geçen obsesyon kavramı, kişinin zihnine zorla ve istemsizce gelen; tekrarlayıcı, rahatsız edici düşünceler ve görüntüler-imajlar olarak tarif edilir. Kişi bu düşünce ya da görüntülerin gerçekle uyuşmadığını ve mantık dışı olduğunu bildiği hâlde bunları zihninden uzaklaştırmada belirgin bir zorluk yaşar ve bu çabaları sırasında yoğun bir kaygı hisseder.
#23. Çocuk ve ergenlerde uyku sorunları değerlendirilirken aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmalıdır?
Cevap : E) Hepsi
NOT: Çocuk ve ergenlerde uyku-uyanıklıkla ilgili problemler araştırılırken çocuğun bebeklikten itibaren uyku düzeni, ailenin uyku alışkanlıkları, ailenin uykuyla ilişkili tutumları, uykuyla ilişkili ortamın uygunluğu, beslenme düzeni, stresli günlük yaşam olayları, ek tıbbi ya da psikiyatrik hastalıklar ya da kullanılan ilaçlar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
#24. I. Travmatik bir stres kaynağıyla karşılaştıktan sonra yeniden yaşantılama, kaçınma, disosiyasyon, uyarılma gibi belirtilerin bir aydan kısa sürmesi II. Travmatik yaşam olaylarına maruz kaldıktan sonra yeniden yaşantılama, kaçınma, bilişlerde ve duygu durumda olumsuz değişiklikler ve artmış uyarılmışlık gibi belirtilerin bir aydan uzun süredir olması III. Zorlayıcı bir durum ya da olaya karşı verilen anksiyöz, depresif duygudurum ya da davranım bozuklukları gibi belirtilerin varlığı Yukarıda özellikleri verilen travma ile ilişkili bozukluklar aşağıdakilerden hangisinde doğru sırayla verilmiştir?
#25. Altı yaşındaki kız çocuğu yabancıların bulunduğu ortamlarda konuşmama şikâyetiyle çocuk psikiyatrisi kliniğine başvurdu. Alınan öyküde çocuğun aile üyeleri ile yalnız kaldığında çok konuşkan olduğu ancak dışarı çıktıklarında annesiyle bile konuşmayı reddettiği, mimiklerle anlaşmaya çalıştığı öğrenildi. Bu çocuğun muhtemel tanısı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : C) Selektif mutizm
NOT: Selektif mutizm (SM), çocuğun kendini rahat hissettiği ortamlarda konuşabiliyorken konuşmasının beklendiği bir takım ortam ve durumlarda konuşmayı reddetmesidir. SM olan çocuklar kendilerinde kaygı uyandıran ortamlarda bulunduklarında “konuşmaz” olmayı seçerler.
#26. Aşağıdakilerden hangisi intihar davranışı riskini arttıran etkenlerden biri değildir?
Cevap : C) Çocuk yaşta olmak
NOT: İntihar davranışı riskini arttıran etkenler:
1. Çocuk ve ergende intihar girişimi öyküsünün olması
2. Ailede özellikle ebeveynlerde intihar girişimi öyküsünün olması
3. Çocuk ve ergende madde kullanımı ve eşlik eden psikiyatrik bozuklukların olması
4. İntihar girişimine yol açabilecek araçlara (silah, ilaç vb.) kolay ulaşabilir olma
5. Çocuk ve ergende dürtüsellik ve agresyonun varlığı
6. Fiziksel, duygusal ve cinsel ihmal veya istismar gibi olumsuz yaşam olaylarına maruz kalma öyküsünün bulunması
7. Yakın ilişkilerde sorunlar ve stresli yaşam olayları (aile sorunları ve akran çatışmaları)
SONUÇ
Auzef Çocuk Gelişimi Lisans
Auzef Çocuk Gelişimi 2021 Final Soruları
Gelişimsel Psikopatoloji 2021 Final Soruları
Öğrenci Dostu
Öğrenme Yönetim Sistemi – LOLONOLO
Auzef Çocuk Gelişimi Lisans
Auzef Çocuk Gelişimi 2021 Final Soruları
Gelişimsel Psikopatoloji 2021 Final Soruları
Öğrenci Dostu
Öğrenme Yönetim Sistemi – LOLONOLO
HD Quiz powered by harmonic design
Gelişimsel Psikopatoloji 2021 Final Sorular Deneme 2
Çocuk Gelişimi Lisans 2022 Bahar Dönemi FinalGelişimsel Psikopatoloji 2021 Final Sorular Deneme 2 |
Aşağıdakilerden hangisi çocuk ve ergenlerde major depresif bozukluğun ortaya çıkmasında etkili olan psikososyal risk faktörlerinden biri değildir?A) Çekirdek ailede yaşama Cevap : A) Çekirdek ailede yaşama |
I. Odaklanma güçlükleri
|
Aşağıdakilerden hangisi düzenli uykunun faydalarından biri değildir?A) Hafızayı güçlendirerek öğrenme süreçlerini kolaylaştırır. Cevap : D) Özgül öğrenme bozukluğuna karşı koruyucudur. |
Psikiyatrik bozuklukların tedavisiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?A) Psikiyatrik bozuklukların bir kısmının kalıcı ve kesin bir tedavisi henüz bulunmamaktadır. Cevap : C) Tedavi genetik ve çevresel faktörlerdeki çeşitlilikten büyük ölçüde etkilenmez. |
15 yaşında ergen bir kız vakada son bir aydır ortaya çıkan ve günün bir çok vaktinde süren mutsuzluk, ilgi kaybı, günlük aktivitelerden keyif almama, huzursuzluk, enerji azalması, konsantrasyon güçlüğü, iştah ve uyku bozuklukları, olumsuz düşünme gibi bulgular varsa en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?A) Travma sonrası stres bozukluğu Cevap : C) Major depresif bozukluk Gelişimsel Psikopataloji 2021 Final Soruları |
Normal ritüelistik davranışlarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?A) Çocuğun günlük ve sosyal becerilerini arttırmaya hizmet ederler. Cevap : B) İleride görülebilecek obsesif kompulsif bozuluğun habercisidir. |
Aşağıdakilerden hangisi dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanısı olan bir çocuğun ailesine yönelik verilecek eğitimin amaçlarından biri değildir?A) Ebeveyn-çocuk ilişkisini geliştirmek Cevap : E) Ebeveynlerin katı ve kaba tutumlarını arttırmak |
Zihinsel yetersizliğin görülme sıklığı ve en sık görülen alt tipi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?A) %1-3, orta düzeyde zihinsel yetersizlik Cevap : C) %1-3, hafif düzeyde zihinsel yetersizlik |
Anksiyete bozukluklarının etiyolojisiyle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?A) Çocuğun anksiyete sonucu geliştirdiği kaçınma davranışlarının ebeveynler tarafından desteklenmesi tedavi süreci açısından faydalıdır. Cevap : A) Çocuğun anksiyete sonucu geliştirdiği kaçınma davranışlarının ebeveynler tarafından desteklenmesi tedavi süreci açısından faydalıdır. Gelişimsel Psikopatoloji 2021 Final Sorular Deneme 2 |
Sekiz yaşındaki erkek çocuğu okula gitmek istememe şikâyetiyle çocuk ruh sağlığı kliniğine başvurdu. Çocuğun sürekli annesinin başına bir şey geleceğinden endişelendiği, rüyasında sürekli kaybolduğunu ve ailesinden uzak kaldığını gördüğü, annesi evden çıktığından sürekli arayarak nerede olduğunu, ne zaman geleceğini sorduğu öğrenildi. Alınan öyküde çocuğun kreşe başlarken de gitmekte direndiği, annesinin uzun süre eşlik ederek bu durumu aşabildikleri öğrenildi.
|
14 yaşında erkek hasta, küçük yaşlardan beri var olan, son birkaç yıldır kötüleşen birtakım davranış sorunları için aile ve okul tarafından çocuk psikiyatrisi kliniğine yönlendiriliyor. Aileden alınan bilgiden çocukluktan itibaren çok hareketli olduğu, yerinde duramadığı, sürekli kıpır kıpır olduğu, çok fazla konuştuğu, sık sık laf arasına girdiği, okuldan da hareketliliği konusunda sık sık şikayet geldiği, sınıfta ders dinlemekte ve evde ödev yapmakta belirgin zorluk yaşadığı, günlük yaşamda eşya kaybetme ve unutkanlık gibi sorunları olduğu dile getirilmiştir. Bunların dışında aile ve öğretmenlerinin belirttiğine göre çocukluktan beri çabuk sinirlenen ve öfkelenen birisi olduğu, kurallara ısrarla karşı geldiği, büyüklerle inatlaştığı, insanları bilerek kızdırdığı, kendi hatalarında dolayı başkalarını suçladığı; son birkaç yıldır da okulda çete kurup arkadaşlarını tehdit ettiği, sık sık kavga başlattığı, hayvanlara zarar vermeye başladığı, evden ve arkadaşlarından para çalmaya başladığı ifade edilmiştir.
|
Aşağıdakilerden hangisi intihar davranışı riskini arttıran etkenlerden biri değildir?A) Cinsel istismar öyküsünün varlığı Cevap : C) Çocuk yaşta olmak |
Birincil bakım verenlerinden erken dönemde ayrılmış kurum çocuklarında tanımlanmış depresyon aşağıdakilerden hangisidir?A) Major depresif bozukluk Cevap : D) Anaklitik depresyon |
I. Travmatik bir stres kaynağıyla karşılaştıktan sonra yeniden yaşantılama, kaçınma, disosiyasyon, uyarılma gibi belirtilerin bir aydan kısa sürmesi
|
Aşağıdakilerden hangisi otizm spektrum bozukluğunun B kümesi belirtilerinden biri değildir?A) Duyusal uyaranlara aşırı ya da düşük tepki verme Cevap : B) Yüz ifadelerini ve beden dilini anlamada veya kullanmada zorluk Gelişimsel Psikopataloji 2021 Final Soruları |
Bindiği otobüs kaza yapan 14 yaşındaki kız hastanın kazadan sonra arabaya binemediği, kaza anıyla ilgili neredeyse her gece kâbuslar gördüğü, kaza sırasında olanların önemli bir kısmını hatırlayamadığı öğrenilmiştir. Şikâyetlerinin kaza sonrası başladığı ve sekiz gündür devam ettiği öğrenilen hastanın muhtemel tanısı aşağıdakilerden hangisidir?A) Uyum bozukluğu Cevap : E) Akut stres bozukluğu |
Aşağıdakilerden hangisi DSM-5’e göre yeme bozuklukları kategorisinde yer almaz?A) Kaçıngan kısıtlı yiyecek alım bozukluğu Cevap : D) İnfantil anoreksiya |
Dilin bileşenleri ile ilgili olarak dilin sosyal ortamda nasıl kullanılacağı ile ilgili olan ve işlevini kapsayan alan aşağıdakilerden hangisidir?A) Morfem Cevap : D) Pragmatik |
I. Gelişimsel bozukluğu olan çocuklarda pika daha sık görülür.
|
Çocukluk çağında en sık görülen obsesyon ve kompulsiyon çifti, aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?A) Bulaşma ve temizleme Cevap : A) Bulaşma ve temizleme |
Aşağıdakilerden hangisi kaçıngan kısıtlı yiyecek alım bozukluğu tablolarından biri değildir?A) İnfantil anoreksiya Cevap : B) Geviş getirme bozukluğu |