auzefİktisatİşletmemaliyet MuhasebesiYönetim Bilişim Sistemleri

Maliyet Muhasebesi Final Deneme Sınavı 7

Maliyet Muhasebesi Final Deneme Sınavı 7

#1. Faaliyetinin ilk yılında Yıldız Üretim İşletmesinde 100.000 adet masa üretilmiş ve toplam üretim maliyeti 5.000.000 TL olarak gerçekleşmiştir. Eğer ilk yıl içinde 70.000 adet masa tanesi 90 TL'den satılmış ise dönem sonunda hazırlanan bilançoda raporlanacak stok tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

#2. Kademeli dağıtım yöntemi kullanıldığında B esas üretim merkezi tamir-bakım yardımcı hizmet merkezinden ne kadar maliyet payı alır?

#3. Arıburnu İşletmesinin dönem içinde üretime götürü olarak yüklediği genel üretim maliyeti ile (200.000 TL) dönem sonunda fiili olarak gerçekleşen genel üretim maliyeti (225.000 TL) arasında bir fark oluşmuştur. İlgili hesaplara ilişkin dönem sonu bakiyeleri yukarıda verilmiştir: Götürü yüklenen genel imalat maliyeti ile fiili genel imalat maliyeti arasındaki farkın satılan mamul maliyeti hesabı ile kapatacağını varsaydığımızda yapılması gereken ayarlama kaydı aşağıdakilerden hangisidir?  Image

#4. Fırat İmalat İşletmesinde “Genel Yönetim” ve “Bakım-Onarım” yardımcı maliyet merkezleri, “Şekillendirme” ve “Fırınlama” esas maliyet merkezleri bulunmaktadır. Belli bir dönem itibarıyla bütçelenen bazı bilgiler yukarıdaki gibidir. - Şirkette maliyet dağıtımı kademeli dağıtım yöntemine göre yapılmaktadır. Genel yönetim maliyetleri diğer dairelere çalışan personel sayısıyla, bakım-onarım departmanı maliyetleri ise bakım-onarım saatleriyle orantılı olarak dağıtılmaktadır. Genel üretim maliyeti yükleme hadleri şekillendirme departmanında direkt işçilik saatlerine, fırınlama departmanında ise fırın saatlerine göre hesaplanmaktadır. Bakım-Onarım departmanından şekillendirme departmanına dağıtılacak genel imalat maliyeti tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 11.200 TL

#5. Yeşil Vadi İşletmesi genel üretim maliyetlerini üretime yüklerken direkt işçilik maliyetini dikkate almakta ve her bir bölüm için dönem başında genel üretim maliyeti yükleme haddi hesaplamaktadır. 435 no.lu siparişe yüklenen toplam genel üretim maliyeti ne kadardır?

a) 30.000 TL


#6. Anamur İşletmesinin dönem içinde üretime götürü olarak yüklediği genel üretim maliyeti ile (400.000 TL) dönem sonunda fiili olarak gerçekleşen genel üretim maliyeti (450.000 TL) arasında bir fark oluşmuştur. İlgili hesaplara ilişkin dönem sonu bakiyeleri yukarıda verilmiştir: Anamur İşletmesinin götürü yüklenen genel imalat maliyeti ile fiili genel imalat maliyeti arasındaki farkı satılan mamul maliyeti hesabı ile kapatacağını varsaydığımızda yapılması gereken ayarlama kaydı aşağıdakilerden hangisidir?

#7. Bir üretim tesisinde direkt malzeme imalata verildiğinde aşağıdaki hesaplardan hangisi çalıştırılır?

#8. Fırat İmalat İşletmesinde “Genel Yönetim” ve “Bakım-Onarım” yardımcı maliyet merkezleri, “Şekillendirme” ve “Fırınlama” esas maliyet merkezleri bulunmaktadır. Belli bir dönem itibarıyla bütçelenen bazı bilgiler yukarıdaki gibidir.  - Şirkette maliyet dağıtımı kademeli dağıtım yöntemine göre yapılmaktadır. Genel yönetim maliyetleri diğer dairelere çalışan personel sayısıyla, bakım-onarım departmanı maliyetleri ise bakım-onarım saatleriyle orantılı olarak dağıtılmaktadır. Genel üretim maliyeti yükleme hadleri şekillendirme departmanında direkt işçilik saatlerine, fırınlama departmanında ise fırın saatlerine göre hesaplanmaktadır. Dağıtım sonrasında fırınlama departmanında biriken toplam genel imalat maliyeti tutarı hangisidir?

a) 252.000 TL

#9. Henna İşletmesi lüks ve standart olmak üzere iki tip cüzdan üretmektedir. Genel üretim maliyetlerinin ürünlere dağıtılmasında direkt işçilik saatleri dikkate alınmaktadır. İşletme cari yıl için 6.000.000 TL tutarında genel üretim maliyetine katlanacağını, 15.000 adet lüx cüzdan ve 120.000 adet standart cüzdan üreteceğini planlamıştır. Lüks cüzdanın üretilmesi için 1,6 dis, standart model için 0,8 dis çalışılması gerekmektedir. Birim başına hammadde ve işçilik maliyetleri yukarıda verilmiştir. Bir birim standart cüzdanın maliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

b) 160 TL/br

#10. Yeşil Vadi İşletmesi genel üretim maliyetlerini üretime yüklerken direkt işçilik maliyetini dikkate almakta ve her bir bölüm için dönem başında genel üretim maliyeti yükleme haddi hesaplamaktadır. A Bölümü için genel üretim maliyeti yükleme haddi yukarıdaki hangisidir?

c) 00


#11. Dağ İşletmesi sipariş maliyet sistemini kullanmaktadır ve işletmenin kesim ve montaj olmak üzere iki üretim bölümü bulunmaktadır. Yıla ilişkin bütçelenmiş maliyetler yukarıdaki gibidir. Dağ İşletmesi genel üretim maliyetlerini üretime yüklerken direkt işçilik maliyetini dikkate almakta ve her bir bölüm için dönem başında genel üretim maliyeti yükleme haddi hesaplamaktadır. 35 no.lu sipariş için hesaplanan toplam üretim maliyeti tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

#12. Patırtı İşletmesinin 31 Aralık 2013 tarihli bilançosunda raporlanacak olan mamul stokunun maliyeti ne kadardır?

#13. Bir ürüne olması gerekenden az maliyet yüklemek aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanır?

#14. Bir otomobil fabrikasındaki genel üretim maliyetleri aşağıdakilerden hangisi içerir?

#15. Eylül İşletmesinde Y1 ve Y2 yardımcı hizmet departmanları, E1 ve E2 esas üretim merkezleri bulunmaktadır. Bu departmanlar itibariyle belli bir döneme ait bütçelenen GİM ve diğer bilgiler yukarıdaki gibidir: - Y1’in maliyetleri m2 esasına göre, Y2’nin maliyetleri ise fiş sayısına göre dağıtılmaktadır. GİM yükleme hadleri ise direkt işçilik saatlerine göre hesaplanmaktadır. Eylül İşletmesi GİM’lerin dağıtımında direkt dağıtım yöntemini kullanmaktaysa E1 departmanının GİM yükleme haddi nedir?

d) 22,62 TL/dis


#16. Faysal İşletmesi standart ve lüks olmak üzere iki tip ofis sandalyesi üretmektedir. İşletmedeki faaliyetlere ve genel üretim maliyetlerine ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir: Genel üretim maliyetlerinin oluşmasına neden olan faaliyetlerin makine hazırlama sayısı ve kullanılan parça sayısı olduğu varsayıldığında faaliyet tabanlı maliyetleme sistemine göre standart model için hesaplanan genel üretim maliyeti tutarı ne kadardır?

e) 51.000 TL

#17. Fırat İmalat İşletmesinde “Genel Yönetim” ve “Bakım-Onarım” yardımcı maliyet merkezleri, “Şekillendirme” ve “Fırınlama” esas maliyet merkezleri bulunmaktadır. Belli bir dönem itibarıyla bütçelenen bazı bilgiler yukarıdaki gibidir.  - Şirkette maliyet dağıtımı kademeli dağıtım yöntemine göre yapılmaktadır. Genel yönetim maliyetleri diğer dairelere çalışan personel sayısıyla, bakım-onarım departmanı maliyetleri ise bakım-onarım saatleriyle orantılı olarak dağıtılmaktadır. Genel üretim maliyeti yükleme hadleri şekillendirme departmanında direkt işçilik saatlerine, fırınlama departmanında ise fırın saatlerine göre hesaplanmaktadır. Şekillendirme departmanının genel imalat maliyeti yükleme haddi hangisidir?

c) 5,34 TL/dis

#18. Faaliyetinin ilk yılında Yıldız Üretim İşletmesinde 100.000 adet masa üretilmiş ve toplam üretim maliyeti 5.000.000 TL olarak gerçekleşmiştir. Eğer ilk yıl içinde 70.000 adet masa tanesi 90 TL'den satılmış ise döneme ilişkin kâr-zarar tablosunda raporlanacak satılan malın maliyeti tutarı aşağıdakilerden hangisidir?

#19. Bir ürüne olması gerekenden fazla maliyet yüklenmesi aşağıdakilerden hangisine sebep olur?

#20. Doğan İşletmesi burun spreyi üretmektedir. Üretimle ilgili bütçelenmiş endirekt maliyetlerin toplamı 80.000 TL'dir. Bütçelenmiş sprey üretimi 40.000 adettir. Bu faaliyet için hesaplanacak olan endirekt maliyet dağıtım haddi aşağıdakilerden hangisidir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Maliyet Muhasebesi Final Deneme Sınavı 7

Maliyet Muhasebesi Final Deneme Sınavı 7

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

Maliyet Muhasebesi
Ünite – 14
Faaliyet Tabanlı Maliyetleme

Faysal İşletmesi standart ve lüks olmak üzere iki tip ofis sandalyesi üretmektedir. İşletmedeki faaliyetlere ve genel üretim maliyetlerine ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir:

Maliyet Muhasebesi Ünite 14 Soru 1-2, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme

Genel üretim maliyetlerinin oluşmasına neden olan faaliyetlerin makine hazırlama sayısı ve kullanılan parça sayısı olduğu varsayıldığında faaliyet tabanlı maliyetleme sistemine göre standart model için hesaplanan genel üretim maliyeti tutarı ne kadardır?

a) 49.600 TL
b) 70.400 TL
c) 75.000 TL
d) 45.000 TL
e) 51.000 TL

Cevap : a) 49.600 TL

Faysal İşletmesi standart ve lüks olmak üzere iki tip ofis sandalyesi üretmektedir. İşletmedeki faaliyetlere ve genel üretim maliyetlerine ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir:

Maliyet Muhasebesi Ünite 14 Soru 1-2, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme

Genel üretim maliyetlerinin oluşmasına neden olan faaliyetlerin makine hazırlama sayısı ve kullanılan parça sayısı olduğu varsayıldığında faaliyet tabanlı maliyetleme sistemine göre lüks model için hesaplanan genel üretim maliyeti tutarı ne kadardır?

a) 49.600 TL
b) 70.400 TL
c) 75.000 TL
d) 45.000 TL
e) 51.000 TL

Cevap : b) 70.400 TL

Maya İşletmesi Standart ve Jumbo olmak üzere iki farklı boyutta seramik bardak üretmektedir. İşletme yönetiminin gelecek döneme ilişkin beklentileri aşağıdaki tablolarda sunulmuştur:

Maliyet Muhasebesi Ünite 14 Soru 3-4-min

İşletme faaliyet tabanlı maliyetleme sistemini kullandığına göre inceleme faaliyetine ilişkin genel üretim maliyeti yükleme haddi aşağıdakilerden hangisidir?

a) 0,50 TL/inceleme sayısı
b) 2,00 TL/inceleme sayısı
c) 20,00 TL/inceleme sayısı
d) 5,00 TL/inceleme sayısı
e) 10,00 TL/inceleme sayısı

Cevap : d) 5,00 TL/inceleme sayısı

Maya İşletmesi Standart ve Jumbo olmak üzere iki farklı boyutta seramik bardak üretmektedir. İşletme yönetiminin gelecek döneme ilişkin beklentileri aşağıdaki tablolarda sunulmuştur:

Maliyet Muhasebesi Ünite 14 Soru 3-4-min

İşletme faaliyet tabanlı maliyetleme sistemini kullanmaktadır. Ekim ayı içinde işletme 700.000 adet standart bardak üretmiş ve bu üretime ilişkin olarak 2.000 adet sipariş, 1.000 bakım saati, 2.000 hazırlama saati ve 2.000 adet inceleme yapıldığı tespit edilmiştir. Ekim ayında standart bardaklar için hesaplanan genel üretim maliyeti tutarı ne kadardır?

a) 43.000 TL
b) 25.000 TL
c) 34.000 TL
d) 37.000 TL
e) 45.000 TL

Cevap : a) 43.000 TL

Ayşe Teyze’nin Kurabiye İşletmesi makaron, şekerli ve tereyağlı olmak üzere üç farklı kurabiye üretip satmaktadır. Fırınların büyüklüğü ve elde bulunan kurabiye kalıpları nedeniyle bir parti kurabiye en fazla 1.000 adet olarak üretebilmektedir. Yapılan bütçeler doğrultusunda aşağıdaki bilgiler elde edilmiştir.

Maliyet Muhasebesi Ünite 14 Soru 5-6-7-8-9-10-min

Paketleme maliyetlerini dağıtmak için kullanılacak genel üretim maliyeti yükleme haddi aşağıdakilerden hangisidir?

a) 50,78 TL
b) 75,98 TL
c) 100,15 TL
d) 125,32 TL
e) 157,89 TL

Cevap : e) 157,89 TL

Ayşe Teyze’nin Kurabiye İşletmesi makaron, şekerli ve tereyağlı olmak üzere üç farklı kurabiye üretip satmaktadır. Fırınların büyüklüğü ve elde bulunan kurabiye kalıpları nedeniyle bir parti kurabiye en fazla 1.000 adet olarak üretebilmektedir. Yapılan bütçeler doğrultusunda aşağıdaki bilgiler elde edilmiştir.

Maliyet Muhasebesi Ünite 14 Soru 5-6-7-8-9-10-min

Faaliyet tabanlı maliyetleme sisteminde 1000 adet şekeli kurabiye için tahmini genel üretim maliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

a) 189,48 TL
b) 155,65 TL
c) 125, 32 TL
d) 105,45 TL
e) 85,65 TL

Cevap : a) 189,48 TL

Ayşe Teyze’nin Kurabiye İşletmesi makaron, şekerli ve tereyağlı olmak üzere üç farklı kurabiye üretip satmaktadır. Fırınların büyüklüğü ve elde bulunan kurabiye kalıpları nedeniyle bir parti kurabiye en fazla 1.000 adet olarak üretebilmektedir. Yapılan bütçeler doğrultusunda aşağıdaki bilgiler elde edilmiştir.

Maliyet Muhasebesi Ünite 14 Soru 5-6-7-8-9-10-min

Faaliyet tabanlı maliyetleme sisteminde 1000 adet şekeli kurabiye için tahmini faaliyet kârı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 200,45 TL
b) 250, 30 TL
c) 310, 85 TL
d) 390, 52 TL
e) 450, 85 TL

Cevap : d) 390, 52 TL

Ayşe Teyze’nin Kurabiye İşletmesi makaron, şekerli ve tereyağlı olmak üzere üç farklı kurabiye üretip satmaktadır. Fırınların büyüklüğü ve elde bulunan kurabiye kalıpları nedeniyle bir parti kurabiye en fazla 1.000 adet olarak üretebilmektedir. Yapılan bütçeler doğrultusunda aşağıdaki bilgiler elde edilmiştir.

Maliyet Muhasebesi Ünite 14 Soru 5-6-7-8-9-10-min

Geleneksel maliyetleme sistemine göre (genel üretim maliyetlerinin dağıtımında direkt işçilik saatleri kullanılmaktadır) 1000 adet şekerli kurabiye için tahmini genel üretim maliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

a) 200 TL
b) 150 TL
c) 100 TL
d) 50 TL
e) 25 TL

Cevap : b) 150 TL

Ayşe Teyze’nin Kurabiye İşletmesi makaron, şekerli ve tereyağlı olmak üzere üç farklı kurabiye üretip satmaktadır. Fırınların büyüklüğü ve elde bulunan kurabiye kalıpları nedeniyle bir parti kurabiye en fazla 1.000 adet olarak üretebilmektedir. Yapılan bütçeler doğrultusunda aşağıdaki bilgiler elde edilmiştir.

Maliyet Muhasebesi Ünite 14 Soru 5-6-7-8-9-10-min

Geleneksel maliyetleme sistemine göre (genel üretim maliyetlerinin dağıtımında direkt işçilik saatleri kullanılmaktadır) 1000 adet şekerli kurabiye için tahmini faaliyet kârı aşağıdakilerden hangisidir?

a) 300 TL
b) 330 TL
c) 430 TL
d) 530 TL
e) 630 TL

Cevap : c) 430 TL

Ayşe Teyze’nin Kurabiye İşletmesi makaron, şekerli ve tereyağlı olmak üzere üç farklı kurabiye üretip satmaktadır. Fırınların büyüklüğü ve elde bulunan kurabiye kalıpları nedeniyle bir parti kurabiye en fazla 1.000 adet olarak üretebilmektedir. Yapılan bütçeler doğrultusunda aşlağıdaki bilgiler elde edilmiştir.

Maliyet Muhasebesi Ünite 14 Soru 5-6-7-8-9-10-min

Geleneksel maliyetleme sisteminden elde edilen kâr rakamı ile faaliyet tabanlı maliyetleme sisteminden elde edilen kâr rakamı arasındaki fark aşağıdakilerden hangisidir?

a) 39,78 TL
b) 43,85 TL
c) 65,39 TL
d) 72,65 TL
e) 85,62 TL

Cevap : a) 39,78 TL

Auzef İşletme
Auzef İktisat
Auzef Yönetim Bilişim Sistemleri
Maliyet Muhasebesi
LOLONOLO

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!